napisał(a) Monte Christo » 03.03.2009 12:09
ale tu jadu...
Marku piatka !
Plumka nie podskakuj
Volumen wyluzuj masz racje, ja to wiem.
Mr. Marku...przyznasz jedno szukasz swego stylu nawet w weedingfoto(bo jak narazie zdjecia nie wybijaja sie niczym szczegolnym jak GO, dobrym kadrem,w miare zrownowazona kolorystyka, w wiekszosci przypadkow, a chyba chcialbys cos wiecej). Mysle ze te dobre szkla cie do tego przybliza, ale nie zapominaj o tym ze jedni lubia zdjecia jak zyleta, a drudzy calkowity sponton. Jedno jest wazne, chyba najwazniejsze, dla Ciebie wyznacznik drogiego szkla = wyznacznik jakosci, f1,4 = udane zdjecie, 1,2 =bardzo udane zdjecie. Ja juz osobiscie sie z tego wyleczylem, oraz uwazam ze w wiekszosci przypadkow 1,4 nie ustepuje 4 !
To ze dluzszy czas ? Nawet w trudnych warunkach zdjeciowych zadko kiedy wychodze z iso ponad 800, 1,4 daje komfort jedynie komfort, bo wtedy na stale mam iso100 lub iso200
. A moje 1,2 to nawet nie widzialo takiego iso jak 3200
, nie wspominajac juz o czasach wiekszych niz 1/2k
.
P.S. przy 10 m od obiektu na ktory ma byc ostrosc dla 2m ostrosci, i to co za obiektem w jakiej odleglosci ? to sobie pomysl (jak musialbys skomponowac kadr zeby to fajnie wyszlo ?) W Wilanowie para stala i tak na moje ok ok 25-35 m czyli ni jak sie ma 2 m czy 5m w GO.