Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Historia Chorwacji.

Dział dla miłośników nie tylko czystej turystyki i wypoczynku. Nauka języka chorwackiego. Tematy publicystyczne, historia, film, muzyka, literatura, sport i kuchnia chorwacka.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 14.06.2011 22:14

Janusz Bajcer napisał(a):
"Ponad 90% Chorwatów opowiedziało się za odłączeniem od Jugosławii i utworzeniem niepodległego państwa chorwackiego."

źródło

... i tym samym rozpoczęła się '' I wojna zjednoczonej Europy '', której celem było zlikwidowanie serbskiego wirusa ... czyli diabłów , morderców , tyranów , czyścicieli innych narodowości :wink:
Serbowie stali się nowym zagrożeniem dla pokojowego współistnienia świata 8O ... Ty niestety poddałeś się prozachodniej propagandzie wrogośći i nienawiści wobec Serbii :(
armar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) armar » 14.06.2011 22:54

Gdzieś czytałem, że te ataki to były zwykłe czystki etniczne. Czystki dokonywane na Serbach bośniackich a także już Serbach mieszkających już w granicach Serbii. Wyobrażam sobie wku...rzenie Serbów na "strefy bezpieczeństwa" dla morderców muzułmańskich.

Czy wiesz jak wyglądało życie w takich strefach ?? Brak pożywienia lekarstw , ogromne zagęszczenie ludzi brak bieżącej wody , ciągły ostrzał artyleryjski . Te niby czystki etniczne to wypady w celu poszerzenia strefy oraz w celu pozyskania broni od przeciwnika i zdobycie żywności . A skąd ci ludzie tam się znaleźli i po jakich przejściach ?? Zostali w maju 1992 roku wygnani z domów , ich żony i córki były gwałcone mężczyźni zabijani , często dzieci - jak np. na słynnym moście w Wyszehradzie .

Ludzie w takich strefach byli zdeterminowani , i naprawdę mieli za co nienawidzić Serbów .

Większość ofiar tej wojny było w pierwszym roku - kiedy Serbowie wprowadzili politykę czystek , założyli obozy koncentracyjne , kiedy dysponowali zdecydowana przewagą militarną a władze w Sarajewie próbowały zachować pozory wieloetniczności i w imię tego wyrzekały się zdecydowanych deklaracji antyserbskich (np. obroną Sarajewa dowodził Serb Divjak )

W dużych miastach zresztą takich jak Sarajewo , Tuzla , gdzie ludność była pomieszana , wiele rodzin multietnicznych - spora cześć osób deklarowało sie jako Jugosłowianie , a i Serbowie walczyli w szeregach Armii BiH .

Przedłużanie się konfliktu powodowało wzrost nastrojów odwetowych i chęć zemsty oraz przewagę skrajnych poglądów nad umiarkowanymi .

Jedno nie ulega wątpliwości to Serbowie wprowadzili na terenie Bośni politykę totalnych czystek etnicznych i to w sposób brutalny , to oni pierwsi zaczęli wysiedlać i mordować i to ludność bezbronną praktycznie .
Jedynym wyjątkiem jest region Posawiny i Kiseljaka gdzie Chorwaci faktycznie próbowali wyprzeć ludność serbską w nadzieji na przyłaczenie tego skrawka ( Posavina)do swojej macierzy ale Chorwackie jednostki HVO i HOS-u nie podlegały władzy w Sarajewie .

Zresztą żeby ocenić krzywdy w tej wojnie wystarczy :
1) porównać ilość ofiar ( przy czym jak wspomniałem wcześniej trudno oszacować ile z ofiar wśród Serbów stanowią ofiary ich własnych współziomków jak w Sarajewie czy Tuzli )
2) po drugie wystarczy porównać tereny gdzie dana nacja stanowiła większość przed wojną a obecny stan

A co do Amerykanów - im też Serbowie bośniaccy powinni być wdzięczni za to że wstrzymali ofensywę bośniacko- chorwacka w momencie kiedy droga do Banja Luki stała otworem a "dumna" armia czetnicka była w totalnej rozsypce . [u][b] :roll: .
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 14.06.2011 23:36

mkm napisał(a): Ty niestety poddałeś się prozachodniej propagandzie wrogośći i nienawiści wobec Serbii :(

Mkm, z historii naszych polemik na forum wynika jedno, Ty masz swoje poglądy na wojnę na Bałkanach... i masz do tego prawo, ja mam swoje poglądy .. i tez mam do tego prawo.

Mnie osobiście Serbowie nic nie zrobili, więc nie czuję do nich wrogości i nienawiści.
W mojej ocenie opartej na dostępnych mi źródłach historycznych Serbowie wojnę wywołali i ją z kretesem przegrali. Prawda czasem jest bolesna.

Do Jugosławii nie miałem okazji pojechać na wakacje, a teraz cieszę z każdego dotychczasowego wyjazdu do Chorwacji, i mam nadzieję na kolejne :lol:

Ty też lubisz jeździć ma wakacje do Chorwacji, ale chciałbyś aby ten kraj dalej trwał jako Jugosławia .... a może jako Wielka Serbia.

To se na vrati Pane MKM :lol:

Ja się ciesze, że chorwackie dzieci żyją w Swojej Ojczyźnie i śpiewają o Swojej Ojczyźnie
:idea: :idea: :idea:

PS Ponieważ lubisz piosenki chorwackie - to specjalnie dla dla Ciebie (tym razem nie od "karabina" :wink:) piosenka Mojoj lijepoj zemlji Hrvatskoj
Ostatnio edytowano 15.06.2011 06:21 przez Janusz Bajcer, łącznie edytowano 3 razy
markasyt
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) markasyt » 14.06.2011 23:46

A co myślicie o tym? Tekst ciekawy, źródło jakieś dziwne.
http://stowarzyszenie_wolnomyslicieli.f ... ebreni.htm
armar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) armar » 15.06.2011 00:04

Jak poszukasz w internecie to znajdziesz różne prowokacyjne i pseudonaukowe wywody osób z nikąd .

Ale to miał byc watek o historii CHorwacji a nie wojny w Bośni :?
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 15.06.2011 08:55

markasyt napisał(a):A co myślicie o tym? Tekst ciekawy, źródło jakieś dziwne.
http://stowarzyszenie_wolnomyslicieli.free

Rzeczywiście dziwny wolnomyśliciel. :D Prawdziwych wolnomyślicieli znajdziesz na tym forum.Myślą i myślą co by tu wymyśleć żeby tylko odbić w bok od tematu ,,Historia Chorwacji". :twisted:
:D
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 15.06.2011 09:55

Dwa dość sprzeczne przysłowia związane z historią, pierwsza to:

Historia jest matką nauki,

drugi;

Zwycięzcy piszą historię,

Chorwacka historia jest doskonałym przykładem :?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 15.06.2011 10:21

Czy wiecie, że Polska i Chorwacja miały dwa razy wspólnego władcę

źródło
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 15.06.2011 10:31

mirko napisał(a): Zwycięzcy piszą historię,

Historia - cytaty

Pozdrav
arkona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arkona » 15.06.2011 22:02

armar napisał(a): Czy wiesz jak wyglądało życie w takich strefach ?? Brak pożywienia lekarstw , ogromne zagęszczenie ludzi brak bieżącej wody , ciągły ostrzał artyleryjski . Te niby czystki etniczne to wypady w celu poszerzenia strefy oraz w celu pozyskania broni od przeciwnika i zdobycie żywności . A skąd ci ludzie tam się znaleźli i po jakich przejściach ?? Zostali w maju 1992 roku wygnani z domów , ich żony i córki były gwałcone mężczyźni zabijani , często dzieci - jak np. na słynnym moście w Wyszehradzie.

No tak te niby czystki etniczne jak to określasz to prawie jak humanitarne bombardowania. Równie dobrze można tłumaczyć ostrzał altyleryjski rewanżem za te niby czystki etniczne. Sam Orić zbił majątek na handlu w Srebrenicy, więc sami Muzułmanie mieli interes w tym, że sytuacja wyglądała jak wyglądała.

Większość ofiar tej wojny było w pierwszym roku - kiedy Serbowie wprowadzili politykę czystek , założyli obozy koncentracyjne , kiedy dysponowali zdecydowana przewagą militarną a władze w Sarajewie próbowały zachować pozory wieloetniczności i w imię tego wyrzekały się zdecydowanych deklaracji antyserbskich (np. obroną Sarajewa dowodził Serb Divjak )

To może powiesz kto parł do tej wojny? Czy to nie przypadkiem sam Izetbegović powiedział "Mogę poświęcić pokój dla niepodległości BIH, ale nigdy nie poświęcę niepodległości BIH dla pokoju." Dlaczego Izetbegović odrzucił ustalenia pokojowe? Może też przytoczysz co takiego zawierała Islamska Deklarazija? Pewnie wg Ciebie było to nadzwyczaj tolerancyjne podejście do sprawy przyszłości BIH, skoro mówisz o ofiarach serbskich jako "niby czystkach etnicznych. Mogę się zgodzić, że to były tylko pozory wieloetniczności. Znamienne jest, że im dłużej konflikt trwał tym odsetek Serbów i Chorwatów był w wojskach Muzułmańskich coraz mniejszy. Tak ta wieloetniczność wyglądała w praktyce. Obozy koncentracyjne zakładały wszystkie strony konfliktu, wyszczególnianie jednej nacji do niczego nie prowadzi. Zresztą w innym wątku wyrzuconym na śmietnik zaczęliśmy dyskusję więc nie będę się powtarzał. Załuję tylko, że tamten wątek przez paru głąbów został rozwalony, a moderator zaczerpnął wzory z totalitarnych działań rządu i wyciągnął konsekwencje wobec wszystkich. Tak jest najprościej, wygodniej i za dużo myśleć nie trzeba.
arkona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arkona » 15.06.2011 22:05

Janusz Bajcer napisał(a):W mojej ocenie opartej na dostępnych mi źródłach historycznych Serbowie wojnę wywołali i ją z kretesem przegrali. Prawda czasem jest bolesna.

Proszę o konktrety panie Januszu. Na czym polegało wywołanie tej wojny przez Serbów i jakie to źródła historyczne o tym wspominają.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 15.06.2011 22:16

arkona napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):W mojej ocenie opartej na dostępnych mi źródłach historycznych Serbowie wojnę wywołali i ją z kretesem przegrali. Prawda czasem jest bolesna.

Proszę o konktrety panie Januszu. Na czym polegało wywołanie tej wojny przez Serbów i jakie to źródła historyczne o tym wspominają.

M.in. "Historia Chorwacji" już tu przywoływana.
Książka jest obszerna, nie mam czasu na jej przepisywanie.

Pierwsza ofiara wojny
armar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) armar » 16.06.2011 00:02

Arkon żeby się nie rozpisywać za dużo w tym wątku który dotyczy historii Chorwacji
Arkon napisał(a):Równie dobrze można tłumaczyć ostrzał artyleryjski rewanżem za te niby czystki etniczne. Sam Orić zbił majątek na handlu w Srebrenicy, więc sami Muzułmanie mieli interes w tym, że sytuacja wyglądała jak wyglądała.

Mocno cyniczne stwierdzenie - więc to Bośniacy się prosili żeby ich żony gwałcono , męższczyzn zabijano jak i też ich dzieci ?? Wygnano z domów ? Skąd ich się tylu znalazło w Srebrenicy ??

Jakie uzbrojenie posiadali Bośniacy we wschodniej Bośni w kwietniu-czerwcu 1992 ,gdy ich masowo mordowano i wypędzano z domów ??

Podam tylko jedno odrażające nazwisko Milan Lukic , który posunął się nawet tego ze mordował przypadkowych muzułmanów - obywateli Serbii porwanych na terytorium Serbii i Czarnogóry

Sytuacja na wiosnę i lato 1992 wyglądała tak że uzbrojeniu po zęby siepacze armii Mladica byli panami życia i śmierci na 75% terytorium Bośni a jedyną zorganizowana i uzbrojoną siłą która mogła im się przeciwstawić były chorwackie jednostki HVO i HOS-u na terenach zamieszkanych przez Chorwatów .

Dlatego masowo mogli przeprowadzić czystki etniczne na tych terenach i dlatego oni ponoszą główna winę za rozpętanie spirali nienawiści zresztą o to im chodziło , dla nich umiarkowani Serbowie tez byli wrogami .

Notabene ten rząd w Sarajewie był kompletnie niekompetentny skoro tak parł do wojny i pozwolił na wycofywanie jednostek JAL z Chorwacji na swoje terytorium a sam kompletnie nie zadbał o swoje uzbrojenie

Może podasz przykład czystki etnicznej na Serbach na terenach kontrolowanych przez rząd w Sarajewie ?

A co multietniczności Sarajewa proponuje przeczytać książkę Joanny Tlałki "Jeszcze żyje" . Autorka studiowała tam przed wojną , poznała swego przyszłego męża - Bośniaka .
Jeździła do Bośni w czasie wojny , ślub wzięła w lutym 1995r w Sarajewie a świadkiem był Serb kolega męża z jednostki ( Armia BiH), czy w Banja Luce taka sytuacja mogła się zdarzyć w tym czasie ?

Miłej nocy i przypominam że to wątek o historii Chorwacji , chcesz pogadać na inne pokrewne tematy to trzeba założyć osobny wątek :? :roll:
Josko Bulic
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Josko Bulic » 16.06.2011 06:31

Janusz Bajcer napisał(a):
arkona napisał(a):

M.in. "Historia Chorwacji" już tu przywoływana.
Książka jest obszerna, nie mam czasu na jej przepisywanie.

Pierwsza ofiara wojny
Wojna sie zaczela pszez srbskom balwan rewolucije .
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 16.06.2011 22:15

Gdyby Racan wygrał w 1990r wybory , to nie byłoby żadnej wojny :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kultura chorwacka

Historia Chorwacji. - strona 9
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone