Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Hak a policja

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Kubus
Plażowicz
Hak a policja

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kubus » 21.07.2006 16:17

Słuchajcie mam pytanie czy ktoś jechał może z nieściągnietym hakiem i doczepiła się do niego policja na trasie Czechy-Austria-Słowenia-Chorwacja. Niestety dziś próbowałem ściągnąć swój ale nie ma szans. Zamek tak się zapiekł że nie ma możliwości go przekręcić a próbowałem już wszystkiego...
mirek109
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirek109 » 21.07.2006 17:05

Kubus napisał(a):czy ktoś jechał może z nieściągnietym hakiem i doczepiła się do niego policja na trasie Czechy-Austria-Słowenia-Chorwacja.

Nie byłem w takiej sytuacji ale proponuje wszystko robić by go zdjąć.
Mnie się to udaje zawsze bo śruby jak nie potrafię odkręcić to je obcinam i po powrocie wstawiam nowe.
Zdjęty hak - to uzasadnione. W Wiedniu by opuścić miejsce gdzie parkujemy ( zderzak w zderzak) należy poprzednika lub tego kto za nami delikatnie przepchnąć :)
To jest normalne i nikt nie robi wojny za to że mu się o zderzak oparłeś :)))) U nas to raczej ryzykowna sprawa :)))

Powodzenia
Kubus
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kubus » 21.07.2006 17:51

niestety nie da się go zdjąć bez sciągania zderzaka a wyjeżdzam za 5 godzin... 3 majcie za mnie kciuki!!!
jurekg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jurekg » 21.07.2006 18:02

Kubus napisał(a):Słuchajcie mam pytanie czy ktoś jechał może z nieściągnietym hakiem i doczepiła się do niego policja na trasie Czechy-Austria-Słowenia-Chorwacja. Niestety dziś próbowałem ściągnąć swój ale nie ma szans. Zamek tak się zapiekł że nie ma możliwości go przekręcić a próbowałem już wszystkiego...

Witaj!!!
Jeżeli Masz wpisany hak „wbity” w dowód rejestracyjny to wcale nie musisz jego demontować. Na to pozwalają Warunki Techniczne Pojazdów. To co jest zamontowane w samochodzie ma mieć homologację i ma być sprawne w szczególności mające wpływ na bezpieczeństwo w ruchu drogowym.
Pozdrawiam JurekG
mirek109
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirek109 » 21.07.2006 18:56

jurekg napisał(a):
Jeżeli Masz wpisany hak „wbity” w dowód rejestracyjny to wcale nie musisz jego demontować. Na to pozwalają Warunki Techniczne Pojazdów.

Kiedy montowałem hak do samochodu zapytano mnie czy jeżdże za granice.
Polecono mi taki bym mógł zdemontować gałke tłumacząc że jeżeli jade bez przyczepy to w niektórych krajach jest obowiązek zdejmowania gałki.

Tyle wiem w tym temacie i z praktyki proponuje zdjąć wystający element

Warto zasięgnąć informacji w PZM, sadze że oni rozstrzygną temat jednoznacznie :)

Powodzenia
mp_dux
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mp_dux » 21.07.2006 20:16

Kiedyś też sciągałem hak przed wyjazdem za granice.Teraz nie robie tego od paru lat i bedąc kilkakrotnie w roku w różnych krajach nikt nigdy nie zwrócił mi na to uwagi.Ale wpisany do dowodu rejestracyjnego mam.Myśle że warto przed wyjazdem myśleć o innych problemach niż o haku.

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone