Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Grecja - Zakynthos, Lefkada...-2009

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 20.08.2009 10:46

ally napisał(a):Lefkada. Lefkada!Przyłaczam się!Do czytelnii :D

Witaj ally :) :!:
Byłaś już tam, czy się wybierasz :?:
Jeżeli nie byłaś, a wybierasz się z przyczepą to musicie uzbroić się w dobre mapy i anielską cierpliwość :lol: :wink:

pozdr
Monte Christo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Monte Christo » 20.08.2009 11:29

dawaj dalej
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 20.08.2009 11:57

janusz.w. napisał(a):
ally napisał(a):Lefkada. Lefkada!Przyłaczam się!Do czytelnii :D

Witaj ally :) :!:
Byłaś już tam, czy się wybierasz :?:
Jeżeli nie byłaś, a wybierasz się z przyczepą to musicie uzbroić się w dobre mapy i anielską cierpliwość :lol: :wink:

pozdr

Hej. Jest w moich planach na najbliższy czas.... na 2010 plany obejmują Portugalie; Lefkadę i ewentualnie cosik jeszcze w Grecji lub Korsyka plus Prowansja (ewe. Bretania) a jak coś z kaską nie pójdzie to tniemy nad polskie morze 8) (takie jedno miejsce mam umyśone w ciszy i spokoju)

Stąd moja radość co do Lefkady!KOL byl i opisywał ale nie korzysta z kempingów więc brak tam częściowo informacji dla mnie!!!Kempingi mam co prawda juz odnalezione ale ciężko znaleźć www tych miejsc. No i nieco martwi mnei droga - to stanie na granicach, myślę o promie z Wenecji...
m82m
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) m82m » 20.08.2009 12:01

Ja też czekam niecierpliwie na dalszy ciąg.......
Mysle już drugi rok o wyprawie na Lefkade i Kefalonie po relacji KOL-a.
Rok 2010 to będzie rok GRECKIEJ PRZYGODY

POZDRAV! :D
Tymona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tymona » 20.08.2009 14:16

janusz.w. napisał(a): Pozostaje mi albo pisanie z pracy, albo będę musiał jakoś dopchać się do kompa syna... co nie będzie proste :wink: . O wyrozumiałość zatem proszę :!:

No tak, wizją syna okupującego komputer przekonałeś mnie zupełnie :D Zatem - masz zagwarantowaną pełną wyrozumiałość :D

A teraz zamieniam się w słuch....

pozdrawiam
:D
LRobert
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) LRobert » 20.08.2009 15:10

Cześć Też będę czytał. Na tazie pytanie motoryzacyjne. Czy to cudo to Okatwia Terenowa z napędem na 4 koła? Bo tak wygląda. Mnie się takie coś bardzo podoba, ale na razie mogę tylko pomarzyć. :o
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 20.08.2009 15:30

Monte Christo napisał(a):dawaj dalej

Witam :!:
Dam dalej na pewno dzisiaj... :lol:

m82m napisał(a):Ja też czekam niecierpliwie na dalszy ciąg.......
Mysle już drugi rok o wyprawie na Lefkade i Kefalonie po relacji KOL-a.
Rok 2010 to będzie rok GRECKIEJ PRZYGODY

Cieszę się, że czytasz :!: Mój pobyt na tych wyspach był znacznie .skromniejszy' niż KOL'a :wink:

LRobert napisał(a):Cześć Też będę czytał. Na tazie pytanie motoryzacyjne. Czy to cudo to Okatwia Terenowa z napędem na 4 koła? Bo tak wygląda. Mnie się takie coś bardzo podoba, ale na razie mogę tylko pomarzyć.

Cudo nie cudo :wink: , ale fakt, 4x4 - z tym, że tylko Haldex :!: W lekkim terenie całkiem przyjemnie daje sobie radę :D

pozdr
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 20.08.2009 15:54

Jazda do Lamii była szybka, jednak po zjechaniu z autostrady tempo bardzo nam spadło! Droga w górach kręta, momentami wąska, a na domiar złego miejscami padał obfity deszcz, czyli ślizgawica! I okazało się, że mamy mało czasu by zdążyć na prom! Po drodze tylko szybki posiłek, tankowanie i jazda non-stop... Podziwianie widoków! Największe wrażenie oczywiście zrobił most w Rio! Wygląda rewelacyjnie!

Obrazek

Obrazek

Kosztuje mniej rewelacyjnie... 11,70 euro... Szybko minęliśmy obwodnicą Patrę, niestety kilka kilometrów dalej kończy się szeroka autostrada, więc trzeba było zwolnić. Do portu w Klilni wpadliśmy o 17.00, prom odpływał o 17.15, stanęliśmy w kolejce do wjazdu, dziewczyny pobiegły po bilety... Prom okazał się całkiem duży, dwa poziomy pokładów samochodowych, wnętrza dla pasażerów bardzo przyjemne! Zakupiliśmy frapee, rozsiedliśmy się w klimatyzowanej knajpce, potem trochę pozwiedzałem pokłady. Rejs miną bardzo szybko. Około 19 staliśmy już na parkingu w porcie w Zkynthos :D

Obrazek

Obrazek

Ruszyliśmy w poszukiwaniu kempingu 'Zante' w okolicach Tsilivi/Targaki. Jazda okazała się sporym wyzwaniem! Drogi są tu wyjątkowo wąskie, kręte i zapchane samochodami! Dodatkowo większość tablic-kierunkowskazów anglojęzycznych ktoś dokładnie pozamazywał! Tablice są bardzo małe, zlewają się z licznymi reklamami, na domiar złego zdarza się ze ustawiają je za drogą w którą należy skręcić! Czyli ostra jazda na przywitanie :wink: . Jakoś udało się zajechać na kemp :) . Panie ruszyły na wizytację. Kemping okazał się bardzo przyjemny! Duży, zacieniony, łazienki nowe i wypucowane na błysk, bezpośrednio nad morzem, plaża ładna, basen... Brakowało tylko sklepu, ale za to stały wielkie, bezpłatne lodówy! Ludzi niewiele. A więc zostajemy!

Obrazek
Taki widok mieliśmy z przed namiotu (na Kefalonię) :D

Następnego dnia do południa leniuchowaliśmy nad morzem, potem był basen...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Około godz. 16 zaczęliśmy się zbierać, postanowiliśmy pojechać na platformę widokową nad Zatoką Wraku. Dysponowałem bardzo kiepską mapą Zante, więc w pobliskim miasteczku znaleźliśmy informację turystyczną i tam dostaliśmy lepszą! No i zaczęło się kręcenie w poszukiwaniu drogi wyjazdu z Alikanas do Katastari :lol: Z całkiem przyzwoitej drogi zrobiła się dróżka :? Zwątpiłem, zawróciliśmy, ale po jakimś czasie okazało się, że to była ta właściwa... Wąska, kręta, stroma jak cholera, a na jej końcu znak stop. Tak nawiasem mówiąc, to dobrze ktoś wykombinował kształt tego znaku! Bo tutaj masa znaków jest zupełnie wypłowiała, bieluteńka! Kierowcy wspięli się na wyżyny swoich umiejętności :wink: . Dalsze odcinki dróg były równie ekscytujące. Mój samochód dawał radę, ale Dorotce czasami mocy brakowało! Zwiedziliśmy 'objazdowo' spory kawałek tej części wyspy, bo jakoś ciężko było trafić na 'balkonik' nawet zjechaliśmy przez pomyłkę jakąś szutrową drogą prawie nad sam brzeg morza, a wybrzeże jest tam klifowe, wysokie :) . Niewiele brakowało, a jedną Skodzinę trzeba by było wypychać... W końcu Asia była już tak zniecierpliwiona, że kazała mi zawracać! Ja jednak byłem twardy :wink: . I po kolejnych 3 kilometrach byliśmy na miejscu! Widoki zwalają z nóg! Ale warunki do robienia zdjęć ciężkie!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Powrót 'po śladach' przebiegał bez przygód :) . Zajechaliśmy jeszcze do tętniącego życiem nocnym Planos na kolację do knajpki, musaka i inne specjały kuchni greckiej, łącznie z 'domowym' winem były przepyszne!
Ostatnio edytowano 23.11.2009 15:03 przez janusz.w., łącznie edytowano 1 raz
oginioszki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) oginioszki » 20.08.2009 18:46

Cudowne zdjęcia tylko pozazdrościć takich widoków
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 20.08.2009 18:58

W związku z chodzącą mi po głowie "zdradą" za rok lub dwa, Twoja opowieść będzie dla mnie interesująca :), gdyż odskocznią od Cro mają być wyspy greckie. Co prawda marzą mi się Cyklady, a KOL jeszcze mnie podkręcił co do tego kierunku, ale ponieważ w Grecji jeszcze dotąd nie byłam, to kto wie? Może :idea: na początek będą to "Twoje" wyspy?

Pozdrawiam serdecznie, Danka
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 21.08.2009 07:00

Mogę prosić jakieś bardziej szczegółowe informacje co do kempingu a może więcej zdjęć?Z przyczepą tam wjadę (6 metrow)?

Zdjęcia super!
SoftRM
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) SoftRM » 21.08.2009 07:06

Oooo widze garaże na Malince :D
super fotki :wink:
klopot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) klopot » 21.08.2009 08:16

Piękna ta Grecja. Pięknie opisana i pokazana.
I jak widzę Janusz to mieszkamy niedaleko siebie, chyba że garaż masz na Malince, a mieszkasz zupełnie gdzie indziej.

Pozdrawiam
Rafał
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 21.08.2009 09:45

oginioszki napisał(a):Cudowne zdjęcia tylko pozazdrościć takich widoków

:D

dangol napisał(a):W związku z chodzącą mi po głowie "zdradą" za rok lub dwa, Twoja opowieść będzie dla mnie interesująca , gdyż odskocznią od Cro mają być wyspy greckie. Co prawda marzą mi się Cyklady, a KOL jeszcze mnie podkręcił co do tego kierunku, ale ponieważ w Grecji jeszcze dotąd nie byłam, to kto wie? Może na początek będą to "Twoje" wyspy?

Pozdrawiam serdecznie, Danka

Łódką wokół wysp... - marzenie :!: :)

SoftRM napisał(a):Oooo widze garaże na Malince
super fotki

Kolejny Opolanin :)
Eeetam garaże... :wink: Popatrz jakie piękne nowe boiska :lol:

klopot napisał(a):Piękna ta Grecja. Pięknie opisana i pokazana.
I jak widzę Janusz to mieszkamy niedaleko siebie, chyba że garaż masz na Malince, a mieszkasz zupełnie gdzie indziej.

Pozdrawiam
Rafał

To już mam trójkę gości z Opola :!:
Garaż koleżanki, ja jestem bliżej centrum :wink:

pozdr
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 21.08.2009 09:50

ally napisał(a):Mogę prosić jakieś bardziej szczegółowe informacje co do kempingu a może więcej zdjęć?Z przyczepą tam wjadę (6 metrow)?

Zdjęcia super!

ally :!:
Na ten kemp możecie śmiało z przyczepą jechać :) . Miejsca dużo i brak stromizn :!: Było sporo kamperów i przyczep. Dojazd na niego też stosunkowo łatwy. Niestety nie mam zbyt wielu zdjęć z kempu, które nadają się do publikacji :wink:
Tu masz linka:
http://www.zanteweb.gr/zakynthos.zante/en/camping-zante
Kemping w rzeczywistości wygląda dużo lepiej niz na tej stronce :!:

pozdr
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Grecja - Zakynthos, Lefkada...-2009 - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone