Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Grecja - Zakynthos, Lefkada...-2009

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 25.08.2009 23:49

janusz.w. napisał(a):I oczywiście witam w mojej relacji Janusza Bajcera

Miło mi :D .... o zapraszam do mojej :wink: :D
marsylia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marsylia » 26.08.2009 08:38

janusz ja podczytuję, podczytuję i nie mam czasu napisac, że tu jestem :wink: , teraz też nie mam za dużo czasu...ale nie moge się powstrzymać, tak tu pięknie :!:
U Ciebie jak zwykle relacja - rewelacja, świetne, powalające zdjęcia no i widać, że urlop udany - co najważniejsze :!:
Chciałoby się ruszyć Twoimi szlakami :roll: - może kiedyś... tyyyle rzeczy by się chciało, ale są takie dwa czynniki, co determinują :evil:
Czekam na c.d. :papa:
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 26.08.2009 11:46

Witaj Franz :)
Daleko, blisko... pojęcia względne :lol: Jednak jeżeli chodzi o południe Europy (jakoś lubię jeździć tam gdzie ciepło), to chyba daleko :twisted:
A w systematyce, to miałem na względzie konsekwentną realizację... marzeń :) i pewnych założeń :wink: Często wychodzi tak, że raz Hiszpania, raz Chorwacja :lol:

Januszu
Zaglądam do Twojej relacji :!: Ale tylko raz coś napisałem :oops: , bo wiesz na razie jakoś czasu brak, a relacji mnogo :)

marsylko
Cieszę się, że podczytujesz :!: Cieszę się, że Ci się podoba :D :!:

pozdr
Tymona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tymona » 26.08.2009 14:12

janusz.w. napisał(a): i biegaliśmy z aparatem uwieczniając widoki - wysoki klif, morze, wiatraki, łódki... :)
no i jeszcze te kolory 8O
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 26.08.2009 14:43

No i ustaliliśmy... Jedziemy jeszcze na chwilę na Lefkadę :D ! Prom do Kilini mieliśmy ok. godz. 13 więc od rana nieśpiesznie rozpoczęliśmy pakowanie. Uregulowaliśmy stosunkowo niską należność i ruszyliśmy do portu. Polecam kemping 'Zante'! Chwila oczekiwania na otwarcie kasy, chwila na wjazd na prom, frapee w chłodnych wnętrzach, kilka zdjęć i już byliśmy na Peloponezie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wybraliśmy mało uczęszczaną drogę wzdłuż wybrzeża. Widokowo genialna!!! Ale ja miałem zły dzień na jazdę :? , co chwila myliłem drogi na skrzyżowaniach! Po trzecim zawracaniu puściłem przodem Dorotkę... I dalej jechałem już nie myśląc za bardzo o pilnowaniu właściwego kierunku... Jak się okazało przewodzenie stawce wcale nie jest takie proste :lol: droga też nie była prosta! Dodatkowe atrakcje w postaci stad krów, owiec i świnek... biegających asfaltem... :lol: . Ale nic to! Krajobrazy rekompensowały wszelkie problemy!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ok. godz. 18 dotarliśmy do mostu zwodzonego, prowadzącego na wyspę. Wyglądało to wszystko bardzo ciekawie, mosty, groble, półwyspy, wyspy, a w głębi góry!!! Rozpoczęło się poszukiwanie kempingu. Posiłkując się Pascalem i wydrukami z netu zajechaliśmy na pierwszy kemp zaraz za miastem, ale okazał się beznadziejny. Minęliśmy Nidri i bardzo stromą oczywiście wąską dróżką dotarliśmy nad piękną zatokę, prawie fiord :wink: , nad nią znajdowały się dwa kempingi, ale sama plaża coś nam nie pasowała. Został do obejrzenia jeszcze jeden w okolicy Poros. Jedziemy, najpierw ostro w górę, potem serpentynami w dół, wpadliśmy w jakieś gęste zabudowania, domek na domku, a przed nimi jeszcze niskie murki. No, ale z górki fajowo się jechało! Ale tylko do pewnego zakrętu... na samym łuku pojawiła się wielka czteroosiowa śmieciara! Nie mam pojęcia jak ona w ogóle mieściła się w tej drodze?! No, a że my z górki i my mniejsi, to my cofamy... Oj, ciężko było :( , nie ma gdzie się skleić... 30 metrów, 50, 100 na wstecznym, przy załadowanych po dach bagażnikach, pod górkę i jeszcze te durnowate murki :? Oczywiście w końcu udało się i śmieciara pojechała w siną dal :wink: , ale chwilowo wyleczyłem się z zakupu przyczepy kempingowej!!! Jeszcze kilka serpentyn i to co zobaczyliśmy w dole zamurowało nas zupełnie! Bajkowa zatoka z przepiękną plażą!

Obrazek

Kemping drogi jak cholera, ale wart swojej ceny! Zostajemy :) . Obóz rozbijaliśmy już w zupełnych ciemnościach.
marcin10
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin10 » 26.08.2009 14:49

Wygląda porażająco WOW 8O
Tymona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tymona » 26.08.2009 15:27

marcin10 napisał(a):Wygląda porażająco WOW 8O

no bo to te koloooory :D :D :D

janusz.w. napisał(a): Po trzecim zawracaniu puściłem przodem Dorotkę... I dalej jechałem już nie myśląc za bardzo o pilnowaniu właściwego kierunku... Jak się okazało przewodzenie stawce wcale nie jest takie proste :lol:
Oj, to jest prawda, jazda w kilka aut prosta nie jest, a ten 'pierwszy" ma gorzej ! Jak przeczytałam ten fragment od razu przypomniałam siebie w takiej akcji,jako drugi kierowca w drugim samochodzie byłam okropna!:oops: dla tego pierwszego, a jak sytuacja się zmieniła i ja musiałam "pierwsza" - to pozostawał mi tylko szeroki, proszący o wyrozumiałość uśmiech. Na szczęście człowiek to taka maszyna, która zazwyczaj się uczy i wyciąga wnioski :D
AnetaA
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AnetaA » 26.08.2009 18:36

marcin10 napisał(a):Janusz!!!
Twoja relacja sprawia, że zaczynam mieć realną wizję wakacji 2010.
Fantastyczne widoki po prostu cód, mód i malina :D
Pozdrawiam

Moje plany wakacyjne na 2010 też stają się coraz bardziej realne-tylko jest jeden problem-mój mąż gdera,że za daleko,więc już nawet rozważam opcję samolot i wynajęcie samochodu na miejscu, bo powoli zaczynam chorować na Grecję,co relacja to fajniejsza.

Janusz,zdjęcia rzeczywiście wspaniałe, a kolor wody będzie mi sie śnił po nocach :D

pozdrawiam i kombinuje,jak przeforsować moje Wielkie Greckie Wakacje :D
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 26.08.2009 20:24

Mnie się śnią od dwóch tygodni greckie wojaże, bo właśnie dwa tygodnie temu dojechaliśmy na pewną grecka dziką plażę na jeden dzień i ............... wiem że chcę wrócić, zobaczyć, pozwiedzać. Ale mam talerz muszelek i wspomnienia na skórze, złazi już trzeci raz. Wiedziałam, że tak to się skończy.

Kolorki są na zdjęciach cuuuudooooowneeeee. Byle czym tak się nie da zrobić. Polarki, szaraczki, połówki, lustrzanki, obiektywy szerokokątne, tamrony, leice no sama nie wiem co jeszcze. Fotograf i sprzęt niczego sobie a i miejscom nic z uroku nie brakuje.
m82m
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) m82m » 26.08.2009 21:40

TUTAJ http://www.trekearth.com/gallery/Europe ... s/Lefkada/ można zapoznać się z kolorami Lefkady :D
Też "ostrze zęby" na przyszły rok. :D
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 26.08.2009 22:19

marcin10 napisał(a):Wygląda porażająco WOW 8O

Taaaa... :lol: Nam gały wyszły z orbit 8O :wink:

Tymona napisał(a):Oj, to jest prawda, jazda w kilka aut prosta nie jest, a ten 'pierwszy" ma gorzej ! Jak przeczytałam ten fragment od razu przypomniałam siebie w takiej akcji,jako drugi kierowca w drugim samochodzie byłam okropna!icon_redface.gif dla tego pierwszego, a jak sytuacja się zmieniła i ja musiałam "pierwsza" - to pozostawał mi tylko szeroki, proszący o wyrozumiałość uśmiech. Na szczęście człowiek to taka maszyna, która zazwyczaj się uczy i wyciąga wnioski icon_biggrin.gif

No i dokładnie o to chodzi :!: Wszyscy są mądrzy dopóki sami nie poprowadzą stawki :lol: , a potem jakoś pokornieją... :!:

AnetaA napisał(a):Moje plany wakacyjne na 2010 też stają się coraz bardziej realne-tylko jest jeden problem-mój mąż gdera,że za daleko,więc już nawet rozważam opcję samolot i wynajęcie samochodu na miejscu, bo powoli zaczynam chorować na Grecję,co relacja to fajniejsza.

Janusz,zdjęcia rzeczywiście wspaniałe, a kolor wody będzie mi sie śnił po nocach icon_biggrin.gif

pozdrawiam i kombinuje,jak przeforsować moje Wielkie Greckie Wakacje icon_biggrin.gif

Uwierz mi - to wcale nie jest tak daleko! Więc forsuj, na pewno masz swoje sposoby :wink: , samolot + samochód z wypożyczalni to też jest jakieś rozwiązanie! Ale my jesteśmy jednak zagorzałymi kempingowcami!!!

Lidia K napisał(a):Kolorki są na zdjęciach cuuuudooooowneeeee. Byle czym tak się nie da zrobić. Polarki, szaraczki, połówki, lustrzanki, obiektywy szerokokątne, tamrony, leice no sama nie wiem co jeszcze. Fotograf i sprzęt niczego sobie a i miejscom nic z uroku nie brakuje.

:lol: :)
Toż to raptem stara lustrzanka + kitowy obiektyw i ewentualnie polar... :D, ja zwykły amator, ale wychowany na Zenicie 12xp więc poprostu nie umiem żadnej 'małpki' w ręku trzymac :lol:. Nie mam wyboru - albo lustrzanka, albo nic :wink:
A zdradź, proszę na jakiej to plaży byliście :?:

m82m napisał(a):Też "ostrze zęby" na przyszły rok. icon_biggrin.gif

Jedź, jedź, a zdjęcia zrób i pokarz je potem nam :wink: :!: Bo my tylko na chwileczkę zawitaliśmy na Lefkadę... :cry:

pozdr
Mariusz Gubernat
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mariusz Gubernat » 27.08.2009 06:26

Janusz - fajna relacja.
Jak ''odrobię się'' na dzałce - stawiam wędzak, to chyba też coś napiszę.
Tylko zastanawiam się czy jest sens dublować relację z tych samych miejsc.
Pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.08.2009 06:44

Mariusz Gubernat napisał(a):....Tylko zastanawiam się czy jest sens dublować relację z tych samych miejsc....

Cennych informacji nigdy za dużo - PISZ ;-)
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 27.08.2009 09:02

janusz.w. napisał(a):Toż to raptem stara lustrzanka + kitowy obiektyw i ewentualnie polar... :D, ja zwykły amator, ale wychowany na Zenicie 12xp więc poprostu nie umiem żadnej 'małpki' w ręku trzymac :lol:. Nie mam wyboru - albo lustrzanka, albo nic :wink:
A zdradź, proszę na jakiej to plaży byliście :?:

Taka stara jak nasza ? Na filmy?

Byliśmy na pięknej plaży :D . Jak dla nas bardzo przyjaznej. Zakopaliśmy się raz tylko jednym przednim kołem zanim do niej dotarliśmy. Wieczorem zastaliśmy jednego człowieka z rozbitym dużym namiotem nad samym brzegiem morza. Prawie cały dzień tarzaliśmy się w złocistym piachu i moczyliśmy się ciepłym, czystym morzu. A widoki mi nie pozwalały zapomnieć o aparacie aż do wyczerpania baterii.

Przez cały dzień przespacerowało się zaledwie kilka osób. Daleko od nas zatrzymała sie na dłużej grupa 6 osobowa. Czego jeszcze więcej chcieć.

Obrazek
Na zachód

Obrazek
Na wprost czyli na południe - znana z wycieczek organizowanych przez biura podróży wyspa Thassos

Obrazek
Na wschód - widok taki jak nad Bałtykiem

Obrazek
Za plecami - na północ Rodopy.

A na plaży muszelki, kwiatki, piasek, szum morza i my.
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 27.08.2009 13:30

Mariusz Gubernat napisał(a):Janusz - fajna relacja.
Jak ''odrobię się'' na dzałce - stawiam wędzak, to chyba też coś napiszę.
Tylko zastanawiam się czy jest sens dublować relację z tych samych miejsc.
Pozdrawiam

Witam :!:
Obrabiaj dziełkę, a potem napisz relację :!: Koniecznie :!: Każdy ma przecież inny punkt widzenia :)

Lidia K napisał(a):Taka stara jak nasza ? Na filmy?

Już cyfrowa, ale stara :wink:
Plaża extra :), nie znam tych rejonów Grecji.
A tymczasem mykam nad znany Bałtyk na weekend :D

pozdr
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Grecja - Zakynthos, Lefkada...-2009 - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone