Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

HiFi Supe(rs)tar super hit! - gusia-s i Banda na Otoku Brač

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
gusia-s
Koneser
Re: HiFi Supe(rs)tar super hit! - gusia-s i Banda na Otoku B

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 11.03.2018 18:31

No dobra, przyspieszamy tempo w relacji bo wiosna tuż tuż a co za tym idzie wakacje również i trzeba niedługo coś zacząć planować ;)

Dzień 8 - 22.07.2017 sobota – Split, wzgórze Marjan

W pocie czoła ruszamy na wzgórze Marjan usytuowane na półwyspie w zachodniej części Splitu.
Marjan.JPG

Wzgórze jest zieloną oazą Splitu, porośniętą przez bujną roślinność – sosny, cedry, cyprysy i mnóstwo agaw oraz wiele innych gatunków.
Na wzgórzu mieści się cmentarz żydowski - jeden z najstarszych na świecie, założony w 1573 r., znajduje się na nim ok. 700 grobów - został uznany za zabytek pierwszej kategorii. Mimo swej wartości nie zrobił na mnie jakiegoś wrażenia więc bez fot :?

Marjan oferuje spokój, rekreację i rozrywkę dzięki wielu ścieżkom i szlakom przebiegającym przez wzgórze. U podnóża mieszczą się też plaże, niektóre niedostępne z lądu.

Przede wszystkim zaś Marjan oferuje cudne widoki na miasto :hearts:

Najwyższy szczyt wzgórza mierzy 178 m niby nie wysoko ale niestety wybraliśmy nie najlepsze bo strome podejście przez park, od że tak powiem d…y strony :? Nie dość, że stromo to bez widoków bo od północnej strony wzgórza :evil:

Kiedy przebiliśmy się wreszcie na stronę właściwą to niestety skapitulowaliśmy z Tomkiem nawet nie wiem dokładnie, w którym miejscu i na jakiej wysokości :mrgreen:
Było tak gorąco, że po prostu nie daliśmy rady już dalej iść i padliśmy na pysk ale młodzież pognała zostawiwszy nas na pastwę losu. Chyba pierwszy raz się poddałam 8O

Na półwyspie rozsianych jest aż dwanaście kościółków 8O – my spotkaliśmy tylko 2 :wink:
Nieznany mi z nazwy :wink:
IMG_20170722_145235.jpg

Oraz kościół św. Mikołaja - patrona rybaków, kupców i żeglarzy z XIII w., który był najdalszym punktem na wzgórzu do jakiego udało nam się dotrzeć :mrgreen: .
IMG_20170722_145431.jpg
IMG_20170722_145252.jpg

Po odsapnięciu ruszyliśmy w dół południową ścieżką, która też do łagodnych nie należała ale na plus przemawiał fakt, że było przynajmniej z górki :wink:.
IMG_20170722_145614.jpg
IMG_20170722_145634.jpg
IMG_20170722_145625.jpg

Pierwszy tarasik widokowy i pierwsze widoczki na miasto :hearts:
IMG_20170722_150109.jpg
IMG_20170722_150151.jpg
IMG_20170722_145335.jpg

I dalej z górki na pazurki pośród prężących się w słońcu agaw :hearts:
IMG_20170722_150616.jpg
DSC_0330.JPG
IMG_20170722_150748.jpg

Młodzież w międzyczasie dotarła gdzieś wyżej i przesłała nam to ;)
20375620_1616100238400852_2293002930671459890_n.jpg

Nie dotarli jednak do najpiękniejszego chyba miejsca, stromych wysokich nagich klifów pośród których ukryta jest taka oto pustelnia.
marjan-split-croatia-cave-churches.jpg

Fotka z sieci

Nam tymczasem odsłaniają się coraz bliższe widoki na miasto i rivę.
IMG_20170722_151416.jpg
IMG_20170722_151153.jpg

Docieramy do tarasu widokowego, na którym znajduje się knajpka z panoramą miasta.
IMG_20170722_164611.jpg

Po drodze spotykamy solarną ławeczkę, na której można sobie podładować baterie np. w telefonie o ile się ma swój kabelek :wink:

Jeszcze kilka schodów w dół.
IMG_20170722_151632.jpg

I schodzimy ze wzgórza, kierując się w stronę miasta. W cieniu drzew na skwerku w pobliżu portu Matejuška, w którym cumują małe łódki rybackie, oczekujemy na resztę Bandy :).
IMG_20170722_152843.jpg

W powietrzu unosi się zapach Obrazek. Tu rybacy wypakowują swój połów, suszą sieci ale i oprawiają złowione ryby. Teraz już jest po robocie :wink: Zbawienny okazuje się jednak kamienny zlew z kranikiem, użytkowany przez rybaków. Wali z niego rybą na kilometr :mrgreen: ale jest czysty więc i tak z niego korzystamy, niemal biorąc w nim prysznic :wink: Chłodzimy się ochlapując twarz, szyję i ręce bieżącą zimną wodą Obrazek. Uff co za ulga :)

Gdy młodzież do nas dołącza ruszamy dalej nabrzeżem.
IMG_20170722_154805.jpg
IMG_20170722_155052.jpg

Spacerujemy rivą pośród wspaniałych palm :hearts:
IMG_20170722_155119.jpg
IMG_20170722_155202.jpg
IMG_20170722_155604.jpg

Obserwujemy południową stronę Pałacu Dioklecjana.
IMG_20170722_155555.jpg
IMG_20170722_155639.jpg

Wzdłuż rivy jest mnóstwo ławeczek, na których można sobie przysiąść jednak upolować taką w cieniu to jest wyzwanie :mrgreen:

Na rivie roi się też od kramików pamiątkowych ale są one estetyczniejsze niż te przy bazarze od strony Srebrnych Vrat.
IMG_20170722_160736.jpg
IMG_20170724_214010.jpg
IMG_20170722_160750.jpg

Jest też makieta przedstawiająca miasto.
IMG_20170722_155843.jpg

Przed nami Željezna vrata – jedna z czterech oryginalnych bram prowadząca z południa na północ Pałacu. Powyżej kafejka, do której wcześniej zerkaliśmy przez zakratowane okna :)
IMG_20170722_155737.jpg

Wejście to zaprowadzi nas wprost na Peristyl – czyli do serca Pałacu, który odwiedziliśmy już wcześniej. W przejściu pod starożytnymi filarami mieszczą się tzw. cesarskie piwnice czyli Podrum - świetnie zachowane, dlatego strasznie nie podoba mi się co z nich w większości uczyniono :evil:.
Otóż w głównej hali urządzono tam kolejny bazar, który w moim odczuciu całkowicie odbiera temu miejscu klimat :? Pośród kramów w większości z chińskim badziewiem grasują tam takie tłumy ludzi, że ciężko się przecisnąć. Fotek zatem nie strzelam bo mnie to jakoś okropnie zmierziło :evil: … A wyglądało to tak tylko pińcet razy tłoczniej :mrgreen:

Oczywiście nie cała powierzchnia piwnic tak wygląda, pozostałe zakamarki gdzie zgromadzono różne eksponaty udostępnione są odpłatnie do zwiedzania ale już nie wstępujemy, po wcześniejszych donosach, że nie koniecznie warto.

Na siagę – prosto przed siebie pospiesznie przeciskamy się na północny kraniec starówki, gdyż chcemy już wracać najbliższym promem a jeszcze zapomnieliśmy o odwiedzinach Sv. Grgura z Ninu – biskupa ninskiego w X w. 8O

Grgur jak zwykle oblegany, kolejka do zdjęcia – więc tylko pocieramy jego duży paluch lewej stopy by zgodnie z legendą zapewnić sobie zdrowie i szczęście na kolejne lata :)
IMG_20170722_161811.jpg
IMG_20170722_161731.jpg

Uff udało się :wink:

Grześków w Chorwacji jest trzech. Jako pierwszego Grześka poznaliśmy właśnie w Ninie – jest on znacznie mniejszy od tego ze Splitu :wink:
1384200445.jpg

Pozostało nam odwiedzić trzeciego Grgura w Varaždinie :)

Do promu coraz mniej czasu, śmigamy więc przez Zlatne vrata. Tą bramą cesarz Dioklecjan wkroczył do Pałacu 1 czerwca 305 r. W celach obronnych brama posiadała podwójne wrota. Wejście mogło być używane wyłącznie przez cesarza i członków jego rodziny a teraz i my możemy nim przeparadować :mrgreen:
A co :P
IMG_20170722_161743.jpg
IMG_20170722_161838.jpg

I już biegusiem na prom, na który wpadamy w ostatniej chwili.
Split nas wyżuł na tyle, że poszukujemy miejsc odosobnionych nawet na promie :mrgreen:
IMG_20170722_171903.jpg

Jak dobrze wyciszyć się teraz takim widokiem z promu :hearts:
IMG_20170722_171626.jpg

Rejs upływa szybciutko, nie wiadomo kiedy czas zleciał i już ukazuje się Supetar.
IMG_20170722_174142.jpg

Dobijamy do brzegu.

Kiedy ja jeszcze focę z górnego pokładu …
DSC_0333.JPG

Pierwsi pasażerowie i pojazdy opuszczają prom.
IMG_20170722_174433.jpg
DSC_0332.JPG

O 18-ej docieramy na kemping. Teraz już tylko odpoczynek … nóżki mi odpadają :wink: Split mnie zwyczajnie pokonał robiąc mi małe kuku :mrgreen:
IMG_20170722_191854.jpg
IMG_20170722_200659.jpg

Podsumowując ... Oczywiście bardzo się nam Split podobał mimo tłumów ale żeby w pełni docenić to miasto to myślę, że potrzeba więcej niż jednej wizyty :). Bardzo chcieliśmy je zobaczyć gdyż dotychczas nie było nam jakoś po drodze :? aż w końcu się udało :)

Na koniec dodam, że Marjana zgapiłam w relacji Igłą Pini i tak mi się spodobał, że pognałam na niego naszą Bandę :mrgreen:
Dzięki Magda :wink:

Cdn. … :papa:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 11.03.2018 18:52

Muszę powiedzieć że widoki nieziemskie :hearts: Zwłaszcza ten na ACI :wink:
Nie byliśmy nigdy tam wysoko - ostatnimi laty wedrujemy po Splicie nocami - wtedy iść na górę bez sensu :mrgreen:
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 11.03.2018 19:16

Ja też weszłam do połowy :wink: Marjana natchniona relacją Magdy :)
Nie dotarłam na szczyt , ale za to cmentarz żydowski zwiedziłam 8) :hut: :)

Biedne kuku :( Potem to już musiałaś pewnie tylko w wodzie siedzieć, żeby Jadran nóżkę leczył...

BTW, który to Wasz dzień pobytu, bo rachubę straciłam?
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 11.03.2018 19:55

gusia-s napisał(a):Na półwyspie rozsianych jest aż dwanaście kościółków 8O – my spotkaliśmy tylko 2 :wink:
Nieznany mi z nazwy :wink:
IMG_20170722_145235.jpg

To jest pokazany przez Ciebie na następnym zdjęciu kościół św. Mikołaja, tylko widziany z drugiej strony.
Dla zainteresowanych - opis Crkve na Marjanu

gusia-s napisał(a):Nie dotarli jednak do najpiękniejszego chyba miejsca, stromych wysokich nagich klifów pośród których ukryta jest taka oto pustelnia.
Tutaj też nie dotarłam, a to bardzo ładne miejsce.

gusia-s napisał(a):Docieramy do tarasu widokowego, na którym znajduje się knajpka z panoramą miasta.
Będą tam w 2014 roku siedliśmy sobie na tym tarasie i popijając kawę (ja) i piwo (mój mąż) kontemplowaliśmy widoki.
3.jpg
A z tyłu za tym budynkiem, w którym mieści się knajpka jest cmentarz żydowski z pięknymi nagrobkami. Trochę zapuszczony, ale chyba w tym jego urok.
DSC_0308.jpg

gusia-s napisał(a):Grgur jak zwykle oblegany, kolejka do zdjęcia – więc tylko pocieramy jego duży paluch lewej stopy by zgodnie z legendą zapewnić sobie zdrowie i szczęście na kolejne lata :)
Dwa razy byłam w Splicie, ale nie udało mi się Grgura zobaczyć, był bowiem obudowany rusztowaniem i zasłonięty płytami pilśniowymi. Ale palucha mu myziałam, bo zrobiono na niego spejalną niszę, coby turyści nie odeszli z niczym :mrgreen:.

A z drugiej strony Marjana widzieliśmy stadion Hajudka Split.
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 11.03.2018 20:22

dhmegi
nie udało mi się Grgura zobaczyć, był bowiem obudowany rusztowaniem i zasłonięty płytami pilśniowymi. Ale palucha mu myziałam, bo zrobiono na niego spejalną niszę, coby turyści nie odeszli z niczym :mrgreen:.

:mrgreen: Wyobraziłam to sobie i padłam :lol:
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 11.03.2018 20:22

beatabm napisał(a):Muszę powiedzieć że widoki nieziemskie :hearts: Zwłaszcza ten na ACI :wink:
Nie byliśmy nigdy tam wysoko - ostatnimi laty wedrujemy po Splicie nocami - wtedy iść na górę bez sensu :mrgreen:
Wiem jak to jest ;) dzienne żeglowanie a nocne zwiedzanie. Tak to już jest, szkoda żeby jachcik się marnował za dnia w jakiejś marinie. Może trafi się Wam sztormowanie w ACI Split za dnia wtedy atak na Marjana ... dobrze by było, aby mimo wszystko na niebie było względnie ładnie :)

Katerina napisał(a):Ja też weszłam do połowy :wink: Marjana natchniona relacją Magdy :)
Nie dotarłam na szczyt , ale za to cmentarz żydowski zwiedziłam 8) :hut: :)
No to Magda uwiodła nas obie na pokuszenie i obie poległyśmy nieco :mrgreen:
Na cmentarz też weszliśmy ale jakoś nic mnie tam nie zainteresowało szczególnie.

Katerina napisał(a): Biedne kuku :( Potem to już musiałaś pewnie tylko w wodzie siedzieć, żeby Jadran nóżkę leczył...
Kuku przerodziło się w ogromny bąbel, który wypełnił się wodą i nie dał chodzić. Przebiłam więc dziada igłą ... no i mocząc nóżki w Jadranie piekło potem, że hej :evil:

Katerina napisał(a): BTW, który to Wasz dzień pobytu, bo rachubę straciłam?
Jak to nie wiesz, który dzień :?: 8O nie czytasz tytułów odcinków :mrgreen:
gusia-s napisał(a):... Dzień 8 - 22.07.2017 sobota – Split, wzgórze Marjan ...

dhmegi napisał(a): To jest pokazany przez Ciebie na następnym zdjęciu kościół św. Mikołaja, tylko widziany z drugiej strony....
Ha ale numer ... nie pamiętałam dokładnie, na pewno 2 mijaliśmy i myślałam, że ten był tym pierwszym gdyż zmyliło mnie jego położenie. Na moim zdjęciu stoi tuż przy murku i nie widać tego dużego tarasu na którym stoi a ten taras jest przecież zaa :!: murkiem poniżej :mrgreen:
Nawet nie pamiętam bym go zachodziła od tej strony 8O Kurde nie dobrze, nie dobrze ... pamięć zawodzi i wzrok już nie ten :mrgreen:

dhmegi napisał(a):... Będą tam w 2014 roku siedliśmy sobie na tym tarasie i popijając kawę (ja) i piwo (mój mąż) kontemplowaliśmy widoki.
Ale się Wam fartnęło miejsce w I rzędzie :) Jak my tam przyszliśmy to knajpa pękała w szwach.

dhmegi napisał(a):... A z tyłu za tym budynkiem, w którym mieści się knajpka jest cmentarz żydowski z pięknymi nagrobkami. Trochę zapuszczony, ale chyba w tym jego urok.
Takie własnie odniosłam wrażenie, że zapuszczony i nie poświęciłam mu zbytnio uwagi.

dhmegi napisał(a):... Dwa razy byłam w Splicie, ale nie udało mi się Grgura zobaczyć, był bowiem obudowany rusztowaniem i zasłonięty płytami pilśniowymi. Ale palucha mu myziałam, bo zrobiono na niego spejalną niszę, coby turyści nie odeszli z niczym :mrgreen:.
Do 3x sztuka ;) choć najważniejsze że wymacany :mrgreen:
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 11.03.2018 20:32

Gusia widzę że zaszalałaś, choć nie obyło się bez strat.
Split zaliczyłem z 5 -6 razy, ale Marjan zawsze mnie omijał, widzę, że szkoda.
A Grzesiek też biedny - paznokieć zdjęli mu już do imentu ... za to lśni mu jak psu ...wiadomo co :wink: .
Nad Złotą Bramą rezydują przy pięknej, chyba wczesnochrześcijańskiej kaplicy siostry dominikanki.
A te kramy są tylko przy głównym przejściu z Bramy Brązowej, na Perystyl.
Same podziemia są zdecydowanie bardziej rozległe, choć szkoda, że pustawe ...
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 11.03.2018 20:33

Katerina napisał(a):dhmegi
nie udało mi się Grgura zobaczyć, był bowiem obudowany rusztowaniem i zasłonięty płytami pilśniowymi. Ale palucha mu myziałam, bo zrobiono na niego spejalną niszę, coby turyści nie odeszli z niczym :mrgreen:.

images.png

:mrgreen:

A serio to gdzieś w necie kilka late temu, może ze 3 :?: widziałam takie zdjęcie Grgura w paździerzowej klatce, chyba go tam lifingowali ;)
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 11.03.2018 20:38

gusia-s napisał(a):
Katerina napisał(a):dhmegi

:mrgreen:
A serio to gdzieś w necie kilka late temu, może ze 3 :?: widziałam takie zdjęcie Grgura w paździerzowej klatce, chyba go tam lifingowali ;)

Nie musicie sobie wyobrażać, bo mogę Wam pokazać, jak to wyglądało.
Zdjęcie000007.jpg

Zdjęcie000001.jpg

Zdjęcie000005.jpg
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 11.03.2018 21:17

Buber napisał(a):Gusia widzę że zaszalałaś, choć nie obyło się bez strat.
Split zaliczyłem z 5 -6 razy, ale Marjan zawsze mnie omijał, widzę, że szkoda....
To przy następnej wizycie będziesz miał szansę nadrobić :)

Buber napisał(a):A Grzesiek też biedny - paznokieć zdjęli mu już do imentu ... za to lśni mu jak psu ...wiadomo co :wink: ....
Czyli poniósł większą stratę niż ja :mrgreen:

Buber napisał(a): ... A te kramy są tylko przy głównym przejściu z Bramy Brązowej, na Perystyl.
Same podziemia są zdecydowanie bardziej rozległe, choć szkoda, że pustawe ...
Przebiegając widzieliśmy sporą wycieczkę wchodzącą z przewodnikiem w te dalsze części więc też zerknęliśmy tylko na sam początek i rzeczywiście wiało chłodem :mrgreen:

dhmegi napisał(a): Nie musicie sobie wyobrażać, bo mogę Wam pokazać, jak to wyglądało...
Grzesiu Grzesiu daj mi nogę, bo bez nogi żyć nie mogę :mrgreen:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.03.2018 21:38

Katerina napisał(a):Ja też weszłam do połowy :wink: Marjana

Obrazek
Obrazek

Katerina napisał(a):Nie dotarłam na szczyt. :roll:

Za 3 miesiące bendem "szczytował"z żoną
na Marjanie :oczko_usmiech:
Język Polski jest piękny :wink:
:papa:
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 11.03.2018 22:06

tomekkulach napisał(a):
Katerina napisał(a):Ja też weszłam do połowy :wink: Marjana

Obrazek
Obrazek...

Tomek, co Ty znowu tu imputujesz :mrgreen:
Chyba lepiej wejść do połowy Marjana niż miałoby być na odwrót i to Marjan by wszedł ... do połowy tylko :oczko_usmiech:

tomekkulach napisał(a): Za 3 miesiące bendem "szczytował"z żoną
na Marjanie :oczko_usmiech: ...
Skoro z żoną to wspaniałych doznań :mrgreen:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.03.2018 22:25

gusia-s napisał(a):
tomekkulach napisał(a): Za 3 miesiące bendem "szczytował"z żoną
na Marjanie :oczko_usmiech: ...
Skoro z żoną to wspaniałych doznań :mrgreen:

Czasem dzieciaki(choć coraz rzadziej)nam towarzyszą
W tym "procederze" :wink:
Rysy 2011.jpg

:papa:
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 11.03.2018 22:36

gusia-s
Chyba lepiej wejść do połowy Marjana niż miałoby być na odwrót i to Marjan by wszedł ... do połowy tylko :oczko_usmiech:

:mrgreen: No pewnie...To przecież oczywiste :roll: :oczko_usmiech:
Igłą pinii
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Igłą pinii » 11.03.2018 23:38

Gusia, Katerina niezmiernie mi miło, że moja relacja zainspirowała Was do spaceru na Marjana. Ja uwielbiam to miejsce, zresztą jak cały Split. Po splitskim odcinku Gusi znów ogarnęła mnie tęsknota i to właśnie za Marjanem, który jest oazą zieleni i wszystkiego tego, co uwielbiam w przyrodzie :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

HiFi Supe(rs)tar super hit! - gusia-s i Banda na Otoku Brač - strona 4...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone