napisał(a) nomad » 12.08.2011 18:28
Rysio nie chcę zaśmiecać Twojego wątku, więc po przeczytaniu tego, jeśli możesz przenieść to do właściwego bloku tematycznego (jeśli to konieczne).
Właściwie to super, że przyciągnąłeś mnie pagowymi zdjęciami, bo nie spodziewałem się, że dodatkowo wyjdzie taki temat z tym aparatem.
Zabawne, że osatnio tropiłem temat podwodnych z kilku źródeł min. optyczne.pl (testy).
Zapewne przy własnym kryterium wyboru (bo wiadomo każdy też dobiera sprzęt pod swoje oczekiwania) brałeś pod uwagę pewne cechy.
Wiadomo, że Sony pracuje na droższych kartach od pozostałych (chyba, że pracujesz na lustrzance tej firmy), czy brałeś pod uwagę Panasonica FT3?, jeśli miał być tylko snorkeling, to też wiadomo nie chodziło o różnice głębokości (w możliwościach).
Takie sprawy jak gps nie biorę pod uwagę, bo można to zastąpić nawigacją (w ostateczności).
Pytam o to dlatego (co nie ułatwiało zapewne Tobie wyboru), że poza suchymi danymi były pewne, być może praktyczne różnice, które akurat Ty teraz osobiście testujesz i wyłapujesz te pozytywy.
Druga sprawa jako potencjalny nabywca czytając test czy opinię nie zawsze należy odnosić się do pewnych zdań, np. ten dotykowy wyświetlacz na Soniaczu, ale chodzi mi tylko o aspekt jego czułości (co oceniano, że może być z tego powodu pewnym dyskomfortem przełączania funkcji (nie wiem czy chodziło zawsze czy pod wodą?).
Sorki za tyle pytań, ale właśnie poza czytanymi testami fajnie weryfikują je praktykujący z nimi użytkownicy.
A byłbym zapomniał, jak jest z przenoszeniem nagranego materiału (nie chodzi mi o kompa), to znaczy czy trzeba to konwertować do pewnych formatów czy oprogramowanie aparatu (płytka CD) pozwala na automatyczne przenoszenie na np. YouTube.
Jeśli chce Ci się na ten temat też coś dorzucić, to będzie super.
Przypuszczam, że zainteresujesz tym też wiele innych osób.
Z góry dziękuję.
Piotr.