Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Hiszpania: od Andaluzji po Kraj Basków

Nazwa kraju Hiszpania wywodzi się od słowa Ispania, które oznacza Ziemię Królików. Język hiszpański wymieniany jest w pierwszej piątce najczęściej używanych języków na świecie. Najdłuższą rzeką Hiszpanii jest rzeka Ebro, licząca sobie 930 kilometrów. Hiszpanie to naród uwielbiający grę na loterii. Zdrapki można kupić na rogu każdej ulicy.
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 13.01.2016 15:35

Widzę ,że cały czas jest bardzo...tłoczno... :wink: Pozdrawiam
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 13.01.2016 17:06

kmichal napisał(a):... zgadza się, pod gniazdem jest mata antypoślizgowa ... :wink: ...

Jakiś stelaż pod gniazdem chyba jest...

ajdadi napisał(a):Widzę ,że cały czas jest bardzo...tłoczno... :wink:

To się już w najbliższych odcinkach diametralnie odmieni.

Pozdrawiam,
Wojtek
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 13.01.2016 21:46

Franz napisał(a):
ajdadi napisał(a):Widzę ,że cały czas jest bardzo...tłoczno... :wink:

To się już w najbliższych odcinkach diametralnie odmieni.

Pozdrawiam,
Wojtek

... a co jedziecie do Madrytu na Estadio Santiago Bernabéu ... :wink: ...
Pozdrawiam.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 13.01.2016 22:12

kmichal napisał(a):... a co jedziecie do Madrytu na Estadio Santiago Bernabéu ... :wink: ...

Około 20 lat temu sterczałem pod stadionem, bo mój kilkuletni wtedy syn miał zagwarantowane, że może go zwiedzać. Mnie to nie pociągało, a że on sam nie mógł, to poszła z nim o sześć lat starsza córka. W efekcie oboje zwiedzili stadion za darmo.

Pozdrawiam,
Wojtek
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 13.01.2016 22:15

Franz napisał(a):
kmichal napisał(a):... a co jedziecie do Madrytu na Estadio Santiago Bernabéu ... :wink: ...

Około 20 lat temu sterczałem pod stadionem, bo mój kilkuletni wtedy syn miał zagwarantowane, że może go zwiedzać. Mnie to nie pociągało, a że on sam nie mógł, to poszła z nim o sześć lat starsza córka. W efekcie oboje zwiedzili stadion za darmo.

Pozdrawiam,
Wojtek

... to se ne vrati ... :roll: ... teraz kasują za wszystko ... :evil: ...
Pozdrawiam.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 13.01.2016 22:21

kmichal napisał(a):... to se ne vrati ... :roll: ... teraz kasują za wszystko ... :evil: ...

Za dzieci również?

Pozdrawiam,
Wojtek
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 13.01.2016 22:24

Franz napisał(a):
kmichal napisał(a):... to se ne vrati ... :roll: ... teraz kasują za wszystko ... :evil: ...

Za dzieci również?

Pozdrawiam,
Wojtek

... z tym różnie bywa, ale zazwyczaj tak do 3 roku gratis a potem już częściowa odpłatność, a po 12 urodzinach jak dorosły ... :evil: ...
Pozdrawiam.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 13.01.2016 22:28

kmichal napisał(a):... z tym różnie bywa, ale zazwyczaj tak do 3 roku gratis a potem już częściowa odpłatność, a po 12 urodzinach jak dorosły ... :evil: ...

No, cóż - wszystko się zmienia...

Pozdrawiam,
Wojtek
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 13.01.2016 22:29

Franz napisał(a):
kmichal napisał(a):... z tym różnie bywa, ale zazwyczaj tak do 3 roku gratis a potem już częściowa odpłatność, a po 12 urodzinach jak dorosły ... :evil: ...

No, cóż - wszystko się zmienia...

Pozdrawiam,
Wojtek

... tylko żal, że raczej w tym niewłaściwym kierunku ... :wink: ...
Pozdrawiam.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 13.01.2016 22:34

kmichal napisał(a):... tylko żal, że raczej w tym niewłaściwym kierunku ... :wink: ...

Asi es la vida...

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 13.01.2016 22:43

Zaglądamy jeszcze w którąś bramę, ale czujemy się już nasyceni tym miastem - dwie wizyty w krótkim czasie - wracamy
zatem do samochodu i opuszczamy Trujillo.

P24G2128.JPG

P24G2129.JPG

Zjeżdżamy do głównej szosy, ale tuż przed wjazdem na autostradę skręcamy w boczną dróżkę i z uwagi na zbliżającą się godzinę dziewiątą zatrzymujemy się na śniadanie. Wychodzi na jaw małe niedopatrzenie - paczka kabanosów w naszych zapasach nie była pakowana próżniowo i mają one już teraz taki kolor, że z żalem, ale przychodzi nam się z nimi rozstać. Kiedy kończymy posiłek, dostajemy towarzystwo - przyjeżdża jakiś wielki wóz, którego załoga przepakowuje paczki ze słomą, a że niezbyt dokładnie to robią, to czasem coś się potoczy na ziemię.

Zbieramy się w drogę, wjeżdżając na autostradę zgodnie z drogowskazami na Madryt. Bea czuje się znużona i przedrzemuje moment, kiedy żegna nas Estremadura, a wita Kastylia-La Mancha; ja oprócz herbaty, wypiłem jeszcze kawę, jako że mamy do przejechania około 240km, więc czuję się raczej rześko. Trasę w zasadzie mamy zaplanowaną, jednak kiedy pojawia się opatrzony naszym drogowskazem zjazd na drogę nr 4000 - czego się nie spodziewałem - to daję się namówić na nieoczekiwany wariant. Decyzja okazuje się słuszna, bo droga jest pierwszorzędnej jakości i najpierw nieco na północ od doliny Tagu, potem już południowym brzegiem rzeki, doprowadza nas do celu.

P24G2130.JPG

P24G2131.JPG
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 14.01.2016 06:32

CHYBA znam to miasto ... ;)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 14.01.2016 16:02

tony montana napisał(a):CHYBA znam to miasto ... ;)

Pewnie się tutaj wirtualnie spotkamy.

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 14.01.2016 18:21

Z planu miasta wynika, że da się zaparkować przy samym Tagu, u podnóża starego miasta. Podjeżdżamy w pobliże rzymskiego mostu, wyszukując wolnego miejsca. Początkowo opatrzone one są zakazami, z czego zwolnione są wyłącznie autokary, ale kiedy mijam wjazd do czyjegoś domu oraz śmietnik, widzimy już zaparkowane samochody, pomiędzy które i mnie się udaje zmieścić. Najwyraźniej w tym kraju zakaz parkowania ulega anulacji zaraz za śmietnikiem. Możemy ruszać na podbój Toledo.

P24G2134.JPG

P24G2135.JPG

P24G2136.JPG

P24G2137.JPG
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 14.01.2016 21:09

... jak okiem sięgnąć, same zabytki ... 8O ...
Pozdrawiam.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Hiszpania - España