Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

HAR-MAGEDON....czyli walka...rozpoczęta....

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 04.10.2011 12:29

padłam ..... :lol: :lol: :lol:
ADAMOS II
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ADAMOS II » 04.10.2011 13:02

BeJur napisał(a):padłam ..... :lol: :lol: :lol:

Powstań....wszak niegodne to białgłowy.... :wink:
ADAMOS II
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ADAMOS II » 04.10.2011 14:32

Aguha napisał(a)::? :cry: mi staropolszczyzna nader miłą dla ucha mego zacnego była, azaliż, smutek wielki me serce ogarnął.

juże błąd mój naprawiam.....lico Twe chciałbym uśmiechnięte ujrzeć... :wink: ,wybacz mi przeto..
Sylwetka napisał(a):
ADAMOS II napisał(a):.
Postanowiłem też używać "normalnego"języka,forumowego,ponieważ staropolszczyzna nie zawsze jest przez wszystkich czytelna...nad czym ubolewam..... :cry:....:

:cry: Jakże to tak, toć to się nie godzi narobić "apetytu, a potem miskę zabrać", jak będzie nam dane zapoznać się z staropolszczyzną jak nikt jej nie używa albo zacznie :evil: a później się wycofuje :cry: , nie twierdzę że relacja Twa "normalnym" językiem pisana będzie mniej ciekawa, i z ogromna chęcia będę dalej jej czytelniczką, ale.... byłaby na pewno niepowtarzalną :D

Pozdrawiam

Darujcie staremu....pokajałem się już,nadziejąc błędów nie popełniać.. :oops:
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 04.10.2011 15:02

ADAMOS II napisał(a): Darujcie staremu....pokajałem się już,nadziejąc błędów nie popełniać.. :oops:

... znowu zapowiada się humorystycznie i ciekawie :D
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 04.10.2011 15:35

ADAMOS II napisał(a): I paskim sirem.......(powiedzmy)

Chyba od..............pasków (plasterków). :lol:
Sylwetka...
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sylwetka... » 04.10.2011 17:16

ADAMOS II napisał(a): Darujcie staremu....pokajałem się już,nadziejąc błędów nie popełniać.. :oops:

Miłe wielce, że zdołalim Cię przekonać :D :D :D Więc z niecierpilwością "godną białogłowy" czekamy na cd... :lol:
Aguha
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aguha » 05.10.2011 08:30

ADAMOS II napisał(a):
Aguha napisał(a)::? :cry: mi staropolszczyzna nader miłą dla ucha mego zacnego była, azaliż, smutek wielki me serce ogarnął.

juże błąd mój naprawiam.....lico Twe chciałbym uśmiechnięte ujrzeć... :wink: ,wybacz mi przeto..

Darujcie staremu....pokajałem się już,nadziejąc błędów nie popełniać.. :oops:

Azaliż przewinienie Twe w niepamięci otchłanie spuszczam. Lico me nadobny nader uśmiech rozjaśnił. Dobrześ uczynił na prawą drogę powróciwszy.
MKB
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) MKB » 05.10.2011 12:30

Ledwo dwa nowie temu z wyprawy na Normana powróciwszy, I ja tu zasiadam, trubadurze wielce na tem forum sławiony, aby zacnej twej relacyi z wyprawy na Chorwata posłuchać.
Klify Albionu na własne oczy za wielką wodą we mgle majaczące ujrzawszy, oblicze swe wiatrem wysmagane ku południu zwracam, coby tam, u Chorwata, w roku pańskim 12 kości sterane w słońcu wygrzać.
ADAMOS II
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ADAMOS II » 05.10.2011 13:45

....Kiedy słońce promieniem swem okoliczne szczyty rozjaśniało,kości me stare z barłoga zwlokłem,baczenie mając by lubej mej nie budzić.....
..nieboga na wywczas przybyła...

Obrazek

Do Jadranu żwawom ruszył dupsko moczyć,pływaniu oddając się do woli.

Obrazek

....nieszczególny to widok rycerza stalowego pancerza pozbawion...
ale w żelazo zakuty do wody nie godzi się wchodzić... :cry:

Kiedym zamiarował drzwi ode komnat butem potraktować,sak lniany na nich uwieszon zoczyłem...świeżym pachnący chlebem,rogalami ,bułami...

-Cóże to?....gospodyni pytam,dziewoi urodziwej,na widok której lat ubywa....
-kruh , bublice,mljeko gościu mój....tak codzień dostawać będziesz...
- Dzięki Ci pani.....hvala :wink:
Tak rozradowan pognałem posiłek jakowyś zrychtować,nie bacząc na burczenie w trzewiach.......
A to ci siurpryza.....do karczmy latać nie trza :wink: ,a daleko było,że ho...
-Wstawajże kobieto.!!!.,wrzasnąłem...wszak spać tu nie przyjechalim......
Coś tam za plecami mymi latało,jednak zapach jaj na boczku silniejszym był ode kaprysów wszelakich......

Śniadalim na tarasie,powoli to samo czynili sąsiedzi nasi...nacji różnorakich.....

potem.......plaża.....
potem.......plaża....nuda...
potem.......nuda....
potem....

Obrazek

Kiedy wieczór nastał, udawaliśmy się do karczmy na cyplu coby winem dobrym gardło spłukać....

Takoż dwa dni .....wytrzymałem w marazmie owym....aż nerwy z nieróbstwa mną tyrpały.......

Nie wytrzymałem..... :evil:
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 05.10.2011 14:19

ADAMOS II napisał(a): -Wstawajże kobieto.!!!.,wrzasnąłem...wszak spać tu nie przyjechalim......

Dobrze żeś jej jeszcze batem nie pomógł! :lool: :oczko_usmiech:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 05.10.2011 23:26

ADAMOS II napisał(a):
Takoż dwa dni .....wytrzymałem w marazmie owym....aż nerwy z nieróbstwa mną tyrpały.......

Nie wytrzymałem.....

Wszebóg , czyś w rozeźleniu swoim dzień winem przednim witać , a śniadaniem z jadła porannego kończyć zaczął :?: 8O
Nie może to być . . .
A więc w zbroję odzian zapewne na podboje ruszyć raczyłeś , z czegom wielce kontent , jako i zapewne reszta kompanii naszej 8) , bo skryba podboje te skrzętnie zapisał , przez co i naszym udziałem stać się one mogą
:D
ADAMOS II
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ADAMOS II » 06.10.2011 11:40

piotrf napisał(a):
ADAMOS II napisał(a):

Wszebóg , czyś w rozeźleniu swoim dzień winem przednim witać , a śniadaniem z jadła porannego kończyć zaczął :?: 8O
Nie może to być . . .

:D

A gdzieżby tam,druhu mój,wszak nie o jadło idzie ,gdziem wybrednym jest,ani o wino przednie,którego to smakoszem mogę się ozwać....
..jeno o nicość co ogarnia mnie,leżącego jako drzewo...na plaży.... :evil:

To wojowi nie godzi sie nijak... :cry:
Przeto na Trogir ruszyć zamiarowałem,by nie zgnuśnieć jako....śledż...
ADAMOS II
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ADAMOS II » 06.10.2011 11:50

MKB napisał(a):Ledwo dwa nowie temu z wyprawy na Normana powróciwszy, I ja tu zasiadam, trubadurze wielce na tem forum sławiony, aby zacnej twej relacyi z wyprawy na Chorwata posłuchać.
Klify Albionu na własne oczy za wielką wodą we mgle majaczące ujrzawszy, oblicze swe wiatrem wysmagane ku południu zwracam, coby tam, u Chorwata, w roku pańskim 12 kości sterane w słońcu wygrzać.

A miło waszeci gościć na swej polanie...wielcem rad gościć Cię pośród wielu wojów znamienitych....
Jako że Albion zdobywałeś rozumuję,żeś hardym jest harcownikiem...
bądż gościem moim zatem....a możliwym jest wspolne plany bitewne poczynim... :wink:
Pozdrowion bądż....
Dudek2222
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dudek2222 » 07.10.2011 04:23

Chyba przestanę czytać.
Albo sobie każę cewnik założyć, bo nie wyrabiam ze śmiechu :D
ADAMOS II
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ADAMOS II » 07.10.2011 13:53

Kur.... pierwszy juże gardło zdzierał kiedym w Jadranie porannych ablucji dokonywał...

-Ki czort śmiał wprzódy mię się wyrywać...do gara z nim. :!: :!: :!:..,pożytek choć będzie z onego ptaka.. :wink:
- a i wadzić przy pływaniu mem nie będzie...

Tak odświeżon i ciżbie nakazy wydawszy, wartko kruh świeżuteni..pachnący..chrupiący... na kęsym porozrywał,męsiwem go wprzódy okrasiwszy,jajami Dalmacją pachnącemi,figową marmeladą com z wieczora rychtował.....

- Do boju ruszamy.!!!....gołąbeczko...Trogir dziś oblegać będziem... :evil:
-nafutruj się waśćka,pióry postaw,lico swe burakiem jakwymś potr...
Zaś zrejterować musiałem z komnat, bo owe rzeczy w mym kierunku lecące niebezpiecznymi były :evil:
-ja rydwanem naszem zajmę się ...tu fortelem rycerzom znanym,chybcikiem z kwaterym umknął....coby przed bitwą martwym się nie okazać...

Potyczkę jakową stoczyc można zakim niewiasty "pieknymi" się uczynią...jednakowoż wojowanie bez nich nie uchodzi :wink:
-a to miecz komu jest.....ponosić.
-a to kaptur na łbie poprawić.
-a to plany bitewne poplątanymi uczynić.
-a to błyskotki,kamuszki,muszelki.....
No sama radość.... :evil: :wink:

Tak oto przysposobieni u bram fortecy ...stajem

Trogir padł......
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

HAR-MAGEDON....czyli walka...rozpoczęta.... - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone