Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gruzja na wariata ;) 08.23 THE END

W Gruzji znajduje się najgłębsza jaskinia na świecie. Jaskinia Wieriowkina w Górach Gagryjskich ma głębokość 2212 metrów. W tym państwie znajduje się także druga najgłębsza jaskinia na świecie – Jaskinia Krubera. Na terenie Gruzji znajduje się aż 786 lodowców. Gruzja uznawana jest za najstarszy region winiarski świata: winorośl na tych terenach uprawiano już 9 tysięcy lat temu. Najważniejsze tutejsze szczepy winogron to Rkatsiteli i Saperavi.
tony montana
Weteran
Re: Gruzja na wariata ;) 08.23

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 01.09.2023 06:29

_Piotrek_ napisał(a):Le szato ciekawy, co prawda starsze niż sam budynek, jest pewnie wino które można w okolicy nabyć, ale, zapamiętam, bo będę chciał kiedyś wrócić w te rejony, żeby na spokojnie podelektować się bliższą i dalszą naturą i jej owocami, a raczej sokami, sfermentowanymi ;).

Budynek jest igła - ale wspaniale komponuje się z otoczeniem :)

wiola2012 napisał(a):Pięknie :D
Gruzja już przed wojną była wysoko na mojej liście, potem miałam obawy co do bezpieczeństwa podczas podróży do tej byłej sowieckiej republiki, ale jak ludzie latają i wracają, to znaczy, że jest ok :) .
Stan dróg, sposób jazdy, uprzejmość ludzi itp kwestie, na które zwróciłeś uwagę, wcale mnie nie zniechęcają. Spodziewałam się natomiast, że ceny będą podobne jak w Polsce lub niższe (tak wywnioskowałam z różnych artykułów w necie, jak widać błędnie :mg: ).
Aha, zapomniałabym: Nawet nie myśl o tym, żeby zaniechać tej relacji. To już lepiej Walię sobie odpuść ;)

Wszystko to co napisałaś to racja :)
Oprócz ostatniego zdania - Walia nie jest popularnym kierunkiem, ale zobacz w tej krótkiej relacji jakie tam pokazuję krajobrazy.
Aktualnie góry, ale były zamki, będzie szerokie morze zaraz i piękna wioseczka Bedgelert (cudo)

:papa:

Zagłębiowski napisał(a):
tony montana napisał(a):Chateau White Flags

Bardzo ładne niebanalne miejsce noclegowe, gdyby kiedyś przyszło pojawić się w tym kierunku, chętnie skorzystam.
Dziękuję za piękną prezentację.

Ciekawe również ujęcia z Tbilisi.

Warto przenocować, jeśli cena będzie nadal atrakcyjna. Wg mnie obiekt stanie się mocno popularny już niedługo, to i cena może skoczyć. Super miejsce wypadowe na Kachetię

:papa:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 01.09.2023 07:42

Telavi

Jako, że nasza droga w kierunku Gruzińskiej Drogi Wojennej prowadzi przez Telavi - zajeżdżamy na chwilę do miasta.
Parkujemy darmowo obok Twierdzy Batoni.
Obrazek

Wieża dla dział
Obrazek

Taki dźwig udało mi się uchwycić
Obrazek

Obchodzimy twierdzę z jednej strony...
Obrazek

Obrazek

Tu dalej nie ma przejścia
Obrazek

Wracamy do miejsca, w którym parkujemy
Obrazek

Centrum Telavi - wymarłe, bo przecież jest dopiero po 9 rano. Choć w sklepiku kupimy dwie duże zimniutkie wody
Obrazek

Obrazek

Taka sytuacja
Obrazek

Syrena niesie winogrona....a może to są uszy :serduszka:
Obrazek

ładny bluszcz
Obrazek

Wchodzimy na teren twierdzy, towarzyszą nam dwa psy. Rezydenci twierdzy, czyli inne dwa psy zaczynają ujadać. Nie na nas, tylko na te dwa "nasze" psy
Obrazek

NASZE SABAKI
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Oprócz murów niewiele tu jest
Obrazek

"mój"
Obrazek

No to wychodzimy
Obrazek

Żegnamy się z Telavi
Obrazek

I jedziemy do Anaruri - jechaliśmy 1h45 min drogą nr 43
Obrazek

Po drodze w południowej części zbiornika Zhinvali taka sytuacja - przedsiębiorczy Gruzini stawiają różne instalacje typu serduszka, na których tle można zrobić sobie zdjęcie (5 GEL) czy tego typu hamaki - taniej bo tylko 3 GEL ;) (to wszystko przy straganach z goodies)
Obrazek

Kolor wody zbiornika Zhinvali powala
Obrazek

Można się kąpać tutaj
Obrazek

Na dole jest mini-resort (pójdziemy)
Obrazek

Stawiamy auto na dużym parkingu przy twierdzy Anaruri (płaty 3 GEL - opłata u Pana przy szlabanie przy wyjeździe), jest tutaj też dużo straganów z mydłem i powidłem)
I idziemy zobaczyć twierdzę - wejście free
Obrazek

Obrazek

Obrazek

To zdjęcie już znamy
Obrazek

Tu nie można było wchodzić, zatem tylko "zza krat"
Obrazek

Obrazek

W środku twierdzy
Obrazek

Obrazek

Schodzimy na plażę
Obrazek

Ludzie "bawią się, tańczą się"
Obrazek

Szukamy toalety... jest taka - płatna u Pani 1 GEL (kranik obok)
Obrazek

Na dole ciężko się chodzi bo formalnie brak chodnika, kluczy się pomiędzy budkami z frytkami mi lodami a jeżdżącymi tutaj autami szukającymi parkingu na dole (są)
Obrazek

Obrazek

Wjeżdżamy na słynną Gruzińską Drogę Wojenną właśnie w Anaruri.
I od razu jest znowu to, o czym pisałem we wstępniaku do relacji - wyprzedzanie na zakrętach, wyprzedzanie na trzeciego, wyprzedzane długimi metrami zdezelowanymi autami które ledwo ciągną, a wydawało się nam, że jedziemy dość dobrze/sprawnie i nie jesteśmy zawalidrogami ;)

Głodniejemy - kawałek za Pasanauri - te 23 km "trwało" bardzo długo - jest rząd knajpek po lewej - wszystkie nieźle oceniane.
Obrazek

Decydujemy się na pierwszą z prawej - Chabarukhi (4,4)
Chinkali - zestawy po 5 sztuk (wzięliśmy z beef - najlepsze, z pieczarką - średnie i z serem - ok), cena za sztukę od 1,50 GEL
Obrazek

Do tego takie wino - jako, że ja prowadzę, to tylko moczę usta. jest ŚWIETNE. Kosztowało 40 GEL (ponad 60 zł) ale w sklepie też kosztuje widzieliśmy między 36-38 GEL
Obrazek

Taki widok mamy z okna, to teren, w którym urządzane są raftingi.
Obrazek

W końcu dojeżdżamy do "dolnego" Gudauri (ok 1800 m npm), kawa
Obrazek

Widok z okna z kawy
Obrazek

W kolejnych odcinkach
Obrazek

Obrazek

Obrazek

:papa: :papa: :papa:
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 01.09.2023 08:04

Te widoki z górami w tle, ostatni zamek nad wodą - piękne. One chyba do mnie najbardziej trafiają ... :spoko:

pozdrawiam, Michał
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 01.09.2023 12:58

majkik75 napisał(a):Te widoki z górami w tle, ostatni zamek nad wodą - piękne. One chyba do mnie najbardziej trafiają ... :spoko:

pozdrawiam, Michał

Obiecuję, że będzie takich sporo :)
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 01.09.2023 15:33

Nadrobiłam :proszedzieki:

tony montana napisał(a):W kolejnych odcinkach
Obrazek

tak więc
wiola2012 napisał(a):Aha, zapomniałabym: Nawet nie myśl o tym, żeby zaniechać tej relacji. To już lepiej Walię sobie odpuść ;)
Zgadzam się z Koleżanką :mg:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 01.09.2023 17:14

Aleś się rozpisała Mysz....

:bojesie:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 01.09.2023 17:23

tony montana napisał(a):Aleś się rozpisała Mysz....
Muszę się zaaklimatyzować :jezykprosto:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 01.09.2023 19:36

Kolor wody rzeczywiście piękny :hearts:

I używasz map.cz :mg:
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 01.09.2023 22:20

tony montana napisał(a):
wiola2012 napisał(a):Pięknie :D
.....
Aha, zapomniałabym: Nawet nie myśl o tym, żeby zaniechać tej relacji. To już lepiej Walię sobie odpuść ;)

Wszystko to co napisałaś to racja :)
Oprócz ostatniego zdania - Walia nie jest popularnym kierunkiem, ale zobacz w tej krótkiej relacji jakie tam pokazuję krajobrazy.
Aktualnie góry, ale były zamki, będzie szerokie morze zaraz i piękna wioseczka Bedgelert (cudo)

Ależ oczywiście, walijskie krajobrazy i zameczki są piękne. Czytam i oglądam :D i Walię, i Hiszpanię, i Gruzję .... i jestem pełna podziwu, że Ci się te wszystkie zdjęcia i wątki nie pomylą.
Tylko jakby czasu i chęci zabrakło to z Gruzji nie rezygnuj :mg:
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 01.09.2023 23:32

piekara114 napisał(a):
tony montana napisał(a):Obrazek

Piękny budynek

Też zwróciłem uwagę na ten budynek. Takie Irańskie klimaty.

tony montana napisał(a):
Dawigs napisał(a):Zostawiam ślad. Piękne zdjęcia pięknych miejsc :lol: .

Zgadza się, szczególnie widoki górskie - już niedługo będą niesamowite :)

I tu mnie masz 8) . Już nie mogę się doczekać :D chociaż te gruzińskie twierdze i świątynie też ładne. Dla nas egzotyczne.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 04.09.2023 07:42

maslinka napisał(a):Kolor wody rzeczywiście piękny :hearts:

I używasz map.cz :mg:

Używam, bo są bardzo fajne. I podają wysokości wielu szczytów :)

wiola2012 napisał(a):Ależ oczywiście, walijskie krajobrazy i zameczki są piękne. Czytam i oglądam :D i Walię, i Hiszpanię, i Gruzję .... i jestem pełna podziwu, że Ci się te wszystkie zdjęcia i wątki nie pomylą.
Tylko jakby czasu i chęci zabrakło to z Gruzji nie rezygnuj :mg:

A to nie wiedziałem, że czytasz Walię, bo chyba tam nie widziałem za wielu komentarzy :)
:proszedzieki:

Dawigs napisał(a):
piekara114 napisał(a):
tony montana napisał(a):Obrazek

Piękny budynek

Też zwróciłem uwagę na ten budynek. Takie Irańskie klimaty.

tony montana napisał(a):
Dawigs napisał(a):I tu mnie masz 8) . Już nie mogę się doczekać :D chociaż te gruzińskie twierdze i świątynie też ładne. Dla nas egzotyczne.

W góach trochę czasu spędzimy. I będziemy wysoko wyjeżdżać kolejkami/wyciągami
:serduszka:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 04.09.2023 08:24

Gruzińska Droga Wojenna

Wspomniane Gudauri to rozrzucony na wysokości od 1800-2200 m npm kurort. Oczywiście z Gudauri można wjechać gondolką jeszcze wyżej - na ponad 3000 m a potem zjechać na 2750m, co my uczyniliśmy później, ale od strony Kobi. W zimie zaś można wjechać z nartami na ponad 3300 aby tam cieszyć się białym szaleństwem (mocno do rozważenie narty w Gruzji!).
My jedziemy jeszcze wyżej, aby kilka/kilkanaście serpentyn (za cudem, które zaraz pokażę), osiągnąć Przełęcz Krzyżową (2379 m n.p.m)
Kilkadziesiąt, no, max 150 metrów niżej zatrzymujemy się na dużym parkingu (płatny przy wyjeździe 3 GEL) przy pomniku przyjaźni rosyjsko-gruzińskiej.
Obrazek

Przełęcz Krzyżowa wyżej po prawej stronie zdjęcia
Obrazek

To chyba Bidara (w zależności od tego, o którym wierzchołku mówimy 3011-3174 m npm)
Obrazek

Tak wygląda pomnik
Obrazek

quasi panoramka
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Widok na południową część doliny
Obrazek

Obrazek

północno-zachodnią
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pod pomnikiem znajdziemy krzesełko, do którego jest spora kolejka, niekoniecznie potrzebujemy zdjęcia na krzesełku :)
Obrazek

Inne ustawienia
Obrazek

O, tam krzesełko
Obrazek

Obrazek

Masyw na północnym-wschodzie raz jeszcze
Obrazek

Spędziliśmy tutaj z godzinę, po przejechaniu przez najwyższy punkt w tej części gór takie widoczki
Obrazek

Obrazek

8O 8O
Obrazek

Obrazek

Dojeżdżamy do atrakcji zwanej w gmaps: Travertine Mineral Springs
Obrazek

Z wnętrza góry na powierzchnie wypływa woda zawierająca w sobie duże nasycenie soli mineralnych i tworzy trawertynowe skały osadowe o ciekawej kolorystyce
Obrazek

Można pić, ludzie nawet brali tę wodę mineralną do butelek
Obrazek

Po drugiej stronie taki potwór, być może to nawet Sadzele (ponad 3300 m npm)
Obrazek

Obrazek

Pełno tutaj straganów z goodies
Obrazek

Czurczele
Obrazek

Jadąc dalej w kierunku Stepancminda widzimy duże mobile poparkowane na poboczu drogi - tutaj policja pilnuje, aby każdy zjechał do kolejki, współczucia dla kierowców, naprawdę :(
Obrazek

Kierowcy czekają w kolejce nawet tydzień, aby móc przedostać się na drugą stronę do Rosji, a leci tedy tranzyt z Gruzji, Armenii, Turcji, a częściowo także z Azerbejdżanu oraz Iranu.
W chwili obecnej jest to jedyne funkcjonujące przejście na granicy rosyjsko-gruzińskiej, dlatego jest ono non stop przeciążone. Wkrótce przejazd do Stepancmindy znacząco się skróci, ponieważ trwa budowa 9-kilometrowego tunelu omijającego m.in. przełęcz Krzyżową.

Dojeżdżamy do Stepancmindy
Obrazek

i od razu wjeżdżamy pod Cminda Sameba
Obrazek

cdn
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 04.09.2023 08:43

Widoki na góry i doliny monumentalne ... Widać przestrzeń ... 8)

pozdrawiam, Michał
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 04.09.2023 08:46

Piękna seria górskich krajobrazów :hearts: .
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 04.09.2023 10:18

majkik75 napisał(a):Widoki na góry i doliny monumentalne ... Widać przestrzeń ... 8)

pozdrawiam, Michał

Są. I Będą :)

marze_na napisał(a):Piękna seria górskich krajobrazów :hearts: .

Trochę ich teraz będzie, ponieważ spędzimy tu trochę czasu :)
:rotfl:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Gruzja - საქართველო

Gruzja na wariata ;) 08.23 THE END - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone