Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

HELP!

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
tosags
Turysta
HELP!

Nieprzeczytany postnapisał(a) tosags » 12.07.2015 10:06

Help!
Jak pisałem wcześniej od dwóch lat urabiałem rodzinę aby się skusiła na podróż i współżycie na kilku m2 przyczepy… udało się… jesteśmy od 3 dni na Istrii w Umag Camping. Plan był taki, że co 3-4 dni zjeżdżamy niżej i bazujemy na campingach przy linii brzegowej kończąc na dłuższym pobycie w Medulin.
Ale…
Jest 3 dzień wyprawy i mamy mega problem. Dziś chciałem wyruszyć w dalsza trasę ale jest to niemożliwe. Wczoraj zauważyłem, że nie doładowuje się akumulator, ze stan baterii w przyczepie (LML 520) się zmniejsza. Późnym wieczorem wiedziałem, że jest coś nie tak. Urządzenia na 220 V działały (lodówka, gniazdka) ale oświetlenie i urządzenia typu pompka wody itp. Widać było że słabły.
Sprawdziłem wszystkie zewnętrzne bezpieczniki na przetwornicy, wszystko było ok. Dzisiaj rano elektryka 12 V totalnie wysiadła. Zero… nie działa nawet panel do testowania i sprawdzania poziomu naładowania baterii i poziomu wody ;(
Poprosiłem o pomoc w biurze obsługi klienta kempingu. Tak, w 5 minut pojawił się gość z jakimś tam miernikiem ale mu się nie chciało za bardzo rozwiązać problemu ;( Oferowałem kasę… ale gość odpuścił, wsiadł na skuter i powiedział, że mam jechać z przetwornica do serwisu.
Więc samodzielnie wziąłem się za analizę, rozkręciłem przetwornicę i widzę spalony zwykły topikowy bezpiecznik. Myślę, „jestem w domu” lecz… nie do końca. Bezpiecznik nie był wystarczająco opisany a jego stopień przepalenia uniemożliwił odczyt jego pierwotnych parametrów. W biurze kempingu udało mi się załatwić tylko 10A, gdy go włożyłem i podniosłem „eski” tylko się zadymiło i wniosek jest taki, że powinien być tam bezpiecznik o większym amperażu. Zwróciłem się telefonicznie do wynajmującego przyczepę o poradę i oczywiście koszty zostają po jego stronie ale musimy jak najszybciej ustalić co zrobić abyśmy mogli tu zostać kolejne 14 dni ;( Ze strony wynajmującego padła propozycja wysłania w poniedziałek prostownika do aku żelowego… ale to przecież nie jest rozwiązanie. W recepcji po kilku rozmowach zorganizowano mi kontakt do 2 firm elektrycznych w Umagu, które „niby” w poniedziałek mogą zająć się problemem. Nie wierzę. Nie można tu znaleźć prostych bezpieczników, wysyłają mnie po nie do Włoch ;(
Pomóżcie proszę, co zrobić?
Mam mega problem z znalezieniem bezpieczników topikowych ;(
Jutro mam rezerwację na kolejnym polu ale nie wiem czy się stąd ruszać ;(
Dziś kupiłem 2 lampy na 220 V i siedzimy niby w przyczepie luksusowej ale jesteśmy opętani kablami.
A miał to być wyjazd, który wkręci rodzinkę w carawaning ;( 3 dzień, mega pole, a my siedzimy „przy świeczkach” ;(
Kupiłem też prostownik do aku żelowych ale po 4 godzinach ładowania nie widać żadnego efektu/postępu ;(
Kurczę, a miało być tak pięknie…
tosags
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tosags » 12.07.2015 10:08

przetwornica Electroblock EBL109-5
tosags
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tosags » 12.07.2015 10:11

Nie mam pojęcia jak ściągnąć serwis na pole. Wolałbym.
Plan na jutro - odkręcić i odpiąć przetwornicę i jechać do Umagu szukać "fachowca".

Niestety ładowanie aku nie pomaga, całą noc się ładował (odpięty od instalacji) uniwersalnym prostownikiem
i dalej lipa.
ACandrzej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ACandrzej » 12.07.2015 10:35

Na początek trzeba sprawdzić przy pomocy odpowiedniego testera akumulator.
Może mieć wewnętrzne zwarcie i wtedy nie da się go naładować. Może też podczas ładowania pobierać za duży prąd i palić bezpieczniki. Zwęglenie bezpiecznika świadczy, że przez układ płynął zbyt duży prąd. Zapytaj w wypożyczalni przyczep jaki tam ma być bezpiecznik. Wcześniej ktoś mógl zalożyc większy i w ten sposób chwilowo rozwiązal problem.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.07.2015 10:55

Ładowanie wydojonego akumulatora przez 4h nie wiele pomoże (za krótko), sprawdź czy po zwarciu klem (klucz, śrubokręt) iskrzy (jak nie, to aku jest death), wtedy ładuj go całą noc, ładowarką do żelowych (uniwersalna nie pomoże). Jutro aku i przetwornica do auta i szukaj elektryka samochodowego niech sprawdzi akumulator i może coś poradzi odnośnie przetwornicy.
wiklos
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiklos » 12.07.2015 10:57

tosags napisał(a):Nie mam pojęcia jak ściągnąć serwis na pole. Wolałbym.
Plan na jutro - odkręcić i odpiąć przetwornicę i jechać do Umagu szukać "fachowca".

Niestety ładowanie aku nie pomaga, całą noc się ładował (odpięty od instalacji) uniwersalnym prostownikiem
i dalej lipa.

Jeśli ładowarka jest sprawna i po całej nocy nie naładowała akumulatora to akumulator "padł".
Sprawdź w pierwszej kolejności ładowarkę. Może ktoś ma miernik uniwersalny co pomoże w diagnozie.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.07.2015 11:01

Możesz jeszcze spróbować po znalezieniu kolejnego bezpiecznika, włączyć przetwornicę ale przy WYŁĄCZONYCH WSZYSTKICH odbiornikach prądu, jak wywali bezpiecznik to znaczy że sama przetwornica ma zwarcie. Wtedy nic jej nie pomoże, tylko naprawa lub nowa.
Doczytałem o aku żelowych, i należy je ładować TYLKO ładowarką przeznaczoną do aku żelowych. "Zwykłe" ładowarki dają zbyt mocny prąd co powoduje większe gazowanie aku, w żelowych jest to nie dopuszczalne bo może spowodować uszkodzenie aku.
Ostatnio edytowano 12.07.2015 11:11 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 12.07.2015 11:35

Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 12.07.2015 18:18

tosags napisał(a):Nie mam pojęcia jak ściągnąć serwis na pole. Wolałbym.

i dalej lipa.

Wg mnie czeka Cię zakup akumulatora.
Kilkanaście lat temu kolega miał podobny problem na kempingu w Zatonie.
Ładowanie zawsze kończyło się niepowodzeniem.
Zaszkodziły mu wysokie temperatury i jego żywot dobiegł końca :wink:
tosags
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tosags » 13.07.2015 12:01

Rano byłem w serwisie elektrycznym samochodowym. Przetwornica jest kaput, dosłownie wybuchł w niej jeden element.
Kupiłem akumulator, niestety zwykły (nie żelowy) Energizer 80Ah ale siedze teraz i mysle jak go podłączyc do listwy
bez przetwornicy. Tu są wtyczki i przyłącza pod tą przetwornicę, coś muszę przerobić.
Mam prostownik do aku więc jeśli sie uda r=to wrucę do plażingu bo na razie 2-3 dni mam stracone, w nerwach ;(
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 13.07.2015 12:07

Zamów przetwornicę w PL i sprowadź kurierem.
A w Cro serwisu przyczep nie ma?
tosags
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tosags » 13.07.2015 12:15

kontaktuje sie z wlascicielem przyczepy, moze dzisiaj zamówi ale ja chce jutro jechac dalej w strony puli.
nie wiem gdzie podac adres ;)

podlaczylem aku, jest napiecie na 12 v ;)
martwi mnie ten prostownik, niby nowy ale pokazuje cały czas pusty aku (ten nowy Energizer) a instalacje i światła działają...
miałem nadzieję, że jak będę się nocami podładowywał na polach to podróż jakoś pójdzie...

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone