Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

HiFi Supe(rs)tar super hit! - gusia-s i Banda na Otoku Brač

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
anakin
Legenda_mistrz LM
Re: HiFi Supe(rs)tar super hit! - gusia-s i Banda na Otoku B

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 16.01.2018 21:45

gusia-s napisał(a):....naprawdę już ruszamy za moment :mrgreen:

:lool: :lool: :lool:
Gdzie może leżeć Zasiedmiogórogród.... :wink:
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 16.01.2018 22:38

anakin napisał(a):
gusia-s napisał(a):....naprawdę już ruszamy za moment :mrgreen:

:lool: :lool: :lool:
Gdzie może leżeć Zasiedmiogórogród.... :wink:
Daleko ... :mrgreen:

Nie wierzysz :?: to pacz :P

Dzień 1 - 15.07.2017 sobota

Ok …silnik zawarkotał, sprzęgło, jedynka i do przodu. Pojechali :wink:
IMG_20170715_034642.jpg

Do domniemanego celu … czyli na ten moment cały czas jeszcze Splitu :mrgreen: skąd mamy prom, dzieli nas 1554 km.
Wytyczona trasa tradycyjnie przez Czechy, Austrię, Słowenia z ominięciem autostrady przez Mureck, Lenart, Ptuj. Po drodze postoje na tankowanie Berty, zakup winiet w krajach ich obowiązywania, jakieś jedzenie.

Na pierwszym postoju jeszcze w PL taka wróżba 8O :mrgreen: Czyli dokąd :?: :roll:
IMG_20170715_072525.jpg

W Częstochowie utykamy na dłuższą chwilę – remonty :?
Towarzyszy nam szybowiec wyciągany w szaro-bure niebo.
IMG_20170715_091718.jpg

Zakup winiety czeskiej na pierwszej stacji za granicą Euro Oil o dziwo bez problemów tym razem, winiet do wyboru do koloru :mrgreen: Płatność kartą.

W Mikulov tradycyjnie tankowanie LPGa na Shellu po naszej lewej i przerwa obiadowa – leje :?

Winiety na Austrię 2x10 dniowa tuż po przekroczeniu granicy w Roadhouse Route B7 - płatność gotówką choć można i kartą + 1 eu.
Warto dodać w tym miejscu, iż Austria wprowadziła od 2018 roku winiety elektroniczne, z tym że naklejki nadal mają funkcjonować przynajmniej w tym roku. Niestety, winieta elektroniczna zakupiona przez internet zaczyna być ważna dopiero 18 dni po zakupie. Wynika to z ochrony praw konsumenta i mozliwości odstąpienia od zakupu towaru/usługi drogą online w terminie 14 dni. Dlatego takiego zakupu trzeba dokonywać odpowiednio wcześniej przed wyjazdem. Od połowy 2018 winiety elektroniczne mają być również dostępne w punktach sprzedaży tak jak i naklejkowe. Winieta elektroniczna zakupiona w punkcie sprzedaży jest ważna odrazu, tzn, od daty wskazanej przez kupującego.

Toczymy się przepisowo przez Drasenhofen i Poysdorf – korków brak co cieszy :)
IMG_20170715_181518.jpg

Kolejna nowinka jest taka, że pod koniec zeszłego roku uruchomiono nowy fragment autostrady A5 zaczynający się między tymi miastami co pozwala na ominięcie często korkującego się Poysdorfu oraz mocniejsze wciśnięcie pedału gazu.

Na autostradzie dopada nas kolejna ulewa :? Czy my na pewno jedziemy na południe :?: :idea:
IMG_20170715_194242.jpg

Po godzinie pojawia się jednak obiecująca tęcza :) Mikra ale jednak :)
IMG_20170715_201735.jpg

Kilkadziesiąt kilometrów dalej zaczyna być jeszcze lepiej :) Czyli jednak kierunek ok.
IMG_20170715_203931.jpg

No ale zapada już zmrok więc nie ma co focić :(.
W sumie jak dotąd trasa nie różni się od tej, którą 2 miesiące wcześniej jechaliśmy do Wenecji, zmiana nastąpi od Graz.

Za Grazem, kilka kilometrów przed granicą słoweńską, zjazdem 226 uciekamy z autostrady by uniknąć opłaty za przejazd przez krótki odcinek autostrady słoweńskiej.
Kierujemy się na objazd przez Mureck. Do Słowenii wjeżdżamy w Trate mostem na rzece Mura, dalej przez Lenart, Ptuj by wyjechać na węźle Drazenci na niepłatny odcinek 15 km przed granicą z Chorwacją :)
Po raz ostatni pokonujemy tą trasę gdyż Słoweńcy budują autostradę od Ptuja do granicy Gruskovlje-Macelj. Na dzień dzisiejszy ten objazd jest już NIEAKTUALNY. W listopadzie 2017 oddano fragment autostrady od węzła Drazenci do Podlehnik i obowiązuje na nim już winieta. Być może przed sezonem jeszcze oddadzą pozostałe kilka kilometrów aż do granicy.
Pora się robi późna, dochodzi północ a na granicy korek :? Nigdy wcześniej o tej porze nas to nie spotkało, zawsze przejazd był z marszu. Przekroczenie granicy zajmuje nam aż 40 minut 8O
No ale wreszcie jesteśmy :)

Chcemy jeszcze dotrzeć do węzła Lucko za Zagrzebiem i tam wreszcie iść spać również w stałym naszym miejscu, na pierwszej stacji za bramkami.
Obrazek

Rano powita nas już chorwackie słoneczko Obrazek
Chyba … Obrazek

cdn. … :papa:
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 16.01.2018 23:10

Wracam do domu, a tu suprise 8O :wink: wyruszamy na Brač :P
I już granicę przekroczyliśmy. Smutny jednak to odcinek :cry: , za sprawą otwartego odcinka autostrady za Ptujem.
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 16.01.2018 23:11

Nam od trzech lat towarzyszy taka pogoda w drodze do Cro, myślałam,że w lipcu to nie jest możliwe..
Ale po zajawce wiem,że potem pogodę będziecie mieli jak drut :)

Eh, z rozrzewnieniem wspominam pierwsze wyjazdy - jechaliśmy w ciemno - w nieznane, co to były za emocje, ta niepewność gdzie wylądujemy , czy apartman znajdziemy... :)
W zeszłym roku zatęskniłam za taką adrenalinką i po Visie i reszcie wakacji też skoczyliśmy na chwilę w nieznane...czyli na Brač - bez żadnej rezerwacji :P 8)
Ale Wy tak zupełnie w nieznane nie jechaliście - przynajmniej z góry wiedziałaś jakie będziecie mieli lokum :oczko_usmiech:
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 16.01.2018 23:50

Habanero napisał(a): ... I już granicę przekroczyliśmy. Smutny jednak to odcinek :cry: , za sprawą otwartego odcinka autostrady za Ptujem.
:) Wam jeszcze solówkami zostają inne objazdy, na Ormoż lub Rogatec np. My z budą już chyba odpuścimy te kombinacje. Zawsze jeździliśmy na MLP i ten objazd był dla nas sensowny, po drodze tylko jeden nieco wymagający odcinek, ten podjazd zaraz za mostem w Trate a reszta super i wcale nie nadkładało się dużo km. Pozostałych objazdów nie trenowaliśmy i obawiam się, że poza dodatkowymi kilometrami to te trasy nie są najlepsze na podróż z przyczepą?

Katerina napisał(a):... Ale Wy tak zupełnie w nieznane nie jechaliście - przynajmniej z góry wiedziałaś jakie będziecie mieli lokum :oczko_usmiech:
Wiedziałam jakie ewentualnie ono będzie ;) Jak pisałam, mieliśmy się zdzwonić jeszcze ze znajomymi w niedzielę i istniała taka możliwość, że jednak zrezygnujemy z wyspy i dołączymy do nich :wink: pod warunkiem, że zatrzymają się w jakimś super miejscu, w którym my jeszcze nie byliśmy :) choć po cichu w to nie wierzyłam, że takie znajdą :mrgreen:

Katerina napisał(a):... Eh, z rozrzewnieniem wspominam pierwsze wyjazdy - jechaliśmy w ciemno - w nieznane, co to były za emocje, ta niepewność gdzie wylądujemy , czy apartman znajdziemy... :) ...
Też tak wspominam pierwszy raz, nie było mnie jeszcze na cropli i niewiele wiedziałam o Chorwacji, ba ... nie wiedziałam co to jest ta Jadranka :mrgreen: czy choćby magistrala :mrgreen: Coś tam przeczytałam o opłatach drogowych. Miałam upatrzony kemping w Zivogosce Blato i liczyłam, że nas na niego wpuszczą :mrgreen:. Spodobała mi się tamtejsza plaża i góry. Z mapy wynikało, że jest w miarę blisko do Dubrovnika więc pomyślałam, że wyskoczymy. Wyposażeni w taką wiedzę wsiedliśmy i pojechaliśmy :mrgreen: Zjeżdżając z Sestanovac nadziwić się nie mogłam, że to tak wygląda 8O zarazem martwiąc się jak wydostaniemy się spowrotem z ogonkiem na haku :roll: Na kemp. miejsca były :mrgreen: Fishpicnik sie trafił, bo pani przyszła do budki i zaoferowała. Sąsiad - rodak, powiedział o Makarskiej no to też pojechaliśmy, potem dodał o wodospadach Krka i Plitvicach, że ponoć warto - to wstąpiliśmy na powrocie do Skradina :D Tak to było :mrgreen:
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 17.01.2018 08:07

przynajmniej z góry wiedziałaś jakie będziecie mieli lokum

..miałam na myśli...budkę Waszą :D 8)
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 17.01.2018 08:12

I proszę bardzo - ja tu śpię sobie smacznie a Wy już wyjechaliście :D

gusia-s napisał(a): Warto dodać w tym miejscu, iż Austria wprowadziła od 2018 roku winiety elektroniczne, z tym że naklejki nadal mają funkcjonować przynajmniej w tym roku. Niestety, winieta elektroniczna zakupiona przez internet zaczyna być ważna dopiero 18 dni po zakupie. Wynika to z ochrony praw konsumenta i mozliwości odstąpienia od zakupu towaru/usługi drogą online w terminie 14 dni. Dlatego takiego zakupu trzeba dokonywać odpowiednio wcześniej przed wyjazdem. Od połowy 2018 winiety elektroniczne mają być również dostępne w punktach sprzedaży tak jak i naklejkowe. Winieta elektroniczna zakupiona w punkcie sprzedaży jest ważna odrazu, tzn, od daty wskazanej przez kupującego.

Bardzo przydatna informacja, bo może kiedyś znów będę jeździć przez Austrię.
W zeszłym roku po raz pierwszy jechaliśmy przez Słowację i Węgry omijając Słowenię i tak mi się ta trasa spodobała ,że chyba prędko do starej trasy nie wrócę :papa:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 17.01.2018 08:32

O proszę, wstaję rano i niespodzianka - jesteśmy już w CRO :oczko_usmiech: To lubię :oczko_usmiech:
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 17.01.2018 09:08

Katerina napisał(a):
przynajmniej z góry wiedziałaś jakie będziecie mieli lokum

..miałam na myśli...budkę Waszą :D 8)
Budka to oczywistość ... ale miejsce, w którym stanie zawsze stanowi jakąś niewiadomą i jest o wiele bardziej ważne :) W budce to co tam, śpimy tylko i wypad na dwór :mrgreen:

travel napisał(a):I proszę bardzo - ja tu śpię sobie smacznie a Wy już wyjechaliście :D ...
Zostałas zabrana na śpiocha :wink:
travel napisał(a):
gusia-s napisał(a): Warto dodać w tym miejscu, iż Austria wprowadziła od 2018 roku winiety elektroniczne, ...

Bardzo przydatna informacja, bo może kiedyś znów będę jeździć przez Austrię.
W zeszłym roku po raz pierwszy jechaliśmy przez Słowację i Węgry omijając Słowenię i tak mi się ta trasa spodobała ,że chyba prędko do starej trasy nie wrócę :papa:
Szczególnie ta o 18 dniowej karencji winiety elektronicznej ... to się mija trochę z zasadą winiet tego rodzaju ale cóż.
Przez Słowację i Węgry omijając Słowenię jechaliśmy tylko raz dawno temu i powiem, że miałam wręcz odwrotne odczucia :(
Jakoś tak się ta trasa dłużyła ... trochę na niej się jednak pozmieniało więc może warto spróbować ;)

beatabm napisał(a):O proszę, wstaję rano i niespodzianka - jesteśmy już w CRO :oczko_usmiech: To lubię :oczko_usmiech:
Jesteśmy ale jeszcze śpimy bo późno się położyliśmy ;) Trzeba wypocząć przed dalszą drogą :mrgreen:
renatalato
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) renatalato » 17.01.2018 13:24

gusia-s napisał(a):
beatabm napisał(a):O proszę, wstaję rano i niespodzianka - jesteśmy już w CRO :oczko_usmiech: To lubię :oczko_usmiech:
Jesteśmy ale jeszcze śpimy bo późno się położyliśmy ;) Trzeba wypocząć przed dalszą drogą :mrgreen:

Tylko wiesz, przygoda czeka i my czekamy :lol: , proszę szybko odpoczywać :wink:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 17.01.2018 13:26

gusia-s napisał(a):

Wypoczęci, najedzeni, no dalej, jazda :oczko_usmiech:
AdamZ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamZ » 17.01.2018 13:44

Po angielsku się wśliznę bo jak widzę przegapiłem odjazd. Będzie wyspa to i ja muszę się podczepić. :oczko_usmiech: Zdjęcia zajawkowe pięknie poskładane więc tym chętniej powspominam z Wami swoje okoliczne podróże. Pomykajmy zatem (z ogonem co prawda ale do przodu :mrgreen: )
Jak wszystko się dobrze ułoży to w tym roku będę zamykał forumowy sezon na Braču od 15.09 :hut: :papa:
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 17.01.2018 14:16

AdamZ
Jak wszystko się dobrze ułoży to w tym roku będę zamykał forumowy sezon na Braču od 15.09 :hut: :papa:

O...następny w tym terminie :)
My tu już montujemy forumową ekipkę na crospotkanie w Sutivanie 8)
AdamZ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamZ » 17.01.2018 14:29

Katerina napisał(a):My tu już montujemy forumową ekipkę na crospotkanie w Sutivanie 8)

Świetnie się zapowiada:) Zadeklaruję się konkretnie po potwierdzeniu uchwycenia lokum w Sutivanie :oczko_usmiech:
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 17.01.2018 14:48

AdamZ napisał(a):
Katerina napisał(a):My tu już montujemy forumową ekipkę na crospotkanie w Sutivanie 8)

Świetnie się zapowiada:) Zadeklaruję się konkretnie po potwierdzeniu uchwycenia lokum w Sutivanie :oczko_usmiech:

To bądźmy na nasłuchu :) :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

HiFi Supe(rs)tar super hit! - gusia-s i Banda na Otoku Brač - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone