Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Grudzień 2010 - co polecacie??

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
VOID
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) VOID » 20.12.2009 22:22

Jak w temacie... Miało być wrześniowe zwiedzanie Gruzji... Ale niestety życie pokrzyżowało plany. Zostaje mi grudzień. Pierwsze wakacje od 4 lat... Chcemy (2+2) jechać własnym autem gdzieś na miesiąc. Troche wygrzać kości troche pozwiedzać. Prosze sie nie przejmować długościa trasy - zawsze możemy wydłużyć pobyt o tydzień czy dwa. Może ktoś z cromaniaków bywał w tych miesiącach w ciekawych krajach to chetnie poczytam opinii i wszelkich sugestii.
PZDR 4 ALL
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 20.12.2009 23:25

VOID napisał(a):Jak w temacie... Miało być wrześniowe zwiedzanie Gruzji... Ale niestety życie pokrzyżowało plany. Zostaje mi grudzień. Pierwsze wakacje od 4 lat... Chcemy (2+2) jechać własnym autem gdzieś na miesiąc. Troche wygrzać kości troche pozwiedzać. Prosze sie nie przejmować długościa trasy - zawsze możemy wydłużyć pobyt o tydzień czy dwa. Może ktoś z cromaniaków bywał w tych miesiącach w ciekawych krajach to chetnie poczytam opinii i wszelkich sugestii.
PZDR 4 ALL

W grudniu jechac autem ....wygrzac kości . To poważne wyzwanie. :D
Przez śniegi i zamiecie. :D
verus
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) verus » 20.12.2009 23:50

Maroko, autem powinienieś w miesiąc objechać. Do Giblartaru ok. 3.5 tys km. a potem to już z górki 8) Tylko czy się wygrzejesz w 20-25'C ? Jak chcesz naprawdę wysokich temperatur to niestety autem nie dojedziesz...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.12.2009 23:54

VOID napisał(a):Chcemy (2+2) jechać własnym autem gdzieś na miesiąc. Troche wygrzać kości troche pozwiedzać. Prosze sie nie przejmować długościa trasy - zawsze możemy wydłużyć pobyt o tydzień czy dwa.
PZDR 4 ALL

Myślę, że własnym autem to ciężko będziesz miał w Europie znaleźć ciepłem miejsce z temperaturą powyżej 20 stopni. Raczej o tej porze roku półkula północna odpada, może Egipt w rejonach Sharm El Sheikh, ale tam raczej samolotem. Nawet na Malcie gdzie panują mordercze upały - o tej porze roku jest 17-19 stopni.
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 21.12.2009 00:03

verus napisał(a):Maroko, autem powinienieś w miesiąc objechać. Do Giblartaru ok. 3.5 tys km. a potem to już z górki 8) Tylko czy się wygrzejesz w 20-25'C ? Jak chcesz naprawdę wysokich temperatur to niestety autem nie dojedziesz...

Eeeetam. Spoko autem dojedzie. Wiem, bo byłam. Tylko 3 tygodnie. A Void ma wiecej czasu :) I nie musi po Maroku robić tylu kilosów. W lstopadzie było dość ciepło - choć w górach był śnieg i herbata nam w kubkach przymarzała. No ale to była wysooooko.

Południe Włoch. W listopadzie chodziłam w krótkim rękawku i opalać się można. Ale wieczorkiem sweter.
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 21.12.2009 00:24

W miesiąc spokojnie dojedziesz do Damaszku i z powrotem.
Robiłem to dwa razy - więc wiem,że możliwe - oczywiście zwiedzając po drodze miedzy innymi Stambuł, Ankarę , Kapadocje , Damaszek, Aleppo, Latakie, Palmyre w powrotnej drodze całe wybrzeże Turcji aż do Izmiru - następnie prom do Stambułu i już w prawie w domu - Bułgaria , Rumunia, Węgry , Wideń. Fakt - było to co prawda w innych miesiącach - bo w maju i pazdzierniku. ! :) ale co tam !
Ostatnio edytowano 21.12.2009 08:32 przez mariusz-w, łącznie edytowano 1 raz
U-la
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) U-la » 21.12.2009 01:51

A kontynuując trasę Mariusza - czytałam niedawno na travelbicie relację całkiem normalnych ludzi, którzy powędrowali do Iranu. Myślę, że to też możliwe w tym czasie. Nie wiem jak jest z pokonywaniem granic - trzeba by się dowiedzieć.

Pewnie im dalej na południe, tym większa szansa na "wygrzanie kości". Iran - przepiękne i bardzo mocno egzotyczne miejsca. Choć z drugiej strony, w irańskiej rzeczywistości i na plażach też trzeba się liczyć (zwłaszcza panie) z różnymi ograniczeniami.

A teraz jeszcze rzuciłam okiem na mapę i przeczytałam NA PRZYKŁAD TUTAJ, że do zrealizowania jest wariant promem z Turcji bądź Grecji na Cypr. Tam pobyć trochę i można się pokusić o Izrael i Jordanię może? W Zatoce Aqaba na pewno jest ciepło :)

Specjalistów od Turcji na forum jest już cała armia - na pewno pomogą!

A to poszalałam palcem po mapie :D :D :D

Nie wiem jak z kosztami tylko.

Pozdrawiam serdecznie i powodzenia!!! :D
Adam,K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam,K » 21.12.2009 08:37

jorgus111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jorgus111 » 21.12.2009 08:44

VOID napisał(a): Prosze sie nie przejmować długościa trasy -

Ta wycieczka byłaby dla Ciebie dobra :wink: Budapeszt - Bamako :D tylko że lista uczestników zamknęła się w lutym tego roku :?
VOID
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) VOID » 21.12.2009 09:18

No Maroko i Iran brane są pod uwagę. Co prawda Iran troszke mniej własnie ze względu na ograniczenia dla kobiet.
Rajd Budapeszt - Bamako odpada bo jedziemy z dwójką małych dzieci.
Syria też ze względu na dziwne restrykcje co do diesla i późniejsze ograniczenia w tankowaniu - a autko potrzebuje paliwka 8) :twisted: 8) .
Temperatury 20 - 25 st sa jak najbardziej optymalne :). Czyli zostaje skupienie sie na Maroku i Turcji bo Egipt mam zaliczony i jakoś mnie tam nie ciągnie.

Dzięki wszystkim za propozycje :) i czekam na dalsze
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 21.12.2009 12:18

VOID napisał(a):Czyli zostaje skupienie sie na Maroku i Turcji bo Egipt mam zaliczony i jakoś mnie tam nie ciągnie.

Jeśli marokańskie wybrzeże, to powinno być w miarę ciepło. W głębi kraju kurtki obowiązkowe.
Z Turcją odrobinę gorzej. Wprawdzie można mieć szczęście i trafić na ciąg ciepłych dni, ale można tak też i nie trafić. Największe szanse są na wybrzeżu M.Śródziemnego - im bliżej Hatay, tym lepiej. Ale i tam może w skrajnym przypadku poprószyć śniegiem, a deszcze nie należą w tym okresie do rzadkości. W głębi Turcji mrozy mogą spokojnie sięgnąć -20 stopni - co roku zdarzają się zamarznięcia.

Z takim kursem w ciepłe rejony wiąże się jeszcze w zasadzie kwestia opon - bo stąd trzeba by na zimowych wyruszać.

O wiele lepiej byłoby jednak polecieć samolotem (np. czarterem) i na miejscu ew. wynająć wóz. Wtedy Kanarki, Azory czy Madera - jak najbardziej. Odrobinę cieplej będzie na Wyspach Zielonego Przylądka.

Pozdrawiam,
Wojtek Franz
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 21.12.2009 20:22

Karol - Maderę rozważ! :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.12.2009 20:58

VOID napisał(a):..... i czekam na dalsze

Ciężko będzie z tym ciepełkiem w tym okresie w Europie.
Jak bryczka to zdecydowanie w kierunku Bliskiego Wschodu czyli wschodnia Turcja (w centralnej na Wyżynie Anatolijskiej w tym czasie jest zimno i biało)
Albo.......rozważ samolot, tyle że nie z Polski bo tu są chore ceny :twisted:
Nie ogranicza Cie to w niczym - kwestia wynajecia samochodu i po zawodach.
Jak samolot to poszukaj na zakładce promocyjnej Air Berlin - masa fajnych, ciepłych kierunków i dodatkowo za całkiem przyzwoite pieniądze. Dzieciaki masz małe to zniżki są duże :wink:
www.airberlin.com/site/angebote_a.php?LANG=pol&VON=DE

EDIT: a jak koniecznie bryczką to pomyślałbym o Sycylii - ukropu nie ma w tym okresie ale ciepło bywa
piotrmks
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrmks » 22.12.2009 16:58

Byłem w Turcji w drugiej połowie grudnia. Co prawda wiele lat temu ale podobno klimat ociepla sie :-).
Z tego co pamietam w Istambule było ok 10 stopni, pochmurno i siapiło.
Natomiast na pd wybrzezu było 15-20 stopni i mozna było pomoczyc nogi w morzu. Dalej jechalismy przez Gaziantep i Urfe. Śniegu tam nie było. Chyba, ze w górach na horyzoncie. Podróz skończyła się w Basrze (pd Irak). Ale nawet tam w grudniu było ledwo 20cm. I z trudem mozna było sie kapać w basenie. Poza tym często wiały silne, chłodne wiatry.
Podejrzeawam, że w Syrii czy Jordanii pogada bedzie podobna. Do tego dochodzi krótki grudniowy dzień co tez nie sprzyja podrózom.
W srodkowej Anatolii i wschodniej Turcji możesz spodziwać sie opadów i zamieci sniegu i tam chyba ciepełka nie znajdziesz.
VOID
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) VOID » 24.12.2009 10:52

Propozycja Piotrka z Airberlin jest faktycznie ciekawa.... Proponuje rozszerzyć wątek o propozycje grudniowego wyjazdu na cały świat... A nóż sie trafią jakieś promocje lotnicze :):):):)
Następna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies