Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gruzja na wariata ;) 08.23 THE END

W Gruzji znajduje się najgłębsza jaskinia na świecie. Jaskinia Wieriowkina w Górach Gagryjskich ma głębokość 2212 metrów. W tym państwie znajduje się także druga najgłębsza jaskinia na świecie – Jaskinia Krubera. Na terenie Gruzji znajduje się aż 786 lodowców. Gruzja uznawana jest za najstarszy region winiarski świata: winorośl na tych terenach uprawiano już 9 tysięcy lat temu. Najważniejsze tutejsze szczepy winogron to Rkatsiteli i Saperavi.
mysza73
Weteran
Re: Gruzja na wariata ;) 08.23

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 04.09.2023 12:34

tony montana napisał(a):
marze_na napisał(a):Piękna seria górskich krajobrazów :hearts: .

Trochę ich teraz będzie, ponieważ spędzimy tu trochę czasu :)
:rotfl:
No to dawaj, dawaj :oczko_usmiech:
Aglaia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aglaia » 04.09.2023 12:46

Fajnie, że jest kolejna relacja z Gruzji - to piękny kierunek i zawsze miło popatrzeć, powspominać i zobaczyć co się zmieniło.

Widzę, że drogi w Gruzji przez 10 lata znacząco się poprawiły a jeszcze planowany tunel omijający Przełęcz Krzyżową. To będzie luksus :rotfl: . Mentalność kierowców niekoniecznie uległa zmianie - chociaż mój mąż po przejechaniu pewnie kilku milionów km na prawie wszystkich kontynentach (poza Ameryką Pn i Antarktydą) twierdzi, że drogi drogami ale najwięcej wariatów na drogach spotkał w Chorwacji i mimo zaliczanych kilometrów, w kolejnych mniej lub bardziej dziwnych krajach zdania od ponad 15 lat nie zmienił...
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 04.09.2023 14:25

mysza73 napisał(a):
tony montana napisał(a):

No czekaj, czekaj, bo ludzie nie nadążą czytać ..... i komentować :nice: :jupi: :jupi: :jupi:

Aglaia napisał(a):Fajnie, że jest kolejna relacja z Gruzji - to piękny kierunek i zawsze miło popatrzeć, powspominać i zobaczyć co się zmieniło.

Widzę, że drogi w Gruzji przez 10 lata znacząco się poprawiły a jeszcze planowany tunel omijający Przełęcz Krzyżową. To będzie luksus :rotfl: . Mentalność kierowców niekoniecznie uległa zmianie - chociaż mój mąż po przejechaniu pewnie kilku milionów km na prawie wszystkich kontynentach (poza Ameryką Pn i Antarktydą) twierdzi, że drogi drogami ale najwięcej wariatów na drogach spotkał w Chorwacji i mimo zaliczanych kilometrów, w kolejnych mniej lub bardziej dziwnych krajach zdania od ponad 15 lat nie zmienił...

No ja może za mało razy byłem w Cro, chyba 5 do kupy. Podtrzymuję jednak to, co pisałem wcześniej - ciężko się jeździ w Gruzji, no chyba, że wszędzie autostrady zrobią
I porządne poświetlenie, aby leżące na środku drogi krowy i psy było widać

:papa: :papa:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 04.09.2023 14:50

tony montana napisał(a):
mysza73 napisał(a):
tony montana napisał(a):

No czekaj, czekaj, bo ludzie nie nadążą czytać ..... i komentować :nice: :jupi: :jupi: :jupi:

No dobra, dobra :lezekwicze:
Aglaia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aglaia » 04.09.2023 15:28

tony montana napisał(a):
mysza73 napisał(a):
tony montana napisał(a):

Aglaia napisał(a):Fajnie, że jest kolejna relacja z Gruzji - to piękny kierunek i zawsze miło popatrzeć, powspominać i zobaczyć co się zmieniło.

No ja może za mało razy byłem w Cro, chyba 5 do kupy. Podtrzymuję jednak to, co pisałem wcześniej - ciężko się jeździ w Gruzji, no chyba, że wszędzie autostrady zrobią
I porządne poświetlenie, aby leżące na środku drogi krowy i psy było widać

:papa: :papa:

Jak zrobią wszędzie te autostrady to już nie będzie ta Gruzja tylko taka Szwajcaria wschodu a to przecież nie o to chodzi. I tak dobrze, że teraz właściwie w większość fajnych miejsc da się dojechać zwykłym autem bo 10 lat temu to jednak bez 4x4 i dużego prześwitu było to niemożliwe. Postęp jest.

A są kraje gdzie w nocy, poza miastami się nie jeździ. Ubezpieczenie nie obejmuje takich szaleńców ;-) .
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 04.09.2023 20:00

Świat robi się mały przez to unowocześnianie i wygładzanie dróg :oczy: , przy okazji wiele atrakcji znika z mapy Europy , lub zastępowane jest przez luksusowe hotele i pensjonaty . . .
Oglądajmy więc piękne zdjęcia jakimi dzieli się z nami Tony :D

Pozdrawiam
Piotr
_Piotrek_
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) _Piotrek_ » 04.09.2023 21:15

Piękną pogodę mieliście na przełęczy i pod pomnikiem, widoki na okolice są rewelacyjne no i turystów też nie brakowało.
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 04.09.2023 22:53

Góry się zaczynają, pięknie :mg: Świetnie, że pogoda dopisywała :) .
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 05.09.2023 10:54

piotrf napisał(a):Świat robi się mały przez to unowocześnianie i wygładzanie dróg :oczy: , przy okazji wiele atrakcji znika z mapy Europy , lub zastępowane jest przez luksusowe hotele i pensjonaty . . .
Oglądajmy więc piękne zdjęcia jakimi dzieli się z nami Tony :D

Pozdrawiam
Piotr

Akurat w Gruzji to się bardzo przydaje - moim zdaniem współczynnik wypadków i niebezpiecznych sytuacji zmniejszy się o 500% ;)

:)

_Piotrek_ napisał(a):Piękną pogodę mieliście na przełęczy i pod pomnikiem, widoki na okolice są rewelacyjne no i turystów też nie brakowało.

No w sumie cały czas mieliśmy piękną pogodę :)
Nieraz byli turyści ale np na 2750 m npm nad Gudauri byliśmy kompletnie sami :)

Dawigs napisał(a):Góry się zaczynają, pięknie :mg: Świetnie, że pogoda dopisywała :) .

I trochę "potrwają"

:jupi:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 05.09.2023 11:11

Szaleństwo widoków na Cminda Sameba

Jako, że chcemy sie trochę przejść, parkujemy na dalszym parkingu - tym dla trekkingowców, którzy chcą podejść nieco pod Kazbeg (5047 m npm).
Obrazek

od kilku lat można oczywiście zaparkować przy samym klasztorze
Obrazek

Widok 4-tysięczników jest powalający
Obrazek

Ale Kazbeg tez nam się pokazuje (jest popołudnie i słońce jest na zachodzie, zatem przyjedziemy tu jeszcze jutro rano, aby mieć na ten słynny szczyt lepszy pogled)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nasz parking widziany już z Cminda Sameba. O klasztorze poczytajcie w necie - jeśli jesteście zainteresowani historią - ja się skupię na zdjęciach :0
Obrazek

oto i church
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Stepancminda (1800 m npm) w dole
Obrazek

Obrazek

W górze potężne masywy
Obrazek

Jest wspaniale
Obrazek

No, ale trzeba wejść do klasztoru
Obrazek

biorę czarne wdzianko i wchodzę
Obrazek

Obrazek

Zrobiłem setki zdjęć (pewnie takich samych)
Obrazek

Posiedzieliśmy
Obrazek

Postaliśmy
Obrazek

Cudowne majestatyczne miejsce
Obrazek

Obrazek

Obrazek

to od razu troche fotek z rana - słońce nad 4-tysięcznikami, Kazbek - w innych kolorach
Obrazek

Obrazek

:hearts: :hearts: :hearts: :hearts:
Obrazek

8O 8O 8O
Obrazek

Obrazek

Obrazek

4-tysięczniki
Obrazek

Obrazek

Obrazek

KAŻDY ma takie zdjęcie ;)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

jeszcze niżej
Obrazek

tam byliśmy, nad nami latały orły 8O 8O
Obrazek

Obrazek

Obrazek

To na bank jedno z najpiękniejszych miejsc, w których byłem ever - next to come

:cisza: :cisza: :cisza:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 05.09.2023 11:23

:hearts: :hearts: :hearts:
Mój pomysł na Gruzję to właśnie połazić trochę po górkach, ale trochę dalej od drogi :D
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 05.09.2023 11:43

Możesz to zrobić wjeżdżając z Kobi wagonikiem wpierw na 3000 m npm, a potem zjeżdżając na 2750 m npm

tutaj
Obrazek

My zrobiliśmy mini - trekking tutaj, tam, gdzie wjeżdża kanapa (nieczynna latem była) to górna stacja wyciągu (3300 m npm)
Obrazek

:jupi:
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 05.09.2023 11:45

Właściwie tylko: WOW :hearts: Tak podaną Gruzją namawiasz bardzo :plusone:

pozdrawiam, Michał
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 05.09.2023 19:39

8O 8O
Mega widoki!!! Brakuje mi słów, żeby napisać coś orginalnego , wyrażającego jak mi się podobają :) .
Na zdjęciach miejsce super, to w realu musi być zachwycające :hearts: .
Fakt, że mój monitor ma ładne kolorki :mg:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 05.09.2023 20:02

Tony, toż to prawdziwa uczta dla oczu. Zachwycające miejsce.
Właściwie to mam jak Wiola, słów mi brakuje :D .
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Gruzja - საქართველო

Gruzja na wariata ;) 08.23 THE END - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies