Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gry wojenne Canon vs. Nikon vs. Olympus ;-)

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 03.03.2009 11:37

piotrulex napisał(a):
Bodzioch Marek napisał(a):potwierdzam, serwis na żytniej to porażka ...

za fachmana sie nie uwazam wiec napisze jak zwykly amator

majac S1 ktora raz czy dwa u nich byla z uslug bylem zadowolony. dajac ja po gwarancji dostalem najnowsza wtedy S5 w zwiazku z ogolna akcja wymian wadliwych matryc. dobry kontak, dotrzymany termin. ja bylem zadowolony
też bym sobie i innym userom tego życzył, nietety wyjąztk potwierdza regułe. Nie będę wdawał się w szczegóły, ale ten serwis to banda amatorów łącznie z technikami. Gdy za czwartym razem dostałem zdjęcia "testowe" nie potwierdzające niczego myslałem że wsiadę w auto i osobiście porozmawiam z panem. Zdjęcie z 30D (crop) i canon 50/1.4 z czasem migawki 1/30sek prezentujące profil drugiego technika zajadającego kanapkę. Nie muszę mówić, że fota mocno poruszona z wyjątkiem ramienia i stwierdzenie w mailu że test wskazuje na front foc. a nie jak im podałem back... :cry:
volumen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 03.03.2009 11:41

Bodzioch Marek napisał(a):
volumen napisał(a):
Bodzioch Marek napisał(a):na hiperfokalną możesz sobie patrzec przy widoczkach a nie portretach,

Dlaczego? Ale konkretnie, bez, jak to napisałeś - ściemniania :D
robiąc portrety patrzysz na hiperfokalną...?? po co ci potrzebna hiperfokalna w portrecie możesz mi odpowiedzieć...?? no chyba że chcesz portret jak z kompakta, wtedy łatwiej kupić kompakta, tam ostrząc na modela do pasa i tak masz zawsze wszytko ostre od prawie swoich butów az po horyzont.

Wciąż nie odpowiedziałeś na moje pytanie: dlaczego hiperfokalna nie jest ważna przy portrecie? Jest to o tyle dla mnie dziwne, że kilka postów niżej powołujesz się na nią odpowiadając Monte Christo. Stosujesz też ją w swoich portretach, bo zabawa w GO to właśnie wykorzystanie hiperfokalnej (zdjęcia dziecka czy para na tle Wilanowa).
Wciąż nie wiem dlaczego wg Ciebie w krajobrazie hiperfokalna ma zastosowanie, a w portrecie nie. Czekam na odpowiedź, a nie odbijanie piłeczki.
volumen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 03.03.2009 11:42

arekwroc napisał(a):Golasy prosto z puszki, wyostrzone po zmniejszeniu

Ja tam widzę, że bałwanek jest jednak ubrany ;)
Ale przykład jak najbardziej dobry.
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 03.03.2009 11:49

Plumek napisał(a):
Bodzioch Marek napisał(a):próbujesz postawić na swoim, a chodziło o to czy potrzebne jest czy też nie światło rzędu 1.2-1.4 i próbuje udowodnić że jest a nie pokazywać że w pewnych warunkach nie ma znaczenia. To tak jakbym napisał, że po co lustro jesli kompaktem da się rozmyć tło bo da się robiąc makro... :D Da się też nalozyc blura w PSie... da się...?? da.. :D. Po co więc lustro kupowac...?? Nie udowodniłaś więc tego co założyłaś do udowodnienia. Nie poruszylismy jeszcze kwestii kontrastów, kolorów, zniekształceń, ostrości i obrazka z danego obiektywu pod światło. Ale zara powiesz, że pod światło się zdjęć nie robi.

Wracając do plamy ... PLAMA jest wtedy gdybym jeszcze trochę bardziej rozmył tło i PM by sie na zdjęciach nie poznała, wówczas mógłbym powiedziec że tam nie Ania i Mateusz ale Józek i Felga-wtedy jest plama. a ja chciałem by te sztuczne kwiaty - powtarzam sztuczne- były głównym motywem, a mój zamysł...hmm ... jest mój, choć wielkiej filozofii bym do niego nie dorabiał... :D Kwiaty z suknia się nie zlewają, a jesli u ciebie sie zlewają skalibruj lub wymień monitor. dla mnie EOT.

A Ty widzę nie nauczyłeś się czytać ze zrozumieniem. Nigdzie nie napisałam, że f 1.4 jest niepotrzebna, tylko, że jest nadużywana i że robiąc zdjęcia z tą przysłoną trzeba uważać.
Ponadto - wypowiadam sie jako laik - oglądam na takim, a nie innym monitorze i mam takie, a nie inne uwagi :) Ale skoro robisz foty WYŁĄCZNIE ludziom, którzy są grafikami, fotografami itepe (i znają się na obróbce), to spoko :) Są wystarczająco zmanierowani, żeby się nie czepiac, jak ja hehe Ale podobnie jak Tobie - upubliczniania takich, a nie innych fot w PF - tak mnie - wolno krytykowac, mówić, co sie podoba, a co nie :)
Kiedyś była moda na cięcie głowy w portrecie, dziś jest na f 1.4. Wtedy wszyscy nagminnie cięli czubki głów czy palców, czy wymagała tego kompozycja, czy też nie - dziś szaleństwo na punkcie f 1.4... Kiedy ta moda przestanie obowiązywac - zakładam sie, że i Ty przestaniesz ja stosowac, bo jeseś rzemieślnikiem - musisz sprzedać to, co się aktualnie ludziom podoba, więc się dostosujesz do trendu. Inaczej jadłbyś suchy chleb. Prosta prawda.

P.S. Nie wiesz, co zaraz powiem :) Nie lubię, kiedy ktoś mnie ignoruje - zwłaszcza, kiedy mnie kompletnie nie zna:) To brak szacunku dla drugiej osoby. Ja Ciebie szanuję, staram się dyskutować rzeczowo - Ty wszysto sprowadzasz do udowadniania, że Twoje zdjecia są jedynie słuszne. Ale nie są.
nie dyskutujesz rzeczowo bo nastepny OT tworzysz, mowa była o jasnych szkłach a nie o moich zdjęciach, i znów starasz sie oceniac zdjęcie zamiast skupic się na temacie. Jak g...o widzisz to kup sobie psa i wybierz się do okulisty. A zdjęcia robię nie pod pod gusta klienta, tylko klient mnie wybiera bo akurat taki styl fotografowania mu pasuje. Wiele jest rozmów które się kończą słowami : niestety nie jestem fotografem dla was...
A krytykować czy czepiać sie możesz do woli... :) :)
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 03.03.2009 12:04

Bodzioch Marek napisał(a):nie dyskutujesz rzeczowo bo nastepny OT tworzysz, mowa była o jasnych szkłach a nie o moich zdjęciach, i znów starasz sie oceniac zdjęcie zamiast skupic się na temacie. Jak g...o widzisz to kup sobie psa i wybierz się do okulisty. A zdjęcia robię nie pod pod gusta klienta, tylko klient mnie wybiera bo akurat taki styl fotografowania mu pasuje. Wiele jest rozmów które się kończą słowami : niestety nie jestem fotografem dla was...
A krytykować czy czepiać sie możesz do woli... :) :)

No ale sam tymi zdjęciami się tu popierałeś, a nawet cąłymi galeriamii, jako przykładami. Więc też je wykorzystałam.
Psa już mam. I stwierdzony astygmatyzm. Lekarz mi nic nowego nie powie. Pisałam, że to wina beznadziejnego monitora :)

Podsumowując (bo widzę, że temat się kończy): jasne szkłą są bajeranckie i superzaste - niekoniecznie WSZYSTKIE zdjęcia zrobione na f 1.4.

Do widzenia :)
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 03.03.2009 12:06

volumen napisał(a): Czekam na odpowiedź, a nie odbijanie piłeczki.

Voluś - chyba się nie doczekasz, bo dla Marka jesteś za cienki bolek. On ma rację jedyną słuszną i kropka, no.
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 03.03.2009 12:08

volumen napisał(a):
volumen napisał(a):
Bodzioch Marek napisał(a):jeszcze dalej OT: http://bodzioch.pl/pary para Ania i Mateusz kilka pierwszych w Wilanowie 85/1.2 na f 1.2 gdzie ta papierowa głębia...??

Oj, bo hiperfokalna Ci pomogła. Jak robiłeś z 6 -10 metrów, to zakres GO dla Twojego sprzętu ma jakieś 30-80 cm - spokojnie zmieści się człowiek :D
wytlumaczysz mi jakie tu odległośc hiperfokalna ma znaczenie...??

Hiperfokalna.
Jak pewnie zauważyłeś w w/w definicji jasno pisze, że hiperfokalna jest ściśle związana z GO. Nie masz więc racji pisząc, iż jest odwrotnie.
Podstawiając w kalkulatorze dane, np.: pełna klatka, ogniskowa 85 mm, przysłona 1.2, odległość od fotografowanego obiektu np. 10 m wychodzi Ci, że zakres GO ma 80 cm. Jeżeli w tym zakresie ustawisz młodą parę, to sylwetki będą ostre. W tym przypadku nie można mówić o papierowej GO, która np. jest już papierowa przy odległości 2 m, bo wynosi 2 cm. Przy takiej GO nawet anorektyczka wyjdzie Ci nieostra ;)
skoro uważasz, ze do portretów uzywam hiperfokalna to moze ty to wyjasnisz...?? Ja juz pisałem, przy portretach o hiperfokalnej istnieniu mogę nie wiedziec wystarczy ze znam GO i jej rozkład,a na co mi wiedzieć odległość ostrzenia by móc uzyskac ostrą nieskończoność, no powiedz bo widzę, że wiesz lepiej. Nie odbijam piłeczki tylko próbuje jakos zrozumieć o co tobie idzie. Pewnie ja o czyms nie wiem wiec powiedz po co mi hiperfokalna przy portrecie...??
Monte Christo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Monte Christo » 03.03.2009 12:09

ale tu jadu...

Marku piatka !
Plumka nie podskakuj ;)
Volumen wyluzuj masz racje, ja to wiem.

Mr. Marku...przyznasz jedno szukasz swego stylu nawet w weedingfoto(bo jak narazie zdjecia nie wybijaja sie niczym szczegolnym jak GO, dobrym kadrem,w miare zrownowazona kolorystyka, w wiekszosci przypadkow, a chyba chcialbys cos wiecej). Mysle ze te dobre szkla cie do tego przybliza, ale nie zapominaj o tym ze jedni lubia zdjecia jak zyleta, a drudzy calkowity sponton. Jedno jest wazne, chyba najwazniejsze, dla Ciebie wyznacznik drogiego szkla = wyznacznik jakosci, f1,4 = udane zdjecie, 1,2 =bardzo udane zdjecie. Ja juz osobiscie sie z tego wyleczylem, oraz uwazam ze w wiekszosci przypadkow 1,4 nie ustepuje 4 !
To ze dluzszy czas ? Nawet w trudnych warunkach zdjeciowych zadko kiedy wychodze z iso ponad 800, 1,4 daje komfort jedynie komfort, bo wtedy na stale mam iso100 lub iso200 :D. A moje 1,2 to nawet nie widzialo takiego iso jak 3200 :D, nie wspominajac juz o czasach wiekszych niz 1/2k :D.

P.S. przy 10 m od obiektu na ktory ma byc ostrosc dla 2m ostrosci, i to co za obiektem w jakiej odleglosci ? to sobie pomysl (jak musialbys skomponowac kadr zeby to fajnie wyszlo ?) W Wilanowie para stala i tak na moje ok ok 25-35 m czyli ni jak sie ma 2 m czy 5m w GO.
volumen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 03.03.2009 12:10

Plumek napisał(a):

Voluś - chyba się nie doczekasz, bo dla Marka jesteś za cienki bolek. On ma rację jedyną słuszną i kropka, no.

Wiedziałem, że w końcu ktoś odkryje, iż się odchudzam ;)
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 03.03.2009 12:11

Plumek napisał(a):

słuchaj ja cię nie obrażałem i odpuszczam bo widzę że mocno sfrusrtowana jestes. mogę się tylko domyslać jakiego rodzaju frustracja... :D
volumen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 03.03.2009 12:17

Bodzioch Marek napisał(a): skoro uważasz, ze do portretów uzywam hiperfokalna to moze ty to wyjasnisz...?? Ja juz pisałem, przy portretach o hiperfokalnej istnieniu mogę nie wiedziec wystarczy ze znam GO i jej rozkład,a na co mi wiedzieć odległość ostrzenia by móc uzyskac ostrą nieskończoność, no powiedz bo widzę, że wiesz lepiej. Nie odbijam piłeczki tylko próbuje jakos zrozumieć o co tobie idzie. Pewnie ja o czyms nie wiem wiec powiedz po co mi hiperfokalna przy portrecie...??

Używasz GO, a GO i hiperfokalna, są związane ze sobą jak Bolek i Lolek, jak Lech i Jarosław. Dlatego robiąc portret i znając te zależności wiem, że robiąc szkłem X z odległości 2 metrów, łapiąc ostrość na oko wiem, że czubek nosa będzie już nieostry, bo GO jest za mała. Dlatego cofam się 3 kroki zwiększając GO i mam pożądany efekt. Później tylko kadruję zdjęcie do założonego kadru i po krzyku. Proste? Wystarczy zrozumieć, że GO i hiperfokalna są ze sobą ściśle związane niezależnie od robionego zdjęcia. Powtarzam: niezależnie.
Żegnam
Monte Christo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Monte Christo » 03.03.2009 12:18

mogę się tylko domyslać jakiego rodzaju frustracja...

:DDD
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 03.03.2009 12:27

Monte, w Wilanowie na krytykowanym zdjęciu para stała w odległości ok 10m. Nigdy nie mówiłem ze tylko pełna dziura i jej bliskie przysłony są moim priorytetem, (nie widziałeś całego mojego materiału choćby z jednego slubu ). Fakt że w wiekszości jadę na niskich f (sam wyŁowiłes kilka z f2.5, f2.8 ), z wyjątkiem widoczków , ale nie znaczy że wszystko poza tym jaka masz GO z 24mm f 2.8 i odległości 8-10m ...?? Jeśli wystarczy ci f4. to chwła ci, ale idź do ciemnego pomieszczenia z jedną czy kilkoma swieczkami i zrób bez błysku by zachować klimat. Jeśli nie robisz i jest ci to nie potrzebne to spoko , mnie te szkla dają możliwości i nie opowiadaj że zrobisz to samo w trudnych warunkach szkłem z f4.0, bo nie zrobisz...
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 03.03.2009 12:36

volumen napisał(a):
Bodzioch Marek napisał(a): skoro uważasz, ze do portretów uzywam hiperfokalna to moze ty to wyjasnisz...?? Ja juz pisałem, przy portretach o hiperfokalnej istnieniu mogę nie wiedziec wystarczy ze znam GO i jej rozkład,a na co mi wiedzieć odległość ostrzenia by móc uzyskac ostrą nieskończoność, no powiedz bo widzę, że wiesz lepiej. Nie odbijam piłeczki tylko próbuje jakos zrozumieć o co tobie idzie. Pewnie ja o czyms nie wiem wiec powiedz po co mi hiperfokalna przy portrecie...??

Używasz GO, a GO i hiperfokalna, są związane ze sobą jak Bolek i Lolek, jak Lech i Jarosław. Dlatego robiąc portret i znając te zależności wiem, że robiąc szkłem X z odległości 2 metrów, łapiąc ostrość na oko wiem, że czubek nosa będzie już nieostry, bo GO jest za mała. Dlatego cofam się 3 kroki zwiększając GO i mam pożądany efekt. Później tylko kadruję zdjęcie do założonego kadru i po krzyku. Proste? Wystarczy zrozumieć, że GO i hiperfokalna są ze sobą ściśle związane niezależnie od robionego zdjęcia. Powtarzam: niezależnie.
Żegnam
a ja się pytam do czego w portrecie potrzebna ci znana hiper fokalna (dokładnie jej wartość )...??Robiąc portret do czego używasz tej wielkosci...?? Hehe, sposób na zwiekszenie GO wart nasladowania, ja najpierw przymykam szkiełko a dopiero potem się cofam, ale kazdy ma swoja wypracowana metodę, nie bedę polemizował. Wracajac do tematu robiąc portret obliczasz hiperfokalna lub znasz jej wartość przyblizona i ona jest ci pomocna w okresleniu GO...?? czy tak...?? i jakoś to dalej przeliczasz...?? pytam poważnie bo nie wiem.
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 03.03.2009 12:38

Plumek napisał(a):

słuchaj ja cię nie obrażałem i odpuszczam bo widzę że mocno sfrusrtowana jestes. mogę się tylko domyslać jakiego rodzaju frustracja... :D

No! Wreszcie odkryłeś! Płakać mi się chce, bo nie mam żadnego obiektywu z tą magiczną f 1.4!

A czy ja piszę, że mnie obrażałeś? :roll: Swoich słów też bym obrazą nie nazwała. Albo ja nie wiem, co znaczy obrażać kogoś, ale zaraz zerknę do słownika 8)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Gry wojenne Canon vs. Nikon vs. Olympus ;-) - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone