Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Grzecznościowy prezent dla gospodarzy

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
anakin
Legenda_mistrz LM
Re: grzecznościowy prezent dla gospodarzy

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 16.09.2013 14:17

wikol napisał(a):A ja chciałbym mieć taką pracę w czasie której można siedzieć non stop na forum :lol:
I mieć tysiące postów. Wtedy życie miałoby sens.

Chcesz o tym porozmawiać?
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 16.09.2013 15:09

wikol napisał(a):Uczyłem się i to za dużo i dlatego nie mam czasu na pisanie na forum.

Moim zdaniem nie można "uczyć się za dużo". Nigdy nie pozna się wszystkiego. Każdy jest kowalem swojego losu i wybiera życie i prace taka aby mu było najlepiej. Ja mam dużo wolnego czasu i mam w pracy to za co inni płacą niezła kasę. Są wakaty, nie ma problemu, można się przyjmować.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.09.2013 11:27

Bocian napisał(a):Moim zdaniem nie można "uczyć się za dużo". Nigdy nie pozna się wszystkiego...........

".............. to widać, słychać i czuć" w treści Twoich postów poszczególnych tematów :lol:

Bocian napisał(a):...... prace taka aby mu było najlepiej. ......

czyli ?, na jakim etacie jesteś "siłowym" czy "umysłowym" ?
po prezentowanej kulturze wypowiedzi sądzę, że "siłowym", jak się mylę to sprostuj :lol:

Bocian napisał(a):...... Ja mam dużo wolnego czasu i mam w pracy to za co inni płacą niezła kasę....

I to za czyje pieniądze? śmiem twierdzić, że za "pieniądze podatnika" :)
Uważaj jak "podatnik" wraz z Twoim przełożonym dowie się, że w "godzinach służbowych" nic nie robisz a ponadto na "służbowym PC-cie" klepiesz "swoje mądrości" na forum urlopowym, wówczas może odciąć Ci "ryj od koryta" i skierować na "stałe wolne" :lol:

Bocian napisał(a):............. Są wakaty, nie ma problemu, można się przyjmować.

Zapodaj w jakim resorcie (stawiam na Policję ze względu na wacaty-tam zawsze są). Mam paru znajomych może zdecydują się ze względu na prezentowane przez Ciebie pozytywne walory takiej pracy.
Osobiście mnie nie interesuje :lol: jestem na "etacie" na którym już "nic nie muszę" :lol:

A wracając do tematu, to osobiście od przyszłego roku żadnych prezentów nie będę woził (dotychczas robiłem to aż 7x), gdyż uważam, że:
- płacę za przejazdy autostradami, promami itp;
- płacę za apartmani;
- płacę klimatyczne (tak mi mówią);
- płacę "słono" w konobach i innych lokalach;
- dokonuję zakupów ich produktów w marketach;
- "rąbią" mnie na targowiskach i innych straganach;

czyli, wszystko to wymienione wyżej jest już ode mnie ............................... prezentem.
Chorwaci przekroczyli już "progi komercji" i nie mam jakiegokolwiek obowiązku ani zamiaru wozić dla nich prezentów i szukać na siłę czegoś więcej niż "relacje biznesowe". :lol:
Ostatnio edytowano 17.09.2013 11:52 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 4 razy
kocisko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kocisko » 17.09.2013 11:35

A ja w tym roku w Silo dostałem od przemiłej gospodyni 2 duże słoiki dżemu z fig wraz z zaproszeniem na przyszły rok. Do tego przesympatyczna pani dodała jeszcze świeże gałązki rozmarynu i liści laurowych. Aż mi głupio było że nie mam nic dla niej. Ale i tak najlepszy był jej promienny uśmiech i radosna reakcja na polską rejestrację.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.09.2013 11:40

Z jej strony to tylko zabieg marketingowy :) tym oto sposobem musi pozyskać gościa/opinię na kolejne lata :) czyli zabezpieczyć tzw "źródło dochodów". Widzisz i pozyskała - Twoją :)
Nie wstydź się :) Za apartamani chyba zapłaciłeś? w gratisie nie było :) No i OK, oni muszą zabiegać o nasze względy, nie odwrotnie :)
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 17.09.2013 12:14

lm648 napisał(a):".............. to widać, słychać i czuć" w treści Twoich postów poszczególnych tematów :lol:

Widzisz synek i kto za kim biega jak ratlerek? :)
lm648 napisał(a):czyli ?, na jakim etacie jesteś "siłowym" czy "umysłowym" ?
po prezentowanej kulturze wypowiedzi sądzę, że "siłowym", jak się mylę to sprostuj :lol:

Widzisz synek... Na takim co łączy obie te cechy :)
lm648 napisał(a):I to za czyje pieniądze? śmiem twierdzić, że za "pieniądze podatnika" :)
Uważaj jak "podatnik" wraz z Twoim przełożonym dowie się, że w "godzinach służbowych" nic nie robisz a ponadto na "służbowym PC-cie" klepiesz "swoje mądrości" na forum urlopowym, wówczas może odciąć Ci "ryj od koryta" i skierować na "stałe wolne" :lol:

Widzisz synek... Ja także jestem podatnikiem, czyli za swoje także :) A co ja już i kiedy robię to nie twój interes, a przełożeni jakoś nie zwracają na to uwagi. Ważne, że robota zrobiona :) Małe masz pojęcie za co można i kiedy wysłać na "stałe wolne" jak to yntelygentnie określiłeś :)
lm648 napisał(a):Zapodaj w jakim resorcie (stawiam na Policję ze względu na wacaty-tam zawsze są). Mam paru znajomych może zdecydują się ze względu na prezentowane przez Ciebie pozytywne walory takiej pracy.
Osobiście mnie nie interesuje :lol: jestem na "etacie" na którym już "nic nie muszę" :lol:

Nie wiem jak tam synek u ciebie, u mnie są wakaty, ale ty może tak z hamerykańska...
Nara synek.
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 17.09.2013 12:19

W Polsce jest tak że:

- niektórzy "chodzą do pracy"
- niektórzy chodzą pracować.

A tak wracając do tematu, zgadzam się z kolegą lm648. To tylko ich PR w postaci prezencików.
Rozumiem jak by dali gratisową noc po 14 noclegach - to co innego.

Mi Chorwat zaproponował piwko na początek i kawę. Ale to nie wysiłek skoro zostawiłem tam prawie 800 EUR :)
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 17.09.2013 12:21

wikol napisał(a):Rozumiem jak by dali gratisową noc po 14 noclegach - to co innego.

To zależy od kalkulacji - a jeśli tymi 13. noclegami już zapłaciłeś za 14ty?

Ja nie mam takiego dylematu (dawać czy nie) bo na różne campy jeżdżę.
:)
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 17.09.2013 12:27

Za ostatnie dwie noce, które przedłużałem dostałem 20EUR zniżki. Ale to tylko dlatego że był 27sierpnia i ludzi coraz mniej. W sezonie nie dostałbym zniżki.

Zresztą nigdy nie jeżdżę dwa razy w to samo miejsce więc podaję rękę gospodarzowi z podziękowaniem.
Tak jak w Polsce.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 17.09.2013 12:36

wikol napisał(a):W Polsce jest tak że:

- niektórzy "chodzą do pracy"
- niektórzy chodzą pracować.

A tak wracając do tematu, zgadzam się z kolegą lm648. To tylko ich PR w postaci prezencików.
Rozumiem jak by dali gratisową noc po 14 noclegach - to co innego.

Mi Chorwat zaproponował piwko na początek i kawę. Ale to nie wysiłek skoro zostawiłem tam prawie 800 EUR :)

Jedni dają prezenty, bo uważają to za stosowne, inni maja taki charakter, że nie dają. Wolny wybór.
Ja zawsze dostawałem jakieś gratisy. Podchodzę do tego w ten sposób, że nie muszą dawać, bo i tak zapłacone.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.09.2013 12:39

A ja tam dostaję to daję :P daję bo dostaję :mrgreen: he he
Fanka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fanka » 17.09.2013 12:56

Nawet mieliśmy w tym roku prezent dla gospodarza, ale w końcu go nie daliśmy. Za to zostawialiśmy sute napiwki, co było dobrze przyjęte :)

Pozdrawiam.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.09.2013 13:01

Bocian napisał(a):............Podchodzę do tego w ten sposób, że nie muszą dawać, bo i tak zapłacone.

I tu popieram Cię po raz pierwszy :)

a z tym "Synkiem" to daj se spokój (mam starszy PESEL) mów mi "Panie wujku lub wuju" (do wyboru) :lol:
Zaraz powiesz, że na Pana to trzeba wyglądać, bez obaw :lol:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 17.09.2013 13:05

lm648 napisał(a):
Bocian napisał(a):............Podchodzę do tego w ten sposób, że nie muszą dawać, bo i tak zapłacone.

I tu popieram Cię po raz pierwszy :)

a z tym "Synkiem" to daj se spokój (mam starszy PESEL) mów mi "Panie wujku lub wuju" (do wyboru) :lol:
Zaraz powiesz, że na Pana to trzeba wyglądać, bez obaw :lol:

Obrazek
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 17.09.2013 13:30

A czy kogoś zrujnuje ta butelka "Żubrówki" czy inny gift za 20 zeta?
Tym bardziej, że częstokrośc w zamian lądują na stole 2-4 butle ichniejszych trunków?
Nigdy nie spotkałem się z totalnym maniem mnie w doopie przez gospodarzy.
Były ryby,owoce, raki, peki...czyli rzecz nie do pomyślenia u "gościnnych Polaków" nad Kałtykiem.

Pewnie to nie reguła.
Pewnie mam fart.
Nie wiem.
Nie znam się. :mrgreen:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Chorwackie ABC