Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Grecja - Zakynthos, Lefkada...-2009

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
oginioszki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) oginioszki » 25.08.2009 09:41

niesamowite zdjęcia ,a te groty scenka opada :lol:
marcin10
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin10 » 25.08.2009 10:04

Janusz!!!
Twoja relacja sprawia, że zaczynam mieć realną wizję wakacji 2010.
Fantastyczne widoki po prostu cód, mód i malina :D
Pozdrawiam
Blums
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Blums » 25.08.2009 10:33

Hej, no nie chyba nastąpi zmiana myślenia o wakacjach w 2010 r na Grecję. :P
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 25.08.2009 10:38

No, no jak tak dalej pódzie to trzeba bedzie otworzyć osobny dział na forum dla greckich wojarzy :lol:
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 25.08.2009 11:53

Piotrek_B napisał(a):
ally napisał(a):Piotrek. A możesz coś napisać o płw.Sithonia?...

Lepiej spytaj Krystofa. On nie tak dawno wrócil z m.in. Sithoni:
www.cro.pl/forum/viewtopic.php?t=25196&highlight=
Ja w tym roku byłem tylko przejazdem koło wschodniej części Chalkidiki.

janusz. A jakie Ty masz odczucia?Chodzi mi o ocenę greckich wakacji. Pytam bo relacja Krystofa świetnie napisania ale w moim odczuciu nie zachęca do odwiedzenia Grecji :(

Ja byłam w Grecji raz, na Rodos (jak pisałam) spałam w namiocie na plaży i prócz smieci wyrzuconych przez morze, które koliły mnie w oczy i powodowały że jedna mysl mi nie dawała spokoju - czemu nie można przejechać po takiej plazy jak Prasonissi traktorem z siatką i zebrać tego po wiosennych sztormach - wyjazd uznaję za udany. Fakt przedmieścia miasta Rodos nie zachwycały ( ale że to tamtejsza metropolia więc nie dziwne że i sa warsztaty, dziwne magazyny etc - gdzieś to przyziemne życie musi się toczyć) to cała reszta na plus - południowo ale z klimatem, pięknymi widokami etc.
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 25.08.2009 13:48

oginioszki
Cieszę się, że zdjęcia powodują opadanie :lol: :wink:

marcin10
Blums
Cieszę się (również), że mogę inspirować :D :wink:

ally
Ja nie wiem czy jestem obiektywny, ale baaaardzo lubię Grecję :!: Widoki, plaże, góry - to wszystko rekompensuje panujący czasami bałagan :!: To nie jest północ Europy... więc zdarzają się pewne wpadki, ale nie jest to nagminne, więc będę jeszcze nie raz jeździł do Grecji :!:

pozdr
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 25.08.2009 14:00

Piotrek_B napisał(a):
maslinka napisał(a):...Jak wymyślę, gdzie dokładnie chcielibyśmy pojechać, na pewno się zgłoszę i poproszę o pomoc :)...

Maslinka - wyjdę przed orkiestrę i nie bedę czekał na to co wymyślisz :wink:
Z ręką na sercu mogę Ci polecić jeden kierunek na dzień doby - PELOPONEZ.
Z Twoich opisów wakacyjnych wynika, że jesteście bardzo mobilni i lubicie zwiedzać, więc innej alternatywy nie ma.
No może poza wyspami Dodekanezu czy Cyklad ale to inna bajka, szczególnie cenowa.
Na północy masz Chalkidiki i tzw. Riwierę Olimpijską.
Chalkidiki owszem ładne krajobrazy i nic poza tym - teren OK dla lubiących bierny wypoczynek plażowy. Do zwiedzania w okolicy tylko Thessaloniki i to też raczej na siłę. Jest jeszcze Góra Athos ale jako kobieta nie masz tam wstepu, więc zwiedzanie tylko z poziomu statku wycieczkowego a to tak jak lizać miód przez szklankę :lol:
Riwiera Olimpijska - to Olimp i położone nie tak daleko Meteory i tyle. Również miejsce tylko plażowe.
Na Peloponezie masz już wybór - krajobrazy i cała masa pozostałości sztuki hellenistycznej. Choć tak naprawdę jak kogoś ta działka interesuje to w Grecji są ich śladowe ilości. Reszta jest na wybrzeżu egejskim Turcji.
Pozdrav :papa:

Kurka wodna... Piotrku_B :wink: , a ja nie wiem czy nie polecić maslince jeszcze jednego kierunku - Kreta :!:
No bo po drodze można zobaczyć to i owo, np. Meteory, czy Delfy..., popłynąć promem (to też pewna atrakcja), na Krecie trochę 'starych kamerdolców' jest :wink: , poza tym niesamowity wąwóz Samaria, piękne plaże, o krajobrazach nie wspomnę... itd., itp... :D No i na kempach nie ma tłoku :!: Cholerka, nie chcę 'mieszać'... ale wybór jest trudny :!: Chyba nie pozostaje nic innego jak działać systematycznie :!: :lol: :wink:

pozdr
KOL
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KOL » 25.08.2009 14:05

janusz.w. napisał(a):W piątek rano, bez ociągania, zaraz po śniadaniu wsiedliśmy do samochodów i ruszyliśmy do Agios.

To na pewno przejeżdżałeś obok malutkiej osady Mikro Nisi, za plażą Xigia i za Makris Gialos, , mieszkałem w tamtych okolicach w Climati Studio.
Super zdjęcia. Pozdrawiam
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 25.08.2009 14:31

KOL napisał(a):
janusz.w. napisał(a):W piątek rano, bez ociągania, zaraz po śniadaniu wsiedliśmy do samochodów i ruszyliśmy do Agios.

To na pewno przejeżdżałeś obok malutkiej osady Mikro Nisi, za plażą Xigia i za Makris Gialos, , mieszkałem w tamtych okolicach w Climati Studio.
Super zdjęcia. Pozdrawiam

Witam serdecznie znanego globtrotera i bywalca Wysp Jońskich :D :!:
Cieszę się, że zdjęcia Ci się podobają! Zaglądam do Twojej tegorocznej relacji i przy niektórych Waszych zdjęciach to dopiero gały wychodzą 8O
Twoje poprzednie relacje w pewnym stopniu zainspirowały nasz urlop :!:
Żałuję tylko, że nie starczyło nam czasu na polecaną przez Ciebie Kefalonię :!: Cóż nasz urlop to raptem 15-16 dni... Nadrobimy to kiedyś :!:

pozdr
Ostatnio edytowano 26.08.2009 13:38 przez janusz.w., łącznie edytowano 1 raz
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 25.08.2009 14:57

Januszu, zdjęcia w ostatnim odcinku powalające :!: Cudnie tam jest :D Jak sobie pomyślę, że trzeba czekać cały rok...

Dzięki Chłopaki (Piotrku i Januszu) za podpowiedzi. Faktycznie jesteśmy bardzo mobilni i lubimy czynny wypoczynek. Codzienne leżenie na tej samej plaży to nie dla mnie, ale już odkrywanie ciągle nowych zatoczek i plaż to jest to, co Maslinki lubią najbardziej :twisted:

Myślę, że Peloponez to ciekawa propozycja. Kreta z pewnością też, tylko, że strasznie daleko i przeprawa promowa pewnie bardzo droga... :?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 25.08.2009 19:39

maslinka napisał(a): Drugi Janusz (nasz Mod :)) wspominał kiedyś o wąskich rurach kanalizacyjnych w Grecji i o związanym z tym "problemie toaletowym" (papier wyrzuca się nie do muszli klozetowej, a do koszy na śmieci 8O).

Maslinko, w Grecji byłem tylko raz w Kokkino Nero i w tam z papierem toaletowym tak było.
Jak jest w innych miejscach, nie wiem. Myślę,że mój imiennik sporo wyjaśnił.
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 25.08.2009 20:00

janusz.w. napisał(a):Chyba nie pozostaje nic innego jak działać systematycznie

I tę właśnie myśl przyjąłem za swoją dewizę i poleciłbym ją w pełnej zgodzie z Januszem :!: :D
Tak starałem się by było z całymi Bałkanami, zwłaszcza z Chorwacją, tak mam nadzieję że będzie i z Grecją..........

A jeszcze co do problemu papieru t. :wink: to przypominam sobie pojemniki na zużyty tenże papier w łotewskiej Rydze, w akademiku zamienionym w lecie na hostel w którym mieszkaliśmy.
kasiekS
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kasiekS » 25.08.2009 22:22

Co prawda Grecja była w planach dopiero za dwa lata...ale po tej relacji jak się uda to może za rok.Super ...
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 25.08.2009 22:31

maslinka napisał(a):
Myślę, że Peloponez to ciekawa propozycja. Kreta z pewnością też, tylko, że strasznie daleko i przeprawa promowa pewnie bardzo droga... :?

Oczywiście, że Peloponez to rewelacyjny pomysł :!:
Ale to dalej niż na Kretę... :lol: , bo tam płyniesz z Pireusu :twisted:
Fakt prom trochę kosztuje :?
Poza tym co to znaczy daleko :?: :wink: Daleko, to jest na Gibraltar :lol: :!:
No dobra, żarty żartami, a i tak zdecydujecie sami :!:
A ponieważ kulka53 poparł moją tezę (za co dziękuję bardzo :wink: ), to tym bardziej polecam systematyczność :wink: :lol: :!:

pozdr

P.S.
I oczywiście witam w mojej relacji Janusza Bajcera :) :!:
P.S.2
Ooo :!: I jeszcze witam kasiekS - miło, że wpadła(e)ś :wink:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 25.08.2009 23:13

janusz.w. napisał(a):Poza tym co to znaczy daleko :?: :wink: Daleko, to jest na Gibraltar :lol: :!:

Gibraltar? Daleko?.. Nie jest tak źle. ;) Można i dalej.

janusz.w. napisał(a):A ponieważ kulka53 poparł moją tezę (za co dziękuję bardzo :wink: ), to tym bardziej polecam systematyczność :wink: :lol: :!:

Hmmm... można też niesystematycznie - tak trochę jak pchełka. Efekty są równie dobre. :)

Pozdrawiam,
Wojtek Franz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Grecja - Zakynthos, Lefkada...-2009 - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone