Czas ruszyć do Barcelony
Z naszego hotelu do stacji kolejowej było jakieś 1,5 km. Idzie się fajnie, dość szybko.
Na stacji kupujemy bilety na pociąg R1
http://rodalies.gencat.cat/en/linies_es ... l?linia=r1Koszt biletu to 5EUR za osobę w jedną stronę, nie widziałem zniżek dla dzieci. Pociąg jeździ często, odjazdy są co jakieś 20 minut. Same wagony czyste, bardzo dobrze utrzymane (jakoś na zachodzie można ...
). W pociągu wyświetlana jest informacja o najbliższym przystanku i jest zapowiedź głosowa.
Droga kolejowa prowadzi prawie cały czas przy nabrzeżu, także między torami często jest tylko pas zieleni, plaża i już morze. Widokowo rewelacja
Dojeżdżamy pociagiem do stacji metra L1 Arc De Triomf. To jedna z stacji przesiadkowych z pociągów podmiejskich na metro.
Tutaj moje spostrzeżenie o metrze. Jest na prawdę ok, wagony są dość nowe, czyste. Stacje może nie są architektonicznymi perełkami, ale nie o to moim zdanie chodzi. Mają być dobrze oznaczone, skomunikowane, nie śmierdzieć i to robią
Jedynie co zauważyliśmy w porównaniu z innymi miastami, to dość częsty brak ... ruchu powietrza. O ile na powierzchni przeważnie wieje lekka bryza i jest przyjemnie (a był lipiec i przeważnie powyżej 30 stopni), o tyle w tunelach metra powietrze stoi i jest jeszcze goręcej. W Paryżu, Wiedniu na przykład jest spory "wiatr" a w Londynie to czasem wieje bardzo w tunelach ...
Choć zapach "typowego tunelu" w Barcelonie nie jest zły. Więcej czuć wilgoci i stęchlizny w Londynie czy Paryżu ...
Co do biletów. Wybór jest spory, my wybraliśmy Hola Barcelona 48 (
https://www.tmb.cat/en/barcelona/fares- ... bcn/2-days) i uważam, ze jest to jest super rozwiązanie. Zgapiłem się, bo trzeba było kupić online (-10%), wtedy wychodzi 13,5 EUR za 48h (od pierwszego skasowania) kompletnie nielimitowanej jazdy (BUS, Tram, Metro) po całym mieście.
Dojazdy z Barcelony do miejscowości na Costa Brava pociągiem w cenie (dla naszej 4 to była oszczędność 20 EUR za jeden dojazd) i np za dojazd metrem L9 na El Prat (normalnie bilet 4,6 EUR). A to na pewno pomaga w zwiedzaniu
Uwaga: na bilecie Hola dojedziemy z Barcelony do Calelli, ale już z powrotem trzeba kupić bilet. Pytałem w informacji i działa to tak, że wszystko jakby "skasowane" z Barcy jest w cenie, ale już do trzeba płacić.
Także wysiadamy z R1 na Arc de Triomf, wychodzimy na powierzchnię i kierujemy się pod Arc de Triomf
Zrobiliśmy tak, ze tylko podeszliśmy pod Łuk, obejrzeliśmy go sobie i pojechaliśmy dalej, bo ta część była zaplanowana na kolejny dzień.
Po obejrzeniu, wracamy na stację metra Arc de Triomf, przejechaliśmy 1 przystanek do stacji Urquinaona. Dalej przeszliśmy na razie koło Placa Catalunya i doszliśmy do Passeig de Gracia.
Powolutku idziemy sobie spacerkiem chłonąc miasto ...
Tutaj widać skrzyżowanie Passeig de Gracia z Gran Via de les Corts Catalanes i dalej jedna z kamienic z charakterystyczną kopułą na dachu.
... i podchodzimy bliżej ...
Dalej zaczyna się wyłaniać Casa Batlló ...
pozdrawiam, Michał
cdn ...