Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

HiFi Supe(rs)tar super hit! - gusia-s i Banda na Otoku Brač

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Katerina
Koneser
Re: HiFi Supe(rs)tar super hit! - gusia-s i Banda na Otoku B

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 06.02.2018 10:45

Gusia, mieliśmy miejscówkę zaraz obok Lemona - tzn jednego z ich budynków, bo to mały kompleks jest, i z góry z tarasu widzieliśmy ich tarasy i apartamenty - pokażę u siebie w relacji. Hotel i jego otoczenie zrobiły na mnie duże wrażenie - Sutivan - jego "centrum" będzie najbardziej udokumentowany w mojej relacji..
A za murek też zapuszczałam żurawia, ale nie za pomocą selfie sticka, tylko ramion i pleców męża :mrgreen: Partyzantka po prostu - dobrze ,że uliczka była pusta.

Na tym skwerku z placem zabaw parkowaliśmy auto - właściciel apartmana dał nam klucz do blokady w chodniku.Generalnie nie można parkować w centrum, oprócz mieszkańców - ale my z tym kluczem mogliśmy.

Uwielbiam Sutivan - przez tę diaboliczną pogodę we wrześniu mieliśmy go tylko dla siebie :P
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 06.02.2018 11:24

Tak … odbiła mi palma i się zakochałam w tym miejscu :hearts:. No bo czy można obojętnie przejść obok czegoś takiego :hearts:

Zdecydowanie nie można :wink: :hearts: To najpiękniejsze krzaki na całym świecie :wink: Uwielbiam je :wink:
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 06.02.2018 11:58

Katerina napisał(a):Gusia, mieliśmy miejscówkę zaraz obok Lemona - tzn jednego z ich budynków, bo to mały kompleks jest, i z góry z tarasu widzieliśmy ich tarasy i apartamenty - pokażę u siebie w relacji...
No właśnie ciekawa byłam, który to był Wasz domek, myślałam że bliżej kościoła bo gdzieś wspominałaś, że dzwon nie przeszkadzał Wam :)

Katerina napisał(a):... Hotel i jego otoczenie zrobiły na mnie duże wrażenie - Sutivan - jego "centrum" będzie najbardziej udokumentowany w mojej relacji..
A za murek też zapuszczałam żurawia, ale nie za pomocą selfie sticka, tylko ramion i pleców męża :mrgreen: Partyzantka po prostu - dobrze ,że uliczka była pusta.
Zorganizowany, bezwzględny duet paparazzi :mrgreen:
Hotel rzeczywiście fajnie położony. Taka zamknięte enklawa a zarazem na wyciągnięcie ręki miasteczko. Nam niczego więcej nie udało się podejrzeć za murem to sobie prześledzę u Ciebie :)

beatabm napisał(a):
Tak … odbiła mi palma i się zakochałam w tym miejscu :hearts:. No bo czy można obojętnie przejść obok czegoś takiego :hearts:
Zdecydowanie nie można :wink: :hearts: To najpiękniejsze krzaki na całym świecie :wink: Uwielbiam je :wink:
Chyba najpiękniejszą jaką dotychczas spotkałam była ta :hearts:
post-7016-0-60746200-1486672349.jpg
su-petar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) su-petar » 06.02.2018 17:52

gusia-s napisał(a):Hotel jest dość specyficzny, ponieważ mogą w nim zamieszkać tylko dorośli, wyjątkowo z dziećmi powyżej 14 roku życia. Taka oaza ciszy i spokoju w sercu miasteczka.

W połowie drogi pomiędzy Sutivanem i Mircą mają przy brzegu wydzielony teren (ogrodzony wysokim murem). Jest tam kamienny taras do leżakowania i niewielki budynek (pewnie barek :D ).
Abakus68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Abakus68 » 06.02.2018 21:06

Tak sobie patrzę i dumam. Lemon... Garden... palmy znaczy drzewa, znaczy Tree... Nie chciał by tam mieszkać chyba tylko głupiec/ Fool i wiecie co mi z tego wychodzi,
Fool's Garden - Lemon Tree

Są piosenki, które z nie wiadomo jakiego powodu lubię. W sumie jej tekst tu ma się jak kij do oka, wszak na urlopie nie ma tak, że się nic nie zdarzy, że człowiek siedzi i się zastanawia - ale z pewnością jednak jest tak, że każda nowa, niewiadoma, ciekawa rzecz- takie "lemon tree" to chyba chcemy, żeby się nam przydarzyła...
Jestem pewien Gusia, że jeszcze nie jedno lemon tree nam pokażesz... Czekam
Ostatnio edytowano 06.02.2018 21:57 przez Abakus68, łącznie edytowano 1 raz
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 06.02.2018 21:41

su-petar napisał(a):
gusia-s napisał(a):Hotel jest dość specyficzny, ponieważ mogą w nim zamieszkać tylko dorośli, wyjątkowo z dziećmi powyżej 14 roku życia. Taka oaza ciszy i spokoju w sercu miasteczka.

W połowie drogi pomiędzy Sutivanem i Mircą mają przy brzegu wydzielony teren (ogrodzony wysokim murem). Jest tam kamienny taras do leżakowania i niewielki budynek (pewnie barek :D ).
To ichniejsza prywatna plaża :)
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 06.02.2018 21:53

Też lubię piosenkę Lemon Tree - jest świetna jako materiał do nauki angielskiego, chociaż sensu za wiele nie ma :)

Gusiu, mieszkaliśmy między kościołem a hotelem, od piekarni i bankomatu przy nabrzeżu parę metrów w górę :)
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 06.02.2018 22:06

gusia-s napisał(a):Z wkładką czy bez

Koniecznie z wkładką :D .
Ode mnie tyż Leon ... tfu Lemon, choć troszkę poważniejszy, taki wieczorowy.
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 06.02.2018 23:11

Ach jak nastrojowo się zrobiło przez te wrzutki muzyczne :)
Ruszamy dalej ...

Cd. Dzień 5 - 19.07.2017 środa - Sutivan

Przejdźmy się na spacer jedną z kogulovych uliczek, prowadzących gdzieś w górę.
IMG_20170719_130322.jpg
DSC_0135.JPG
DSC_0138.JPG
IMG_20170719_130416.jpg

Kogulavanje to jedna z najstarszych technik budowy dróg, szlaków czy ulic dość często spotykana na Braču. Aby nie odeszła w zapomnienie, nadal na wyspie prowadzone są warsztaty tej techniki. Na brak budulca na wyspie narzekać nie można :wink:
Uliczka wiedzie między kamiennymi wysokimi domami więc praktycznie cały czas idziemy w cieniu, co i tak nie uchroniło nas przed zasapaniem.
IMG_20170719_130455.jpg

W pewnym momencie kogule się kończą, na to konto robi się bardzo stromo 8O . I weź tu człowieku sobie wtargaj np. nową kanapę :mrgreen:
IMG_20170719_130541.jpg

Z jęzorami na brodzie docieramy do miejsca, z którego roztacza się taki widoczek :)
IMG_20170719_130647.jpg
DSC_0140.JPG
IMG_20170719_131000.jpg

Kwitnące kapary wyrastają wprost z kamiennej ściany jednego z domów, nie potrzebują do życia zbyt wiele. Kwiat kapara ponoć kwitnie tylko przez jeden dzień, między rankiem a popołudniem po czym powstaje jego owoc. Jada się niedojrzałe pączki kwiatów kapara. W medycynie ludowej, kapary były używane m.in. do leczenia impotencji u mężczyzn :). Samo dobro ;) Gdzieniegdzie takie pączki dostrzegam na krzaczku :)
DSC_0141.JPG

Można podejść jeszcze trochę wyżej ale kapitulujemy i ruszamy tą samą trasą w dół gdyż innej nie ma :mrgreen:
IMG_20170719_130721.jpg
IMG_20170719_131129.jpg
IMG_20170719_131213.jpg
IMG_20170719_131512.jpg

Cdn … :papa:
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 06.02.2018 23:21

Uliczki piękne ... i jakie skarby tam rosną :wink: .
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 06.02.2018 23:22

A mi się leń włączył i w ogóle nie zapuszczałem się w góry, bo
wiedziałem, że mnie tam zabierzesz :wink:
007man
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) 007man » 07.02.2018 09:30

Piękne te palmy w Sutivanie :roll:
Jakieś takie bardziej tunezyjskie niż chorwackie :wink: :D
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 07.02.2018 09:41

Wszystkie informacje o Sutivanie spijam jak pszczółka nektar :D
Ciekawe jaki będzie we wrześniu :?: :papa:
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 07.02.2018 11:17

Buber napisał(a):Uliczki piękne ... i jakie skarby tam rosną :wink: .
Prawda? :)

Habanero napisał(a):A mi się leń włączył i w ogóle nie zapuszczałem się w góry, bo wiedziałem, że mnie tam zabierzesz :wink:
Leniuszek :wink:
Ale za zwiad na kempie należy się Tobie i coś ode mnie :)

007man napisał(a):Piękne te palmy w Sutivanie :roll:
Jakieś takie bardziej tunezyjskie niż chorwackie :wink: :D
Palmy są imponujące, pięknie się prezentują w tych dwóch szpalerach. Ta alejka to był w zasadzie mój obowiązkowy punkt w Sutivanie. Spodziewałam się, że będzie na niej duży ruch jak to na deptakach w miasteczkach a tu niespodzianka - praktycznie pustki. Świetnie się nią spacerowało, cykady się wydzierały nad głową, leniwa atmosfera, odpoczynek na ławeczce w cieniu ... no fajnie po prostu :)
Zapomniałam dodać, że przy tej alei mieści się ribarnica, była już zamknięta kiedy przechodziliśmy więc na zakupy trzeba wcześniej. Widać szyld na filmiku wklejonym wcześniej :)

travel napisał(a):Wszystkie informacje o Sutivanie spijam jak pszczółka nektar :D
Ciekawe jaki będzie we wrześniu :?: :papa:
Mam nadzieję, że pogoda dopisze bo ostatni wrzesień to był chyba gorszy od października :? Tak wnioskuję po relacjach obecnych tu Kasi i Zdzicha. Ja ponownie odwiedziłam Chorwację od 16.09 na tydzień i wtedy też pogoda była taka sobie. Trafiły się 2 porządne ulewy, temperatury oscylowały w okolicach max 23 st. a wieczorkami jeszcze chłodniej. Woda dla mnie była za zimna do kąpieli niestety.
W dniu mojego wyjazdu z Cro czyli 23.09 zapowiadało się, że własnie nadchodzi porządne ciepełko i tak było co potwierdzają w relacjach np. Igłą pinii, która do Cro ruszyła też ponownie w dniu chyba mojego wyjazdu czy ruzica, która była w październiku :)
Na pogodę wpływu nie mamy niestety.
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 07.02.2018 11:41

gusia-s[quote I weź tu człowieku sobie wtargaj np. nową kanapę :mrgreen: ][/quote]

A wyobraź sobie ciężkie walizki na metalowych kółeczkach pod taką górkę po tych kogulach :mrgreen:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

HiFi Supe(rs)tar super hit! - gusia-s i Banda na Otoku Brač - strona 2...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone