Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Historia Chorwacji

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
krassus
Croentuzjasta
Historia Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) krassus » 07.07.2004 21:01

Informuję prawdziwych maniaków, iż właśnie ukazała się nakładem Wydawnictwa Naukowego UAM w Poznaniu "Historia Chorwacji" autorstwa Dragutina Pavlicevica.
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 07.07.2004 22:18

krassus napisał(a):Informuję prawdziwych maniaków, iż właśnie ukazała się nakładem Wydawnictwa Naukowego UAM w Poznaniu "Historia Chorwacji" autorstwa Dragutina Pavlicevica.

Nie byłby to krassus , gdyby ... :)
Trzymasz rękę na pulsie.
Prawdziwą maniaczką nie jestem, ale gdyby ta historia była "dobrze przyprawiona"(patrz: w trakcie czytania czujesz, że nie przeginają tam ani na prawo, ani na lewo) i do strawienia (czyli napisana w dość przystępny sposób) - to mogłabym pokusić się o jej zakup.
P.S: Czyżby Lech, Czech i Rus mieli jeszcze jednego brata? :wink: :lol:
Na jakiej dacie kończy się kalendarium historyczne?
Pozdrawiam
zoohha
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zoohha » 08.07.2004 12:45

8O w mojej metropolii kolego Kras :D zielonego pojęcia nie mają, że taka publikacja została wydana. Obleciałam wszystkie księgarnie. ALe widac swiatełko w tunelu, jest nadzieja. W jednej powiedzieli "nie ma problemu, sprowadzimy"!!!!!. Mam nadzieję, że do mojego wyjazdu zdążą. Pozdrowienia.
krassus
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krassus » 08.07.2004 16:55

a to ja napisał(a):Prawdziwą maniaczką nie jestem, ale gdyby ta historia była "dobrze przyprawiona"(patrz: w trakcie czytania czujesz, że nie przeginają tam ani na prawo, ani na lewo) i do strawienia (czyli napisana w dość przystępny sposób) - to mogłabym pokusić się o jej zakup.

Trudno wypowiadać się o książce, którą się ledwie przejrzało i przeczytało 25 stron ... . Wydaje mi się, iż jest to pozycja napisana przez Chorwata, patriotę dumnego ze swojego kraju i swojej narodowości, prezentująca chorwacki punkt widzenia na opisywaną problematykę, nie pozbawiona emocji. Z pewnością nie jest to nudny, akademicki wykład, ale rzecz stworzona z zaangażowaniem i polotem.
Słowa napisane powyżej w ocenie wielu naukowców - historyków (szczególnie z "dobrej" marksistowskiej szkoły) stanowiłyby miażdżącą krytykę dzieła. W moim mniemaniu uwidaczniane przez autora emocje niekoniecznie dyskwalifukują pracę historyczną. O jej wartości z pewnością natomiast decydują uczciwość i warsztat historyka. Prac obiektywnych w stu procentach - zwłaszcza traktujących o dziejach narodów czy państw - zwyczajnie nie ma.

Sam Dragutin Pavličević jest profesorem i autorem wielu prac z dziedziny historii Chorwacji (myślę, iż najbardziej właściwe byłoby, gdyby swoją ocenę tej postaci przedstawił Leon). Niewątpliwie z autorskiego wstępu wyczytać można wiele sympatii do Polski i Polaków (TO TEŻ EMOCJE).

"Historia Chorwacji" wydana przez WN UAM jest przekładem (Łucja Danielewska) pracy "Povijest Hrvatske" (drugie wydanie z 2000 r.). Liczy ss 634 strony (205 ilustracji i 2 mapy). Zasadniczy tekst został doprowadzony do roku 1989 . Rozdział XI to kronika wydarzeń obejmująca lata 1990 - 2000. Nakład tylko 1000 egz. Cena w Księgarni Naukowej PWN w Krakowie 96,00 zł (niestety odstrasza).

Teoretycznie książka powinna być dostępna w e-Ksiegarni wydawnictwa http://main.amu.edu.pl/~press (dział Historia). W praktyce - w momencie pisania tego postu - ciągle figuruje w zapowiedziach (dział Historia, Podręczniki).

Teraz siadam do książki - mam nadzieję, iż się nie zawiodę, czego i Wam życzę.

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone