Nazwa kraju Hiszpania wywodzi się od słowa Ispania, które oznacza Ziemię Królików. Język hiszpański wymieniany jest w pierwszej piątce najczęściej używanych języków na świecie. Najdłuższą rzeką Hiszpanii jest rzeka Ebro, licząca sobie 930 kilometrów. Hiszpanie to naród uwielbiający grę na loterii. Zdrapki można kupić na rogu każdej ulicy.
Brama otwarta. Dopadamy kasy - można jeszcze wejść?
- Można, ale zaraz zamykamy - odpowiada pani. - W takim razie dwie wejściówki poproszę. - To się Państwu nie opłaca, tak tylko na pół godziny. - Mamy całe pół godziny? Bierzemy!
Bea zwykle czyta wszelkie informacje na temat kolejnych pomieszczeń, przez które przechodzimy, arcydzieł, które oglądamy - tym razem będzie miała ku temu wyjątkowo trudne warunki.
W pierwszej chwili próbuje raczej oszacować rozłożenie pomieszczeń tak, by coś istotnego nam całkowicie nie umknęło, podczas gdy my zamarudzimy gdzieś zbyt długo.
Ja natomiast z rosnącym zdumieniem stwierdzam, że przez te kilkanaście lat, jakie mnie dzielą od pierwszej wizyty w Sewilli, zdążyłem już zapomnieć, jaki piękny był ten alkazar!
Wysilając zdolności percepcyjne do maksimum, szybko przechodzimy przez Patio de Monteria - miejsce spotkań dworu - odrobinę więcej czasu poświęcamy fasadzie pałacu Piotra I, a już zdecydowanie zwalniamy przy Patio de las Munecas, które wraz z przylegającymi doń pomieszczeniami stanowiły najbardziej prywatną część pałacu.