25/06/2019.
Dzień 3
Kolejnym, po Finiki, miejscem w którym się zatrzymaliśmy, było położone niemal w centrum wyspy spokojne Piles.
- Piles
- Piles
- Piles
- Piles
Znajduje się tutaj urocze, choć podczas naszej wizyty zamknięte, Agricultural Museum of Pyles.
- Agricultural Museum of Pyles
z bardzo dobrze zachowanym wiatrakiem (jakże inne są te na Karpathos)
Othos, to kolejna ze spokojnych i cichych miejscowości na Karpathos
- Othos
Tuż za nią odbijamy na północ, zbaczając z głównej drogi. Zbliża się pora obiadowa, a zachęcony dobrymi opiniami mam w planach dotarcie do ciekawej tawerny.
Po drodze zatrzymujemy się na chwile w jakiejś dziwnej winnicy
- .
Coraz wyżej i wyżej, dobrze, ze wraz ze wzrostem wysokości idą w parze coraz ciekawsze widoki
- .
Docierając do Lastos, w którym kończy się droga, najpierw odwiedzamy tutejszy Monastyr
i na dłużej zostajemy w Taverna Kali Limni. To miejsce wybrałem na popołudniowy posiłek. Jest pysznie i widokowo ładnie
- Taverna Kali Limni
Najedzeni wracamy do auta i ruszamy na południe. Następny przystanek - Aperi.
- Metropolis Karpathos
Kręcimy się trochę po centrum szukając ścieżki prowadzącej w górę do dwóch kaplic - Agios Antonios oraz Agios Georgios.
Po chwili błądzenia trafiamy na prawidłowy szlak
krótka wspinaczka i odnajdujemy Agios Antonios
- Agios Antonios
Niestety żadnej drogi prowadzącej wyżej nie znalazłem. Albo była bardzo zarośnięta albo źle szukałem. Tak czy inaczej po krótkiej dyskusji postanawiamy, że następnym miejscem postoju musi być jakaś plaża. Ileż można jeździć
Tak więc powoli w dół. Achata.
Zostawiamy auto i krótkim spacerem
- Achata
docieramy do żwirkowej plaży
- Achata
ładne miejsce, ale poza zmoczeniem nóg nie decydujemy się na dłuższy pobyt.
- Achata
Agios Zacharias
- Agios Zacharias
W Karpathos zatrzymuję się na chwilę przy niedostępnym i bardzo zaniedbanym stanowisku archeologicznym
- Karpathos
całość osłonięta siatką, zamknięta brama i brak obejścia. Przez płot skakać mi się nie chciało
Natomiast kawałek dalej jest już dostępna do zwiedzania Agia Fotini
- Agia Fotini
Kręcimy się trochę po stolicy wyspy i dopiero późnym wieczorem wracamy do pokoju