Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gumjak w zalewie paskiej ;-)

Ludzie pytają jak coś wygląda. Plaża, miasteczko, otoczenie... Tu można zakładać tematy z nazwą miejscowości i zdjęciami okolicy. Można wklejać też linki do zdjęć z innych portali by dać jak największy przegląd fotograficzny miejcowości. Proszę nie umieszczać zdjęć pobranych z innych serwisów.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 11.08.2011 09:51

Rysio napisał(a):W sumie 15 szt. Wagowo nie rozpatruję :wink:

Nie bądź taki skromny...prawie 19 szt. i krab!
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 11.08.2011 10:11

Longtom, zobacz na filmiku jak śmiga. Też na początku myślałem że wykorkuje, ale chyba udawał bo filmik nagrywałem później niż zdjęcie. Wszystkie rybki śmignęły do wody i tyle je widziano :)

Ana588 - polecam. Z całą pewnością nie będziesz zawiedziona, mogę to zagwarantować :D

Jacku, jakby tak wszystko na patelnię wrzucić to nie wiem czy 1 by pojadł, więc sukces mocno dyskusyjny. Co ciekawe, brały doskonale na kawałki odkrojonej z kurczaka dupy a jak dupy brakło to na tłuste z boczku. Kilka dni później na głębszej wodzie w napotkanej zatoczce nałapałem tych srebrnych rybek szt. 7. W sumie rozmiarowo podobne były do tych podawanych w knajpie więc tyle szczęścia nie miały i zostały pożarte 8)
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 11.08.2011 12:08

W końcu trzeba było wyruszyć na podbój morza. Nasz nietestowany jeszcze Meteor i pytania, czy to aby bezpieczne :) A cholera wie, więc siadam pierwszy.

No to jadziem :D

Przeżyłem, więc kolej na młodą :wink:

Najlepszą na podobne zabawy była uvala Slana położona jakieś 3 kilometry wodą od dostępnej z lądu u. Rucicy patrząc w kierunku Paskich Vrat.

Tłoku jak widać wielkiego nie ma co cieszy :D
Obrazek

I z góry - znów Aśka się wspinała :)

Obrazek

Co ciekawe, za każdym razem kiedy dobijaliśmy do Slanej uciekało znad brzegu morza stadko baranów/owiec. Nic tam do jedzenia nie wyszukałem, więc myślałem że może ktoś łódką przywozi coś co mogą wszamać i dlatego je tam tak ciągnie.

Byłem blisko prawdy :)

Takich źródełek znaleźliśmy kilka. Co prawda woda i tak była w smaku lekko słonawa, ale nieporównywalnie z tą morską.

Widok z góry na Paska Vrata i dalej miasto Pag przysłonięte przez Rt. Sv. Nikola z latarnią morską która wraz z tą na Rt. Kristofor wyznaczają wejście do Paskich Vrat i całej zatoki paskiej.

Obrazek

I w stronę gór.

Obrazek
Ostatnio edytowano 11.08.2011 15:11 przez Rysio, łącznie edytowano 2 razy
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 11.08.2011 13:04

Dużo ludzi w tym roku na tym Pagu, jak to się stało, że my spotkaliśmy tylko jedną polską rodzinkę? ;)

Rysio napisał(a):I z góry - znów Aśka się wspinała :)

Dobrze mieć taką Aśkę... u nas też poświęcenie się dla fotki leży po mojej stronie ;)
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 11.08.2011 18:08

:D Jestem usatysfakcjonowana, dziękuję. Bardzo mi się uvala podoba :) .
Słyszałeś kiedyś głośniejsze cykady, niż te "koło osiołków" ? Filmiki obejrzane :D
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 11.08.2011 18:51

Roxi napisał(a):Dobrze mieć taką Aśkę... u nas też poświęcenie się dla fotki leży po mojej stronie ;)

Aśka jest niezastąpiona w takich przypadkach. Mamy ustalony podział - ja zajmuję się dzieckiem, czyli maska z rurką i pod wodę a Aśka ma czas wolny w celach dydaktyczno - dokumentalnych :D

helen napisał(a)::D Jestem usatysfakcjonowana, dziękuję. Bardzo mi się uvala podoba :) .

Myślę że jeszcze się gdzieś przewinie w moich wspominkach :wink:

helen napisał(a):Słyszałeś kiedyś głośniejsze cykady, niż te "koło osiołków" ? Filmiki obejrzane :D

Wiesz też zwróciłem na nie uwagę. Drzewo obsiadły w ilościach nieprzyzwoitych i jazgot robiły niesamowity aczkolwiek ja to lubię. Jedyne miejsce jakie mi jeszcze na myśl przychodzi to drzewo pod którym obozowaliśmy w Martinscicy na Cresie a tam nie należało to do plusów bo france się budziły przy pierwszych promieniach i było po spaniu :)

W tym roku w roli budzika doskonale sprawdzał się taki jegomość:

Obrazek

i o ile dźwięki wydawane przez cykady są monotonne i jednostajne szczególnie jeśli jest ich większe stadko i z upływem czasu traktować je można jako szum tła akustycznego o tyle darcie dzioba przez tegoroczny budzik mogło się zakończyć wyłącznie zamknięciem okna i spuszczeniem rolet bądź po prostu wstaniem z łóżka i rozpoczęciem dnia :D
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 11.08.2011 21:54

Obrazek

Rysiu, widzę
że na powyższym zdjęciu ... obrazkowo zademonstrowałeś instalację wspomnianego gdzieś/kiedyś ... parasola :lol:

Relacja ... nie w relacjach? Acha! Wiadomo, będzie minimum słów - maksimum ... zdjęć :D

P.s. filmików jeszcze nie oglądałam :oops: , ale w wolnej chwili nadrobię zaległości :oczko_usmiech:

Pozdrów Asię - robi fajne fotki 8)
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 12.08.2011 08:43

Dorotko, Aśka tu zagląda więc pozdrówki pewnie osobiście przyjmie a ja za nie serdecznie dziękuję :) Co do parasola to szpili własnej produkcji nie używałem, bo na gumjaku mi demoluje aluminiową podłogę a jako że na tamtych plażach kamyków dostatek to i parasol można było skutecznie unieruchomić :)
ana588
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ana588 » 12.08.2011 08:53

zdjecia i okolicA sprawiaja, ze ma sie ochote rzucic wszystko, zapakowac w samochod i jechac tam najlepiej na 3 miesiace;]

oglądam te filmiki z plaży... JAK TAM PIEKNIE i PUSTO ! ! ! nie moge sie napatrzec;)
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 12.08.2011 12:06

ana588 napisał(a):zdjecia i okolicA sprawiaja, ze ma sie ochote rzucic wszystko, zapakowac w samochod i jechac tam najlepiej na 3 miesiace;]

oglądam te filmiki z plaży... JAK TAM PIEKNIE i PUSTO ! ! ! nie moge sie napatrzec;)

Wiesz, gdyby nie bariera finansowa, która na ten moment skutecznie mnie w Polsce trzyma, to nie jechałbym tam na 3 miesiące tylko na zawsze. Łowiłbym ryby, pasł barany, pił wino i zapomniał o wyścigu szczurów w którym na co dzień uczestniczymy :roll: Może kiedyś, wymagań nie mam, wystarczy mi mały pokoik, skromna kuchnia i kawałek łazienki, no i może kawałek tarasu z widokiem na Jadran i niebo usiane gwiazdami. Ehhh rozmarzyłem się :wink:
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 12.08.2011 12:34

Jak wyjdziesz dziś wieczorem przed dom i spojrzysz w niebo, to gwiazd Ci zobaczysz dostatek :D
(no, może nie gwiazd, a spadającego deszczu meteorytów)
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 12.08.2011 13:28

Dorotko, sama dobrze wiesz że nie to samo :) Poza tym widziałem wiele miejsc w Chorwacji, sporo zwiedziłem i byłem zauroczony. W tym roku przyszedł czas na miłość. Znalazłem swoje miejsce gdzie chciałbym się zestarzeć i umrzeć :) Na to już nie ma antidotum :wink:
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 12.08.2011 15:35

Wiem ...

Ja mam taki zwyczaj, że ... w ostatnią noc przed wyjazdem z Chorwacji (i nie tylko) zadzieram głowę w górę i ... szukam na rozgwieźdźonym niebie któregoś ze znanych/rozpoznawalnych przeze mnie układów gwiazd. Zapamiętuję tę chwilę, to, co i jak widzę dookoła, i ...

... jak już wrócę do domu, to wychodzę na balkon, szukam ...... i przypominam sobie TAMTO miejsce. Zamykam oczy i udaję, że TAM jestem. Działa ... ale tylko przez chwilę. Zanim otworzę oczy ... :)

P.s. wciąż szukam miejsca, o którym piszesz, że go znalazłeś ... :D
Farciarzu 8)
nomad
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) nomad » 12.08.2011 15:43

Rysio może to błąd, że unikam komentowania relacji osób z pionu technicznego forum :wink: na zasadzie co się pod tym kryje, jeśli i tak niezbyt często wypowiadam się u innych osób.
Wiem Pagu tak dużo w relacjach, ale tutaj padło na Ciebie za te widoki.

Krajobrazy niesamowite zwłaszcza w zestawieniu surowość terenu, skał, wzniesień bez oznak życia, a zarazem ta krótka granica linii brzegowej wody, gdzie zaczyna się bogate życie pod nią (co Longtom konsekwentnie pokazuje).
A Ty z kolei fajnie to połączyłeś na zdjęciach.

Od razu widać, że pasja fotograficzna może pozytywnie wzmocnić (rzeczywiste) piękno krajobrazu (ale zdjęcia to naprawdę oddają).
Pontonik zapewnił docieranie do ustronnych miejsc, te trudno dostępne miejsca najwyraźniej potem wynagradzają wyjątkowością.

Pozdrawiam.
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 12.08.2011 15:48

Znalazłem swoje miejsce gdzie chciałbym się zestarzeć i umrzeć icon_smile.gif Na to już nie ma antidotum icon_wink.gif

:) mnie z Pagu skutecznie wyleczyła Minorka, ma wszystko co on (kamienne pustynie, murki, owce, kozy, ser, piękne plaże..) a poza tym jeszcze dużo więcej. Z tym, że ja nie miałam na Pagu "gumjaka" :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Chorwacja w naszym obiektywie

Gumjak w zalewie paskiej ;-) - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone