sdolas napisał(a): ... No to już zamykaj "wrota Noinej Arki" i w drogę
Czy jeszcze chwilę, może jakieś "małe gryzonie się na pokład wcisną"
Zabierzemy po drodze ... choć kurde przez Radom nie jedziemy ...
Do Splitu coś lata w razie czego
agata26061 zdążyłaś, Karlovacka jeszcze nie mamy... dopiero jak dojedziemy na miejsce. Na razie mogę Cię poczęstować jedynie krajowym
Zdzichu Ty sprawco
anakin słuszna uwaga
Słowem wstępu – takie nudy Zanim przejdziemy do widoczków i całej reszty …
Co do piękna wyspy wątpliwości nie było żadnych. Kamienne miasteczka okalające wcięte zatoczki, domki piętrzące się na zboczach gór no i Jadran z każdej strony
Czy potrzeba nam czegoś więcej
Ano potrzeba … dogodnego kempingu i tu jest mały problem Z założenia nie straszne nam gorsze warunki, raczej na piedestale stawiamy położenie kempingu w fajnej okolicy i z bezpośrednim dostępem do plaży. Zawsze sporo zwiedzamy, więc dobrze aby miejsce stanowiło niezłą bazę wypadową.
Południowa strona wyspy ma kilka kempingów w miejscowości Bol, wśród nich
Kamp No1. Nieco survivalowy
jako jedyny w Bolu graniczy z linią morza, położony w lasku, na niewysokim klifie, w bardzo bliskim sąsiedztwie (ok. 140m w linii prostej) od jednej z najsłynniejszych chorwackich plaż Zlatny Rat (Złoty Róg) będącej wizytówką Braća.
- niech Was nie zwiedzie ten niewinny wygląd ;) - uwaga nie dotyczy bywalców Braća ;)
Zaznaczyłam mniej więcej obszar No1
Pozostałe kempingi w Bolu nie mają bezpośredniego dostępu do plaży i leżą w znacznej odległości od takowej co definitywnie je skreśla.
Kolejny kemping po tej stronie wyspy jest położony kawałek na zachód od Bol ale na stromym zboczu gdzie nie da rady zjechać agrafkami 12 metrowym zestawem - choć upalona ponoć na co dzień załoga kempingu w wymienianej korespondencji mailowej nie widzi żadnego problemu
(dzięki
maslinka za ostrzeżenie
)
Północ wyspy oferuje dwa kempingi:
1. w Sutivan - malutki, ciaśniutki, przydomowy jednak bez własnej plaży i taki mało klimatyczny moim zdaniem. W pobliżu do 200 m dwie plaże w tym jedna typowo miejska a druga nie bardzo w moim guście.
2. w Supetar - duży kemping w pięknym lasku, z własną plażą aczkolwiek miejsca pod przyczepy są najdalej od niej odsunięte. Na plus przemawiają fajne warunki, położenie na w miarę płaskim terenie, trochę na uboczu, dobry dojazd w odległości ok. 1000m metrów od przystani promowej i miasteczka. W pobliżu dwa markety: Lidl i Konzum, stacja paliw z lpg, kilka Studenaków, targ, knajpki, lodziarnie, bankomaty, kantory, wypożyczalnie aut, skuterów, quadów, motorówek i wiele innych dupereli przydatnych dla turystów czyli dla nas też
W przekonaniu, że to w sumie niezłe miejsce - utwierdza nas
Habanero, który będąc akurat w Supetar poczynia na moją prośbę wideo relację z kempingu. Jeszcze raz dzięki
Dużo pomogli mi też
maslinka i
pawel silesia, który w czerwcu mieszkał na tym kempie w domkach. Na marginesie szkoda, że przepadł gdzieś po awarii serwera i porzucił rozpoczętą relację z Hvaru
No ale jeszcze mimo wszystko trwają dywagacje
Brać czy nie a może jednak ląd Z lądu jednak docierają informacje o zapchanych kempingach, konieczności zwalniania parceli po kilku dniach (bo zarezerwowane) i poszukiwaniach następnego lokum, masie ludzi na plażach – efekt rezygnacji wielu z All.
Co za czasy Koniec świata Nie chcę wylądować byle gdzie … czy gdzieś, gdzie już byłam Chcę czegoś nowego Chcę Braća Brany pod uwagę kemping w Supetar, mimo że duży posiada jedynie 9 parcel pod kampery/przyczepy, reszta terenu to domki i pole namiotowe, na które z przyczepą czy kamperem nienada
Mail do recepcji w czwartek na 2 dni przed wyjazdem z zapytaniem o dostępność. Zapraszają ale radzą rezerwować – zaliczka 50 eu.
Co za czasy Koniec świata W sumie z tą rezerwacją to niegłupi pomysł, a na pewno lepszy niż wydać na prom niemała sumę i nie mieć ostatecznie gdzie się zatrzymać na wyspie.
No koszmar Pierwszy raz w życiu dokonuję rezerwacji na kempingu … zaliczka kartą kredytową.
Co za czasy Koniec świata Uff … załatwione.
Ale dalej się wahamy
Fajnie tam będzie czy nie do plaży jakoś daleko jak na kemping, nie będzie widoczku na morze 50 eu zaliczki to nie tak dużo w sumie ,
nawet gdyby przyszło przetracić, oszczędzimy wtedy na promie. Pokrętne rozumowanie wiem To co może ląd Eeeee, nieeeee …no ładnie tam przecież na tej wyspie Pomyślimy jeszcze w drodze, będzie na to duużo czasu. Jakiś dzień przed nami powinni do Chorwacji dotrzeć nasi znajomi również z przyczepą … zdzwonimy się co tam i zobaczymy - ot taki plan
No to czas się pakować
Wszystko na swoje miejsca elegancko na półeczki
Dużo tego pakowania nie ma, cały sprzęt kempingowy, pościel, wyposażenie kuchni jest na stałe w przyczepie. Ot ciuszki, buty, kosmetyki, trochę jedzenia i gotowe.
15.07.2017 w sobotę o 4 rano nareszcie ruszamy Banda ta sama co w
Wenecji Cdn …