Volumen jest wielki
Dokonał translacji z pod strzech wprost na portal
Brawo!!!
Janqes napisał(a):Ja byłem wczoraj na grzybach w Smogorzewie
Rafał B. napisał(a):Janqes napisał(a):Ja byłem wczoraj na grzybach w Smogorzewie
Mimo, że do Smogorzewa mam rzut beretem, a miejscowy leśniczy to mój kolega (z pracy), to na grzyby przyzwyczaiłem się jeździć już od z górą dwudziestu lat (jeszcze mieszkając w stolicy Pyrlandii) w okolice wsi Jaromierz Nowy. Jest to wieś w gminie Kargowa, powiat zielonogórski, położona przy granicy woj. wielkopolskiego przy drodze wojewódzkiej 314 do Kargowej, na skraju dość sporego kompleksu leśnego. Współrzędne geograficzne: N 52°03' E 15°57'. W budynku dawnej szkoły podstawowej pod nr 7, działa Szkolne Schronisko Młodzieżowe PTSM, kategoria II, całoroczne, 35 łóżek w pokojach 6,12 i 16-os, warunki "turystyczne" - na jedną noc wystarczające. Takie grzybo- i nie tylko grzybo- branie trwa zazwyczaj od soboty do niedzieli i uczestniczy w nim nawet do dwudziestu osób (z pociechami), które często od pewnego czasu widują się tylko lub prawie tylko tam. Poza grzybobraniem główną atrakcją imprezy jest ognisko trwające do momentu "kiedy ranne wstają zorze".
Mimo, że do Smogorzewa mam rzut beretem, a miejscowy leśniczy to mój kolega (z pracy), to na grzyby przyzwyczaiłem się jeździć już od z górą dwudziestu lat (jeszcze mieszkając w stolicy Pyrlandii) w okolice wsi Jaromierz Nowy. Jest to wieś w gminie Kargowa, powiat zielonogórski, położona przy granicy woj. wielkopolskiego przy drodze wojewódzkiej 314 do Kargowej, na skraju dość sporego kompleksu leśnego. Współrzędne geograficzne: N 52°03' E 15°57'. W budynku dawnej szkoły podstawowej pod nr 7, działa Szkolne Schronisko Młodzieżowe PTSM, kategoria II, całoroczne, 35 łóżek w pokojach 6,12 i 16-os, warunki "turystyczne" - na jedną noc wystarczające. Takie grzybo- i nie tylko grzybo- branie trwa zazwyczaj od soboty do niedzieli i uczestniczy w nim nawet do dwudziestu osób (z pociechami), które często od pewnego czasu widują się tylko lub prawie tylko tam. Poza grzybobraniem główną atrakcją imprezy jest ognisko trwające do momentu "kiedy ranne wstają zorze".
ALe przyznasz, ze z roku na rok jest coraz mniej grzybów w naszym lesie, znaczy smogorzewskim. Ludzi jak zwykle wiele przez co runo leśne jest wdeptane w ziemie, miejscami przypomina mi dobrze położoną kostkę, tak ładnie ubitą i równiutką
Kiedyś jak się jechało (za mostkiem - wodopojem dla dzików) to sie nakosiło takich pięknych podgrzybków ze hej, wszystkie zdrowe i w ocet a teraz to cięzko znaleźć trujaka
Rafał B.
Janqes napisał(a):A się spytam przy okazji co ma wpływ bogactwo owoców leśnych. Przeciez pogoda była ładna u nas. Zbyt duzo ludzi? Wycinanie nawet najmniejszych grzybków? Niszczenie runa? Hmm....
Aha i jeszcze przy okazji wyjasnij mi czyją własnościa jest stawik znajdujący sie w lasku w Smogorzewie. Ten tak zwany godurowski chyba.