Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gruzja na wariata ;) 08.23 THE END

W Gruzji znajduje się najgłębsza jaskinia na świecie. Jaskinia Wieriowkina w Górach Gagryjskich ma głębokość 2212 metrów. W tym państwie znajduje się także druga najgłębsza jaskinia na świecie – Jaskinia Krubera. Na terenie Gruzji znajduje się aż 786 lodowców. Gruzja uznawana jest za najstarszy region winiarski świata: winorośl na tych terenach uprawiano już 9 tysięcy lat temu. Najważniejsze tutejsze szczepy winogron to Rkatsiteli i Saperavi.
piekara114
Opiekun działu
Re: Gruzja na wariata ;) 08.23 Mt.Zuruldi views na 5-tysięcz

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 18.10.2023 08:50

wiola2012 napisał(a):Podróżowanie jest jak narkotyk. Ciągle chce się więcej, więc moja lista miejsc do zobaczenia się wydłuża.
Dokładnie tak, co chwilę chce się coś nowego :mg:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 11.12.2023 11:31

piotrf napisał(a):Piękne , zapierające dech widoki :D i klimatyczne miejsca , tak w dziennym świetle , jak i w zapadającym zmroku .
Odrabiam zaległości po ostatnim w tym roku ( chyba :oczko: ) urlopie i cieszą się , że sporo mam do odrobienia :mg:

Pozdrawiam
Piotr

Zgadzam się, Mestia to fantastyczne miejsce - ale posiedziałbym tam z 3-4 dni :)
Może kiedyś?

wiola2012 napisał(a):Podpisuję się pod tym co napisał Piotr, bo trafił w sedno :D .
Podróżowanie jest jak narkotyk. Ciągle chce się więcej, więc moja lista miejsc do zobaczenia się wydłuża. Ranking też. Gruzja była na dalszej pozycji teraz jest już na podium :lol:

Ciągle chce się więcej i jak w moim (ale widzę, że i w Twoim chyba) przypadku - dalej :)

Fajnie jest w tej "klasycznej" Europie, no ale już trochę (skandal!) nudno momentami hihi

piekara114 napisał(a):
wiola2012 napisał(a):Podróżowanie jest jak narkotyk. Ciągle chce się więcej, więc moja lista miejsc do zobaczenia się wydłuża.
Dokładnie tak, co chwilę chce się coś nowego :mg:

Beti musisz za Ocean ;) albo na Kaukaz :)

:papa:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 11.12.2023 12:56

Zugdidi oraz Ureki

Pałac Księcia Dadiani - po to zajechaliśmy na chwilę znów do Zugdidi - nie udało się zajrzeć tutaj, gdy spaliśmy w mieście dwa dni temu.
Obrazek

Pałac pochodzi z pierwszej połowy XIX wieku, w którym obecnie działa jedno z najstarszych na Kaukazie muzeów historycznych z imponującą kolekcją 41 tys. eksponatów.
Obrazek

Obrazek

Niestety w niektórych miejscach jest podniszczony
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jest tu także przyjemny park
Obrazek

Obrazek

Mieliśmy ochotę na kawę po długiej drodze z Mestii, ale nie było tutaj gdzie jej kupić :(
Obrazek

To jedziemy do Ureki - a tak w ogóle to taka traskę robimy
Obrazek

Po jakimś czasie zajeżdżamy do Ureki - pływać!!
Miasteczko to takie nasze Władysławowo - parkujemy darmowo z boku ulicy przy boisku i idziemy coś zjeść

Jemy w Hotelu National (oceny 4.6), ceny znośne, kebab na patyku, chicken na patyku, pieczarki smażone, sałatka, trzy szklanki wina, dwie oranżady - 80 GEL

Idziemy na plażę.....
Obrazek

Bierzemy dwa leżaki i parasol - Pan ustawia leżaki, czyści je, "odpala" parasol i pobiera opłatę 20 GEL za cały dzień.
Pan nie ma żadnych "oznaczeń" - wcześniej i później siedzi na krzesełku pod parasolem 20 metrów za nami ;)
Ale ma goły i opalony brzuch, więc na pewno z Urzędu ;)
Obrazek

Po płaży chodzą panie i panowie z sokami, kawą mrożoną (bierzemy dwie za total 10 GEL były pyszne!), popcorn i inne goodies
Jak widać niektórzy wierzą mocno w cudowne działanie magnetyzującego (magnetiti) czarnego piasku, który jest meeega gorący :)
Obrazek

o taki piasek, woda bardzo ciepła!!
Obrazek

Przy głowach (tak, dosłownie przy nich) odbywa się szaleństwo skuterowe, masakra
Obrazek

Późnym popołudniem
Obrazek

Zgłodnieliśmy, a przed lotem który mamy 23.50 chcemy jeszcze coś zjeść, idziemy do jednego lokali przy main street
Obrazek

dawali tu cudowne pieczarki, bardzo miła obsługa, swojskie panie, uprzejme i nawet dały Żonie wino za free :)
Obrazek

Dojeżdżamy na lotnisko - Pan odbiera od nas auto, coś tam sprawdza (może czy fotoradar nas nie złapał, bo szwagrom to 2 miesiące później sprawdzali)
Obrazek

i fruuuu nach DANZIG
Obrazek

THE END
dzięki!
BYE!
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 11.12.2023 14:12

Dziękuję za relację, fantastyczna :hearts: I na pewno będzie podstawą do rozważań na kiedyś jak będziemy planowali Gruzję, a przynajmniej jej jakiś kawałek.

Pozdrawiam, Michał :papa:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 11.12.2023 14:22

tony montana napisał(a):Beti musisz za Ocean ;) albo na Kaukaz :)
Powoli, powoli, przed 50-tką na pewno :D jeszcze trochę czasu mam :lol:

tony montana napisał(a):albo na Kaukaz :)
I tu Cię zaskoczę, bo miałam okazję odwiedzić Krasnodar i Ufę, i wioski w okolicy z mikro polami naftowymi (dzikimi :lol: )

Ja już zapomniałam, że ta relacja nie była skończona....
Gruzja kiedyś wpadnie, może bardziej górsko :cfaniak: tylko trzeba nad kondycją popracować, a to :lol:

:papa:
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 11.12.2023 18:35

Ale szybkie znienacka zakończenie :lol: . Pałac na zewnątrz zwłaszcza w górnej części widać, że nawiązuje stylem do starszych budowli. Dziękuję za fajną relację :) .
Aglaia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aglaia » 12.12.2023 10:46

Dzięki za kolejną super relację, dzięki której przypomniałam sobie jak to w Gruzji dawniej bywało i miałam okazję zobaczyć jak bardzo przez te 10 lat się zmieniła. Może kiedyś wrócimy tam z bąbelkami.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 12.12.2023 20:10

Fajna relacja Ci wyszła, konkretna i ciekawa. Pewnie posłuży za wstępny plan dla naszej podróży. Gruzja, jak już pisałam, będzie na pewno. Mam nadzieję, że wcześniej niż później, bo nie chcę, żeby wzrost popularności zrobił z niej drugą Albanię. A może już zrobił :?: .
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 15.12.2023 18:43

tony montana napisał(a): . . . i fruuuu nach DANZIG

Sprawdziłem tablicę i tylko Kutaisi z literowych napisów jest dla mnie zrozumiałe :oczko_usmiech:
Dzięki za relację :proszedzieki:

Pozdrawiam
Piotr
Poprzednia strona

Powrót do Gruzja - საქართველო

Gruzja na wariata ;) 08.23 THE END - strona 10
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies