Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Grzecznościowy prezent dla gospodarzy

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Ural
Cromaniak
Re: Ogromna prośba

Postnapisał(a) Ural » 23.07.2018 22:48

Odkup od turystów polskich na pewno mają zapasy. Mogą chleba nie mieć czy soli lub cukru ale wódkę mają.
wysoki707
Autostopowicz
Re: Ogromna prośba

Postnapisał(a) wysoki707 » 23.07.2018 23:19

Ok, dzięki to obczaję kalendarz i najwyżej kogoś spytam. Właśnie chciałem unikać kupowania od Polaków, bo wiem że mają zapasy, ale czy aż tyle haha.
madziaimaciek
Cromaniak
Re: grzecznościowy prezent dla gospodarzy

Postnapisał(a) madziaimaciek » 24.07.2018 13:01

Ja swoim daje Zubrowke:)
aisa80
Odkrywca

Postnapisał(a) aisa80 » 24.07.2018 13:20

W zeszłym roku wybraliśmy się do Chorwacji pierwszy raz. Nawet nie czytając forum pomyślałam o tym aby dać coś gospodarzom - drobiazg z Polski.
A że dopiero co porobiłam słoiki ogórków małosolnych ze swojego ogródka to pomyślałam, że to dobry pomysł.
Teraz przeglądam forum i widzę że nie tylko ja na taki pomysł wpadłam.
Jeden słoik dałam gospodyni w pierwszy dzień pobytu. Potem jak sie zorientowałam że na dole mieszkają Teście gospodyni, którzy również byli bardzo mili to i im dałam słoiczek ogórków.
W dniu wyjazdu dostaliśmy buteleczkę Rakiji.
W sobotę znowu trzeba zerwać ogórki z ogródka, więc myślę że wezmę znowu ze sobą.
Jedziemy w nowe miejsce ale zawsze mi się wydawało że to takie miłe kiedy można coś podarować.
Jak Was tak czytam to chyba jeszcze flaszkę polskiej wódki też wezmę ;)
numenius
Croentuzjasta

Postnapisał(a) numenius » 24.07.2018 14:35

aisa80 napisał(a):W zeszłym roku wybraliśmy się do Chorwacji pierwszy raz. Nawet nie czytając forum pomyślałam o tym aby dać coś gospodarzom - drobiazg z Polski.
A że dopiero co porobiłam słoiki ogórków małosolnych ze swojego ogródka to pomyślałam, że to dobry pomysł.
Jeden słoik dałam gospodyni w pierwszy dzień pobytu. Potem jak sie zorientowałam że na dole mieszkają Teście gospodyni, którzy również byli bardzo mili to i im dałam słoiczek ogórków.
W sobotę znowu trzeba zerwać ogórki z ogródka, więc myślę że wezmę znowu ze sobą.
Jedziemy w nowe miejsce ale zawsze mi się wydawało że to takie miłe kiedy można coś podarować.

Weź, weź i oprócz polskiej wódeczki polecam jeszcze słodycz - śliwkę nałęczowską w czekoladzie, bo bardzo lubią oraz porządne kabanosy.
Aha, teściowie nie teście. Po teście można się dowiedzieć o ciąży, albo znanym egzaminie.
aisa80
Odkrywca

Postnapisał(a) aisa80 » 24.07.2018 14:55

numenius napisał(a):
aisa80 napisał(a):W zeszłym roku wybraliśmy się do Chorwacji pierwszy raz. Nawet nie czytając forum pomyślałam o tym aby dać coś gospodarzom - drobiazg z Polski.

Weź, weź i oprócz polskiej wódeczki polecam jeszcze słodycz - śliwkę nałęczowską w czekoladzie, bo bardzo lubią oraz porządne kabanosy.
Aha, teściowie nie teście. Po teście można się dowiedzieć o ciąży, albo znanym egzaminie.

OK :) Dzięki za czujność :)
MrSqL
Podróżnik

Postnapisał(a) MrSqL » 23.08.2018 12:58

Myślę, że mam dobry pomysł na prezent. Zabiorę lokalny przysmak, toruńskie pierniki. Przy okazji będę mógł im opowiedzieć o swoim mieście i przysmaku. Pewnie local samogon tez zbiorę ;) nie każdy lubi słodkie :D
kminek
Globtroter

Postnapisał(a) kminek » 23.08.2018 13:09

My daliśmy Żołądkową Gorzką na początku i polskie dżemy na koniec przed wyjazdem.
Yanush
Cromaniak

Postnapisał(a) Yanush » 23.08.2018 13:27

kminek napisał(a):My daliśmy Żołądkową Gorzką na początku i polskie dżemy na koniec przed wyjazdem.

zostały niespożyte :?: :mrgreen:
CzechuXX
Croentuzjasta

Postnapisał(a) CzechuXX » 30.08.2018 21:57

Adwokat Gdański i śliwki nałęczowskie już czekają dla gospodarzy.
corrina
Cromaniak

Postnapisał(a) corrina » 05.09.2018 18:45

Nasz nas białą Żubróweczkę i torcik wedlowski, my od niego oliwę i wino :) Bardzo dobry barter :mrgreen:
chopperrulez
Autostopowicz

Postnapisał(a) chopperrulez » 13.07.2019 15:51

Odgrzeję trochę "kotleta". Jedziemy czwarty raz w to samo miejsce. Chciałbym zrobić prezent gospodarzowi. Niestety, nie mam pomysłu. Pić (alkoholu :P) nie może. Słodyczy nie może. Pieniędzy też wziąć nie chce. Poradźcie proszę, bo nie mam pomysłu.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 13.07.2019 16:12

chopperrulez napisał(a):Odgrzeję trochę "kotleta". Jedziemy czwarty raz w to samo miejsce. Chciałbym zrobić prezent gospodarzowi. Niestety, nie mam pomysłu. Pić (alkoholu :P) nie może. Słodyczy nie może. Pieniędzy też wziąć nie chce. Poradźcie proszę, bo nie mam pomysłu.

Jeść chyba może :wink: - więc np. dobrą polską kiełbasę.
Lub np. coś do domu - jedziesz tam czwarty raz, więc może wcześniej widziałeś czego mu brakuje lub w czym gustuje.
Bravik
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA

Postnapisał(a) Bravik » 13.07.2019 16:59

W tym roku zaliczyliśmy pozaplanowy, gratisowy, kwietniowy, tygodniowy pobyt w Dalmacji na zaproszenie naszej chorwackiej przyjaciółki. Jako że fotografia to konik naszej Mileny podarowaliśmy jej dwa potężne albumy fotograficzne - jeden z atrakcjami naszego kraju, drugi o Warszawie. Trzecią pozycją była książka Makłowicza "Dalmacja. Książka kucharska". Niech i ona łapie trochę polskiego. :wink:
Cropidło
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Cropidło » 13.07.2019 20:00

Witam.
W tym roku łącko śliwowica.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Chorwackie ABC

Grzecznościowy prezent dla gospodarzy - strona 37
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies