Bodzioch Marek napisał(a):zaczne od końca, czy kiedykolwiek miałeś kontakt z serwisem tamrona...?? niestety ja miałem i historia si ę na kontakcie telefonicznym skończyła. Tamrona w tym serwisie nie skalibrują do puszek tylko zaoferowali mi skalibrowanie dwóch puszek canona na gwarancji to ich jednego obiektywu . Pożegnałem się wiec z tamronem na zawsze, i jesli dalej chcesz nazywac foto-technikę serwisem to wybacz... Piszesz o D3 i półprofesjonallnej D700, my tu mówimy o strikte amatorskiej półce, lecz wiele osób po jedno, dwu, czy trzymiesięcznym używaniu sprzętu szuka czegoś bardziej wyspacjalizowanego dla siebie w postaci nowych szkieł. Pokaż mi galerię wahlarz choćby w połowie taki jak prezentuje canon własnie w szkłach. Gdyby nie te szkła sam stałbym się posiadaczem
To zależy, kiedy korzystałeś z serwisu Tamrona? Bo jak przed listopadem, to było podobnie, jak na Żytniej czy Postępu (więc utrzymywali się w klimacie;) ). Bo to był tylko punkt przyjeć - wszystko wysyłali do NRD
Ale od listopada serwis jest w Polsce.
A jaki to wachlarz proponuje Canon? Wg strony Canona, w ofercie mają 65 szkieł. Skąpiec pokazuje 82 szkła. Nikona na swojej stronie ma 54 szkła, Skąpiec pokazuje ich 72. Przy tak pokaźnej ofercie 10 szkieł to nie jest znacząca różnica.
Co Canona ma dla amatora? Z podstawowych szerokich szkieł, tak do 2000 zł?
18-55 - wersja stara i nowa z IS, 28-105 - z USM i bez, 17-85 IS, 28-200, 18-200, 28-135, 20-35. 9 szkieł, z czego pod APS-C jako szeroki kąt nadają się 3 zakresy: 18-55, 17-85 i 18-200.
Nikon: 18-55 - stara i nowa wersja z VR, 28-80, 18-105 VR, 18-135, 18-70, 28-105, 28-200, 16-85 VR, 18-35, 24-85. 11 szkieł, z czego pod APS-C jako szeroki kąt nadaje się 6 zakresów: 18-55, 18-105, 18-135, 18-70, 16-85, 18-35.
Wybacz, ale posługujesz się jakimiś obiegowymi stwierdzeniami, a takie to prowadzą do wojen systemowych. Ja przytaczam Ci fakty, które wcale nie pokazują owej przewagi Canona.
Właściwie żaden użytkownik jednego systemu nie przyzna, że drugi jest lepszy. Z drugiej strony, to jakby normalne, bo dlatego właśnie wybrał swój system. Tobie pasuje Canon, mi Nikon, Rysiowi Sony, a Plumek ma Olka. I najważniejsze, że nam te systemy pasują. A jak przestaną, to zmienimy
Wg mnie najlepszym systemem były taki: optyka Olka, jakość Nikona i Canona, filozofia Pentaxa i budowanie marki Sony