GSM - pytanie do speców ;)
napisał(a) Plumek » 26.12.2005 13:41
Mam techniczne pytanie do speców od GSM
Czy jako fachowcy w tej dziedzinie mozecie mi doradzic, którą opcję wybrac? Na tych stronach jest tyle danych, ze ja sie kompletnie pogubilam... Przede wszystkim, czy mozecie mi wyjasnic, co znaczy, ze w miesiecznej oplacie za abonament otrzymuje 500MB transferu? Doslownie wiem, co to znaczy, ale co to znaczy przy korzystaniu z netu - nie mam teraz zadnego miernika i nie wiem, ile wykorzystuje miesiecznie (zwlaszcza, ze mam stale lacze za stala oplate). Wyczytałam na grupach dyskusyjnych, że jak się powyłacza grafikę na stronach internetowych, flashe, reklamy, pop-upy i będzie głównie używać poczty bez załączników oraz GG - to starczy nawet na kilka godzin dziennie
Raczej nie chce podpisywac umowy na 12 czy 24 miesiace (ale jesli duzo korzystniej to wyjdzie, to podpisze). Ponadto, czy moge w Polsce kupic modem, czy karte pcimcia, a tam tylko usluge dostepu? Czy to wyjdzie taniej? Co muszę mieć w laptopie, żeby to działało? Czy wystarczy samo gniazdo pcmcia? Dodam, ze UMTS tam raczej nie wchodzi w rachube (bo nie bede w duzym miescie), wiec raczej EDGE albo GPRS. A! i Nie chcę jako modemu używać komórki
Plumek
Ponizej linki do tych operatorów:
VIP
T-mobile