Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Grzecznościowy prezent dla gospodarzy

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bocian
zbanowany
Re: grzecznościowy prezent dla gospodarzy

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 17.09.2013 16:38

lubelski napisał(a):..ostatni wyjazd..byłem..dostałem :mrgreen: , wyjeżdżając zostawiłem od siebie :mrgreen: . 3 dychy za flaszkę kupioną w kraju to w stosunku do kosztów całego pobytu kwota o która nie warto myśleć nawet a co jeszcze tyle stron namachać :mrgreen: . Ot taki sympatyczny dodatek do pobytu..gdyby nic nie dali też dobrze.. :boss:

Zawsze dają. Oni apartman a my kasę za niego. Oni coś górką, to i my górką :)
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 17.09.2013 23:11

Bocian napisał(a):Już to pisałem, każdy "otrzymuje" co sam "daje". I nie chodzi tu o rzeczy materialne.

Mam nadzieję, że to się mnie nie tyczyło...nie zrobiliśmy im żadnej przykrości, miło gawędziliśmy, a kiedy powstał problem Oni nawet się nie pojawili.Ech, było minęło, ale niesmak pozostał.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 18.09.2013 06:27

Aldonka napisał(a):
Bocian napisał(a):Już to pisałem, każdy "otrzymuje" co sam "daje". I nie chodzi tu o rzeczy materialne.

Mam nadzieję, że to się mnie nie tyczyło...nie zrobiliśmy im żadnej przykrości, miło gawędziliśmy, a kiedy powstał problem Oni nawet się nie pojawili.Ech, było minęło, ale niesmak pozostał.

To generalna zasada i nie tyczyła się nikogo konkretnego. I nie tyczy się tylko wyjazdów do Cro.
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 18.09.2013 07:24

Z zasadą rzecz jasna zgadzam się w 100%
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 18.09.2013 07:26

Aldonka napisał(a):Z zasadą rzecz jasna zgadzam się w 100%

I ta zasada tu zadziałał :) Oni Was olali, więc Wy tam już nigdy nie pojedziecie ;) Dostali to co dali :)
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 18.09.2013 07:48

Otóż to. Że nie pojadę do nich to jedno, ale nawet ich nikomu nie polecę. A na tym powinno im najbardziej zależeć.
BARDUR
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) BARDUR » 05.12.2013 10:13

A mnie siewydaje że wazniejsze od dostawania prezentów jest zostawic po sobie ( Nas polakach) dobre wspomnienie. W tym roku bylem w pensjonacie. Nie bylo zadnego gospodina , ale wyjezdzajac chlopakom ze stołowiki zostawilismy dwa czteropaki "HARNASIA" - byli przeszczęśliwi. To bylo fajne. Napewno nas miło wspominają.
rapez
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rapez » 20.12.2013 09:55

Ja zawsze pojawiam sie u tych samych gospodarzy i nawet jeśli śpię w innym miejscu to i tak w czasie urlopu odwiedzę wszystkich :oczko_usmiech:

Prezentów już nie daję; dałem kiedyś miód z własnej pasieki to później się upominali o niego przez następne lata; wychodzi na to, że jest lepszy niż w Cro :lol:

Gospodarze i gospodarze to dwie różne kwestie...

Starsi ludzie wynajmujący "kucie" przywykli do surowych warunków i brak ciepłej wody, czasem prądu, przepełniony kosz na śmieci, bałagan na podwórzu ... jest im obojętny. Oczywiście w miarę często jest to sprzątane ale częściowo obowiązki te przejmują turyści i wręcz wymaga się od nich aby swoje śmiecie sprzątali sami.
Młode pokolenie gospodarzy pozwala już na więcej; dbają o czystość, wygląd podwórka, o turystę na każdym kroku.

Szczerość.... nie stać na nią chorwackich dorobkiewiczów oraz gospodarzy którzy brali czynny udział w wojnie; wydaje mi się że oni nikomu nie ufają... :?:

Bardzo miłych, spokojnych i pogodnych ludzi spotkamy na wyspach; tam prawie nie było wojny.

Ja preferuję wspólne kolacje, obiady z naszymi gospodarzami; można porozmawiać dowiedzieć się czegoś więcej o ich państwie, ekonomi na wyspach, pobyć razem.
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 20.12.2013 12:18

Eeech, gospodarze to oczywiście bardzo ciekawy temat. Spaliśmy w tysiącu miejsc przez 7 lat. Niektóre powtarzamy, także ze względu na gospodarzy. Biorąc pod uwagę miesięczne wakacje w 4-5 miejscach ma się trochę porównania. Nauka chorwackiego (amatorska) powoduje, że próbuję zagadywać, ale nie zawsze ma to pozytywne reakcje. Sprawdzam więc asertywność ludzi i według ich reakcji bardziej ich lubię, albo mniej. Tym którzy w dwa- trzy bardziej gorące dni sami włączą klimę bez pytania, jestem wdzięczny i odpowiednio pamiętam następnym razem. Własna, wyleżana nalewka wieloowocowa jest przyjmowana z wdzięcznością. Ale kiedy przy kolejnym obiedzie wręczyła nam wino, które dostała pewnie od Czechów dowiedziałem się, że z powodu na serce - nie pije. i nie wiem co teraz?
Dotąd nie spotkałem gospodarzy niemiłych czy olewających gości. Chciałbym tak dalej.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 20.12.2013 21:01

rapez napisał(a):Starsi ludzie wynajmujący "kucie" przywykli do surowych warunków i brak ciepłej wody, czasem prądu, przepełniony kosz na śmieci, bałagan na podwórzu ... jest im obojętny. Oczywiście w miarę często jest to sprzątane ale częściowo obowiązki te przejmują turyści i wręcz wymaga się od nich aby swoje śmiecie sprzątali sami.

miałem okazję 2 lata temu mieszkać u starszych Państwa (78, 80lat) i mieli bardzo zadbane obejście + dom z mieszkaniem; dodatkowo sprzątanie co 3 dni pod naszą nieobecność (holl, balkon, łazienka); oczywiście zostawiliśmy prezenty (pisałem wcześniej); byli bardzo pozytywnie zdziwieni pozostawionym porządkiem i czystością przy zdawaniu app. (zawsze sprzątamy i wynosimy po sobie śmieci); w tym roku byliśmy tylko na odwiedziny, w przyszłym roku wracamy na dlużej, bardzo się ucieszyli
rapez napisał(a):Młode pokolenie gospodarzy pozwala już na więcej; dbają o czystość, wygląd podwórka, o turystę na każdym kroku.

w knajpie ich syna + na podwórku domu nie było zbyt czysto, ale to raczej z braku czasu
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.01.2014 19:00

A ja w tym roku jadę czwarty raz do moich gospodarzy i już nie wiem co im w prezencie zawieść :roll: bo wszystko co najlepsze to dostali :P jesteśmy na miejscu obsługiwani jak w ***** hotelu :P grillowane rybki ichniejsze sałatki, owoce, świeże warzywka, obiadki (ziemniaczki+duszona w sosiku jagnięcinka) własnej roboty pieczone pączusie dla dzieciaków :D winko, rakija na wieczorne pogaduchy :D do domu oliwa, miód i winko z domowej produkcji :roll: a w ciągu roku faxy, kartki z życzeniami świątecznymi, aż chce się wracać :wink:
wojto19a
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojto19a » 18.01.2014 20:37

Stary dawaj adres!
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.01.2014 08:46

wojto19a napisał(a):Stary dawaj adres!

he, he... No! 8)
Patroniusz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Patroniusz » 20.01.2014 11:03

5ltr bańka po wodzie żródlanej a w niej ogórki małosolne robione w przeddzień wyjazdu...Miny Ivana i Jośo....bezcenne.A do tego zmrożona polska wódeczka,śliwki bije na głowę...
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 20.01.2014 20:13

Kolega Patroniusz wie co dobre.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Chorwackie ABC