napisał(a) Plumek » 03.03.2009 11:31
Bodzioch Marek napisał(a):próbujesz postawić na swoim, a chodziło o to czy potrzebne jest czy też nie światło rzędu 1.2-1.4 i próbuje udowodnić że jest a nie pokazywać że w pewnych warunkach nie ma znaczenia. To tak jakbym napisał, że po co lustro jesli kompaktem da się rozmyć tło bo da się robiąc makro...
Da się też nalozyc blura w PSie... da się...?? da..
. Po co więc lustro kupowac...?? Nie udowodniłaś więc tego co założyłaś do udowodnienia. Nie poruszylismy jeszcze kwestii kontrastów, kolorów, zniekształceń, ostrości i obrazka z danego obiektywu pod światło. Ale zara powiesz, że pod światło się zdjęć nie robi.
Wracając do plamy ... PLAMA jest wtedy gdybym jeszcze trochę bardziej rozmył tło i PM by sie na zdjęciach nie poznała, wówczas mógłbym powiedziec że tam nie Ania i Mateusz ale Józek i Felga-wtedy jest plama. a ja chciałem by te sztuczne kwiaty - powtarzam sztuczne- były głównym motywem, a mój zamysł...hmm ... jest mój, choć wielkiej filozofii bym do niego nie dorabiał...
Kwiaty z suknia się nie zlewają, a jesli u ciebie sie zlewają skalibruj lub wymień monitor. dla mnie EOT.
A Ty widzę nie nauczyłeś się czytać ze zrozumieniem. Nigdzie nie napisałam, że f 1.4 jest niepotrzebna, tylko, że jest nadużywana i że robiąc zdjęcia z tą przysłoną trzeba uważać.
Ponadto - wypowiadam sie jako laik - oglądam na takim, a nie innym monitorze i mam takie, a nie inne uwagi
Ale skoro robisz foty WYŁĄCZNIE ludziom, którzy są grafikami, fotografami itepe (i znają się na obróbce), to spoko
Są wystarczająco zmanierowani, żeby się nie czepiac, jak ja hehe Ale podobnie jak Tobie - upubliczniania takich, a nie innych fot w PF - tak mnie - wolno krytykowac, mówić, co sie podoba, a co nie
Kiedyś była moda na cięcie głowy w portrecie, dziś jest na f 1.4. Wtedy wszyscy nagminnie cięli czubki głów czy palców, czy wymagała tego kompozycja, czy też nie - dziś szaleństwo na punkcie f 1.4... Kiedy ta moda przestanie obowiązywac - zakładam sie, że i Ty przestaniesz ja stosowac, bo jeseś rzemieślnikiem - musisz sprzedać to, co się aktualnie ludziom podoba, więc się dostosujesz do trendu. Inaczej jadłbyś suchy chleb. Prosta prawda.
P.S. Nie wiesz, co zaraz powiem
Nie lubię, kiedy ktoś mnie ignoruje - zwłaszcza, kiedy mnie kompletnie nie zna:) To brak szacunku dla drugiej osoby. Ja Ciebie szanuję, staram się dyskutować rzeczowo - Ty wszysto sprowadzasz do udowadniania, że Twoje zdjecia są jedynie słuszne. Ale nie są.