Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Helen w Holandii

Amsterdam jest miastem zbudowanym na wodzie, często nazywa się go Wenecją Północy. Jest tu ponad 100 kanałów, 100 sztucznych wysp i około 1200 mostów! Holendrzy posiadają 16 milionów rowerów, czyli po jednym dla każdego mieszkańca. W Holandii działa największa liczba muzeów na całym świecie – prawie 1000.
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 11.08.2016 15:56

I kolejne fajne miasteczka...coraz bardziej podoba mi się ta Holandia . Pozdrawiam
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 11.08.2016 16:57

Stanęliśmy na chodakach ;)
W budyneczku przy parkingu znajduje, się jak już pisałam, manufaktura tego obuwia, można podziwiać różne wersje "klompen" , nawet takie na obcasach. Drewniane obuwie znane jest nie tylko w Holandii, jednak to ten kraj słynie z nich najbardziej. Obecnie wielu Holendrów nosi klompy ze względu na ich wygodę oraz głęboko zakorzenioną tradycję. Świetnie się nadają do pracy w ogrodzie, bo nie przemakają. Szacuje się, iż rocznie wytwarza się około 3 miliony par chodaków. Chodaki można kupić w wielu sklepach z pamiątkami. Można tam kupić klompen z surowego drewna lub barwione, a także specjalnie dla turystów ozdabiane w holenderskie symbole (wiatraki i tulipany). Klompen są inspiracją do innych wyrobów w branży pamiątkarskiej, jak breloczki czy osłonki na doniczki. Klompen, ze względu na swoje właściwości zdrowotne, zostały zatwierdzone przez Unię Europejską jako obuwie robocze.

Czytaj więcej: http://www.mojaniderlandia.pl/zycie_w_holandii/holenderskie_chodaki_-__klompen.html#ixzz4H2SAuZcJ

Kilka fotek z wnętrza sklepu/manufaktury:

IMG_4759.JPG
IMG_4760.JPG
IMG_4761.JPG
IMG_4762.JPG
IMG_4763.JPG

Szybko wskoczyłam w mój rozmiar, zanim na ten pomysł wpadła wycieczka ze wschodu ;). Butki są leciutkie, ale czy wygodne, trudno powiedzieć ;)

IMG_4764.JPG

Jest jeszcze jedno miejsce, które warto by było odwiedzić, będąc na dawnej wysepce Marken, to latarnia nazywana przez miejscowych markańskim koniem 'paard van marken'. Niestety zupełnie o niej zapomniałam rozleniwiona sielską atmosferą wioski :( . Od parkingu to 2 km spaceru... ale dla takiego widoku chyba warto.

marken14071241f.jpg

Na ten, pierwszy pełny dzień w Holandii wystarczy atrakcji, zadowoleni, ale lekko zmęczeni wracamy do domu, nie mamy już daleko, Amsterdam jest na wyciągnięcie ręki, za nim Haarlem i nasz Zandvoort..

IMG_20160722_195358.jpg

:papa:

Kolejny odcinek będzie nie wcześniej niż w poniedziałek, jutro udajemy się na MotoClassic Wrocław
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 11.08.2016 17:29

helen napisał(a):Jest jeszcze jedno miejsce, które warto by było odwiedzić, będąc na dawnej wysepce Marken, to latarnia nazywana przez miejscowych markańskim koniem 'paard van marken'. Niestety zupełnie o niej zapomniałam rozleniwiona sielską atmosferą wioski :( . Od parkingu to 2 km spaceru... ale dla takiego widoku chyba warto.

O było warto, było... Przepiękna.

helen napisał(a):Kolejny odcinek będzie nie wcześniej niż w poniedziałek, jutro udajemy się na MotoClassic Wrocław
Bawcie sie dobrze
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 26.08.2016 09:21

Helen, wróciliście już????
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 29.08.2016 23:31

Mocno spóźniony... ale jestem, czytam i oglądam z wielkim zaciekawieniem. Kierunek mało popularny na wakacyjny wypoczynek, choć mnie też się kiedyś przydarzył :wink:
Sara76
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sara76 » 05.09.2016 23:00

Dawno Cię nie było widać/ słychać na forum? Pamiętam Twoje relacje z serii Pierwsze koty za płoty (chyba dobrze kojarzę?). Z chęcią poczytam o Holandii w Twoim wydaniu.
Sara76
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sara76 » 11.09.2016 11:17

Możemy liczyć na ciąg dalszy? Bo to chyba nie jest jeszcze koniec?
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 30.03.2023 20:26

Jejku, zapomniałam o Holandii mojej, jak skończę zimową Dalmację to tu wrócę :oops:
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 26.04.2023 07:59

helen napisał(a):Jejku, zapomniałam o Holandii mojej, jak skończę zimową Dalmację to tu wrócę :oops:

Koniecznie wracaj ... Trafiłem dopiero teraz na Twoją Holandię. My byliśmy kilka dni w 2019 roku w maju. Holandia jest cudowna. No i pokazana Twoimi zdjęciami - wspaniale :)

pozdrawiam, Michał :papa:
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 04.05.2023 18:53

Zdjęć mam dużo. Tylko gorzej będzie dorobić treść . Najwyżej będzie ubogo w słowa. Dokończę niedługo Zimową Dalmację i wrócę
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 04.05.2023 20:22

helen napisał(a):Zdjęć mam dużo. Tylko gorzej będzie dorobić treść . Najwyżej będzie ubogo w słowa. Dokończę niedługo Zimową Dalmację i wrócę

Dla mnie wystarczy zdjęcie i gdzie to było.

Obraz wart tysiąca słów ...

pozdrawiam, Michał :papa:
Poprzednia strona

Powrót do Holandia - Nederland

Helen w Holandii - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone