Obiecałeś "perełki",a tu cały "sezam" skarbów....
Franz napisał(a):tony montana napisał(a):Natomiast na dziś interesuje mnie co zobaczyć w prowincji Cadiz i okolicach oprócz "standardowych" i koniecznych: Sewilli, Cordoby, Cadiz, Jerez, Gibraltaru
Sam Kadyks jest stosunkowo mało interesujący. Za to jest mnóstwo innych pięknych miejsc, jak Guadix, Calahorra, Ronda, Cazorla....
Może zrobię taką mini-mini prezentację z najnowszego wypadu.
CROberto napisał(a):Obiecałeś "perełki",a tu cały "sezam" skarbów....
tony montana napisał(a):Wręcz jest to .... KONIECZNE!!
MarDomi napisał(a):Niestety tak daleko na południe Hiszpanii nie dotarłem, ale przy następnej okazji ...
Franz napisał(a):... pozwala spojrzeć odrobinę łagodniejszym okiem na tę tak znacząco odbiegającą od całej reszty budowlę.
W pałac na planie kwadratu, symbolizującego cztery kierunki świata, wpisano okrąg, co z kolei jest symbolem wszechświata.
plavac napisał(a):Łaskawy jesteś dla Psuja. Ja wbiegłem na plac, zobaczyłem bęben z kolumnami ni przypiął ni przyłatał i wyszedłem dotknięty do żywego. Ale gdybym znał wtedy znaczenie geometrii architektury - to może postałbym tam trochę dłużej?
Franz napisał(a):plavac napisał(a):Łaskawy jesteś dla Psuja. Ja wbiegłem na plac, zobaczyłem bęben z kolumnami ni przypiął ni przyłatał i wyszedłem dotknięty do żywego. Ale gdybym znał wtedy znaczenie geometrii architektury - to może postałbym tam trochę dłużej?
Widziałeś może Alhambrę z lotu ptaka? Wtedy ten pałac całkiem ciekawie wygląda.
Franz napisał(a):MarDomi napisał(a):Niestety tak daleko na południe Hiszpanii nie dotarłem, ale przy następnej okazji ...
Ciekaw jestem Twojej marszruty.
Pozdrawiam,
Wojtek
MarDomi napisał(a):Te plany czekają na realizację, ale ze względu na brak czasu wolnego muszą poczekać minimum rok w kolejce.
Do tego czasu pewnie marszruta się nieco zmieni, pewnie na leprze dzięki takim relacją jak Twoja