Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gruzja na wariata ;) 08.23 THE END

W Gruzji znajduje się najgłębsza jaskinia na świecie. Jaskinia Wieriowkina w Górach Gagryjskich ma głębokość 2212 metrów. W tym państwie znajduje się także druga najgłębsza jaskinia na świecie – Jaskinia Krubera. Na terenie Gruzji znajduje się aż 786 lodowców. Gruzja uznawana jest za najstarszy region winiarski świata: winorośl na tych terenach uprawiano już 9 tysięcy lat temu. Najważniejsze tutejsze szczepy winogron to Rkatsiteli i Saperavi.
mysza73
Weteran
Re: Gruzja na wariata ;) 08.23

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 04.09.2023 11:34

tony montana napisał(a):
marze_na napisał(a):Piękna seria górskich krajobrazów :hearts: .

Trochę ich teraz będzie, ponieważ spędzimy tu trochę czasu :)
:rotfl:
No to dawaj, dawaj :oczko_usmiech:
Aglaia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aglaia » 04.09.2023 11:46

Fajnie, że jest kolejna relacja z Gruzji - to piękny kierunek i zawsze miło popatrzeć, powspominać i zobaczyć co się zmieniło.

Widzę, że drogi w Gruzji przez 10 lata znacząco się poprawiły a jeszcze planowany tunel omijający Przełęcz Krzyżową. To będzie luksus :rotfl: . Mentalność kierowców niekoniecznie uległa zmianie - chociaż mój mąż po przejechaniu pewnie kilku milionów km na prawie wszystkich kontynentach (poza Ameryką Pn i Antarktydą) twierdzi, że drogi drogami ale najwięcej wariatów na drogach spotkał w Chorwacji i mimo zaliczanych kilometrów, w kolejnych mniej lub bardziej dziwnych krajach zdania od ponad 15 lat nie zmienił...
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 04.09.2023 13:25

mysza73 napisał(a):
tony montana napisał(a):

No czekaj, czekaj, bo ludzie nie nadążą czytać ..... i komentować :nice: :jupi: :jupi: :jupi:

Aglaia napisał(a):Fajnie, że jest kolejna relacja z Gruzji - to piękny kierunek i zawsze miło popatrzeć, powspominać i zobaczyć co się zmieniło.

Widzę, że drogi w Gruzji przez 10 lata znacząco się poprawiły a jeszcze planowany tunel omijający Przełęcz Krzyżową. To będzie luksus :rotfl: . Mentalność kierowców niekoniecznie uległa zmianie - chociaż mój mąż po przejechaniu pewnie kilku milionów km na prawie wszystkich kontynentach (poza Ameryką Pn i Antarktydą) twierdzi, że drogi drogami ale najwięcej wariatów na drogach spotkał w Chorwacji i mimo zaliczanych kilometrów, w kolejnych mniej lub bardziej dziwnych krajach zdania od ponad 15 lat nie zmienił...

No ja może za mało razy byłem w Cro, chyba 5 do kupy. Podtrzymuję jednak to, co pisałem wcześniej - ciężko się jeździ w Gruzji, no chyba, że wszędzie autostrady zrobią
I porządne poświetlenie, aby leżące na środku drogi krowy i psy było widać

:papa: :papa:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 04.09.2023 13:50

tony montana napisał(a):
mysza73 napisał(a):
tony montana napisał(a):

No czekaj, czekaj, bo ludzie nie nadążą czytać ..... i komentować :nice: :jupi: :jupi: :jupi:

No dobra, dobra :lezekwicze:
Aglaia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aglaia » 04.09.2023 14:28

tony montana napisał(a):
mysza73 napisał(a):
tony montana napisał(a):

Aglaia napisał(a):Fajnie, że jest kolejna relacja z Gruzji - to piękny kierunek i zawsze miło popatrzeć, powspominać i zobaczyć co się zmieniło.

No ja może za mało razy byłem w Cro, chyba 5 do kupy. Podtrzymuję jednak to, co pisałem wcześniej - ciężko się jeździ w Gruzji, no chyba, że wszędzie autostrady zrobią
I porządne poświetlenie, aby leżące na środku drogi krowy i psy było widać

:papa: :papa:

Jak zrobią wszędzie te autostrady to już nie będzie ta Gruzja tylko taka Szwajcaria wschodu a to przecież nie o to chodzi. I tak dobrze, że teraz właściwie w większość fajnych miejsc da się dojechać zwykłym autem bo 10 lat temu to jednak bez 4x4 i dużego prześwitu było to niemożliwe. Postęp jest.

A są kraje gdzie w nocy, poza miastami się nie jeździ. Ubezpieczenie nie obejmuje takich szaleńców ;-) .
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 04.09.2023 19:00

Świat robi się mały przez to unowocześnianie i wygładzanie dróg :oczy: , przy okazji wiele atrakcji znika z mapy Europy , lub zastępowane jest przez luksusowe hotele i pensjonaty . . .
Oglądajmy więc piękne zdjęcia jakimi dzieli się z nami Tony :D

Pozdrawiam
Piotr
_Piotrek_
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) _Piotrek_ » 04.09.2023 20:15

Piękną pogodę mieliście na przełęczy i pod pomnikiem, widoki na okolice są rewelacyjne no i turystów też nie brakowało.
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 04.09.2023 21:53

Góry się zaczynają, pięknie :mg: Świetnie, że pogoda dopisywała :) .
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 05.09.2023 09:54

piotrf napisał(a):Świat robi się mały przez to unowocześnianie i wygładzanie dróg :oczy: , przy okazji wiele atrakcji znika z mapy Europy , lub zastępowane jest przez luksusowe hotele i pensjonaty . . .
Oglądajmy więc piękne zdjęcia jakimi dzieli się z nami Tony :D

Pozdrawiam
Piotr

Akurat w Gruzji to się bardzo przydaje - moim zdaniem współczynnik wypadków i niebezpiecznych sytuacji zmniejszy się o 500% ;)

:)

_Piotrek_ napisał(a):Piękną pogodę mieliście na przełęczy i pod pomnikiem, widoki na okolice są rewelacyjne no i turystów też nie brakowało.

No w sumie cały czas mieliśmy piękną pogodę :)
Nieraz byli turyści ale np na 2750 m npm nad Gudauri byliśmy kompletnie sami :)

Dawigs napisał(a):Góry się zaczynają, pięknie :mg: Świetnie, że pogoda dopisywała :) .

I trochę "potrwają"

:jupi:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 05.09.2023 10:11

Szaleństwo widoków na Cminda Sameba

Jako, że chcemy sie trochę przejść, parkujemy na dalszym parkingu - tym dla trekkingowców, którzy chcą podejść nieco pod Kazbeg (5047 m npm).
Obrazek

od kilku lat można oczywiście zaparkować przy samym klasztorze
Obrazek

Widok 4-tysięczników jest powalający
Obrazek

Ale Kazbeg tez nam się pokazuje (jest popołudnie i słońce jest na zachodzie, zatem przyjedziemy tu jeszcze jutro rano, aby mieć na ten słynny szczyt lepszy pogled)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nasz parking widziany już z Cminda Sameba. O klasztorze poczytajcie w necie - jeśli jesteście zainteresowani historią - ja się skupię na zdjęciach :0
Obrazek

oto i church
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Stepancminda (1800 m npm) w dole
Obrazek

Obrazek

W górze potężne masywy
Obrazek

Jest wspaniale
Obrazek

No, ale trzeba wejść do klasztoru
Obrazek

biorę czarne wdzianko i wchodzę
Obrazek

Obrazek

Zrobiłem setki zdjęć (pewnie takich samych)
Obrazek

Posiedzieliśmy
Obrazek

Postaliśmy
Obrazek

Cudowne majestatyczne miejsce
Obrazek

Obrazek

Obrazek

to od razu troche fotek z rana - słońce nad 4-tysięcznikami, Kazbek - w innych kolorach
Obrazek

Obrazek

:hearts: :hearts: :hearts: :hearts:
Obrazek

8O 8O 8O
Obrazek

Obrazek

Obrazek

4-tysięczniki
Obrazek

Obrazek

Obrazek

KAŻDY ma takie zdjęcie ;)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

jeszcze niżej
Obrazek

tam byliśmy, nad nami latały orły 8O 8O
Obrazek

Obrazek

Obrazek

To na bank jedno z najpiękniejszych miejsc, w których byłem ever - next to come

:cisza: :cisza: :cisza:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 05.09.2023 10:23

:hearts: :hearts: :hearts:
Mój pomysł na Gruzję to właśnie połazić trochę po górkach, ale trochę dalej od drogi :D
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 05.09.2023 10:43

Możesz to zrobić wjeżdżając z Kobi wagonikiem wpierw na 3000 m npm, a potem zjeżdżając na 2750 m npm

tutaj
Obrazek

My zrobiliśmy mini - trekking tutaj, tam, gdzie wjeżdża kanapa (nieczynna latem była) to górna stacja wyciągu (3300 m npm)
Obrazek

:jupi:
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 05.09.2023 10:45

Właściwie tylko: WOW :hearts: Tak podaną Gruzją namawiasz bardzo :plusone:

pozdrawiam, Michał
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 05.09.2023 18:39

8O 8O
Mega widoki!!! Brakuje mi słów, żeby napisać coś orginalnego , wyrażającego jak mi się podobają :) .
Na zdjęciach miejsce super, to w realu musi być zachwycające :hearts: .
Fakt, że mój monitor ma ładne kolorki :mg:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 05.09.2023 19:02

Tony, toż to prawdziwa uczta dla oczu. Zachwycające miejsce.
Właściwie to mam jak Wiola, słów mi brakuje :D .
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Gruzja - საქართველო

Gruzja na wariata ;) 08.23 THE END - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone