Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gry wojenne Canon vs. Nikon vs. Olympus ;-)

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 02.03.2009 20:33

Plumek napisał(a):
arekwroc napisał(a):Dodatkowym plusem dla użytkowników z mniejszym budżetem jest lepsza współpraca Nikona z niezależnymi producentami......Sigma i Tamron częsciej zawodzą BF lub FF w systemie C.....

Kupujesz 50D i justujesz obiektywy w puszce - nie masz problemu z BF czy FF...

1.4 - papierowa GO - maniera, którą często sie nadużywa...
jest mikro regulacja MIKRO i zdaża się że nawet w 1D MKIII nie dało rady więc ...

1.4 przy 35, czy 24 mm to wcale nie papierowa GO nawet przy FF ale plastyka nie do osiągnięcia żadnym zoomem. Pokażcie mi jasną szeroką stałkę nikona i nie piszcie o sigmach czy tamronach bo przerobiłem temat na wylot i za darmo już nie podepnę.

Pisanie o wtopach canona w półce profi to przesada owszem była ale jedna przy AFie w Marku III- juz dawno naprawiona. Nie bedę się sprzeczał i jesli komuś sie nikos podoba niech kupuje. Ja powiem tak gdyby nikon miał jasne stałki juz dawno zmieniłbym system i na 2x3D przeszedł choć kolorki generowane z N dalej mnie nie przekonują, da sie to jednak profilami znacznie poprawić, ode mnie tyle. Pozdrawiam
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 02.03.2009 20:35

Rysio napisał(a):Mi tam w tych wszystkich systemach najbardziej brakuje umiejętności :( A im pełniejsza torba, tym ten brak jest bardziej i dotkliwiej odczuwalny, bo wiem że to moja a nie sprzętu wina :wink:
możesz jeszcze na ból głowy zwalić a im wiecej sprzętu tym większy ból...
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 02.03.2009 20:43

volumen , popatrz lepiej na jasne stałki co ma C a co N i nie mówię tu tylko o eLkach. Popatrz i powiedz szczerze, ale zostańmy przy firmowych i nie miszajmy w to zamienników. Wymień , proszę a nie ściemniaj. Zauważyłem jedną zasadę. Ze oprócz zooma każdty amator któremu pożyczyłem jakąś stałkę do miesiąca posiadał conajmniej jedną choćby do portretu, choćby 50/1.8 za 300-ówki ale miał.
volumen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 02.03.2009 21:03

Bodzioch Marek napisał(a):volumen , popatrz lepiej na jasne stałki co ma C a co N i nie mówię tu tylko o eLkach. Popatrz i powiedz szczerze, ale zostańmy przy firmowych i nie miszajmy w to zamienników. Wymień , proszę a nie ściemniaj. Zauważyłem jedną zasadę. Ze oprócz zooma każdty amator któremu pożyczyłem jakąś stałkę do miesiąca posiadał conajmniej jedną choćby do portretu, choćby 50/1.8 za 300-ówki ale miał.

Cały czas wymieniam :)
Marku, Nikon też ma 50 mm 1.8, nawet wg Skąpca trochę taniej. Teraz wypuścił 35 mm 1.8 w cenie ok. 800 zł. Do 2000 zł, a tyle chyba wyda max amator na szkło, to obie firmy idą niemal łeb w łeb.
Rozumiem, że chodzi Ci o coś w deseń 24 mm 1.4, 35 mm 1.4 czy 24 mm 1.4 USM. Tyle, że to szkła za 4000-5000 zł. Wybacz, ale jak nie zarabiasz na zdjęciach, to raczej nie kupujesz czegoś takiego. A jak zarabiasz, to już nie jesteś amatorem.
Na użytek amatorski taki 35 mm czy 50 mm 1.8 zrobi równie dobre zdjęcie, jak ten 1.4. A za zaoszczędzone pieniądze to można np. na zlot pojechać :D
Rozumiem w pełni Twoją filozofię - zdjęcia to Twój chleb, więc musisz dbać o jakość. Amator nie ma takiego zmartwienia. Zazwyczaj ogranicza się do 1-3 szkieł. Bziki takie jak ja czy Rysio mają ich 4. A i tak właściwie nie odpinam Tamrona :)
Z drugiej strony warto jeszcze pamiętać o jednym: nawet najlepszy sprzęt nie zagwarantuje Ci dobrego zdjęcia. Bo decyduje o tym oko człowieka.
Pozdrawiam
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 02.03.2009 21:32

arekwroc napisał(a):Plumek sugerujesz że jestem "onanistą sprzętowym"?
Wymieniłem tylko istotne dla mnie czynniki wpływające na komfort pracy.
Nie zamierzam wywoływać wojny systemowej, każdy chwali swoje :wink:

Nie Arku. Ten temat w ogóle ma już gigant OT - ale ostatnio było o obiektywach, a Ty przytaczałeś możliwości aparatu :)

Właściwie niechcacy sie tu jednak mała święta wojna systemowa zrobiłą :) Canon kontra Nikon. Chyba sobie nabędę Sigmę 30/f 1.4. Żeby za niektórymi nadążyć ;)
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 02.03.2009 21:32

volumen, ja piszę nie o elkach lecz o kilku stałych szerokościach za niewiele ponad 1k a zdziwilbyś się co amatorzy potrafią mieć w plecaku. czasem spotykalismy się z canon-board forum i wywalałem gały. Amatorzy,nie mający zamiaru nigdy na fotach zarabiać, obstawieni el-stałkami od 24 po 135 bez wyjątku i do tego 70-200/2.8 IS. Jest takich wielu, wielu i to nie wcale jakichś specjalnie bogatych..:) To się nazywa onanizm sprzętowy...;)
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 02.03.2009 21:53

Bodzioch Marek napisał(a):
Plumek napisał(a):
arekwroc napisał(a):Dodatkowym plusem dla użytkowników z mniejszym budżetem jest lepsza współpraca Nikona z niezależnymi producentami......Sigma i Tamron częsciej zawodzą BF lub FF w systemie C.....

Kupujesz 50D i justujesz obiektywy w puszce - nie masz problemu z BF czy FF...

1.4 - papierowa GO - maniera, którą często sie nadużywa...
jest mikro regulacja MIKRO i zdaża się że nawet w 1D MKIII nie dało rady więc ...

No to dalej nie rozumiem - to zaleta czy wada? Canon be czy Canon mniam?

Bodzioch Marek napisał(a):1.4 przy 35, czy 24 mm to wcale nie papierowa GO nawet przy FF ale plastyka nie do osiągnięcia żadnym zoomem.

No tak - ale ja pisze o tym, że tej przysłony trzeba umiec używać, a nie tylko nadużywać. Daj nam tu najlepiej przykłady f/1.4. Te udane.
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 02.03.2009 22:17

poniżej tryptyku z koncertu masz 35 bodajże oba na 1.4: http://bodziochmarek.blogspot.com/2008_ ... chive.html
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 02.03.2009 22:30

1.4 daje papierową GO na np. 50mm tylko z minimalnej odległości ostrzenia (w 50/1.4 to byłoby pewnie z pół metra).

Ten otwór przysłony jest więc w pełni użyteczny dla wielu zastosowań.

Co do wojny C/N to... jeśli już musiałbym wybierać, to:

- gdybym w założeniu miał głównie zajmować się reporterką - wziąłbym N (D300/D700), AF tych modeli jest poza konkurencją, trzeba to sobie uczciwie powiedzieć;

- do innych celów - jeżeli z jasnymi szkłami, to , moi drodzy, chyba wszystko jedno...

PZDR
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 02.03.2009 22:46

Rafał, do czystej repo wziąłbym jednak Marka III mimo cropa 1.3, tego już z dobrej serii. Przypuszczam że nie miałeś d700 do zabawy , ja bawiłem się tylko chwilę ale wielu kolegów posiada i jest ok ale ponoć nie ma w trudnych warunkach oswietleniowych wcale rewelacji. Zobaczymy co czas pokaże jesli canon nic nie zrobi w niższych modelach lub nie wypusci 1DMK4 czy 1dmkIIIn FF w podobnej do D3 cenie a nikos wypusci fajne szerokie stałki to będzie problem. już wielu moich kolegów jedzie na 2 systemach i ponoc można sie do tego przyzwyczaic...:P
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 02.03.2009 22:47

Bodzioch Marek napisał(a):poniżej tryptyku z koncertu masz 35 bodajże oba na 1.4: http://bodziochmarek.blogspot.com/2008_ ... chive.html

O widzisz. I teraz reszta czytających wątek (oprócz tych, którym pojęcie przysłony 1.4 nie jest obce) wreszcie się dowiedziała, co zacz :)

Gdzieś arekwroc zamieścił swoje pierwsze testy z 1.4. Była tam seria zdjęć po kolei z różnymi przysłonami: baaardzo podobała mi się różnica między 1.4 a 1.8. Której to nie widać (nie widać na obrazie - widać za to w cenie) :) Więc spokojnie można mówić, że 1.4 kupuje się dla zaspokojenia własnego ego :D
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 02.03.2009 22:52

Bodzioch Marek napisał(a):Rafał, do czystej repo wziąłbym jednak Marka III mimo cropa 1.3, tego już z dobrej serii.

Heh...

W moim otoczeniu mam kilku reporterów. Większość "jedzie" na 50D lub D300. Z prostej przyczyny. Inwestują w szkła, a puszki zmieniają co pół roku. Żeby w trakcie roboty im migawka nie padła... ze zużycia ;) Mówię oczywiście o reporterach, którym firma nie sponsoruje sprzetu.
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 02.03.2009 23:24

Plumek napisał(a):
Bodzioch Marek napisał(a):poniżej tryptyku z koncertu masz 35 bodajże oba na 1.4: http://bodziochmarek.blogspot.com/2008_ ... chive.html

Więc spokojnie można mówić, że 1.4 kupuje się dla zaspokojenia własnego ego :D
sorry, ale to bzdura jest: między 1,4 a 1.8 masz 2/3EV masz więc używać iso 1000 lub 1600 masz więc czas skrócony z 1/40 na 1/60. Porównując do wersji 35/2.0 masz 1EV -> 1/10 w kosciele utrzymac z ręki możliwe ale niepewne 1/20 spoko, dla niektórych 1/40sek ciężko 1/80 spoko. Iso używane na puszkach z cropem (canon) na f2.0 iso1600- takie se; na 1.4 iso800 - spoko. Nie pisz więc że ta jedna czy 2/3 dzialki to niepotrzebne itp. Następna sprawa używalne przesłony w elkach vs w innych wynalazkach. W L czy nieeL (które posiadam)- zawsze od pełnej dziury, w tamronach sigmach i innych musisz niestety przymknąć.

jeszcze dalej OT: http://bodzioch.pl/pary para Ania i Mateusz kilka pierwszych w Wilanowie 85/1.2 na f 1.2 gdzie ta papierowa głębia...??
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 02.03.2009 23:45

No tak - więc chodzi tylko o nieporuszenie? 2,8 z IS też by dało radę. 50D spokojnie jedzie na ISO 1600 (widziałam też możliwości 3200 - nie mów, że 5D jest gorszy!).
I tak uważam, że z f/1.4 trzeba się mocno pilnować, żeby ktoś nie powiedział, że "przecież to zdjęcie jest nieostre/zmazane/rozpływa się" :)
Nie jest dla każdego. Stąd moje uwagi o tym, że trzeba umieć tej przysłony używać.
Przeglądnęłam Twoje portfolio - większość fot z kościołów na f/2; 2.5; 3.2 - a więc: spoko daje radę :) 1.4 to luksus (nie piszę, że zbytek), który daje Ci spokój :)

Co do dalszego OT...

Nasza polemika nie ma sensu :)

Przykład? Proszę: http://bodzioch.pl/galerie/portfolio/pary/2/cIMG_2808-copy.jpg - wg mnie - albo jeszcze za duża GO, albo już zbyta mała. Kwiatki na I planie jeszcze zlewają się z suknią panny młodej (białe z białym). Moją uwagę przyciąga rozmazana para - nie zaś kosz z kwiatami na pierwszym planie (a rozumiem, że celowo ostrość nań była ustawiona?). No chyba, ze ja źle interpretuję to zdęcie. W moim odczuciu powinno być jeszcze bardziej rozmyte tło, albo jednak GO większa.

Dalej: http://bodzioch.pl/galerie/portfolio/pary/2/cIMG_2356-copy.jpg - w takich zdjęciach papierowa GO ma sens (a może ona nie jest papierowa??). Aczkolwiek... Światła było pod dostatkiem (poruszenie raczej nie wchodzi w grę), spokojnie starczyłoby 1.8 - ludzkie oko nie wyłowiłoby tej małej różnicy na focie :)
Plastyka zdjęcia? Ci państwo młodzi wyglądają jak wklejeni z innej fotki. Mnie się osobiście nie podoba. Ja jednak wolę ładny bokeh, niż papierową GO. Co innego ładne przejście, które pokazałeś wcześniej w linku z bloga - no ale to w portretach, a nie w szerokich planach.
Ostatnio edytowano 03.03.2009 00:02 przez Plumek, łącznie edytowano 4 razy
rbogi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rbogi » 02.03.2009 23:51

Hmm
Na początku tego forum ktoś poprosił o radę w sprawie prostego w obsłudze "niecompakta" a teraz mamy dyskusję na temat "wyższości świąt wielkiej nocy nad świętami bożego narodzenia" .
I na pewno każdy z szanownych adwersarzy ma trochę racji i trochę się myli a prawda leży gdzieś pośrodku.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Gry wojenne Canon vs. Nikon vs. Olympus ;-) - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone