Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

HiFi Supe(rs)tar super hit! - gusia-s i Banda na Otoku Brač

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
gusia-s
Koneser
Re: HiFi Supe(rs)tar super hit! - gusia-s i Banda na Otoku B

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 04.02.2018 19:43

dhmegi napisał(a):Zdjęcia z pożaru wyglądają przerażająco. To cud, że tam nikt nie zginął...
Fakt, ludność z zagrożonych terenów była ewakuowana ale mimo wszystko mogły być przecież przypadkowe ofiary.

dhmegi napisał(a): Właśnie dokonałam zakupu. Obecna cena faktycznie jest super (nie wszystkie kolory są w tej cenie), ale to chyba dlatego, że to końcówka serii. Czy to znaczy, że może już ich nie być w sprzedaży.
Niech dobrze służy :)
su-petar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) su-petar » 04.02.2018 21:15

gusia-s napisał(a): do Supetaru, można nawet z buta dojść.

Można, a nawet trzeba. Wieczorny spacer do Supetaru i powrót pod gwiazdami i w świetle księżyca - w życiu piękne są tylko chwile (ale na wszelki wypadek latarkę warto zabrać ze sobą) :D .
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 04.02.2018 22:02

su-petar napisał(a):
gusia-s napisał(a): do Supetaru, można nawet z buta dojść.

Można, a nawet trzeba. Wieczorny spacer do Supetaru i powrót pod gwiazdami i w świetle księżyca - w życiu piękne są tylko chwile (ale na wszelki wypadek latarkę warto zabrać ze sobą) :D .
To prawda :) Z Mircy, brzegiem morza da się dojść (a nawet dojechać rowerkiem) chyba zarówno do Supetaru jak i do Sutivanu - tak coś kojarzę z relacji Pawła :)
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 04.02.2018 22:35

cd. Dzień 5 - 19.07.2017 środa - Sutivan

Jedziemy zajrzeć do Sutivanu, który jest ostatnią miejscowością na północnym wybrzeżu wyspy Brač. Od Mircy to kolejne 3,5 km. Z głównej drogi skręcamy w pierwszą lepszą uliczkę i pochyłą jezdnią zjeżdżamy w dół do miasteczka. Bertę parkujemy w dość wąskiej uliczce Gorana Pavlova przyklejając się do murku.

Okazuje się, że właśnie tuż obok mieści się mały przydomowy kemping Sutivan.

Nie ma on jednak swojej strony internetowej. Wiedzieliśmy wcześniej, że takowy istnieje w tym miasteczku ale nie rozpatrywaliśmy go pod kątem zamieszkania. Z informacji jakie udało się zdobyć przed wyjazdem wynikało, że posiada on zaledwie kilka miejscówek i w sezonie jest raczej upchany stałymi bywalcami.

Pozwalam sobie rzucić okiem nie wchodząc jednak na posesję. Wygląda na to, że jest kawałek wolnego miejsca … ale czy tylko chwilowo, czy na dłużej, czy w ogóle można by na tym miejscu stanąć? tego już nie wiem. Pierwszy rząd jak widać zajmują wiekowe budki, mają dostawione przedsionki,  jakieś dodatkowe zagródki …  tak jakby stały tu cały sezon a może i kilka.
IMG_20170719_123727.jpg

Kempingu Sutivan  nie braliśmy pod uwagę jeszcze z powodu najbliższej plaży, która jakoś po zdjęciach nam nie przypadła do gustu. Jest do niej ok. 150 m od kempingu. Trzeba zejść lekko w dół, skręcić w prawo i uliczką dojść do plaży, która prezentuje się tak - w prawo, w kierunku Mircy.
IMG_20170719_123848.jpg

I w lewo, czyli w stronę miasteczka.
IMG_20170719_123854.jpg

Jak widać, plaża jest maleńka, wąska, no i ta ulica nad głową :? Nasza plaża przy Waterman Beach Vilage jest dużo lepsza, spokojniejsza, taka na końcu świata  :)

Kierujemy się do miasteczka idąc w lewo uliczką, przy której porzuciliśmy Bertę :wink: mijając moje najulubieńsze w Cro pnącza :hearts:
IMG_20170719_124114.jpg

Po chwili docieramy do tzw. plaży miejskiej. Tradycyjnie widoczek w prawo, w lewo w stronę miasteczka i na wprost.
IMG_20170719_124242.jpg
IMG_20170719_124235.jpg
IMG_20170719_124411.jpg

Jak widać luzu nie ma, no ale tak to już jest na plażach miejskich. I tak jest luźniej niż w popularnych miasteczkach na Makarskiej Riwierze czy np. w Bašce na Krku :mrgreen:

Dochodzimy do końca plaży zbliżając się do centrum miasteczka  :)
IMG_20170719_124417.jpg

Po wyjściu z zakrętu naszym oczom ukazuje się malowniczy widoczek typowego bračkiego miasteczka położonego nad morzem :)
IMG_20170719_124637.jpg
IMG_20170719_124717.jpg

Pierwsze na co trafiamy to Kaštel Marijanović. To XVII wieczna pozostałość twierdzy, którą zbudowano w celach obronnych przed atakami piratów w czasie wojen wenecko-tureckich. Na południowej fasadzie znajduje się zegar słoneczny. Zupełnie nie wiem jak odczytuje się z niego godzinę, wg mojego niesłonecznego zegarka jest 12:48  :mrgreen:
DSC_0119.JPG
IMG_20170719_124832.jpg

Tuż obok rozpadająca się stara willa.
IMG_20170719_124845.jpg

Nadmorską uliczką kierujemy się w jedyne słuszne miejsce, które bardzo chciałam zobaczyć   :wink:
IMG_20170719_125019.jpg

Będziemy tak wolno dreptać więc trzeba uzbroić się w cierpliwość  bo to będzie długi dzień :mrgreen:

Cdn …  :papa:
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 04.02.2018 22:58

Już wiem dlaczego polubiłam "od wejścia " Sutivan :P

Bo ma podobną wieżę- twierdzę jak ta w Komiży na Visie :!:
Teraz to odkryłam :P 8)

Su.JPG

P8164141.JPG

:D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.02.2018 23:04

A propos zegara słonecznego:
My w zeszłym roku jak zapomnieliśmy wziąć
ze sobą jakiegoś "czasomierzacza" :wink: ,
(wiem,że szczęśliwi czasu nie liczą)
nie chciało mi się wracać kilometr,
No to na szybko zrobiłem:
DSCF0003 (5).JPG

Pomyłka była 15 minut.
nie pokazywałem to już gdzieś?
Edit:U Maslinki pokazywałem :oops:
Było to tu:
https://www.google.pl/maps/@38.7469939, ... !1e3?hl=pl
su-petar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) su-petar » 04.02.2018 23:32

su-petar napisał(a):To prawda Z Mircy, brzegiem morza da się dojść (a nawet dojechać rowerkiem) chyba zarówno do Supetaru jak i do Sutivanu - tak coś kojarzę z relacji Pawła

Można iść brzegiem (koniecznie w butach sportowych, żeby nogi nie skręcić), ale zdecydowanie wygodniej jest iść ścieżką rowerową, która biegnie ponad (bodajże) drugą linią apartamentów. Po dojściu do zatoczki Mutnik skręcamy w prawo pod górę i dalej drogą asfaltową, mając po prawej stronie gaj oliwny. Wracając po zmroku w grę wchodzi wyłącznie ten drugi wariant.
Do Sutivanu to już tylko rowerkiem (na piechtę, jak dla mnie, to już trochę za daleko).
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 04.02.2018 23:55

Katerina napisał(a):Już wiem dlaczego polubiłam "od wejścia " Sutivan :P
Bo ma podobną wieżę- twierdzę jak ta w Komiży na Visie :!:
Teraz to odkryłam :P 8) ...
Dokładnie Kasia :), też mi się ten kaštel skojarzył z Komuną w Komižy i nawet miałam o tym wspomnieć i zapomniałam :(
Ale też dopiero po fotkach zauważyłam podobieństwo, gdyż w Komižy byłam później niż w Sutivanie, więc zgodnie z chronologią powinnam stwierdzić, że to wieża w Komižy podobna jest to tej z Sutivanu :mrgreen:, choć faktycznie komižka jest starsza :)

tomekkulach napisał(a):A propos zegara słonecznego:
My w zeszłym roku jak zapomnieliśmy wziąć
ze sobą jakiegoś "czasomierzacza" :wink: ,
(wiem,że szczęśliwi czasu nie liczą)
nie chciało mi się wracać kilometr,
No to na szybko zrobiłem:
DSCF0003 (5).JPG

Pomyłka była 15 minut....
Że 13 ta z minutami :?:

Ten na kaštelu w Sutivanie pokazuje jakoś do góry nogami i w ogóle dziwnie :mrgreen: Nie ogarniam :mrgreen:

su-petar napisał(a):... Do Sutivanu to już tylko rowerkiem (na piechtę, jak dla mnie, to już trochę za daleko).
Rożnica jest ok. 700m między Mircą a centrum Supetar i Mircą a centrum Sutivan, więc niewielka :)
su-petar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) su-petar » 05.02.2018 18:37

gusia-s napisał(a):Rożnica jest ok. 700m między Mircą a centrum Supetar i Mircą a centrum Sutivan, więc niewielka

No tak, ale trzeba jeszcze wrócić :D, czyli 1400m :D. Dotychczas głos rozsądku (lub lenistwa :D ) podpowiadał mi "dlaczego masz iść piechotą, jak możesz jechać rowerem". Ale może w tym roku się zmobilizuję, i będę uprawiał poranny jogging. Dróżka nad linią brzegową w kierunku Sutivanu świetnie się do tego celu nadaje.
Abakus68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Abakus68 » 05.02.2018 19:43

Gusia – spacer wieczorową prawie porą po Supetarze jest kojący, może z pominięciem przemykania Poratem zagłuszanym dziwną, niedalmacką muzą płynącą z łódek.
Spray i malowanie – podziwiam ich. Ja sprayem mogę tylko „firanki – ulewki” robić, tak mi się łapa kiwa…
Zdjęcia barku – jakie to nieprzyzwoite gdy człowiek wieczorem popatrzy nie mając wcześniej pomysłu na drinka…
Zdrówko – skoroś mnie namówiła.
Teraz sobie zapunktuję… Mirca jaka jest każdy widzi, ale ja wcale nie obstawiałbym patrząc na Ciebie że Ta bugenwilla piękna… Może gdybyś nie stanęła przy niej…..
A jeśli chodzi o Sutivan… Patrzę nań Twoimi oczyma, konfrontuję z tym jak wyglądał zachmurzony gdy tam byłem, zaglądnąłem do relacji Habanero, widziałem go oczyma pawelsilesia i paru innych osób wcześniej i nadal nie umiem sobie wyrobić zdania. Może trzeba mu dać jeszcze jedną szansę. Jeśli dam, to na pewno zechcę znaleźć i zobaczyć to co jest w poniższym filmie

ze szczególnym uwzględnieniem miejsca z napisem OSTIUM NON HOSTIUM – wejście tylko dla przyjaciół (patrz 6.18 minut) czyli ruin po budowli Poety Jeronima Kavanjina, gdzie powstała najobszerniejsza poezja staro-chorwacka Bogatstvo i uboštvo – ponad 32 000 wersów – a OSTIUM NON HOSTIUM jak to mówią postalo simbolom dobrodošlice u Sutivan
No i z racji tego o czym wspomniałem ostatnio w mojej relacji z czasów dzieciństwa koniecznie odnaleźć to co w filmie od 6.35 czyli vjetrenjača obitelji Ilić – młyn rodziny Ilić – może wyobrażę sobie jak kręci nim któryś z: bura, jugo, levanat, maeštral, czy burin.
Dla potrzebujących mały spis do zwiedzenia:
http://moj-otok.com/wp/sutivan/kultura/kulturna-bastina/
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 05.02.2018 22:39

su-petar napisał(a):
gusia-s napisał(a):Rożnica jest ok. 700m między Mircą a centrum Supetar i Mircą a centrum Sutivan, więc niewielka
No tak, ale trzeba jeszcze wrócić :D, czyli 1400m :D. Dotychczas głos rozsądku (lub lenistwa :D ) podpowiadał mi "dlaczego masz iść piechotą, jak możesz jechać rowerem". Ale może w tym roku się zmobilizuję, i będę uprawiał poranny jogging. Dróżka nad linią brzegową w kierunku Sutivanu świetnie się do tego celu nadaje.
Ja tam lubię łazić :) na nogach wszędzie się wejdzie i nie trzeba się martwić o rower, z drugiej strony rowerem dotrze się dalej w krótszym czasie. Jak jest możliwość i warunki sprzyjają to warto spróbować obu form :)

Abakus68 napisał(a): Gusia – spacer wieczorową prawie porą po Supetarze jest kojący, może z pominięciem przemykania Poratem zagłuszanym dziwną, niedalmacką muzą płynącą z łódek...
Możliwość takich wieczornych spacerków jest super. Kemping mieliśmy na totalnym zadupiu co bardzo sobie cenimy, z drugiej strony w ciągu kilku minut można się było przenieść w nieco żwawsze klimaty, gdzie zawsze coś się działo :)
niedalmacka muza była słyszalna tylko jednego wieczoru gdy odbywała się jakaś duża impreza przy porcie.

Abakus68 napisał(a):... Spray i malowanie – podziwiam ich. Ja sprayem mogę tylko „firanki – ulewki” robić, tak mi się łapa kiwa…
A co to są :?: te firanki ... 8O :mrgreen: Ja jestem niestety upośledzona manualnie :mrgreen: ale Tom to nawet coś tam maźnie z czasu. Ciągle nie mogę porobić zdjęć jego prac ... takie kilka co pod ręką ... wiekowe już :)
DSC_1099.jpg
DSC_1097.jpg
Zdjęcie032.jpg

Abakus68 napisał(a):... Zdjęcia barku – jakie to nieprzyzwoite gdy człowiek wieczorem popatrzy nie mając wcześniej pomysłu na drinka…
Zdrówko – skoroś mnie namówiła...
Jak to mówią ... nie żałuj sobie ;)

Abakus68 napisał(a):...Teraz sobie zapunktuję… Mirca jaka jest każdy widzi, ale ja wcale nie obstawiałbym patrząc na Ciebie że Ta bugenwilla piękna… Może gdybyś nie stanęła przy niej…
:mrgreen: Zapewne spłynął na mnie jej czar i cała magia :mrgreen: Zapunktowałeś oczywiście :)

Abakus68 napisał(a):...A jeśli chodzi o Sutivan… Patrzę nań Twoimi oczyma, konfrontuję z tym jak wyglądał zachmurzony gdy tam byłem, zaglądnąłem do relacji Habanero, widziałem go oczyma pawelsilesia i paru innych osób wcześniej i nadal nie umiem sobie wyrobić zdania. Może trzeba mu dać jeszcze jedną szansę...
Widzisz, podobne odczucia ja mam co do Peljesaca. Choć ogólnie wakacje były oczywiście mimo wszystko udane to po prostu z wielu rzeczy musieliśmy zrezygnować ze względu na pogodę. Też myślę o drugiej szansie :)

Abakus68 napisał(a):... Jeśli dam, to na pewno zechcę znaleźć i zobaczyć to co jest w poniższym filmie
............
ze szczególnym uwzględnieniem miejsca z napisem OSTIUM NON HOSTIUM – wejście tylko dla przyjaciół (patrz 6.18 minut) czyli ruin po budowli Poety Jeronima Kavanjina, ....

... No i z racji tego o czym wspomniałem ostatnio w mojej relacji z czasów dzieciństwa koniecznie odnaleźć to co w filmie od 6.35 czyli vjetrenjača obitelji Ilić – młyn rodziny Ilić ...
Filmik widziałam chyba własnie u Habanero. Na OSTIUM NON HOSTIUM nie trafiliśmy i nawet nie wiem gdzie szukać ale obok młyna przechodziliśmy, mieści się on na posesji dokładnie naprzeciw kempingu Sutivan, fotki mu nie strzeliłam. Brama od ulicy była zamknięta. Pewnie od strony plaży jest na niego lepszy widok.

Zaraz znowu przejdziemy parę kroczków po Sutivanie :smo:
Roksana.concept
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roksana.concept » 05.02.2018 22:47

Po cichutku się przyglądam i zostawiam ślad. Proszę o więcej :)
Pozdrawiam
Roksana :)
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 05.02.2018 23:05

Roksana.concept napisał(a):Po cichutku się przyglądam i zostawiam ślad. Proszę o więcej :)
Pozdrawiam
Roksana :)
Witaj Roksana i wedle życzenia :)

Cd. Dzień 5 - 19.07.2017 środa - Sutivan

Tam idziemy :mrgreen:
DSC_0120.JPG

Palmowa aleja stoi otworem :wink:
IMG_20170719_125101.jpg
DSC_0122.JPG
IMG_20170719_125533.jpg
IMG_20170719_125044.jpg

Przechadzamy się :)

Palmy są w doskonałej kondycji. Piękne, wysokie i zdrowe.
DSC_0126.JPG
DSC_0127.JPG

Tak … odbiła mi palma i się zakochałam w tym miejscu :hearts:. No bo czy można obojętnie przejść obok czegoś takiego :hearts:
IMG_20170719_125516.jpg
IMG_20170719_125559.jpg
IMG_20170719_134552.jpg

Mimo, że to praktycznie środek dnia jest tu bardzo zacisznie, żadnych tłumów, z rzadka ktoś przemknie obok nas na rowerku lub pieszo. Uliczka jest wyłączona z ruchu samochodowego. Przysiadamy na chwilę na ławeczce w cieniu rozłożystych palmowych pióropuszy :)
IMG_20170719_125640.jpg
DSC_0133.JPG

Za tym murem znajduje się tajemniczy ogród hotelu Lemongarden. Sam hotel składa się z 3 ponad 300-letnich kamiennych willi, w których mieszczą się 23 elegancko urządzone apartamenty oraz 12 pokoi, oczywiście bar, restauracja, strefa SPA. Hotel jest dość specyficzny, ponieważ mogą w nim zamieszkać tylko dorośli, wyjątkowo z dziećmi powyżej 14 roku życia. Taka oaza ciszy i spokoju w sercu miasteczka.
IMG_20170719_125621.jpg

W ogrodzie ponoć kryją się okazałe krzewy róż, bugenwilli, hibiskusów, setki pachnących drzew cytrynowych no i oczywiście najbardziej widoczne palmy, nieco inne niż te, które rosną w alei.
IMG_20170719_130134.jpg

Za pomocą selfie stica zapuszczam żurawia za murek :wink:
IMG_20170719_130154.jpg

To tylko fragment ogrodu.

Dochodzimy do końca alei gdzie mieści się niewielki plac zabaw dla dzieci, po czym leniwie ruszamy dalej   :)

Cdn. ... :papa:
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 05.02.2018 23:16

Oj spróbowałbym takiego Lemona .. w robocie nerwowo :wink: .
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 06.02.2018 08:42

Buber napisał(a):Oj spróbowałbym takiego Lemona .. w robocie nerwowo :wink: .
Z wkładką czy bez :wink:
mojito.jpg

domowa-lemoniada-cytrynowa.jpg
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

HiFi Supe(rs)tar super hit! - gusia-s i Banda na Otoku Brač - strona 2...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone