Nefer napisał(a):Jak są sery, to muszą być i krowy.
...
Dokładnie
Droga do Edam zajmuje nam niecałą godzinkę, no i jednocześnie przybliża nas do domu. Po wizycie w Almaar i tłumach ludzi jakie tam były sądziłam, że w miasteczku o takiej nazwie jak Edam też będzie sporo ludzi. Czekała nas niespodzianka, Edam był senny, pusty i zupełnie pozbawiony turystów. Ożywa zapewne w środy, gdy odbywa się tam targ serów, no ale dziś był piątek. Tak więc warto rozważyć, czy chce się oglądać serowe show, czy rozkoszować bardzo urokliwym miasteczkiem w totalnej ciszy
. Edam nas zachwycił. Miasteczko pełne jest urokliwych domków, mosteczków, zadbanych ogródków. Sercem jest Damplein, plac z wybrzuszonym szerokim mostem przerzuconym nad kanałem Voorhaven.
Na placu stoi ratusz w stylu Ludwika XIV, tuż obok znajduje się śliczny budynek muzeum , który jest jednocześnie najstarszym ceglanym domem w Edamie. Jak wiele starych budynków w Holandii pochyla się na bok, co związane jest z podmokłym terenem, na którym z mozołem te domy były stawiane, często na palach.
Kanał Voorhaven
Nad kanałem znajduje się sklepik, można tam znaleźć i sery i pamiątki, można zjeść 'broodjes' czyli przeróżne bułki, czy wypić kawę, stolików nie ma, ale są ławki nad kanałem.
Zauważamy 'koffie + croissant' za 2,50 euro.
Croissanty się skończyły
, ale przemiły pan ze sklepiku zamiast nich dał nam miseczkę nadziewanych czekoladek
.... i policzył za kawę po 1,70 euro
, czekoladki gratis . Rozkoszujemy się więc chwilą nad kanałem... takie chwile lubię i wspominam najcieplej.
Edam jest śliczny, chociaż malutki.
Budynki w Holandii są wąskie, gdyż ceny ziemi zawsze były wysokie budowano je wąskie a wysokie, u szczytu często znajduje się hak umożliwiający wciąganie np. mebli na wyższe piętra, gdyż siłą rzeczy klatki schodowe są wąskie.
Wszechobecne hortensje
i kanały
Edam wart jest odwiedzenia bez dwóch zdań, parking bodajże do 2h godzin gratis , tekturowy zegar do kupienia w sklepie z pamiątkami, kupiliśmy, ale już nam się więcej nie przydał - 2 euro.
Rzut oka za siebie i mostkiem wracamy na parking.
Przed powrotem do domu czeka nas jeszcze jedno, bardzo ładne miejsce.