Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gruzja na wariata ;) 08.23 THE END

W Gruzji znajduje się najgłębsza jaskinia na świecie. Jaskinia Wieriowkina w Górach Gagryjskich ma głębokość 2212 metrów. W tym państwie znajduje się także druga najgłębsza jaskinia na świecie – Jaskinia Krubera. Na terenie Gruzji znajduje się aż 786 lodowców. Gruzja uznawana jest za najstarszy region winiarski świata: winorośl na tych terenach uprawiano już 9 tysięcy lat temu. Najważniejsze tutejsze szczepy winogron to Rkatsiteli i Saperavi.
Dawigs
Cromaniak
Re: Gruzja na wariata ;) 08.23

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 05.09.2023 21:16

Świetny punkt widokowy 8O . Kazbeg prezentuje się z tej perspektywy majestatycznie :zeby: .
_Piotrek_
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) _Piotrek_ » 05.09.2023 22:47

tony montana napisał(a):...
To na bank jedno z najpiękniejszych miejsc, w których byłem ever - next to come

:cisza: :cisza: :cisza:

Kiedy tam byłem, czułem dokładnie to samo i do tej pory nic się w tej kwestii nie zmieniło.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 06.09.2023 08:41

majkik75 napisał(a):Właściwie tylko: WOW :hearts: Tak podaną Gruzją namawiasz bardzo :plusone:

pozdrawiam, Michał

Nic tylko kupować bilety do Kutaisi i lecieć :)

wiola2012 napisał(a):8O 8O
Mega widoki!!! Brakuje mi słów, żeby napisać coś orginalnego , wyrażającego jak mi się podobają :) .
Na zdjęciach miejsce super, to w realu musi być zachwycające :hearts: .
Fakt, że mój monitor ma ładne kolorki :mg:

No my też byliśmy oszołomieni tym miejscem. MEGA
:proszedzieki:

marze_na napisał(a):Tony, toż to prawdziwa uczta dla oczu. Zachwycające miejsce.
Właściwie to mam jak Wiola, słów mi brakuje :D .

Niby człowiek widział to na zdjęciu przed wyjazdem, ale jak zobaczył na żywo. A to dopiero początek górskiego klimatu. My dopiero jesteśmy na 2200 m npm :)

Dawigs napisał(a):Świetny punkt widokowy 8O . Kazbeg prezentuje się z tej perspektywy majestatycznie :zeby: .

Warto tam skoczyć, tym bardziej, że dobra droga ze Stepancmindy. Można tez dojśc pieszo :)

_Piotrek_ napisał(a):
Kiedy tam byłem, czułem dokładnie to samo i do tej pory nic się w tej kwestii nie zmieniło.

Nie dziwię Ci się, a jak pogoda jest tam ładna to w ogólne odpał :)
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 06.09.2023 08:49

Jeszcze parę zoomów wykonanych aparatem
Obrazek

Kazbeg w sierpniu
Obrazek

Któryś z 4-tysięczników
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A teraz Kazbeg z RANA - podjechałem z naszego hoteliku do Stepancmindy
Obrazek

Obrazek

duuuuży zoom
Obrazek

Ale czapa!
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

tu gdzieś prowadzi szlak do niższego lodowca
Obrazek

Obrazek

:hearts: :hearts:
Obrazek

Obrazek

A to poranny widok z okna naszego hotelu :)
Obrazek

Obrazek

:papa: :papa: :papa:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 06.09.2023 09:08

tony montana napisał(a):
A to poranny widok z okna naszego hotelu :)
Obrazek

W pięknym miejscu mieliście ten nocleg :hearts:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 06.09.2023 11:43

mysza73 napisał(a):]W pięknym miejscu mieliście ten nocleg :hearts:

Pokażę w kolejnym odcinku. :zeby:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 07.09.2023 13:58

Stepancminda (i okolica)

Jadąc zastanawiamy się co jakiś czas, jak przejechać. no i Jak ŻYĆ? :)
Obrazek

dobre mućki
Obrazek

jesteśmy w Stepancminda
Obrazek

głodniejemy - idziemy na poszukiwanie knajpki - nie chcieliśmy jeść w tych przy ulicy
Obrazek

Niestety wysoko oceniana Lunch at Maia - do której szły także dziewczęta z Niemiec miał tabliczkę: "dziś nieczynne"
Kazbeg i kosciół
Obrazek

Obrazek

takie coś?
Obrazek

Wieża
Obrazek

tutaj Panowie robią drogę
Obrazek

Obrazek

Dajemy za wygraną, dzwonię do naszego hoteliku czy podają jedzenie. Podają. Przyjedziemy to zamówimy. Ok, jemy na spółę, aby zabić głód coś a la chaczapuri a ja kupuję piwko do placka ;)
W sporym markecie obok kupiliśmy na wieczór dwa czerwone wina oceniane na 4,2-4,3 na Vivino.

Uwaga: w tym sklepie sprzedawali także piwo z kija. Trzeba mieć jednak było swoją kankę - jeden Pan brał dwie 5-litrowe. OMG.
Ja też czekałem, ale okazało się, że do plastikowego kubka które gościu miał obok kranika "on nie może"
to po co je miał? ;) A jak mi pokazał butelkę, do której chciał mi nalać do piwo z kranika to podziękowałem.... ;)

Wczesniej gdy szliśmy do Mai - w jednej z uliczek zaczepił nas Ingauri. Mój kumpel nie zrozumiał i pyta "Grigorij" (przecież Grigorij z "Rudego 102" był GRUZINEM no nie!
A Ingauri na to, że nie: "ja, Ingauri', "where are you from" "Polska"
Chodźcie na Chachę, tam moja Żena, rozwiesza pranie, chodźcie...
No już prawie szliśmy, ale ta Żena nie potwierdziła.... ;)

Potem spotkaliśmy Ingauriego z 5-litrową butlą piwa ze sklepu, wyglądał na szczęśliwego, mimo faktu, że nasza impreza nie doszła do skutku...

Pijąc bro i jedząc placka....
Obrazek

Nocleg mamy w oddalonej o parę km od Stepancmindy miejscowości Achnoti - na początku doliny Juta rzecz można. Najpierw podjeżdżamy pod taki przybytek, który okazał sie NIE BYĆ naszym hotelem :) Szkoda, bo ładnie się zapowiadał
Obrazek

Tam dolina Juta - kiedyś chcemy tu przyjechać
Obrazek

Nasz hotel to taki większy pensjonat z bardzo ładnymi pokojami
widać kawałek Kazbega
Obrazek

Obrazek

Mamy na wieczorne winko do dyspozycji taras
Obrazek

Śpij Kazbegu
Obrazek

Rano - obudził się
Obrazek

Obrazek

Tam jest Stepancminda
Obrazek

Obrazek

Jako, że wszyscy śpią, a na śniadanie jesteśmy umówieni na 9, jadę do rzeczonego miasta
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Staję przy sklepie i cos tam kupowałem, po czym zaczepił mnie Pan, ktory chciał kupić nasze wypożyczone auto :hahaha:
Obrazek

wracam - tu się do nas skręcało jadąc od Stepancminda na południe
Obrazek

chronologicznie - po śniadaniu wylądowaliśmy drugi raz tutaj (już pokazywałem)
Obrazek

A potem .....jedziemy do Kobi aby wjechać gondolką bardzo wysoko
Obrazek

idą, leżą, stoją
Obrazek

Gondolka Kobi-Gudairi jest nówka sztuka igła. Nawet budynek jeszcze nie ukończony (parking jak widac tak), bo sika się w dwóch toi-toiach ;)
Obrazek

Koszt wjazdu i zjazdu: 30 GEL (ok 46 zł) - przystępna cena, porównajcie z ceną wjazdu i zjazdu z Kasprowego (i wysokość) Wjeżdza się na 2300 m npm, tam są dwie knajpki i piękne widoki na masyw Kazbegu i okoliczne szczyty na zachód od niego.
Obrazek

Potem wjeżdża się na ponad 3000 m npm (tam nic nie ma) tylko przesiadka w dół na 2750 m npm
Obrazek

(i tam już można spędzić trochę czasu)
Obrazek

:papa: :papa: :papa: :papa:
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 08.09.2023 20:40

tony montana napisał(a):Potem wjeżdża się na ponad 3000 m npm (tam nic nie ma) tylko przesiadka w dół na 2750 m npm

Już nie mogę się doczekać widoków :D
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 09.09.2023 07:41

Widoki wspaniałe :D i nawet krowy , konie , osły , owce , czy kozy na drodze ( taki wschodni standard :oczko: ) nie są w stanie tego zepsuć , a czasem przeciwnie - są wisienką na torcie . . .

Pozdrawiam
Piotr
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 11.09.2023 07:04

Dawigs napisał(a):
tony montana napisał(a):Potem wjeżdża się na ponad 3000 m npm (tam nic nie ma) tylko przesiadka w dół na 2750 m npm

Już nie mogę się doczekać widoków :D

Widoki zacne, wczoraj pooglądałem sobie w inrernetach, jak to wygląda zimą. Imponująco
:serduszka:

piotrf napisał(a):Widoki wspaniałe :D i nawet krowy , konie , osły , owce , czy kozy na drodze ( taki wschodni standard :oczko: ) nie są w stanie tego zepsuć , a czasem przeciwnie - są wisienką na torcie . . .

Pozdrawiam
Piotr

Dziś, gdy o tym myślę, z pewnością były wisienkami ;)
:jupi:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 11.09.2023 07:47

Kobi-Gudauri wagonik

Tak jak wspominałem, płacimy po 30 GEL (46 zł - można płacić kartą) od łebka, co jest bardzo atrakcyjną ceną i sprawdzamy uruchomioną podobno w 2019 roku (choć main budynek wraz z potencjalnymi kibelkami nie jest jeszcze ukończony) i wybudowaną kosztem 82 mln GEL kolejkę łącząca miejscowości Kobi i Gudauri.
Parking jest wykończony, ale więcej tam krów niż aut :)
Obrazek

Jedziemy. Kolejka jest alternatywą do transportu między wspomnianymi miejscowościami, gdyby (co się zdarza), intensywne opady śniegu zasypały Gruzińską Drogę Wojenną. Odległość między miasteczkami asfaltem wynosi 21 km, wagonikiem to ok 20 minut, natomiast należy pamiętać, że wylądujemy w "mega górnym" Gudauri czyli na wysokości 2750 m npm, skąd trzeba jeszcze jakoś zjechać do samego Gudauri rozciągniętego jako kurort na wys. od 1800-2200 m npm., podejrzewam, że kolejnym wagonikiem, bo przecież narciarze jakoś tu wjeżdżają, ale tego nie sprawdzaliśmy
Obrazek

Na początku trochę wieje i nieco buja wagonikiem
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Rzut oka w tył - na Kazbek
Obrazek

I po chwili "lądujemy" na pierwszej stacji kolejki, gdzie spędzimy wracając z 1,5-2 h leżąc i pstrykając fotki
Obrazek

Widok (jak dla mnie) jest powalający - 5-tysięcznik z jego niższymi zachodnimi "kolegami"
Obrazek

Choć taka Djimara ma np 4780 m npm. 8O 8O 8O
Obrazek

Jest tutaj co podziwiać
Obrazek

No, ale nic - trzeba jechać wyżej - na 3000 m npm
Obrazek

8O 8O 8O 8O
Obrazek

Krajobraz robi się mocno surowy
Obrazek

Ale w drugą stronę zielono i biało :)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

O!
Obrazek

Jesteśmy - nieco wieje wiatr, bluza się nie przydaje, ale gdybyśmy tak mieli tutaj posiedzieć z pół godziny albo nie byłby to sierpień to na bank
Obrazek

Obrazek

Tak to wygląda - na tej wysokości nic nie ma - tylko przesiadka niżej
Obrazek

O, tam zjeżdżamy na 2750 m npm
Obrazek

stamtąd ;)
Obrazek

A tutaj sobie trochę pochodzimy - niestety narty na jeziorku były nieczynne ;)
Obrazek

Niższe szczyty Kaukazu - m.in Khorisari (3736 m npm)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Z daleka wyglądało na jednego kunia :)
Obrazek

Tam, z 3300 m npm zjeżdża się zimą na nartach/deskach etc - do rozważenia narty w Gruzji!
Winter Card na 7 dni w roku (czyli chyba dowolnych nie to że ciągiem) kosztuje 370 GEL czyli ok 130 Euro dla dorosłego zaś dzieci - połowa tej ceny. Jeden dzień to niecałe 25 Euro - to już chyba dość normalna cena, ale ta za 7 dni atrakcyjna.
Tu macie mapkę - rzekomo 80 km tras, dla każdego, można też szusować w nocy - tylko za 30 GEL
https://gudauri.com/about-gudauri/ski-lifts.html

Resort reklamuje się następująco: Winter holidays in Gudauri - one of the highest and pristine ski areas in Europe (2000 m. - 3300 m. AMSL). The cheapest ski passes in Europe, no queues at the ski lifts

Obrazek

Obrazek

zoom
Obrazek

Szersze spojrzenie
Obrazek

Obrazek

Idziemy z Żoną na mini-trekking, znajomi zostają poleżeć i nacieszyć się cudownym górskim powietrzem
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jest CUDOWNIE
Obrazek

Obrazek

Taką ścieżynką szliśmy
Obrazek

3,5 średnio tysięczniki
Obrazek

Wiem, wiem miliony podobnych zdjęć
Obrazek

Wracamy
Obrazek

hihi
Obrazek

Mountain Bar :)
Obrazek

Wsiadamy do wagonika i jedziemy do góry, a potem w dół - na leżaczki, worki sako i kawkę z pięknymi widokami
Obrazek

Obrazek

Obrazek

:papa: :papa: :papa: :papa:
_Piotrek_
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) _Piotrek_ » 11.09.2023 09:00

Pięknie, tam też nas nie było. Lista takich miejsc robi się coraz dłuższa. Dobrze byłoby wybrać się tam ponownie.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 12.09.2023 13:27

_Piotrek_ napisał(a):Pięknie, tam też nas nie było. Lista takich miejsc robi się coraz dłuższa. Dobrze byłoby wybrać się tam ponownie.

nie no, tam to MUSICIE wjechać ! :)
:serduszka:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 12.09.2023 13:58

No dobrze, to tak na gibnięcie (chyba) strony parę fotek z leżenia na worku sako i leżakach na powrocie
Wysokość: koło 2300 chyba
Kawa: bardzo droga 15 GEL za kubek + 1 GEL za cukier ;) (ja nie korzystam na szczęście) :verryhappy:
Obrazek

Z WORKA SAKO ;)
Obrazek

No, w sumie to takie same te zdjęcia są - ja się po prostu nie mogłem napatrzeć :)
Obrazek

To może jakiś zoom z aparatu
Obrazek

Obrazek

o, lodowiec na zachód od Kazbek
Obrazek

Obrazek

z worka sako na lewo - nuda
Obrazek

Po godzinie na chwilę przyszła chmura nad Kazbek
Obrazek

Dziś nocujemy w Mcheta, k. Tbilisi - także jedziemy w dół, posiłek w tej restauracji przy drodze
Obrazek

m.in takie coś :)
Obrazek

A na wieczór jesteśmy w Mccheta
Obrazek

Obrazek

see ya
:papa: :papa:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 12.09.2023 14:03

tony montana napisał(a):Obrazek

No piękne tam widoki miałeś :hearts:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Gruzja - საქართველო

Gruzja na wariata ;) 08.23 THE END - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone