Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

hardcore: Scepan Polje - Zabljak

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 04.07.2005 15:51

typ,dzieki za rade odnosnie mapy,ale my bedziemy jechac w kierunku Kotoru z pln,od BiH,wiec musze sie w nia zaopatrzyc przed wyjazdem.Ten most tez zrobil na mnie"wrazenie"V850,no pieknie,kto wie, moze kiedys.Pozdrawiam.
hubi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) hubi » 06.07.2005 15:34

A ja mam pytanie czy jechał ktoś tarsą z Trebinje(BiH) do Niksica?? W jakim stanie jest ta droga??
hubi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) hubi » 06.07.2005 15:54

A z drugiej strony to patrząc na ilość postów dotyczących Czarnogóry to proponuję, żeby powstało forum dotyczące właśnie podróży do tego pięknego kraju. Coraz wiecej ludzi tam jeździ i mogliby się podzielić swoimi wrażeniami, a żeby nie przeszkadzać cro-maniakom.
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 06.07.2005 23:31

hubi napisał(a):A ja mam pytanie czy jechał ktoś tarsą z Trebinje(BiH) do Niksica?? W jakim stanie jest ta droga??

Kaszubskiexpress jechał tą drogą w odwrotnym kierunku, musisz czytać całe wątki, bo pisał o tym na poprzedniej stronie tego wątku :-)
No i jeszcze chyba MariuszLo jechał tą trasą:
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=6904&start=15
hubi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) hubi » 07.07.2005 08:54

Super dzięki, nie widzę przeciwskazań do zdobycia tej drogi. Wyruszam 15.07 więc jak wrócę to się podzielę wrażeniami. Pozdrowienia
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 07.07.2005 14:30

hubi napisał(a):A ja mam pytanie czy jechał ktoś tarsą z Trebinje(BiH) do Niksica?? W jakim stanie jest ta droga??

Jest to piekna droga z dosc stromymi podjazdami i zjazdami ale warta grzechu ,naprawde.Tu opisalem swoja ubiegloroczna podroz do Cro.Moze cos pomoze. http://www.wypady.protech.gda.pl/chorwacja04.html
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 08.07.2005 18:56

czyzby nie bylo chetnych, zeby pochwalic sie wrazeniami z podrozy wzdluz kanionu tary w czarnogorze......eeeeeeeee????????
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 09.07.2005 00:56

może już niedługo :)
hubi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) hubi » 09.07.2005 15:39

A płynął ktoś może spływem na pontonie Tarą z agencją która się ogłasza?? Kosztuje to 44 euro i nie wiem czy warto??!!
wiolak3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolak3 » 09.07.2005 17:03

Tez chetnie dowiedzialabym sie, czy warto?
PASZCZAKI
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) PASZCZAKI » 09.07.2005 19:21

zawodowiec napisał(a):może już niedługo :)

Właśnie- może już niedługo.
Jedzie tam Zawodowiec i Jacol(jest już w drodze), ja startuję 11go.
Zawodowiec - zrobimy tam może zlot Felicii?
Pozdrowienia
:papa:
Darmar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darmar » 09.07.2005 21:08

Własnie wczoraj spotkałem tam (Scepan Polje)grupe naszych pytających czy dobrze jadą.Powiem jedno jesli z przeciwka jedzie Tir lub autokar to jest zabawnie.To droga na której 2 osobowe mijaja sie z trudem.
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 10.07.2005 00:22

PASZCZAKI napisał(a):Zawodowiec - zrobimy tam może zlot Felicii?

Jak w ogóle się uda wyrwać - bym ruszał po 20-tym lipcu. W razie czego się zesesujemy, nie wiem gdzie będę, bym się ustawiał gdzieś z ekipą Czechów w Prokletije.
Fajnie by było Was spotkać :)
Darmar napisał(a):Powiem jedno jesli z przeciwka jedzie Tir lub autokar to jest zabawnie.To droga na której 2 osobowe mijaja sie z trudem.

Sam miodzio, cały w tym smaczek. Już od dawna jak zamykam oczy to widzę takie miejsca :)
Darmar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darmar » 10.07.2005 16:11

Jechałem tam za dnia ale i tak łapy na kierownicy miałem mokre.Jazda w nocy tym odcinkiem to prawdziwe wyzwanie.Za to po przekroczeniu granicy BIH i SCG przez kilkadziesiąt km.nieziemskie widoki i jazda dziesiątkami tuneli wzdłuż Pivy której kolor jest wprost nie do określenia, a masę tych wód zamyka potęzna tama po której biegnie droga.Trzeba uwazać by za zakrętem nie nadziać się na kupke kamieni oberwanych za skał..I dlatego chociazby trza tam jechac za dnia.A tak najbardziej to ze względu na piękne widoki.
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 10.07.2005 17:34

Darmar napisał(a):Jechałem tam za dnia ale i tak łapy na kierownicy miałem mokre.Jazda w nocy tym odcinkiem to prawdziwe wyzwanie.Za to po przekroczeniu granicy BIH i SCG przez kilkadziesiąt km.nieziemskie widoki i jazda dziesiątkami tuneli wzdłuż Pivy której kolor jest wprost nie do określenia, a masę tych wód zamyka potęzna tama po której biegnie droga.Trzeba uwazać by za zakrętem nie nadziać się na kupke kamieni oberwanych za skał..I dlatego chociazby trza tam jechac za dnia.A tak najbardziej to ze względu na piękne widoki.

Fakt, częstotliwość pojawiania się tuneli na tej drodze jest bardzo duża. Może ktoś z was policzy ile jest tuneli na tym kilkudziesięciokilometrowym odcinku np Hum-Pluzine? Czy dwie cyfry wystarczą? :-)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi