Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Grudniowa wizyta u Grgura Ninskiego

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 25.02.2024 12:41

Dla mnie jest to jednak mało przyjemny widok... Wolę jak miasta żyją, a nie wyglądają jak umarłe...jakby mieszkańcy nie chcieli tu być.....
Co innego małe wioski czy mało turystyczne miejsca...
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 25.02.2024 13:05

piotrf napisał(a):Będziecie morsować :?: :smo:

Nie, Piotrze, tak jak już napisałam ;), kąpać się nie będziemy :) Morsowanie by to raczej nie było, bardziej takie nie wiadomo co ;) Zupełnie nie czuliśmy takiej potrzeby 8) I jeszcze trzeba by mieć ciuchy na przebranie, za dużo utrudnień... Ale jak ktoś bardzo lubi pływać, rozumiem, że może chcieć.

megidh napisał(a):
maslinka napisał(a):Z daleka widać "nowość", dzięki której wreszcie skończy się problem korków w miasteczku:
Jak my tam byliśmy ostatnio w 2014 roku, to w skałach widzieliśmy tylko wykute dziury, a teraz , po 10 latach, już most wisi :oczko_usmiech: .

Z tego, co wiem, mieli trochę przestojów ;), ale dobrze, że niedługo most powinien być oddany do użytku.

megidh napisał(a):Szkoda, że nie udało Wam się wejść na Mirabelę.

Byliśmy kiedyś, więc nie szkodzi ;)

wiolek_lp napisał(a):W Zagrzebiu mieliśmy spędzić pół dnia i nocy na jarmarku, ale przed wyjazdem już problemy a autem pokrzyżowały nam plany i zamiast wyjechać w nocy, wyjechaliśmy w południe i jarmark ogarnialiśmy między 23 a 2 w nocy, gdzie nawet nie dało się kupić już frutuli :|

Jarmark w Zagrzebiu świetnie wyglądał na filmach, które oglądałam na YT :)

piekara114 napisał(a):Mam identyczne skojarzenie, jak słyszę/czytam Omiš to od razu korki... przede wszystkim na ulicy, ale też i w uliczkach i przy wejściu na Mirabellę (zwłaszcza na drabince)...

Wygląda na to, że w najbliższym czasie się to zmieni, przynajmniej jeśli chodzi o korki na drodze ;)

Co do dyskusji o bezludziowych miastach poza sezonem, chyba najlepszy jest "złoty środek". Cieszą mnie puste uliczki, bo nikt mi w kadr nie wchodzi i mogę zrobić lepsze zdjęcia :D Jednak wyludniałe miasta wiążą się z pozamykanymi knajpkami, a jeśli już jakaś restauracja działa, to dziwnie trochę być jedynymi klientami :? (plus zaczynasz się zastanawiać nad świeżością produktów :roll:) Najlepiej, gdy jest trochę ludzi, nie za dużo, bo za tłumami nie przepadam (choć z drugiej strony - tworzą klimat miasta i np. w Sarajewie musi być tłoczno :mg:) Wydaje się, że nie ma konsekwencji w tym, co mówię ;), ale być może wiecie, o co mi chodzi :lol:

Zresztą w kolejnych miejscówkach, które będziemy odwiedzać, już nie będzie tak odludnie. Chyba że na Sv. Jurem ;), jednak pustki w górach są wysoce pożądane :mg:
wiolek_lp
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 25.02.2024 13:08

Rozumiem, ale okresowo właśnie tak te miasta wyglądają, gdy nie ma tłumu turystów, którzy tobią tłok, a zostają sami mieszkańcy :oczko_usmiech:
Jedyne miasto, w którym tłumy mi nie przeszkadzały to Kotor, ale pewnie też ze względu na okoliczności, bo w jednym miejscu festiwal piwa, w kolejnym jakiś spektakl, dalej stare filmy wyświetlane na ścianie, w kolejnej dziurze skrzypkowie, no działo się :hearts:
Jednak ja wolę być sama, a nie przepychać się i zastanawiać czy nie zgubię gdzieś dziecka podążając za tłumem :diabelek:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 25.02.2024 15:04

Dzień 2 (27 grudnia, środa): Omiš - część druga i Stella Maris

Idziemy na Veliką plažę. Po drodze mijamy pomnik poświęcony wojennym weteranom:

2023-12-27-11h32m45.JPG

2023-12-27-11h32m57.JPG

Zdjęcie pod palmą ;):

2023-12-27-11h34m09.jpg

U góry widać Forticę (twierdzę Starigrad):

2023-12-27-11h34m21.JPG

ale nie chce nam się tam podchodzić ;) Jeszcze dzisiaj będziemy w górach, znacznie wyżej :mg: Teraz wpadamy w leniwy nastrój. Nigdy nie byłam na Velikiej plažy w Omišu i prawdopodobnie, w sezonie, nie chciałabym być ;) Natomiast teraz jest cudnie! Pierwsze chwile w Cro z bezchmurnym niebem :D W słońcu jest tak gorąco, że nie da się wytrzymać w bluzie :D

2023-12-27-11h47m42.jpg

Gdybyśmy pijali kawę, pewnie usiedlibyśmy w jednej z dwóch knajpek:

2023-12-27-11h36m57.JPG

Już wiem, gdzie podziali się wszyscy ludzie (lokalesi) :mg: Z piciem piwa muszę jeszcze trochę poczekać :(, więc pozostaje nam ławeczka i własna woda mineralna. Ale i tak jest super!

2023-12-27-11h48m13.jpg

Plaża całkiem szeroka i w części (oczywiście w sezonie) zastawiona leżakami:

2023-12-27-11h49m25.jpg

Chociaż, jak patrzę na zdjęcia w internecie, tragedii nie ma. Stosunkowo luźno nawet. Ale i tak nie lubimy piaszczystych plaż :jezykukos: Tak naprawdę są to drobne kamyczki, jednak dno - piaszczyste.

Zdjęcie z zajawki:

2023-12-27-11h50m47.JPG

Jedno z czterech, które pojawią się w tym odcinku 8O

Wystarczy tego dobrego ;) Powoli wracamy w stronę samochodu, bo na dzisiaj zaplanowaliśmy bardzo dużo atrakcji. Prawie bezludziowe uliczki:

2023-12-27-11h56m39.JPG

A oto Dom Szczęśliwego Człowieka :mg::

2023-12-27-11h57m36.JPG

Tak głosi tabliczka :idea: Renesansowy budynek został nazwany w ten sposób dlatego, że nad drzwiami znajduje się inskrypcja: Ratias ago tibi, Domine, quia fui in hoc mundo. (Dziękuję Ci, Panie, za to, że żyłem na tym świecie.) :D

Dom wygląda na niezamieszkany. Szkoda, mógłby tam żyć szczęśliwy człowiek...

I już poza starówką:

2023-12-27-11h59m42.JPG

Ostatnie spojrzenia na nowy most:

2023-12-27-12h00m12.JPG

2023-12-27-12h02m38.JPG

i wsiadamy do auta. Naszym kolejnym celem jest Brela, w której jeszcze nigdy nie byliśmy 8O Moje ulubione wyspy ;) - końcówka Brača, a za nim Hvar:

2023-12-27-12h14m23.JPG

Czuję się jak we śnie :mg: Czy to na pewno grudzień? :lol::

2023-12-27-12h23m17.JPG

Nie dane będzie nam szybko dotrzeć do Breli. Zaraz za Pisakiem zatrzymujemy się w punkcie widokowym:

2023-12-27-13h11m47.JPG

Dokładnie tutaj:
https://www.google.pl/maps/place/Parkin ... &entry=ttu

Pogled zapiera dech:

2023-12-27-12h23m35.jpg

Na dole widać plażę Vruja:

2023-12-27-12h24m37.JPG

A nad nami postrzępione górskie szczyty:

2023-12-27-12h27m34.JPG

Siadam i karmię oczy:

2023-12-27-12h30m11.jpg

Okazuje się, że można dojść do figury Matki Boskiej stojącej nad urwiskiem:

2023-12-27-12h30m02.JPG

Oczywiście idziemy! Trudno nazwać wygodną ścieżką osuwające się spod nóg kamienie :?

2023-12-27-12h30m55.jpg

Później będzie lepiej! W Maździaku mamy buty trekkingowe, ale już nie chce nam się wracać.

Na naszym forum nie znalazłam opisu dojścia do Figury, w internecie przeczytałam (po chorwacku i oczywiście dopiero teraz ;)) opis zejścia na plażę Vruja, z przystankiem przy rzeźbie. Jest to z pewnością mało popularna "atrakcja" i duża niespodzianka, co cieszy nas podwójnie. Uwielbiam odkrywać mało popularne miejsca, a tutaj w dodatku mamy całkowity spontan :D

Widoki są zachwycające :hearts::

2023-12-27-12h32m57.jpg

2023-12-27-12h32m28.jpg

Moglibyśmy stąd ruszyć pieszo do Breli ;):

2023-12-27-12h34m53.JPG

Docieramy do figury, która też jest piękna, bardzo subtelna:

2023-12-27-12h34m39.jpg

Matka Boska Stella Maris (Gwiazda Morza) to patronka podróżnych. Pod rzeźbą znajduje się tekst modlitwy Zdrowaś Mario:

2023-12-27-12h35m48.JPG

A pogled - wspaniały! Siadam i chłonę:

2023-12-27-12h41m59.JPG

Obok mnie tablica z wyrytymi słowami wiersza (szkoda, że są już mało widoczne) Dobro jutro more autorstwa chorwackiego poety Josipa Pupačića, który urodził się niedaleko stąd - w wiosce Slime pod Omišem.

2023-12-27-12h35m43.JPG

Piosenka w wykonaniu klapy Šufit z tekstem wiersza:

W dole plaża Vruja:

2023-12-27-12h41m52.jpg

2023-12-27-13h03m40.JPG

na którą pewnie zeszlibyśmy, gdybyśmy chcieli się wykąpać. Może w lipcu ;)

Niesamowity jest kolor morza:

2023-12-27-13h00m04.JPG

i ta przestrzeń... Tylko coś mi nie pasuje :chytry: Już wiem - na Jadranie nie ma ani jednego jachtu :idea: To musi być grudzień! :jezykukos:

Powoli wracamy do Maździaka, rzucając tęskne spojrzenia na Brač :hearts::

2023-12-27-13h06m17.JPG
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 25.02.2024 21:19

maslinka napisał(a):Co do dyskusji o bezludziowych miastach poza sezonem, chyba najlepszy jest "złoty środek". Cieszą mnie puste uliczki, bo nikt mi w kadr nie wchodzi i mogę zrobić lepsze zdjęcia :D Jednak wyludniałe miasta wiążą się z pozamykanymi knajpkami, a jeśli już jakaś restauracja działa, to dziwnie trochę być jedynymi klientami :? (plus zaczynasz się zastanawiać nad świeżością produktów :roll:) Najlepiej, gdy jest trochę ludzi, nie za dużo, bo za tłumami nie przepadam (choć z drugiej strony - tworzą klimat miasta i np. w Sarajewie musi być tłoczno :mg:) Wydaje się, że nie ma konsekwencji w tym, co mówię ;), ale być może wiecie, o co mi chodzi :lol:
Jest, jest. Całkowicie Cię rozumiem, bez tłumów ale nie bezludnie, tak jest idealnie :mg:

maslinka napisał(a):jednak pustki w górach są wysoce pożądane :mg:
Są bardzo pożądane... pod to też wychodzimy wyżej, aby pobyć trochę samemu, także samemu ze sobą idąc szlakiem... Podobnie mam z plażą - zdecydowanie tylko dla mnie lub duża przestrzeń od innych...

maslinka napisał(a):w internecie przeczytałam (po chorwacku i oczywiście dopiero teraz ;)) opis zejścia na plażę Vruja, z przystankiem przy rzeźbie
Możesz podlinkować do opisu tego zejścia na plażę?
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 25.02.2024 21:51

Twoje relacje są dla mnie jak choroba. Zarażają niesamowicie. Już przeglądam jak wypadają święta w tym roku.

:cfaniak:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 25.02.2024 23:57

piekara114 napisał(a):
maslinka napisał(a):jednak pustki w górach są wysoce pożądane :mg:
Są bardzo pożądane... pod to też wychodzimy wyżej, aby pobyć trochę samemu, także samemu ze sobą idąc szlakiem... Podobnie mam z plażą - zdecydowanie tylko dla mnie lub duża przestrzeń od innych...

O to właśnie chodzi :D

piekara114 napisał(a):Możesz podlinkować do opisu tego zejścia na plażę?

Jasne!:
https://croatiatravelreviews.com/vruja/

Mapa (na początku tej relacji) jest do góry nogami ;), ale można ją sobie odwrócić. W opisie jest najpierw plaża Vruja, a potem kolejna.

ziemniak napisał(a):Twoje relacje są dla mnie jak choroba. Zarażają niesamowicie. Już przeglądam jak wypadają święta w tym roku.

:cfaniak:

Hehe, śmiało - kopiowanie dozwolone :mg: Chętnie przeczytam kolejną Twoją relację z moim nickiem w tytule :chytry: :D
zumila
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) zumila » 26.02.2024 02:15

Jak super, że skończyłam jedną relację i od razu wskoczyłam do następnej :)
Piękna ta grudniowa Chorwacja, aż by się chciało...
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 26.02.2024 06:50

Dołączam się do opinii "bezludziowo-ludziowej"
Fajne zdjęcia znad morza w Omiš, no i na koszulce w grudniu, co wiem z doświadczenia bardzo cieszy :)
.ale ... Ale ...jak to w Breli będziecie pierwszy raz??
Kasia i Krzyś
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasia i Krzyś » 26.02.2024 09:20

Na początku września parking za tunelem w Omišu też był darmowy (ale czy to sezon?), korki były umiarkowane, tylko z miejscem parkingowym bliżej "centrum" było trudniej, jeśli tylko chciało się do piekarni wyskoczyć.

Pomimo pobytu w pobliskim Stanići przez 10 dni nie trafiliśmy na Wielką Plażę, widzieliśmy ją tylko wypływając na fishpiknik. Nie wyglądała bardzo źle, nie była też szczególnie zatłoczona. Nie demonizuję takich miejsc, mają swoje zalety, szczególnie dla rodzin z dziećmi.

W Breli spędzaliśmy wakacje aż trzy razy, nie dotarliśmy jednak do punktu widokowego z figurą. Za to pieszo prosto z Breli doszliśmy do plaży Vruja, ze względu na uciążliwość trasy tylko raz.
We wrześniu też wpadliśmy na jeden dzień plażowania w okolice zatoczki z łódkami (Podrače). Miejscowość ma swój urok, pod warunkiem że masz apartament w pierwszej linii brzegowej ;)

Piękną pogodę mieliście tego dnia 8)
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 26.02.2024 09:27

Piękne widoki z góry :hearts:
Z oprzyjemnością popływałabym po grudniowym Adriatyku w takim słońcu :tak:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 26.02.2024 09:30

Dzięki Aga za link, wszystko już jasne... Kto wie jak się powrót z Brać ułoży...
Epepa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Epepa » 26.02.2024 14:46

Piękne widoki! Gdy pomyślę o tym, jak szaro i smutno było zimą w Gliwicach, to nachodzi mnie ochota, żeby też kiedyś wybrać się w tych miesiącach do Chorwacji. Tu na zdjęciach zupełnie inny świat!
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 26.02.2024 16:01

zumila napisał(a):Jak super, że skończyłam jedną relację i od razu wskoczyłam do następnej :)
Piękna ta grudniowa Chorwacja, aż by się chciało...

Witaj! :D Oj, chciałoby się, chciało :mg:

tony montana napisał(a):Ale ...jak to w Breli będziecie pierwszy raz??

Jakoś tak wyszło, bo ciągle tylko wyspy i wyspy :lol: :chytry:

Kasia i Krzyś napisał(a):W Breli spędzaliśmy wakacje aż trzy razy, nie dotarliśmy jednak do punktu widokowego z figurą. Za to pieszo prosto z Breli doszliśmy do plaży Vruja, ze względu na uciążliwość trasy tylko raz.

Szacun! Kawałek jest, w dodatku niezbyt "przyjazną" drogą.

Kasia i Krzyś napisał(a):Piękną pogodę mieliście tego dnia 8)

Tego dnia i kolejnego mieliśmy pogodę wprost wymarzoną. A szczególnie właśnie w środę, "jutro" będzie trochę wiało 8)

Kapitańska Baba napisał(a):Piękne widoki z góry :hearts:
Z oprzyjemnością popływałabym po grudniowym Adriatyku w takim słońcu :tak:

Widok byłby jeszcze piękniejszy z jachtem pod żaglami "na środku" Jadranu :D

piekara114 napisał(a):Dzięki Aga za link, wszystko już jasne... Kto wie jak się powrót z Brać ułoży...

Warto mieć coś w zanadrzu ;)

Epepa napisał(a):Piękne widoki! Gdy pomyślę o tym, jak szaro i smutno było zimą w Gliwicach, to nachodzi mnie ochota, żeby też kiedyś wybrać się w tych miesiącach do Chorwacji. Tu na zdjęciach zupełnie inny świat!

Niby ciepła ta zima, a jakaś dołująca :roll: Może właśnie dlatego ;) Choć chyba dwa "ataki" w Gliwicach mieliśmy, śnieżne i mroźne. Najwięcej śniegu było na początku grudnia i byłam zachwycona :D, mimo że nigdzie nie mogłam zaparkować, bo parkingi były zawalone śniegiem :roll:

My tradycyjnie ;) jeździliśmy w okresie świąteczno-noworocznym na narty, najczęściej do Czech, ale ostatnio warunki mieliśmy słabe (klimat się zmienia; niektórzy wieszczą rychły koniec narciarstwa poza Alpami :?) i się trochę zniechęciliśmy. Może wyjazdy do "ciepłych krajów" w tym czasie staną się naszą nową tradycją 8)
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 26.02.2024 19:02

maslinka napisał(a):Nie dane będzie nam szybko dotrzeć do Breli. Zaraz za Pisakiem zatrzymujemy się w punkcie widokowym:
Dokładnie tutaj:
https://www.google.pl/maps/place/Parkin ... &entry=ttu

Pogled zapiera dech:

Też się kiedyś zachwycałam tym widokiem, chociaż o zupełnie innej porze roku.
Ale ja nie widziałam tam niżej figury Matki Boskiej. Może jej w 2013 roku jeszcze nie było ?.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży