Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gry wojenne Canon vs. Nikon vs. Olympus ;-)

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 04.03.2009 12:53

Tymczasem w nieprzewidywalnym czasowo oczekiwaniu na środki na zakup Planara T* 85mm f/1.4 ZA, zamówiłem ciemną jak jasna cholera Tokinę 100/2,8 Macro. Nie wiem czy uda mi się nią coś sfocić w połączeniu z mega szumiącą Alphą, ale jestem dobrej myśli :wink:
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 04.03.2009 13:48

Hehe! Ja od Wujka Olka dostanę w prezencie 50 macro f/2.0 - pewnie też ciemnosci straszne będą.
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 04.03.2009 14:05

Bodzioch Marek napisał(a):
Plumek napisał(a):
Bodzioch Marek napisał(a):Do niedawna wszelkie skosy były rażącym błędem, a teraz...?? Po to są szkła z f 1.4 by ich uzywać -oczywiście z głową jak piszesz i jesli to f1.4 jest uzywalne.

Bardzo się cieszę, ze w końcu przyznałeś to, co ja pisałam na początku tego watku, a potem wielokrotnie powtarzałam - a z czym się nie umiałeś zgodzić :)
Cóż: "Kopernik była kobietą"...
no chyba znów czegoś niedoczytałem... :lol: :lol:

No najwyraźniej - nie doczytałeś...

Pomogę Ci zatem (choć to mnie do okulisty wysyłałeś z psem w dodatku):

Plumek napisał(a):Wg mnie przysłona 1.4 jest wręcz nagminnie używana kompletnie bez sensu - taka maniera. Po to tylko, żeby pokazać - patrzcie: mam 1.4 (i kupę kasy za niego dałem) :)

Plumek napisał(a):
Bodzioch Marek napisał(a):1.4 przy 35, czy 24 mm to wcale nie papierowa GO nawet przy FF ale plastyka nie do osiągnięcia żadnym zoomem.

No tak - ale ja pisze o tym, że tej przysłony trzeba umiec używać, a nie tylko nadużywać. Daj nam tu najlepiej przykłady f/1.4. Te udane.

Plumek napisał(a):I tak uważam, że z f/1.4 trzeba się mocno pilnować, żeby ktoś nie powiedział, że "przecież to zdjęcie jest nieostre/zmazane/rozpływa się" :)
Nie jest dla każdego. Stąd moje uwagi o tym, że trzeba umieć tej przysłony używać.

Plumek napisał(a): Nigdzie nie napisałam, że f 1.4 jest niepotrzebna, tylko, że jest nadużywana i że robiąc zdjęcia z tą przysłoną trzeba uważać.
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 04.03.2009 15:36

plumek, no i znów wracamy do początku, przez kogo np to 1.4 jest nadużywane...?? Na 24mm generalnie w repo nie wychodzę poza 1,6-1.8 a wiekszość na 1.4; przy 35mm już w wiekszości przykniete do 1.6-2.5 a max chyba 4.0 i do tego te szkła są stworzone, a nie do landszaftów na f8.0 -choć nie mówię że sie nie da. Nawet ktos kiedys testy przedstawiał i 35L powyzej 5,6 tracił ostrość i cos tam jeszcze sie działo -nie pamietam. Na 24mm przy f1.4 z odległości 5m GO masz ponad 4m a i to co poza nie jest zupełnie rozmyte...

no własnie dobrze, że mi przypomniałaś:

Plumek napisał(a):
Wg mnie przysłona 1.4 jest wręcz nagminnie używana kompletnie bez sensu - taka maniera. Po to tylko, żeby pokazać - patrzcie: mam 1.4 (i kupę kasy za niego dałem) icon_smile.gif

No i co o tym mysleć...??zazdrość, zawiść, polaczkowatość ...?? Widzisz, jak widzę wzrastajacą ilość mercedesów na ulicach to się cieszę, że ludzie mają i myslę jak to zrobić by nie jezdzić maluchem. Niestety dalej wiele ludzi patrzac na gościa w Mesiu mysli: no ten to złodziej jest, kradnie na stówe, bo ze zwykłej pensji to by na butach chodził... Nikt nie widzi wielu uczciwych ludzi zapiernicza od rana do wieczora by ich było stac na cos więcej. Od rozpoczęcia sezonu zapierniczałem często po 16h w tygodniu i nie mniej w weekendy. a przed jedynym wolnym weekendem, który sobie zostawiłem na CRO, miałem maratona 7 dni:nie licząc slęczenia nad zdjęciami, sroda plener, czwartek plener, piatek ślub, sobota slub, niedziela studio, poniedziałek plener, wtorek plener. Wszystko by móc 8 dni odpocząć i nie myśleć o robieniu zdjęć.
Powiedz czy jeśli ktoś zakłada naewt małą firmę transportową to w PL nie może kupić trwałego (jak eLka ) WV LT czy innego firmowego dostawczaka, tylko w lublina się pakować...?? Pomyśl i zastanów się jaki tu szpan jest. Widzisz ja zaklejam od pewnego czasu markę sprzętu by nie kusił. Ale wracając do ludzi którzy z pasji zdjęcia robią to czemu ci to przeszkadza i czemu denerwuje...?? Jesli ich stać, czy jesli nawet dostali pieniązki od mamusi to ich i tylko ich sprawa. Trochę zachowujesz się jak ci co trochę juz jezdzą na nartach i na Krupówki wychodzą i patrzą na szpanerów co z najwyższej pólki sprzet mają, a na stoku ledwo stoją i na tych Krupówkach się z tych początkujacych szpanerów wyśmiewają...
:cry: Tak się składa, że śmieją się ci co niewiele lepiej jeżdżą- czemu...?? to chyba tak działają na swoje kompleksy...

:wink:
volumen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 04.03.2009 15:52

Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 04.03.2009 16:17

Bodzioch Marek napisał(a):
Plumek napisał(a):
Wg mnie przysłona 1.4 jest wręcz nagminnie używana kompletnie bez sensu - taka maniera. Po to tylko, żeby pokazać - patrzcie: mam 1.4 (i kupę kasy za niego dałem) icon_smile.gif

Ale epistoła!

Przecież w tym cytacie jak byk stoi, ze jest to forma bezosobowa!!! Uogólnienie!!!

Ogólna dyskusja, a Ty zacząlęś wszystko odnosić do swojej osoby... I kto tu ma kompleksy?

Przypuszczam, że nikt Ci tu niczego nie zazdrości. Przypuszczam też, że wielu podobają sie Twoje zdjęcia (niekoniecznie wszystkie). I cokolwiek byś sobie myślał o nas amatorach (a niektórzy jednak otarli się o zawodostwo), to nie upoważnia Cię to do traktowania ludzi zabierających tu głos jak kompletnych debili tylko dlatego, że nie biorą kasy za zdjącia, które robią :) Bo to wcale nie znaczy, że nie mogą mieć swojego zdania w tamatch fotograficznych :) Fakt - nie znają może specyfiki akurat Twojej profesji, ale nie są kompletnymi ignorantami i wiedzą, jak wykorzystać zalety jasnego obiektywu czy lampy błyskowej.
Ponadto: zdjęcie poprawne technicznie - łatwo odróżnić. Zdjęcie z tym "czymś" zawsze budzi kontrowersje. Tak już jest.
F-uncia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) F-uncia » 04.03.2009 19:30

A ja wam powiem, że się cieszę że jestem tylko fotoamatorem ;) Na co dzień dość mam ganiania za terminami (zawód też mam taki.. no.. wymagający twórczego podejścia do tematu), więc chociaż tu nie mam ciśnienia, że jak nie zrobię zdjęcia to mi się świat zawali :)

W sumie już nie wiem o co ta dyskusja, bo chyba nie o to co w tytule :lol:

Marek ja Cię rozumiem, że musisz w szkła jasne inwestować, bo w specyficznych warunkach robisz zdjęcia i nie masz czasu na pomyłki, ale większość z nas nie ma potrzeby by nadwyrężać domowy budżet na takie zachcianki. Owszem ja takich znam, co kolekcjonują szkła, którymi nie robią zdjęć. I tak też można.
Mnie na razie wystarczy Nikkor 50 f/1.8 za 400 zł ;) Jak dla mnie genialny :) Na moje potrzeby jest ok.

Acha, i widziałam genialne zdjęcia robione "tylko" Nikonem D40x albo tylko jakimś kompaktem... aż mi wtedy wstyd :)
Monte Christo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Monte Christo » 05.03.2009 07:38

Bodzioch Marek niejedno "dziecko" z przyslowiowym aparatem jednorazowym by cie zakoczylo.

No ale jak sam pokazales w tej dyskusji, dla ciebie to tylko pieniadz.
Takich jak Twoje zdjecia widzialem tysiace...powtarzane motywy kadry, co w tym niezwyklego ? NIC. Dla mnie poprawna chaltura.

Do profesjonalisty sprzet cie nie zblizy !!! Jak ktos jest pstrykaczem to zawsze bedzie. Gozej ze mysli tak jak ty ze jest profesjonalista. zenada.

Pozdrawiam cie zakompleksiony czlowieku, bez jakiegokolwiek dystansu do siebie.
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 05.03.2009 08:45

ja zakompleksiony...?? :lol: :lol: pewnie tak. Wziąłbys, (zamiast pisac bzdury i co post uzywać słowa "żenada" - bo na cos oryginalniejszego cię nie stać) lepiej sprzęt i poszedł w plener, nauczyć sie podstaw fotografi w praktyce bo w teorii widzę, fachowca na ciebie nie ma... :lol: Moja chautura, jak piszesz jest przynajmniej poprawna, co o twoich "kilku", które pokazałeś (bo jak mówisz lepiej zrobić kilka, ale naprawde dobrych)nie można przy naprawde szczerych checiach powiedzieć. Aż strach pomysleć jak wyglądają te, które do kosza wyrzucasz... :cry: Widzisz, nie uwazam sie za supermistrza lecz zdjęcia trafiają w gusta wielu tych którzy fotografią sie parają. To oni nie ja mówią, ze w moich zdjęciach jest to cos... Niejedno "dziecko" jak i każdy nawet początkujacy komórką zrobi lepsze, owszem zrobi i wiem, że conamniej jedno takie komus sie w trakcie całego dnia slubnego (na 30 kompaktów,conamniej 1 lustrzanki i 50 komórek) się uda, ale co komu po jednym czy nawet trzech takich zdjęciach..
Tak więc zrób wreszcie jakieś choćby poprawne foto i przestań byc taki zawistny bo zrzera cię zazdrość (chrup, chrup.. az tu słyszę..)co w każdym poscie widać gdy odwołujesz się do mojego sprzętu.
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 05.03.2009 09:06

Marku! Widzę, że z ociepleniem atmosfery (na polu) i tu ocieplenie i wiosenny avatarek! ;)
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 05.03.2009 09:38

Plumek napisał(a):Marku! Widzę, że z ociepleniem atmosfery (na polu) i tu ocieplenie i wiosenny avatarek! ;)
no nie..??:).aż się żyć chcę :)
F-uncia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) F-uncia » 05.03.2009 09:57

A tak z ciekawości 3,5 k za ślub to dużo czy mało? Nam zdjęcia robił znajomy za free to nie wiem :D

Monte, a te powtarzalne ujęcia to też stąd, że ludzie takie chcą, bo u kogoś widzieli.

A jak ja bym miała brać ślub to tej pani zdjęcia mi się bardzo podobają

http://aniakalina.blogspot.com/
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 05.03.2009 10:07

F-uncia napisał(a):A tak z ciekawości 3,5 k za ślub to dużo czy mało? Nam zdjęcia robił znajomy za free to nie wiem :D

To pewnie zależy dla jakiej kieszeni :) To jest tak samo, jak z ceną za apartament w Chorwacji :) 15 euro od łebka to dużo czy mało?
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 05.03.2009 10:10

3.5 to gdzieś po srodku, ale są też tacy co za 350zł robią i album jeszcze w cenie dołożą
F-uncia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) F-uncia » 05.03.2009 10:18

Nie no chodziło mi o widełki cenowe raczej... gdzie się ta cena lokuje, czyli po środku... Hmmm, szkoda, że jak braliśmy ślub to nie było takich możliwości jak teraz. Co prawda wtedy to nie byłoby nas stać :lool:
Ale wtedy za tę cenę to było 5 ujęć bez kliszy. Fotografia cyfrowa daje ogromne możliwości jednak... Tyle, że teraz przy PS trzeba ślęczeć...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Gry wojenne Canon vs. Nikon vs. Olympus ;-) - strona 9
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone