Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

HiFi Supe(rs)tar super hit! - gusia-s i Banda na Otoku Brač

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Abakus68
Cromaniak
Re: HiFi Supe(rs)tar super hit! - gusia-s i Banda na Otoku B

Nieprzeczytany postnapisał(a) Abakus68 » 25.01.2018 16:37

No i tak pokazane mauzoleum to ja rozumiem. Piękne niebo, dobre oświetlenie. Mnie się uda w ostatni dzień pobytu na wyspie wrócić tam i wejść nawet do środka tego:
Obrazek

A a propos poniższego
SingSing74 napisał(a):Świetna relacja, tym bardziej, że kempingowa ;)

Bardzo dobrze, że pokazałaś ten ośrodek i plażę z atrakcjami dla dzieci, bo poniżej Zadaru nie ma ich zbyt wiele (basen, zjeżdżalnie), a dzieciaki właśnie w takich miejscach są wniebowzięte. .

Nie wiem, może się komuś to przyda:

https://voyages.ideoz.fr/upload/camping-croatie.pdf
na 122 stronie jest kemping na którym szalałaś Gusia
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 25.01.2018 19:42

Abakus68 napisał(a):No i tak pokazane mauzoleum to ja rozumiem. Piękne niebo, dobre oświetlenie. Mnie się uda w ostatni dzień pobytu na wyspie wrócić tam i wejść nawet do środka tego:
...
No ja troszkę też zajrzałam, ale jakoś mnie nie zaciekawiło to miejsce ;)

Abakus68 napisał(a):Nie wiem, może się komuś to przyda:
https://voyages.ideoz.fr/upload/camping-croatie.pdf
na 122 stronie jest kemping na którym szalałaś Gusia
Dzięki, też przejrzę sobie. Dotychczas posiłkowałam się stronką avtokampi.si, która mi bardzo przypadła do gustu. Ma fajny podział na regiony, można sobie filtrować np. wyspami. Jest położenie kempingu na mapie względem innych w okolicy. Ceny podawane są zgodne z tymi zastanymi na miejscu. Fotki, filmiki ... ogólnie bardzo ok. w dodatku oferują kartę za free, która daje zniżki na kempingach z ich serwisu... w sezonie niewielkie ale są :) za to poza sezonem naprawdę niezłe :)
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 25.01.2018 19:55

Cd. Dzień 3 - 17.07.2017 poniedziałek :)

W drodze powrotnej przechadzamy się uliczkami Supetaru. W mieście jest sporo akcentów przypominających, że to wyspa z kamienia :)
IMG_20170717_123709.jpg
IMG_20170717_123802.jpg

Kamień jest tu głównym budulcem, domów, chodników, ogrodzeń.
IMG_20170717_124114.jpg
IMG_20170717_124130.jpg

Pomnik „Mądrość”, którego autorem jest również Ivan Rendič, ten sam który nadzorował prace przy mauzoleum.
IMG_20170717_124446.jpg

Trafiamy na obficie owocujące pnącze. To marakuja, jak pięknie musiała wyglądać podczas kwitnienia :hearts:
IMG_20170717_124557.jpg
IMG_20170717_124534.jpg

Kwiat tego owocu nazywany jest męczennicą lub passiflorą. Kwitnie przepięknie :hearts:
passion-flower-815177_960_720.jpg
159941_passiflora_742588.jpg

Powyższe fotki są z sieci rzecz jasna, ale swoją jedną też mam :) Moja passiflora ustrzelona rok wcześniej na wyspie Krk w Starej Baśce w zasadzie o tej samej porze. Było to 15.07. dziś jest 17-ty czyli tylko 2 dni różnicy, tamta dopiero kwitła a ta już pełna owoców :?: 8O
DSC_1621.jpg

Wychodzimy do głównego placu miasta.
IMG_20170717_124707.jpg
IMG_20170717_124330.jpg
IMG_20170717_124239.jpg

Zerkamy jeszcze na galerię.
IMG_20170717_124302.jpg

I zmykamy na kemping.
IMG_20170717_111646.jpg

Może w końcu czas udać się na plażowanie :wink: długi ten dzień :mrgreen:

cdn. … :papa:
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 25.01.2018 20:00

Suuupe(ta)r...Ci ta flora wyszła na zdjęciach, i w ogóle, szlag mnie trafia, jak widzę taką pogodę na Braču :evil: :wink:
Abakus68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Abakus68 » 25.01.2018 20:16

Legenda prawi, że passiflora wyrosła z łez Chrystusa, stąd jej nazwa od zlepku słów passio - cierpienie i flos – kwiat. Zwą ją też Kwiatem Męki Pańskiej, Kwiatem Pięciu Ran Chrystusa lub Koroną Pańską. Co to ludzie nie wymyślą. Prawda jest taka, że jej niezwykły koloryt i budowa ma zachęcać wszelkiej maści zapylające owadzie i ptasie lotnictwo do spełnienia owegoż przeniesienia pyłku...
Upierałbym się jednak, że bliższe prawdy jest stwierdzenie, że marakuja to owoc passiflory mylnie często zwany w naszych marketach granadillą purpurową... Swoją drogą łatwo ją w domu mieć, wystarczy z dojrzałego owocu włożyć nasiona do gleby i poczekać tak do 3 tygodni.
Widzę Gusia że dreptaliśmy przy vinotoce podobnie. ino ja wróciłem na plac dookoła...
agata26061
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agata26061 » 25.01.2018 20:36

Ja tam się nie znam, ale może dlatego na Krku była dopiero kwiatem, a na Braczu już owocem w tym samym miesiącu, bo Bracz leży bardziej na południe??? Czy ktoś kto "się zna" może coś powiedzieć na ten temat, bo też ciekawa jestem
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 25.01.2018 20:45

Abakus68 napisał(a):.
Upierałbym się jednak, że bliższe prawdy jest stwierdzenie, że marakuja to owoc passiflory mylnie często zwany w naszych marketach granadillą purpurową... Swoją drogą łatwo ją w domu mieć, wystarczy z dojrzałego owocu włożyć nasiona do gleby i poczekać tak do 3 tygodni.

http://sokizdzungli.pl/owoce/marakuja-meczennica/
Abakus68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Abakus68 » 25.01.2018 21:03

Janusz Bajcer napisał(a):
Abakus68 napisał(a):.

http://sokizdzungli.pl/owoce/marakuja-meczennica/

Januszu, tu również masz laika piszącego o marakui - z łacińskiego Passiflory. Więc jeśli już to po naszemu męczennica, a jej owoc to marakuja. To trochę podobnie jak z owocem kiwi. Myślę, że połowa populacji odpowiedziałaby, że jest to roślina kiwi, a jest to nic innego jak Actinidia chinensis czyli agrest chiński... Swoją drogą w Ogrodzie Botanicznym w Poznaniu rośnie sobie aktinidia a jej kiwi są bardzo smaczne. Ups...
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 25.01.2018 21:11

gusia-s napisał(a):Tam są tzw. "supetarskie Międzyzdroje" ... chyba Habanero je tak nazwał :?: :mrgreen:

Ja to tak nazwałam ;)
Znaczy tę część straganiarsko-klubową.

Resort sam w sobie zły nie jest, chociaż jak nie ma darmowych drinków, to po co tam siedzieć ;) Chadzaliśmy tam czasami na plażę, nie tę betonową, tylko jeszcze kawałek dalej. Plaża najbliższa naszemu apartmanowi :) I fajny bar tam mieli (Šumica) z pysznymi burgerami i giricami :)

O tym, że marakuja to owoc passiflory dowiedziałam się półtora roku temu na Šolcie. Udało mi się wtedy ustrzelić i kwiat, i owoc:

Obrazek

Obrazek

Wtedy też pierwszy raz widziałam kwitnące kapary :)
ELIMAR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ELIMAR » 25.01.2018 21:28

:D :D :D Lepiej późno niż wcale ... :mrgreen: :oczko_usmiech:
Dołączam do czytaczy :hut:
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 25.01.2018 21:48

maslinka napisał(a):
gusia-s napisał(a):Tam są tzw. "supetarskie Międzyzdroje" ... chyba Habanero je tak nazwał :?: :mrgreen:

Ja to tak nazwałam ;)
Znaczy tę część straganiarsko-klubową.

Potwierdzam, maslinka jest autorką tej nazwy.
Nie wiem czy można lepiej nazwać to miejsce :roll:
P.S.
Z roślinek najbardziej cenię chmiel :wink: , ale te Twoje też bardzo ładne :papa:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 25.01.2018 22:01

Habanero napisał(a):Z roślinek najbardziej cenię chmiel :wink: , ale te Twoje też bardzo ładne :papa:

Maslinka :wink: też ceni chmiel :oczko_usmiech:
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 25.01.2018 22:03

maslinka napisał(a):
Ja to tak nazwałam ;)
Znaczy tę część straganiarsko-klubową...
Habanero napisał(a): ... Potwierdzam, maslinka jest autorką tej nazwy...
Ach no widzisz maslinko, przepraszam :oops: ale już wiem skąd mi się skojarzyło z Habanero ... On pisał u siebie ...
Habanero napisał(a): Po dwóch godzinach odpoczynku, zabrałem jeszcze młodą na plażę miejską, ale jak już wcześniej napisałem, po raz pierwszy i ostatni :wink: .
Ktoś nazwał to miejsce na forum Międzyzdroje i ja się pod tym podpisuję...

... I dalej deptakiem. Już wiemy co jest za Międzyzdrojami :D dalej są też Międzyzdroje :wink:
Tym ktosiem byłaś Ty :) Twoja relacja była czytana dużo wcześniej no i uleciało :oops:
W linku podrzuconym przez Janusza nie doczytałam aby marakuja pomagała na pamięć i koncentrację, więc muszę poszukać innych medykamentów. Chmiel ceniony przez Habanero tu też chyba nie pomoże :mrgreen: ani Kapitański cyc :idea: :mrgreen:

agata26061 napisał(a):Ja tam się nie znam, ale może dlatego na Krku była dopiero kwiatem, a na Braczu już owocem w tym samym miesiącu, bo Bracz leży bardziej na południe??? Czy ktoś kto "się zna" może coś powiedzieć na ten temat, bo też ciekawa jestem
Też tak pomyślałam, najlepiej z nas na roślinkach to chyba się zna ... Abakus68
Coś mi się kojarzy, że nawet gdzieś się przyznał do zgłębiania tej wiedzy :) Pamiętam, że pisałeś o nazwie łacińskiej jakiejś rośliny ... strasznie długiej wielosłownej ... tym razem chyba nie pomieszałam :?: :idea:

Abakus68 napisał(a):Swoją drogą łatwo ją w domu mieć, wystarczy z dojrzałego owocu włożyć nasiona do gleby i poczekać tak do 3 tygodni...
I myślisz, że zakwitnie? Widziałam u kogoś fotki takiej doniczkowej kwitnącej na domowym parapecie ale była przywieziona już jako sadzonka podobnie jak moja bungevilla - obecnie w stanie uśpienia ale mam nadzieję, że na wiosnę znów ruszy jak w poprzednim roku :)

Katerina napisał(a):Suuupe(ta)r...Ci ta flora wyszła na zdjęciach, i w ogóle, szlag mnie trafia, jak widzę taką pogodę na Braču :evil: :wink:
Następnym razem będzie na pewno lepsza :) w jakim terminie Ty byłaś na Brać? że we wrześniu to wiem ale od którego?

ELIMAR napisał(a)::D :D :D Lepiej późno niż wcale ... :mrgreen: :oczko_usmiech:
Dołączam do czytaczy :hut:
Witaj prosto z Povlji :wink: Tam też wpadniemy w wiadomym celu :mrgreen:
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 25.01.2018 22:11

Habanero napisał(a):Z roślinek najbardziej cenię chmiel :wink: , ale te Twoje też bardzo ładne :papa:

Myślę że kotek gdyby miał wybierać między mleczkiem a piwkiem, też by się nie zastanawiał :wink:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 25.01.2018 22:13

Habanero napisał(a):

Myślę że kotek gdyby miał wybierać między mleczkiem a piwkiem, też by się nie zastanawiał :wink:

Że niby ja do kotka jestem podobna :oczko_usmiech:
Nawet fajnie! :mrgreen:

Janusz, roślinki są do oglądania, a piwo do picia. Jedno drugiego nie wyklucza 8) Najbardziej lubię piwo z pięknym widokiem (niekoniecznie na roślinki) :mrgreen:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

HiFi Supe(rs)tar super hit! - gusia-s i Banda na Otoku Brač - strona 1...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone