Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Hiszpania: od Andaluzji po Kraj Basków

Nazwa kraju Hiszpania wywodzi się od słowa Ispania, które oznacza Ziemię Królików. Język hiszpański wymieniany jest w pierwszej piątce najczęściej używanych języków na świecie. Najdłuższą rzeką Hiszpanii jest rzeka Ebro, licząca sobie 930 kilometrów. Hiszpanie to naród uwielbiający grę na loterii. Zdrapki można kupić na rogu każdej ulicy.
Franz
Legenda
Re: Hiszpania: Barcelona

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 14.11.2014 17:53

Wewnątrz czeka nas - a już zwłaszcza mnie - przykra niespodzianka. Nie można podejść do przodu. Służbowi bramkarze stoją i pilnują przejścia. Dlaczego? Bo jest msza.

- Ale przecież już się skończyła, jest tak?
- Tak.
- To dlaczego nie można wejść?
- Bo jest msza.

Wychodzi sporo ludzi, wyraźnie turystów, ale wejść nie można. Spróbuję przy drugim wejściu, po lewej stronie. Akurat wchodzą dwie panie, jedna bardzo młoda w bardzo kusej sukience, że aż miło wzrok oprzeć, duży aparat fotograficzny na ramieniu. Teraz moja kolej.

- Na mszę?

Kusi odpowiedź twierdząca, jednak byłoby to kłamstwem. Nieszkodliwym, niemniej kłamstwem.

- Nie, chciałbym tylko rzucić okiem.
- Nie wolno.

Jednak należało skłamać...

Zapuszczam żurawia do przodu - nie widać ludzi zatopionych w modlitwie; spacerują, rozglądają się, migają błyski flesza. O co chodzi?! Jakaś paranoja! Warunkiem wejścia do katedry jest oczywiste łgarstwo. Wkurza mnie to bardzo, ale nie będę walczył z kretyńskimi zwyczajami tutejszych bramkarzy. Oddalam się odrobinę, podnoszę aparat wysoko i robię zdjęcie w głąb katedry. Wtedy szybkim krokiem zbliża się ochroniarz.

- Nie wolno robić zdjęć!

Przecież mnóstwo ludzi robi, nawet z fleszem, podczas, gdy ja go nie używam.

- Czy zdjęcia są zakazane? - pytam.
- Nie.

Oddalam się o dwa kroki i pstrykam następną fotkę. A ten rusza do mnie i zasłania mi ręką obiektyw.
Teraz już wszystko się we mnie zagotowało...

P18G0137.JPG

P18G0138.JPG

P18G0139.JPG

P18G0140.JPG
Joan65
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Joan65 » 14.11.2014 19:15

Franz napisał(a): A ten rusza do mnie i zasłania mi ręką obiektyw.

No bezczelność...na Wojtka nam rękę podnosi :evil:
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 14.11.2014 20:35

Joan65 napisał(a):
Franz napisał(a): A ten rusza do mnie i zasłania mi ręką obiektyw.

No bezczelność...na Wojtka nam rękę podnosi :evil:

No :!: 8O

Oddałeś mu, Wojtku :?:
Powiedz, że ... :wink:
P.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 15.11.2014 14:45

plavac napisał(a):
Joan65 napisał(a):No bezczelność...

Nic dziwnego, że pozostała część Hiszpanii z dużą rezerwą odnosi się do Katalończyków...

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 16.11.2014 19:12

Nie znoszę chamstwa! Pierwsza myśl - odepchnąć mocno impertynenta. Tylko... co mi to da? Zdążę pstryknąć co najwyżej jedną fotkę i zacznie się rozróba. Z natury jestem pacyfistą, przynajmniej póki mi ktoś porządnie na odcisk nie nadepnie. Nie dość, że jest ode mnie nieco wyższy, to momentalnie ściągnie posiłki i nie mam najmniejszych szans. Skują, poturbują, kto wie, co dalej będzie. Jak mam potem wyjaśnić, że ten palant kretyńsko się zachował?!

Takie zdarzenie od razu w pierwszym dniu popsuje mi całe wakacje. Chyba lepiej darować sobie jedną katedrę. Ciśnie mi się na usta pogardliwe określenie Katalończyków, stosowane przez Hiszpanów: "El Polaco!", ale śmiesznie by to brzmiało w ustach akurat Polaka.

- Que te den por culo, hijo de puta! - rzucam w tej sytuacji i na wszelki wypadek wycofuję się, nie spuszczając go z oka. Widzę grymas na jego twarzy, jednak poważniejszej reakcji nie ma. Dobra, koniec zwiedzania barcelońskiej katedry. Bea stoi opodal, niemal sparaliżowana całym zajściem - dołączam do niej i wychodzimy na zewnątrz. Przyznaję, nadal się we mnie gotuje, ale po jakimś czasie mi to przejdzie.

Ruszamy w stronę samochodu.

P18G0141.JPG

P18G0142.JPG

P18G0143.JPG

P18G0144.JPG
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.11.2014 20:26

Franz napisał(a):
plavac napisał(a):
Joan65 napisał(a):No bezczelność...

Nic dziwnego, że pozostała część Hiszpanii z dużą rezerwą odnosi się do Katalończyków...

Pozdrawiam,
Wojtek

Cześć Franz :)
Mówisz, że z rezerwą ? Tylko dlaczego ta pozostała część Hiszpanii nie pozwala Katalonii się odłączyć ? :)
Myślę, że to chodzi właśnie o te niepodległościowe ciągoty Katalończyków. Chcą się oderwać od Hiszpanii, żyć na własny rachunek. Katalonia to najbogatszy region Hiszpanii. Wytwarzają 20 % hiszpańskiego PKB a jest takich regionów w Hiszpanii 17 :)
Los Polacos czyli Polacy, tak ich nazywają pogardliwie pozostali Hiszpanie :) W Hiszpanii - "Polaco" tłumaczy się jako "Polak" i "Katalonczyk" :)
Katedra niezwykła :) 13 gęsi są symbolem św. Eulalii.
Trafiłeś na wyjątkowo upierdliwego gościa, bo Katalończycy są sympatyczni i lubią Polaków :)
Pozdrawiam.
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 16.11.2014 20:37

Aleś mu nieładnie przygadał... No, no... :)
A ulżyło Ci choć trochę ?

Pozdrawiam 8)

P.S. Jedna jaskółka wiosny nie czyni, jeden Katalończyk też nie :wink:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 16.11.2014 20:46

Blaugrana napisał(a):Mówisz, że z rezerwą ? Tylko dlaczego ta pozostała część Hiszpanii nie pozwala Katalonii się odłączyć ? :)

Sama na to odpowiadasz niżej.

Blaugrana napisał(a):Katalonia to najbogatszy region Hiszpanii. Wytwarzają 20 % hiszpańskiego PKB a jest takich regionów w Hiszpanii 17 :)

O, właśnie tutaj. :)
Chociaż są też inne czynniki.

Blaugrana napisał(a):Los Polacos czyli Polacy, tak ich nazywają pogardliwie pozostali Hiszpanie :) W Hiszpanii - "Polaco" tłumaczy się jako "Polak" i "Katalonczyk" :)

Przy czym, określenie Katalończyków jako "Polacos" ma zdecydowanie charakter pejoratywny.

Blaugrana napisał(a):Trafiłeś na wyjątkowo upierdliwego gościa, bo Katalończycy są sympatyczni i lubią Polaków :)

Wiem, dlatego nie uogólniam. Zresztą nie mam takiego zwyczaju.
A propos - mąż mojej bratanicy jest Katalończykiem.

Pozdrawiam,
Wojtek
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 16.11.2014 21:00

faktycznie, bardzo dziwna i niezrozumiałą sytuacja,
myślę że ochroniarz wolałby jednak usłyszeć el Polaco od Polaka niż tę wiązankę :lol: :wink:
ja miałem kiedyś na Słowacji może nie podobną, ale również akcję ze zdjęciami, wykupiłem karnet na focenie, dostałem naklejkę na kurtkę, którą gdzieś po drodze zgubiłem (ogólnie to kiepski pomysł z naklejkami w zimnej jaskini :roll: ) i przy wyjściu zaczęła się jazda, po czym sprzątacz znalazł karteczkę... i miny mieli nie tęgie
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 16.11.2014 21:05

plavac napisał(a):Aleś mu nieładnie przygadał... No, no... :)
A ulżyło Ci choć trochę ?

Są sytuacje, kiedy jesteś bezsilny i jedyne co Ci pozostaje, to obrzucić gościa "łaciną".

Nie ulżyło mi, ale zostaje nadzieja, że jemu poszło w pięty...

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 16.11.2014 21:09

te kiero napisał(a):ja miałem kiedyś na Słowacji może nie podobną, ale również akcję ze zdjęciami, wykupiłem karnet na focenie, dostałem naklejkę na kurtkę, którą gdzieś po drodze zgubiłem (ogólnie to kiepski pomysł z naklejkami w zimnej jaskini :roll: ) i przy wyjściu zaczęła się jazda, po czym sprzątacz znalazł karteczkę... i miny mieli nie tęgie

To miałeś niesamowite szczęście, że naklejka została znaleziona. :)

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 17.11.2014 19:01

Po chwili trafiamy pod Palau de la Musica Catalana - Pałac Muzyki Katalońskiej.

101_0030.JPG

P18G0145.JPG

P18G0146.JPG

P18G0147.JPG
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 17.11.2014 19:22

Piękne kolory.
Piękna architektura.
Dobrze byłoby posłuchać tam czegoś pięknego ...

P.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 17.11.2014 21:06

plavac napisał(a):Piękne kolory.

Fikuśne. :)

plavac napisał(a):Piękna architektura.

Fikuśna. :P

plavac napisał(a):obrze byłoby posłuchać tam czegoś pięknego ...

Równie fikuśnego. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 18.11.2014 08:28

Franz napisał(a):Służbowi bramkarze stoją i pilnują przejścia. Dlaczego? Bo jest msza.

- Ale przecież już się skończyła, jest tak?
- Tak.
- To dlaczego nie można wejść?
- Bo jest msza.

Wychodzi sporo ludzi, wyraźnie turystów, ale wejść nie można. Spróbuję przy drugim wejściu, po lewej stronie. Akurat wchodzą dwie panie, jedna bardzo młoda w bardzo kusej sukience, że aż miło wzrok oprzeć, duży aparat fotograficzny na ramieniu. Teraz moja kolej.

- Na mszę?

Kusi odpowiedź twierdząca, jednak byłoby to kłamstwem. Nieszkodliwym, niemniej kłamstwem.

- Nie, chciałbym tylko rzucić okiem.
- Nie wolno.

Jednak należało skłamać...

Zapuszczam żurawia do przodu - nie widać ludzi zatopionych w modlitwie; spacerują, rozglądają się, migają błyski flesza. O co chodzi?! Jakaś paranoja! Warunkiem wejścia do katedry jest oczywiste łgarstwo. Wkurza mnie to bardzo, ale nie będę walczył z kretyńskimi zwyczajami tutejszych bramkarzy. Oddalam się odrobinę, podnoszę aparat wysoko i robię zdjęcie w głąb katedry. Wtedy szybkim krokiem zbliża się ochroniarz.

- Nie wolno robić zdjęć!

Przecież mnóstwo ludzi robi, nawet z fleszem, podczas, gdy ja go nie używam.

- Czy zdjęcia są zakazane? - pytam.
- Nie.

Oddalam się o dwa kroki i pstrykam następną fotkę. A ten rusza do mnie i zasłania mi ręką obiektyw.

Toż to skandal!
Wystąpię z oficjalną notą protestacyjną do JKM Filipa VI oraz z wnioskiem do administracji forum o przyznanie ekstraprzepustki i legitymacji służbowej Głównego Eksploratora CroForum na wszelkie wejścia i przejścia. Wszędzie.

:papa: :mrgreen:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Hiszpania - España