Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

hardcore: Scepan Polje - Zabljak

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jacol8
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacol8 » 31.07.2005 15:55

Darmar napisał(a):Powiem jedno jesli z przeciwka jedzie Tir lub autokar to jest zabawnie.

Wróciłem stamtąd więc wszystko potwierdzam :-)
A najśmieszniejsze jest to , że jak jedziesz prostymi odcinkami to się z nikim nie mijasz , dopiero na ostrych i wąskich zakrętach pojawiają sie inne auta , zupełnie jakby to było złośliwie. Patrzysz potem ile masz do przepaści od kół swojego samochodu i nierzadko jest to 5 - 10 cm. Czysty hardcore !
hubi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) hubi » 31.07.2005 16:47

typ napisał(a):
Darmar napisał(a):Jechałem tam za dnia ale i tak łapy na kierownicy miałem mokre.Jazda w nocy tym odcinkiem to prawdziwe wyzwanie.Za to po przekroczeniu granicy BIH i SCG przez kilkadziesiąt km.nieziemskie widoki i jazda dziesiątkami tuneli wzdłuż Pivy której kolor jest wprost nie do określenia, a masę tych wód zamyka potęzna tama po której biegnie droga.Trzeba uwazać by za zakrętem nie nadziać się na kupke kamieni oberwanych za skał..I dlatego chociazby trza tam jechac za dnia.A tak najbardziej to ze względu na piękne widoki.

Fakt, częstotliwość pojawiania się tuneli na tej drodze jest bardzo duża. Może ktoś z was policzy ile jest tuneli na tym kilkudziesięciokilometrowym odcinku np Hum-Pluzine? Czy dwie cyfry wystarczą? :-)

Ja się zgubiłem przy 25 :D . Droga do przejścia w Hum przejezdna( fantastyczny test dla zawieszenia w samochodzie!!) i tyle nie mówiąc już o spotkaniu z 3 tirami!!!! 8O. Za to od Scepan Polje to już autostrada.
Naprawdę warto jak kyoś lubi adrenalinkę :)
pozdrawiam
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 01.08.2005 14:39

typ napisał(a):
Darmar napisał(a):Jechałem tam za dnia ale i tak łapy na kierownicy miałem mokre.Jazda w nocy tym odcinkiem to prawdziwe wyzwanie.Za to po przekroczeniu granicy BIH i SCG przez kilkadziesiąt km.nieziemskie widoki i jazda dziesiątkami tuneli wzdłuż Pivy której kolor jest wprost nie do określenia, a masę tych wód zamyka potęzna tama po której biegnie droga.Trzeba uwazać by za zakrętem nie nadziać się na kupke kamieni oberwanych za skał..I dlatego chociazby trza tam jechac za dnia.A tak najbardziej to ze względu na piękne widoki.

Fakt, częstotliwość pojawiania się tuneli na tej drodze jest bardzo duża. Może ktoś z was policzy ile jest tuneli na tym kilkudziesięciokilometrowym odcinku np Hum-Pluzine? Czy dwie cyfry wystarczą? :-)

dwie cyfry wystarcza w zupelnosci..........rewelacyjna droga,do dzis chwale los ze zawalil droge Brod-Dudrovnik,dzieki czemu pojechalismy tym objazdem.
Granisevic
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Granisevic » 01.08.2005 15:16

sorki ale czy ktos moglby jednoznacznie potwierdzic lub zaprzeczyc czy przejscie w Scepan Polje dziala w tej chwili czy nie? Nie chcialbym sie wysterowac na slepa droge a bede tam w najblizszy weekend...jade do Budvy przez Sarajevo i Niksic
jacol8
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacol8 » 01.08.2005 15:58

Granisevic napisał(a):sorki ale czy ktos moglby jednoznacznie potwierdzic lub zaprzeczyc czy przejscie w Scepan Polje dziala w tej chwili czy nie? Nie chcialbym sie wysterowac na slepa droge a bede tam w najblizszy weekend...jade do Budvy przez Sarajevo i Niksic

Przejście jak najbardziej działa , aczkolwiek jak już tu kilkakrotnie wspomniano dojazd do niego , przejazd przez granicę i droga od granicy do Żablijaka dostarcza wielu niepowtarzalnych skoków adrenaliny. Śmiało możesz tamtędy jechać , bo przynajmniej raz trzeba to zaliczyć. Jeżeli pojadę drugi raz to wybiorę inne , mniej hardcorowe przejście , ale nie żałuję przejazdu przez Scepan Polije bo jest się dzisiaj czym pochwalić przed znajomymi ;-)

Jacek
hubi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) hubi » 01.08.2005 19:10

Granisevic napisał(a):sorki ale czy ktos moglby jednoznacznie potwierdzic lub zaprzeczyc czy przejscie w Scepan Polje dziala w tej chwili czy nie? Nie chcialbym sie wysterowac na slepa droge a bede tam w najblizszy weekend...jade do Budvy przez Sarajevo i Niksic

Przejście działa, utrudnienia są na odcinku na drodze z Sarajeva do skrzyżowania z drogą z Foćy( powycinane kwadraty asfaltu pod nową nawierzchnię, jest tego sporo zarówno pod górę jak i na zjeździe, trzeba zwalniać do 20 km/h, żeby nie zerwać zawieszenia) Następnie na odcinku Brod - Hum(przejście graniczne) ok 20 km ujechało zbocze góry ale droga jest przejezdna max prędkość jaką tam rozwinąłem to 30 km/h :( Drogę z Sarajevado Hum pokonałem w 3 h. Od Scepan Polje do Podgoricy droga bardzo dobra szeroka jedzie się 100 km/h, uważaj na ogarniczeniach bo sporo Policji!!! Ale przeważnie miejscowi dają znać światłami :lol:
Życzę szerokiej drogi.
Granisevic
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Granisevic » 02.08.2005 07:55

dzieki za odpowiedzi, troche mi to rozjasnia sprawe ;)

Co do zaliczania chociaz raz tej drogi, bylby to juz moj drugi raz, w zeszlym roku zupelnie w ciemno wbilismy sie na szutrowke za miejscowoscia Foca i dojechalismy do wspomnianej granicy. W tym roku chcialbym jeszcze raz to zaliczyc ze wzgledu na widoki :)

Nie chce jechac ze Scepan Polja do Zabljaka tylko caly czas E762 do Niksica.

Mam rozumiec ze droga na odcinku Sarajevo-Foca-Scepan Polje-Niksic jest przejezdna, jedynie na pierwszym odcinku trzeba sie liczyc z odcinkami bez asfaltu i na odcinku Foca-ScepanPolje z szutrem???
Jesli ten odcinek nie jest w gorszym stanie jak w ubieglym roku to powinienem przechac moim francuskim padlem ;)

Jeszcze jedno pytanie, nie mam w tej chwili dokladniejszej mapy wiec patrze na http://www.viamichelin.com/viamichelin/ ... mePage.htm z tego co tam widac to ScepanPolje jest jedynym przejsciem ktore zaprowadzi mnie nad Pive, tame i jez.Pivsko? Zgadza sie czy sa inne opcje???

Z gory dzieki za pomoc
hubi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) hubi » 02.08.2005 08:28

Mam rozumiec ze droga na odcinku Sarajevo-Foca-Scepan Polje-Niksic jest przejezdna, jedynie na pierwszym odcinku trzeba sie liczyc z odcinkami bez asfaltu i na odcinku Foca-ScepanPolje z szutrem???

Tak, tak to właśnie wygląda. Można to pokonac każdym samochodem, może za wyjątkiem Formuły 1 ;)Od Scepan Polje droga super, tak jak już pisałem. I to przejście jest jedyne żeby zobaczyć Pive i całą resztę.
Życzę szerokiej drogi i niezapomnianych wrażeń.
Granisevic
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Granisevic » 02.08.2005 08:37

dzieki hubi z ta przejezdnoscia to w zeszlym roku mielismy niezly stres jak nagle skonczyl sie asfat i nie wiadomo bylo czy jestesmy na dobrej drodze...ale bylo warto, w tym roku tez tedy pojade, jeszcze raz dzieki wszystkim za rady, odjazd w okolicy soboty/niedzieli :D
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 22.05.2007 13:16

Wygląda na to, że hardcore na tej trasie (konkretnie Trsa-Żabljak) staje się powoli coraz mniej odczuwalny :wink:

Dla wszystkich milośników Durmitoru i wybierających się w tamte strony podaję za forum summitpost.org, że trasa przez Sedlo jest stopniowo asfaltowana.
W tej chwili asfalt sięga już prawdopodobnie od Trsy do Todorov Do czyli do wysokości Prutasa, makadam jest dalej przez Sedlo do Stoziny.
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 22.05.2007 14:38

milo ze informujesz o tym,dzieki
Andrzej G
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andrzej G » 24.08.2007 19:05

:arrow: kaszubskiexpress
mógłbyś dać "głos"
ps.piszę w tym wątku bo może jeszcze go obserwujesz?

pozdr
Andrzej
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 28.08.2007 15:19

Andrzej G napisał(a)::arrow: kaszubskiexpress
mógłbyś dać "głos"

pozdr
Andrzej

no jestem, co potrzebujesz? daj "glos"-niezle
Andrzej G
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andrzej G » 28.08.2007 15:45

kaszubskiexpress napisał(a):
Andrzej G napisał(a)::arrow: kaszubskiexpress
mógłbyś dać "głos"

pozdr
Andrzej

no jestem, co potrzebujesz? daj "glos"-niezle

Cześć,
W ubiegłym roku polecałem Tobie nocleg w Bilje,
Link jest już nieczynny , ale jeśli tam sie zatrzymywałeś może masz namiary?Jadę w tym roku do Czarnogóry i szukam kwater gdzie można się zatrzymać .Osijek to etap trasy dokąd mam szansę dojechac "jednym skokiem".Być może uda się dalej pojechać i wtedy nocleg w motelu w okolicach Dakowa lub nieco dalej koło Tuzli

pozdr
Andrzej
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 29.08.2007 15:27

bylem,jest ok,pozniej poszukam i postaram sie jeszcze dzisiaj podac namiary
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi