Nina napisał(a):Brzmi bardzo apetycznie,
Smakuje też nieźle
Nina napisał(a):a za ile można kupić te smakołyki? za ile gotowe a za ile produkty na te dania?
Za gotowe surowe Cevapcici, tj. mielona wieprzowinę z wołowiną (lub baraniną) doprawione i uformowane w roladki (czy jak kto woli w walce) placilem 45 Kn/kg.
Półprodukty na Plejskavice, czyli mielona wieprzowina z wolowiną lub baraniną (w stosunku 1:1) były w tej samej cenie (45 Kn/kg).
Między 40 i 50 Kn/kg (w zależności od sklepu) kosztował udziec cielęcy na Raznjici.
Ryby w dosyć szerokim wachlarzu cen. Zależy to od gatunku (kiedyś Leon opisywał czym się różni ryba biała od błękitnej, etc.). Generalnie od 20 Kn/kg wzwyż.
Ceny są z Omisu i okolic (druga połowa czerwca br.).
Ryby najlepiej kupować bezpośrednio od rybaków na targu rybnym z samego rana (między godz. 6 i 7 rano jest najlepszy wybór) kiedy są świeże i praktycznie "prosto z morza". Mięso również należy kupować wcześnie rano - wtedy jest świeże i jest największy wybór. Przy czym dobrze jest spytać miejscowych (np. gospodarzy) w którym sklepie jest najlepsze jakościowo.
Co do dodatków (ceny tego co pamiętam):
cebula czerwona - 3 Kn/kg
czosnek - 1 Kn/szt.
przyprawy mielone (również zioła) - niestety nie na targu lecz w sklepie , 3-7 Kn w zależności od tego, czy w torebkach, czy w słoiczkach z dozownikiem.
Dariusz napisał(a):co to jest mielone czewapi?
Czewapi to po prostu spolszczona nazwa Cevapcici, a mielone - bo jest robione z mielonego mięsa .
Pozdrawiam wszystkich łakomczuchów