ADAMOS II napisał(a): ...Jużem wspominał ongiś,że na Teneryfę udać się muszę, coby bogów onych Guanczów o wybaczenie prosić i błogosławieństwa uzyskać na Chorwata uderzając.
ADAMOS II krainy dostąpił, która ducha mocy tchnęła, aby trakty Chorwacyji obaczył.
ADAMOS II napisał(a): Jeno,że siedmiu ich
, ...a z każdym z osobna wina dzban wychylić mus....
A widzę, co w nim złość
wzbiera, że tylko siedmiu dostąpił, a przecie ramię wsparcia otrzymać może od
nomada.
Do siedmiu źródeł daruję jeszcze moc trzech bogów (co wodzów plemion siła w nich zawarta), co by dziewięć nie było brakiem umiaru.
Mój giermek malowidło mi dostarczył co panoramiją zowią i 9 dostojnych wojów na cokołach tam zasiada.
Jeśli gniewu nie wzbudzi za samowolę czynioną, wzbogacon o tę, co nie panoramiją zowią.
Jam też serca rad, że ku odległym zamorskim krainom bieży nasz trakt, a i grody i karczmy mi znajome.
ADAMOS II napisał(a): Rydwan spode samurajskiej ręki Toyotą zowien do boju wyrychtowan..
Prawdę rzekł, zaiste ten sam czeladnik rydwan zdobił, co go te odzienie zdobi, a obaczyć godne w zamorskim grodzie Santa Cruz.
ADAMOS II napisał(a): -Niechże cię dunder świśnie.....zaś drogę całą mam pokonywać w samotności?....
...Rydwan... Toyotą zowien do boju wyrychtowan...
ADAMOSIE II tyś to odwagi pełen, aby wszem obwieścić, że w pojedynkę gotów jesteś czarciej machiny dosiąść, co go na grzbiecie wiele rumaków trzyma, a i do wielu grodów dym
z czeluści... zadu
po niebie się roznosi.
Choć machina ta siana wymaga, nie nim się to karmi, aby z kopyta ruszać.
Jam wszak nie obeznan z takową teleportacyją.
Groźna to bestyja
a nocą wrogowi w ślepia reflektoryją świeci, ku temu co naprzeciw bieży.
Me dłonie z uciechy splatam, takim ciekaw co relacyja jeszcze obwieści.
Kielich pozdrowienia wzniesion.