Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

HiFi Supe(rs)tar super hit! - gusia-s i Banda na Otoku Brač

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Katerina
Koneser
Re: HiFi Supe(rs)tar super hit! - gusia-s i Banda na Otoku B

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 28.03.2018 20:03

beatabm
Gusia jak Ty Marzannę topiłaś????? U mnie od rana sypie śnieg 8O :roll:

A u nas tak wiosennie dzisiaj było... :D 8)

IMG_20180328_170139.jpg

agata26061
Zimą pewnie trudniej ogrzać, ale jakie tam u nich zimy? (nie licząc tej tegorocznej ze śniegiem na Hvarze na przykład).

Mamy chyba błędne wyobrażenie o ich zimach...Czytałam w książce Senki Karuzy (opisałam tego pisarza z Visu u siebie w relacji) jak dokuczliwe potrafią być zimy, gdy temperatura spada do około zera - przy tej wilgotności wyspiarskiej i silnym bora(bura) to musi być gorsze niż mróz :roll:
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 29.03.2018 08:34

Katerina napisał(a):gusia-s
serwuje się tu słodkie, bračkie ciasto wywodzące się właśnie z Dolu.

Pyszne to niemożliwie 8) Jadłam - wprawdzie nie w Tonim, ale w Kaštilu G., dużo w nim orzechów włoskich - nieźle wchodziło z białym winem :hearts:
Mi się ono kojarzy z naszym snikersem ... miód, orzechy :)

Katerina napisał(a):gusia-s
Nad nimi, widziane już wcześniej formacje krasowe, tworzące głębokie jamy w zboczu otulającym wioskę. Oczami wyobraźni widzę w nich prastarych ludzi odzianych w zwierzęce skóry z maczugami w rękach :mrgreen:
Kochana, podobno w Dolu żyją nieliczni tambylcy, którzy pamiętają, jak mieszkano w tych pieczarach jeszcze w pierwszych dziesięcioleciach 20 ego wieku :boss:
Przynajmniej nie musieli w niej odkurzać ani zamiatać :mrgreen:

Katerina napisał(a):...Niestety, pojechaliśmy do Dolu na krótki rekonesans, światło mieliśmy podobne jak Wy, bo pochmurny dzień był...Dol zdecydowanie do powtórki :!:
My byliśmy późno, dochodziła pewno 20-ta :?

Katerina napisał(a):beatabm
Gusia jak Ty Marzannę topiłaś????? U mnie od rana sypie śnieg 8O :roll:

A u nas tak wiosennie dzisiaj było... :D 8)
To wzgórze na tyłach ... prawie jak Marjan w Splicie :mrgreen:

Katerina napisał(a):agata26061
Zimą pewnie trudniej ogrzać, ale jakie tam u nich zimy? (nie licząc tej tegorocznej ze śniegiem na Hvarze na przykład).
Mamy chyba błędne wyobrażenie o ich zimach...Czytałam w książce Senki Karuzy (opisałam tego pisarza z Visu u siebie w relacji) jak dokuczliwe potrafią być zimy, gdy temperatura spada do około zera - przy tej wilgotności wyspiarskiej i silnym bora(bura) to musi być gorsze niż mróz :roll:
Od co najmniej 2-3 lat nawet na chorwackich wyspach bywają ostre jak na tamten klimat zimy z obfitymi opadami śniegu i mrozem. Wystarczy popatrzeć właśnie na przemrożone palmy czy bungewile :(
Zauważcie, że tam mało który dom ma komin więc ogrzewanie to chyba tylko elektryczne.
Nawet te ich miniaturki domków nie mają kominów :mrgreen:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 29.03.2018 18:38

Moje miniaturki są w takim razie wybrakowane :( bo kominy mają
Trudno , za to mogę z czystym sumieniem zameldować odrobienie zaległości w Twojej relacji :smo:

domki.jpg

Pozdrawiam
Piotr
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 31.03.2018 19:13

piotrf napisał(a):Moje miniaturki są w takim razie wybrakowane :( bo kominy mają...
Hmmm ... one są widocznie nowoczesne ... już pod obecny klimat :wink:

Zanim dokończę te bračkie opowieści, chciałabym Wam pożyczyć Wesołych Świąt i mokrego dyngusa ... najlepiej jadrańską wodą :)
FB_IMG_1522511703133.jpg
su-petar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) su-petar » 31.03.2018 21:33

gusia-s napisał(a):Zanim dokończę te bračkie opowieści, chciałabym Wam pożyczyć Wesołych Świąt i mokrego dyngusa

Dzięki, z wielką przyjemnością czytam Twoją relację. Szkoda, że czas na Braču tak szybko mija, i musimy wybierć pomiędzy odpoczynkiem na plaży i poznawaniem nowych miejsc.
Życzę Tobie i Twoim najbliższym zdrówka i spełnienia marzeń. Poniżej dla Ciebie kwiatuszki (uschnięte, ale moje ulubione, z Sutivanu. :D
badyle.jpg
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 01.04.2018 20:44

su-petar napisał(a):
gusia-s napisał(a):Zanim dokończę te bračkie opowieści, chciałabym Wam pożyczyć Wesołych Świąt i mokrego dyngusa

Dzięki, z wielką przyjemnością czytam Twoją relację. Szkoda, że czas na Braču tak szybko mija, i musimy wybierć pomiędzy odpoczynkiem na plaży i poznawaniem nowych miejsc.
Życzę Tobie i Twoim najbliższym zdrówka i spełnienia marzeń. Poniżej dla Ciebie kwiatuszki (uschnięte, ale moje ulubione, z Sutivanu. :D...

Dziękuję za bukiecik :)

Niestety, ciągu dalszego relacji nie będzie :(
su-petar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) su-petar » 01.04.2018 21:15

gusia-s napisał(a):Niestety, ciągu dalszego relacji nie będzie

Mam nadzieję, że to żart priama aprilisowy :D
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 02.04.2018 09:53

gusia-s napisał(a):Niestety, ciągu dalszego relacji nie będzie :(

Przykro słyszeć ... chyba, że to tak chwilowo na 1.04. ...
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 02.04.2018 12:08

su-petar napisał(a):
gusia-s napisał(a):Niestety, ciągu dalszego relacji nie będzie

Mam nadzieję, że to żart priama aprilisowy :D
Buber napisał(a):Przykro słyszeć ... chyba, że to tak chwilowo na 1.04. ...
Oczywiście, że żarcik :P :mrgreen: Nie daliście się nabrać :evil:
Nie wiele zostało i po świętach kończymy :oczko_usmiech:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 02.04.2018 20:21

gusia-s napisał(a):Hmmm ... one są widocznie nowoczesne ... już pod obecny klimat :wink:

W takim razie zmianę klimatu przewidziano w roku 2008 ( domek po lewej ) , a już na 100% w 2011 r. ( to ten po prawej ) :wink:

Wiem , że to odejście od tematu , za co przepraszam - święta już za nami , ale z wielką radością powtórzyłbym święta z takimi pisankami jak na Twoim zdjęciu i z Jadranem w tle 8)

Pozdrawiam
Piotr
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 03.04.2018 08:26

gusia-s napisał(a):Nie wiele zostało i po świętach kończymy :oczko_usmiech:

W tej może nie zostało zbyt dużo ale liczymy na kolejną, wrześniową :oczko_usmiech:
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 03.04.2018 10:41

piotrf napisał(a):...Wiem , że to odejście od tematu , za co przepraszam - święta już za nami, ale z wielką radością powtórzyłbym święta z takimi pisankami jak na Twoim zdjęciu i z Jadranem w tle 8) ...
A kto by nie chciał :hearts: :hearts: :hearts:

beatabm napisał(a):
gusia-s napisał(a):Nie wiele zostało i po świętach kończymy :oczko_usmiech:
W tej może nie zostało zbyt dużo ale liczymy na kolejną, wrześniową :oczko_usmiech:
Tylko kiedy :?: :?: :?: :?: :?:
Ogarnia mnie przerażenie 8O
Zostało 3 mce do urlopu a ja mam całkiem nie sprecyzowane plany :? Już się zarzekałam, że będzie zdrada w tym roku ale Tom coś nosem kręci, reszta Bandy chce dołączyć i też się wykrzywia na zdradę tak jakby szklankę soku z cytryny wypili :roll: Uzależnienie jakieś czy co :?: To jest straszne 8O

Co ja mam robić :?: :?: :?: :(
Juz nawet zaczęłam Hvar przeglądać godząc się na jazdę po wyspie na benzynce bo tam LPG nie ma ale też nie ma jakiegoś fajnego kempingu dla nas :(
W grę wchodzą jedynie Holiday, Grebisce albo Vira. Każdy z nich ma jednak sporo minusów. Holiday i Grebisce na plusa mają bliskość Jelsy i stanowią w miarę dogodny punkt wypadowy. Na minus jednak kiepską przykempingową plażę i położenie na klifie. W dodatku na Holiady miejsca dla kamperów i przyczep są chyba przy drodze przelotowej do Jelsy? ktoś potwierdzi?
Natomiast Grebisce maja miejsca zupełnie na patelni i plażę paskudną :( piach?

Vira z kolei jest w tzw. czarnej d...e :( biorąc pod uwagę fakt, że w grę wchodzi przeprawa wyłącznie z Drvenika bo ze Splitu to bankructwo, z budką tysiaka tam i spowrotem. Nie ma tez żadnego miasteczka w zasięgu spaceru ... 3,5 km do Hvaru trochę za dużo.
Biorąc to wszystko pod uwagę, czyli podwyższone koszty (przeprawa + kursowanie po wyspie na benzynce zamiast LPG) oraz ustępstwa na jakie trzeba by iść by ten Hvar zobaczyć (głównie kemping nie do końca wg oczekiwań) to chyba jednak Hvar się oddala :(

Ratunkuuuu ... może ktoś mnie przekona :?: :|
Pamiętam, że podobne dylematy mną targały przed Bracem choć tam przynajmniej mieliśmy fajny kemp., blisko z promu i LPGa :mrgreen:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 03.04.2018 10:53

Tylko kiedy :?: :?: :?: :?: :?:
Ogarnia mnie przerażenie 8O
Zostało 3 mce do urlopu a ja mam całkiem nie sprecyzowane plany :? Już się zarzekałam, że będzie zdrada w tym roku ale Tom coś nosem kręci, reszta Bandy chce dołączyć i też się wykrzywia na zdradę tak jakby szklankę soku z cytryny wypili :roll: Uzależnienie jakieś czy co :?: To jest straszne 8O

Co ja mam robić :?: :?: :?: :(

Kiedy? Najlepiej od razu, ja umieram z ciekawości tej Twojej relacji :roll: :mrgreen:
Nie ma co szukać szczęścia gdzie indziej, wskakuj w Bertę i jedź gdzie oczy poniosą, coś po drodze na pewno ładnego wyszukasz. Po co Ci plan? U nas zawsze bez jakiegokolwiek planu :mrgreen:
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 03.04.2018 11:24

Peljeszczak możecie równie dobrze dokończyć... :P
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.04.2018 12:01

Katerina napisał(a):Peljeszczak możecie równie dobrze dokończyć... :P

W "dwupaku" z Korčulą :D :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

HiFi Supe(rs)tar super hit! - gusia-s i Banda na Otoku Brač - strona 5...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone