Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Hiszpania: od Andaluzji po Kraj Basków

Nazwa kraju Hiszpania wywodzi się od słowa Ispania, które oznacza Ziemię Królików. Język hiszpański wymieniany jest w pierwszej piątce najczęściej używanych języków na świecie. Najdłuższą rzeką Hiszpanii jest rzeka Ebro, licząca sobie 930 kilometrów. Hiszpanie to naród uwielbiający grę na loterii. Zdrapki można kupić na rogu każdej ulicy.
Franz
Legenda
Re: Hiszpania: Barcelona

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 26.11.2014 20:42

Kierujemy się do wyjścia, zostawiając za sobą Park Guell, usytuowany na zboczu Łysej Góry. Antonio Gaudi też w pewnym momencie wyprowadził się z zamieszkiwanego tutaj domu, preferując Sagradę Familię. W ostatnich latach życia zupełnie już stamtąd nie wychodził, stracił kontakt z przyjaciółmi, ze światem, aż zniknął zupełnie. Po paru dniach zaczęto go szukać i okazało się, że właśnie dogorywa w szpitalu dla ubogich, jako nieznany włóczęga, potrącony przez tramwaj...

101_0049.JPG

101_0050.JPG

P18G0180.JPG

P18G0181.JPG
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.11.2014 20:55

Hej Wojtek :)
Czekam jeszcze na gwóźdź programu czyli na jaszczurkę :)
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 26.11.2014 20:56

Zostawił po sobie wielkie dzieła - czy sprawiły, że czuł się z tego powodu szczęśliwy?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.11.2014 21:04

Raczej stał się nieszczęśliwy dzięki swoim dziełom, bo szukał cały czas ideału i ciągle coś kombinował, w końcu jego własne dzieła go doprowadziły do katastrofy :?
Ciężki jest czasem los geniusza :roll:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.11.2014 21:21

Pod koniec życia tylko Sagrada Familia go interesowała. Spał na placu budowy. Zbierał ciągle datki, bo budowa pochłaniała fortunę. Często chodził do kościoła Santo Felipe Neri, odległego o 15 km.
W szpitalu nie został po prostu rozpoznany bo miał na sobie ubranie związane sznurkiem, kieszenie pełne orzechów, a na nogach kapcie. Był nieprzytomny. Przez to został wzięty za włóczęgę. Jego śmierć bardzo poruszyła mieszkańców Barcelony. Na jego pogrzebie było tysiące ludzi..Przeżył 74 lata.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 26.11.2014 22:06

jestem pod wrażeniem wiedzy o nim, i dzieł które po nim pozostały;
park Guell to miejsce, z którego ciężko się odchodzi
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 26.11.2014 22:45

Blaugrana napisał(a):Czekam jeszcze na gwóźdź programu czyli na jaszczurkę :)

Kiedy napisałem: "Sam nie wiem - kłaniać się, nie kłaniać?...", to właśnie ten tłum fotografował jaszczurkę, się z jaszczurką, się bez jaszczurki, bo może akurat ktoś ją przysłonił, czy się na niej położył... ;)

Nie uznaliśmy jaszczurki za obiekt na tyle ciekawy, by się w tym tłumie przepychać. Czyżbym musiał wrócić? ;)

plavac napisał(a):Zostawił po sobie wielkie dzieła - czy sprawiły, że czuł się z tego powodu szczęśliwy?

Lednice napisał(a):Raczej stał się nieszczęśliwy dzięki swoim dziełom, bo szukał cały czas ideału i ciągle coś kombinował, w końcu jego własne dzieła go doprowadziły do katastrofy :?
Ciężki jest czasem los geniusza :roll:

Tiaaa... nie wiem. Ale jeśli robił to, co lubił, to - pomimo różnych przeciwności losu - może był szczęśliwy...

te kiero napisał(a):park Guell to miejsce, z którego ciężko się odchodzi

Nam upał ułatwił decyzję wyjścia stamtąd.

Pozdrawiam,
Wojtek
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 27.11.2014 01:23

Franz napisał(a):Ale jeśli robił to, co lubił, to - pomimo różnych przeciwności losu - może był szczęśliwy..

Też tak myślę. W końcu nie każdemu jest to dane. Takie szczęście ...
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 27.11.2014 14:40

plavac napisał(a):Też tak myślę. W końcu nie każdemu jest to dane. Takie szczęście ...

Gdyby życie było pozbawione szczęścia, byłoby zupełnie bez sensu...

Pozdrawiam,
Wojtek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.11.2014 14:46

Jaszczurka- kameleon to symbol parku Guell, więc na pewno obiekt ciekawy :)
9caf01414b.jpeg
MarDomi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarDomi » 27.11.2014 15:05

Jaszczurka niezmiennie popularna. W czasie naszej wizyty była kolejka ludzi, którzy czekali na swoją kolei by zrobić sobie z nią zdjęcie :lol:

Kolejki jednak nie dla mnie, zdjęcia z gadem nie mam :oops:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.11.2014 15:07

Franz napisał(a):
plavac napisał(a):Też tak myślę. W końcu nie każdemu jest to dane. Takie szczęście ...

Gdyby życie było pozbawione szczęścia, byłoby zupełnie bez sensu...

Też fakt 8)

I Gaudi się zadręczył szukając szczęścia :roll:
Tak mi się przynajmniej wydaje
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 27.11.2014 16:03

Blaugrana napisał(a):Jaszczurka- kameleon to symbol parku Guell, więc na pewno obiekt ciekawy :)

Masz chyba argumenty nie do odparcia, że udało Ci się taką bezludną jaszczurkę złapać. 8O

MarDomi napisał(a):Kolejki jednak nie dla mnie

Mamy kolejna wspólną cechę. ;)

Lednice napisał(a):I Gaudi się zadręczył szukając szczęścia :roll:
Tak mi się przynajmniej wydaje

Tiaaa, kto wie...

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 27.11.2014 19:21

Blaugrana napisał(a):Jaszczurka- kameleon to symbol parku Guell, więc na pewno obiekt ciekawy :)

Pstrykałem fotkę w przeciwną stronę i niewielki fragment jaszczurki niechcący się załapał. ;)

P18G0166.JPG

Tu widać odrobinę lepiej.

P18G0166a.JPG

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 28.11.2014 00:37

W tej relacji nastąpi teraz duży przeskok. Jeśli ktoś woli pozostać w Katalonii, to mogę zaprosić w rejony rzadziej odwiedzane, a które zwiedziliśmy podczas wcześniejszej wizyty.

Różne miejsca w Katalonii, między innymi Lleida, Sant Jaume de Frontanya, czy La Seu d'Urgell można znaleźć począwszy od tego adresu, zaś kamienne wioski w dolinie Boi można znaleźć tutaj.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Hiszpania - España