Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Grzecznościowy prezent dla gospodarzy

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Aldonka
Cromaniak
Re: grzecznościowy prezent dla gospodarzy

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 17.09.2013 13:35

A my od naszych gospodarzy dostaliśmy trzy dni bez prądu i ciepłej wody i zlanie nas dokumencie, o!
A tak na poważnie (choć to powyżej to czysta prawda), pierwszy raz jechaliśmy w nieznane, co roku przecież jeździliśmy do swoich. Zabraliśmy żubrówkę i jakieś słodkości. Wręczyliśmy gospodarzom. Podziękowali. W zamian, po trzech dniach, wręczyli nam woreczek suszonych fig i orzechówkę. Miło. Mieliśmy miłych sąsiadów, zarówno tych z pierwszego tygodnia (Magda i Patryk - pozdrawiamy serdecznie), jak i tych z drugiego tygodnia (Zuzia, Tomek i Szymek również Was gorąco pozdrawiamy). Z tego co wiem im gospodarze nic nie wręczyli. Jak widać nam się jedynie odwdzięczyli, potem z prądową nawiązką. W sumie to miłe jak Cię gospodarz powita choćby nie wiem figami czy winogronem na stole.
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 17.09.2013 13:37

Ja zostawiłem kasę prawie 3 000zł na stole i dostałem tylko naparstek kawy z rańca.

Przez 14 dni nic nie dostałem od gospodarzy. Zamówiłem 3 dni przed wyjazdem rakiję za którą musiałem zapłacić 40kn. I co mam jeszcze dawać im prezenty ???

Jak by raczyli nas owocami itd., wtedy coś bym zostawił "w zamian".

W Tucepi dom był 3 piętrowy, może w bardziej kameralnych jest bardziej rodzinnie.

I był to środek sezonu.

Gospodarz zajęty był łapaniem kolejnych gości niż bratanie się z tymi których złapał
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 17.09.2013 13:54

Już to pisałem, każdy "otrzymuje" co sam "daje". I nie chodzi tu o rzeczy materialne.
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 17.09.2013 13:59

Bocian napisał(a):Już to pisałem, każdy "otrzymuje" co sam "daje". I nie chodzi tu o rzeczy materialne.

Były też inne polskie rodziny i oni też nic nie dostali. A każdy miło gawędził z gospodarzem.

Zależy wszystko od gospodarza. Jeden daje, inny nie daje. Jak w życiu.

Jedna daje, inna nie.
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 17.09.2013 14:08

wikol napisał(a):Były też inne polskie rodziny i oni też nic nie dostali. A każdy miło gawędził z gospodarzem.
Zależy wszystko od gospodarza. Jeden daje, inny nie daje. Jak w życiu.
Jedna daje, inna nie.

Jedź do Zakopca i wynajmij pokój u gaździny na tydzień.
Potem wynajmij sobie pokój w tu.
Czujesz różnicę?

A w kwestii czy ci dają czy nie to ja niestety nie pomogę. :mrgreen:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 17.09.2013 14:12

wikol napisał(a):Były też inne polskie rodziny i oni też nic nie dostali. A każdy miło gawędził z gospodarzem.

Zależy o czym, w jakich okolicznościach, w jakim języku...
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 17.09.2013 14:12

Akurat w tym hotelu byłem na konferencji sportowej swego czasu. Pełno bufonów na rejestracji WI rodem ze wsi :mrgreen:

Gaździna z Białki T. takie dawała nam gratisy że Chorwaci są mali przy niej.
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 17.09.2013 14:16

wikol napisał(a):Gaździna z Białki T. takie dawała nam gratisy że Chorwaci są mali przy niej.

wikol napisał(a):Jak w życiu.
Jedna daje, inna nie.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 17.09.2013 14:19

wikol napisał(a):Gaździna z Białki T. takie dawała nam gratisy że Chorwaci są mali przy niej.

Naraz czy po kolei? :lol:
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 17.09.2013 14:21

Bocian napisał(a):

Naraz czy po kolei? :lol:

Jak chcesz dam namiary to sprawdzisz. Ja byłem zadowolony.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 17.09.2013 14:22

Dziękuję, nie korzystam z niezaufanych źródeł :)
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 17.09.2013 14:24

I masz racje !, jeszcze Cie na minę wrzucą, później będzie płacz i lament do końca życia. :(
kocisko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kocisko » 17.09.2013 15:56

lm648 napisał(a):Z jej strony to tylko zabieg marketingowy :) tym oto sposobem musi pozyskać gościa/opinię na kolejne lata :) czyli zabezpieczyć tzw "źródło dochodów". Widzisz i pozyskała - Twoją :)
Nie wstydź się :) Za apartamani chyba zapłaciłeś? w gratisie nie było :) No i OK, oni muszą zabiegać o nasze względy, nie odwrotnie :)

Co innego wliczać gifty i poczęstunek dla gości w koszta i marketing a co innego dawać coś komuś spontanicznie. Nie odebrałem tego jako marketingu ani żadna osoba z którymi byłem, ot miły gest gospodyni tym bardziej że spędzaliśmy tam tylko 3 noclegi. Nie mam się czego wstydzić a czasami odrobina empatii przydaje się w kontaktach międzyludzkich.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 17.09.2013 16:29

Czego można byłoby się wstydzić w sytuacji, że ktoś nas uznaje za sympatycznych i daje coś w prezencie?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.09.2013 16:36

..ostatni wyjazd..byłem..dostałem :mrgreen: , wyjeżdżając zostawiłem od siebie :mrgreen: . 3 dychy za flaszkę kupioną w kraju to w stosunku do kosztów całego pobytu kwota o która nie warto myśleć nawet a co jeszcze tyle stron namachać :mrgreen: . Ot taki sympatyczny dodatek do pobytu..gdyby nic nie dali też dobrze.. :boss: ..bo byli dyskretni, pomogli w czasie awarii samochodu..mógłbym długo wymieniać. :oczko_usmiech:
Ostatnio edytowano 17.09.2013 16:38 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Chorwackie ABC