Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Hiszpania: od Andaluzji po Kraj Basków

Nazwa kraju Hiszpania wywodzi się od słowa Ispania, które oznacza Ziemię Królików. Język hiszpański wymieniany jest w pierwszej piątce najczęściej używanych języków na świecie. Najdłuższą rzeką Hiszpanii jest rzeka Ebro, licząca sobie 930 kilometrów. Hiszpanie to naród uwielbiający grę na loterii. Zdrapki można kupić na rogu każdej ulicy.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 28.10.2016 00:47

Przypomnę: to Abantos, imieniem Francisco, a więc tak samo, jak moje drugie imię. Okazuje się, że w kwestii piwa jest równie dobrze przygotowany - już chłodzi się w lodówce - a poza tym przygotował wyśmienitą wyżerkę. Jako że stęskniłem się za łazienką z prawdziwego zdarzenia, to długo w niej spędzam czas, podczas gdy Bea opowiada gospodarzowi o Polsce, posługując się albumem, którym dla niego kupiliśmy jeszcze w kraju. Potem Bea korzysta z łazienki, a kiedy wychodzi, do towarzystwa dołącza Esther - dziewczyna Abantosa - i wkrótce na stole ląduje masa smakowitości w postaci "tipica comida espanola". Szynki, sery, tortille, i desery o zupełnie obco brzmiących nazwach.

- Jamon de pata negra - oświadcza Abantos, wskazując na szynkę.

Z czarnej łapy? O co chodzi? I tutaj pobieram lekcję o rodzajach szynek łącznie z najdroższymi ze świń rasy czarnej, karmionych żołędziami.

- Nie, nie, to był żart - wyjaśnia Abantos - szynka z czarnej łapy jest horrendalnie droga.

Ale ta na stole i tak smakuje rewelacyjnie!
Czas nam upływa na relacjach, wspomnieniach, opowiastkach i nawet nie zauważamy, że minęła już północ. Nasi gospodarze się zbierają - Abantos prześpi się u Estery, a nam zostawia swoje mieszkanie do dyspozycji - klucze mamy przed odjazdem zostawić na stole i drzwi zatrzasnąć. Zatem tym razem wyjątkowo zasypiamy w normalnym łóżku, a do tego u stóp Mont Blanc, którego wielkie zdjęcie wisi na ścianie.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 28.10.2016 18:47

Franciszek zna się na rzeczy! :)
O Cydzie ostatnio trochę czytałem
:papa:
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 28.10.2016 20:31

świetne zakończenie dnia :)
Dobrze jest utrzymywać kontakt z przyjaciółmi z zagranicy

pozdrawiam,
Michał
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 29.10.2016 15:09

tony montana napisał(a):O Cydzie ostatnio trochę czytałem

Barwna postać.

Mikeee napisał(a):świetne zakończenie dnia :)
Dobrze jest utrzymywać kontakt z przyjaciółmi z zagranicy

Abantos zapraszał nas również teraz w zimie, kiedy kursowaliśmy po Andaluzji, a także w zeszłym roku, gdy skupiliśmy się na północnej Hiszpanii. Jednak za dużo musielibyśmy nadkładać drogi.
Mam nadzieję, że za kolejnym razem uda się nam spotkać ponownie.

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 29.10.2016 17:28

Maka przejazdu

HisMap.jpg

A - Molina de Aragon
B - Castillo del Cid
C - Madryt
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 30.10.2016 16:19

Dzień dziesiąty

Niezawodny budzik w telefonie zrywa nas ze snu i nawet moje przypadkowe naciśnięcie na drzemkę niczego w tej kwestii nie zmienia. Oporządzamy się, zwijamy graty, zostawiamy na stole klucz oraz podziękowania na kartce, zatrzaskując za sobą drzwi. Abantos namawiał nas na dłuższy pobyt u siebie, jednak nasza nienasycona ciekawość nowych miejsc gna nas nieubłaganie w trasę. Z osiedlowych uliczek wypadamy na Via Andalusia, doprowadzającą nas do M40 i po chwili zostawiamy za sobą Madryt, w którym pomimo wczesnej pory panuje już ożywiony ruch - najwidoczniej Madrilenos wstają wcześniej od mieszkańców mniejszych miast.

Udaje nam się opuścić autostradę jeszcze przed zauważonym na niej korkiem i zwykłą dwupasmówką wspinamy się na Alto de Leon, gdzie przecinam trasę swojej - opisanej na początku tego wątku - pieszej wędrówki przez Sierra de Guadarrama. Za przełęczą znajdujemy sobie w sosnowym lasku miejsce na śniadanie, po którym dojeżdżamy do pierwszego, zaplanowanego na dzisiaj punktu.

P27G0716.JPG

100_1552.JPG

100_1553.JPG

P27G0717.JPG
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 30.10.2016 16:27

Franz napisał(a):... dojeżdżamy do pierwszego, zaplanowanego na dzisiaj punktu.

akwedukt w Segowii. Piękny... 8)

pozdrawiam,
Michał
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 30.10.2016 16:41

Mikeee napisał(a):akwedukt w Segowii. Piękny... 8)

Unikatowy.

Pozdrawiam,
Wojtek
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 30.10.2016 16:58

Franz napisał(a):
Mikeee napisał(a):akwedukt w Segowii. Piękny... 8)

Unikatowy.

Pozdrawiam,
Wojtek

Jest w planach, ale czy cokolwiek wyjdzie - dziś nie wiadomo :(

Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 30.10.2016 17:56

tony montana napisał(a):Jest w planach, ale czy cokolwiek wyjdzie - dziś nie wiadomo :(

Oby wyszło.
Widziałem twój Notatnik 2017. Znajdziesz u mnie dodatkowe ciekawe miejsca na zachodnim wybrzeżu Hiszpanii.

Pozdrawiam,
Wojtek
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 30.10.2016 18:24

Franz napisał(a):
tony montana napisał(a):Jest w planach, ale czy cokolwiek wyjdzie - dziś nie wiadomo :(

Oby wyszło.
Widziałem twój Notatnik 2017. Znajdziesz u mnie dodatkowe ciekawe miejsca na zachodnim wybrzeżu Hiszpanii.

Pozdrawiam,
Wojtek

Masz na myśli to, co dopiero pokażesz? Czy to, co już gdzieś było?
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 31.10.2016 15:08

tony montana napisał(a):Masz na myśli to, co dopiero pokażesz?

Tak. Będzie zachodnie a potem północne wybrzeże.

Pozdrawiam,
Wojtek
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 31.10.2016 16:46

Franz napisał(a):Unikatowy.

Robi wrażenie .Pozdrawiam
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 31.10.2016 17:26

ajdadi napisał(a):Robi wrażenie .

Arcydzieło które ma tylko jednego konkurenta.

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 31.10.2016 17:52

To Segovia.

Mając do wyboru centrum-wschód oraz centrum-zachód, wybieramy tę drugą możliwość i szukamy miejsca do zaparkowania. Nie jest to takie łatwe i robię już trzecią pętlę, kiedy wreszcie zwalnia się jakieś miejsce. Teraz pozostaje jeszcze odnaleźć parkomat, co po chwili mi się s=udaje - jest sprytnie ukryty za śmietnikiem. Wcale nie łatwiejszym zadaniem jest opłacenie miejsca - chcielibyśmy trzy godziny, parkomat ogłasza, że maksimum to dwie godziny, co kosztuje 1,40 euro, ale okazuje się, że trzeba mieć zgodne. Kiedy z braku odpowiednich monet postanawiam przepłacić, wrzucając dwie w sumie 1,50 euro, urządzenie wypluwa wszystko i oczekuje mojej reakcji. Poddaję się, wrzucam tylko jedno euro, co nas uprawnia do parkowania przez półtorej godziny.

Teraz możemy ruszyć na podbój Segowii, zaczynając od słynnego akweduktu.

P27G0718.JPG

P27G0719.JPG

P27G0722.JPG

P27G0723.JPG
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Hiszpania - España