Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

H

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 19.03.2012 22:39

Dziękuję Wszystkim za cenne uwagi.

Z tym jpgiem każdy będzie mógł się zmierzyć jeżeli tylko będzie miał ochotę. O wystarczy tu kliknąć i ściągnąć oryginalne zdjęcie

Rafale - namiotu w Grecji nie mieliśmy ale nasz sposób podróżowania niewiele się od namiotowego życia różni. :D W złotych godzinach jesteśmy przeważnie już albo jeszcze na naszym miejscu nocowania gdzieś na plaży, w lesie czy na łące.

Tomku
Przepis czytelny i zrozumiały.
Piotrze
Co do współpracy z Gimpem czy PSem wciąż jeszcze nie możemy znaleźć wspólnego języka. Ale się staram powolutku zauważać potrzebę zaprzyjaźnienia.
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 20.03.2012 17:14

Lidia K napisał(a):Z tym jpgiem każdy będzie mógł się zmierzyć jeżeli tylko będzie miał ochotę. O wystarczy tu kliknąć i ściągnąć oryginalne zdjęcie

Jak nikt nie próbuje, to może ja. Można powiedzieć, że zmierzyłem się z jotpeegiem, ale nie całym. Z niebem nawet nie próbowałem się mierzyć. No i pomimo, że w dziale HDR, to z przyczyn oczywistych nie jest to HDR. Nie krzyczcie na mnie, ale poszedłem na całość. :lol:

Obrazek
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 20.03.2012 17:24

jan_s1 napisał(a):
Jak nikt nie próbuje, to może ja.

Ja też próbowałem, ale pierwsze niebo wyszło mi lepiej. :)

Jakoś mam kłopot z tym zamglonym, rozświetlonym i zaniebieszczonym grzbietem górskim. Szczególnie z brzegu po lewej.
U ciebie też. Niebo nad nim jest urokliwe ale trochę nie pasuje do dołu. Mimo, że pięknie usunąłeś te niebieskie przebarwienia na krawędzi gór.
I dlatego, mimo że z dołem też trochę się bawiłem, rezultat był mierny.

Pozostaję przy swojej wersji nr 1.

pzdr :wink:
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 20.03.2012 17:44

jan_s1 napisał(a): No i pomimo, że w dziale HDR...

Właściwie to powinienem to zdjęcie umieścić w dziale fotożart. :wink:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 20.03.2012 19:05

jan_s1 napisał(a):Właściwie to powinienem to zdjęcie umieścić w dziale fotożart.:

To ja swoją wersję tylko podlinkuję ;)
Anai
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 20.03.2012 20:47

weldon napisał(a):
jan_s1 napisał(a):Właściwie to powinienem to zdjęcie umieścić w dziale fotożart.:

To ja swoją wersję tylko podlinkuję ;)

:lol: rewelacja :lol:
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 20.03.2012 21:53

8O 8O 8O

Nie no, jestem pod wrażeniem... :cool:

Apokaliptyczna wizja Assos :wink: , dobrze że mieszkańcy tej malutkiej mieścinki nie widzą, że zamiast wzgórz mają za plecami jakieś obce galaktyki a z morza nadciągają hordy słoni :wink: :lol:

Ja tam się na PS nie znam, i pewnie zbyt szybko (jeżeli w ogóle) się nie poznam, więc dla mnie to czarna magia :wink:
Te fale wokół słoni 8O , bomba :idea:

Ciekawe co powie Małgosia jak to zobaczy :roll: :wink:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 21.03.2012 07:25

Anai napisał(a)::lol: rewelacja :lol:

:oops: Te elektroniczne cudaki dziwne rzeczy czasami rejestrują ;)
kulka53 napisał(a):Ciekawe co powie Małgosia jak to zobaczy :roll: :wink:

Trochę się zacząłem bać ... :|

:)

Żeby nie było, że OT robię, to znalazłem u siebie klasyczne trójeczki o zmiennej ekspozycji (w raf + jpg, ale raf'ów nie chce mi się obrabiać).

Wrzuciłem to w Machinery i potraktowałem presetami.

1.
Obrazek

2.
Obrazek

Zdjęcia łączone robione były z ręki, więc spodziewałem się masakry w liściach, ale chyba całkiem przyzwoicie program połączył ujęcia.

Pozdrawiam
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 21.03.2012 09:31

weldon napisał(a):
Anai napisał(a)::lol: rewelacja :lol:

:oops: Te elektroniczne cudaki dziwne rzeczy czasami rejestrują ;)
kulka53 napisał(a):Ciekawe co powie Małgosia jak to zobaczy :roll: :wink:

Rewelacja wesoła wariacja. Mnie się spodobał nastrój tuż przed nocą :D :D :D Złota godzina.

Niektórzy twierdzą, że wcale nie trzeba będzie z aparatem z domu wychodzić, żeby zrobić foto wystarczy PS.

weldon napisał(a):Trochę się zacząłem bać ... :|

Chyba czytałeś opis "rozmowy" przy wjeździe do Bułgarii gdy oddano nam zbyt mało euro reszty przy zakupie winietki. Ktoś też się wtedy wystraszył. :wink: na mój widok. Ja się jednak nie pokażę tym razem :wink:

Teraz o HDR.
Czarno białe tradycyjnie nie skupia mojej uwagi. Zdjęcie numer 1 zwyczajnie mi się podoba. Ale napisz co ci się udało zrobić lepiej dzięki technologii hdr. Przypuszczam, że ładnie można było wyciągnąć z cienia pnie drzew, ich odbicie w wodzie i cypelek na którym rosną.

Mój wczorajszy hdr. 3 ujęcia w rawach. Ze statywu (krzywo ustawionego).
Obrazek
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 21.03.2012 09:56

Lidia K napisał(a):... napisz co ci się udało zrobić lepiej dzięki technologii hdr.

Robiąc jedno zdjęcie miałem albo białe niebo i ładne cienie właśnie w drzewie i w wodzie, albo niebieskie niebo, za to cały dół w smole.

Jak się połączyły, z dwóch zrobiło się całkiem przyjemne w odbiorze.

Reszta to już była wybranie odpowiedniego wzorca.
Szczerze mówiąc, spośród wszystkich propozycji programu tylko te dwa były do przyjęcia.

Reszta to były mniej, lub bardziej kolorowe wariacje, mz nie nadające się do poznania.
A co do efektu to pewnie sama zauważyłaś różnicę pomiędzy jpgiem obrobionym przez aparat, a tym złożonym z kilku ekspozycji?

Pentaks robi to samo, tylko masz mniejszą kontrolę nad tym.
No i mniejsza potrzebę, ze względu na większa matrycę.
Albo nosisz całą elektronikę i oprogramowanie ze sobą, albo robisz to wszystko w domu.
Wyboru większego się nie ma.

Kwestia tylko ilości kasy i tego, czy się jest mniej, czy, tak, jak ja, bardziej leniwym :D

Mi się nie chce za dużo obrabiać :)

Zresztą za dużo przykładać do robienia fotek też nie :lol:
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 18.04.2012 16:48

Takie coś sobie strzeliłem. Ot, taki zwykły pstryk. Tylko ta rozpiętość tonalna... Nadmieniam, że robiłem z połówką ND 0,6 soft. :evil:

Obrazek

HDR troche pomógł. Gdybym dłużej posiedział, wyszłoby to ciut lepiej. :)

Obrazek
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 18.04.2012 17:06

jan_s1 napisał(a):Takie coś sobie strzeliłem.

Te "zaorane" sprzed kilku dni są super. To niekoniecznie.
pzdr :wink:
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 18.04.2012 17:08

longtom napisał(a): To niekoniecznie.

Wiem, ale tu inny cel mi przyświecał. :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.05.2012 08:08

Schodki.

Obrazek

oraz stare Beczki ..

Obrazek
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 09.05.2012 20:23

Obrazek

:D :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone