Witam!
Korzystajac z lekkiego zastoju na forum chcialbym zasiegnac jezyka w sprawie moze nie bezposrednio zwiazanej z Chorwacja ale zapewne bliska formulowicza kochajacym podroze i kraje o klimacie podobnym do HR, chodzi mi mianowicie o Grecje. W Chorwacji bylismy juz 6 razy i ciagle chcemy tam wracac ale wypadaloby moze takze poznac inne kraje zeby nie byc posadzonym o slepa milosc. W czasie wakacji 2005 zaliczylismy w drodze powrotnej Wlochy (pisalem o tym na forum) ale to nie ten klimat co HR wiec sa plany na wakacje 2006 zeby pojechac do Grecji. Temat wiem ze byl juz kilka razy obrabiany na forum ale moze trzebaby go bylo odswiezyc i moze zaktualizowac. Bylem co prawda w 2000 roku na wycieczce w Grecji ale to nie to co samodzielny wyjazd samochodem i niczym nie skrepowana wolnosc spedzania czasu w dowolny sposob a nie naleze do osob lubiacych spedzac 2 tyg w jednym miejscu. Powstal zarys planu wyjazdu do Grecji samochodem, odleglosc to ok 1800-2000km (mieszkamy w Jeleniej Gorze), prom raczej odpada ze wzgledu na b.wysokie koszty (a moze zna ktos jakiegos rozsadnego cenowo przewoznika?), odbyl ktos taka podroz? Rozne koncepcje chodza mi po glowie, moze pojechac troszke na okolo przez Dubrownik (moge tam wiecznie wracac!!!) ale tam zaraz jest Albania a o niej nie wiem kompletnie nic i czy da sie tamtedy wogole bezpiecznie przejechac, najkrocej jest z kolei prze YU i sa ponoc nawe autostrady (trasa wiodlaby przez Czechy, Wegry, YU, Macedonie do Grecji). Mam mnostwo opcji w glowie ale na razie skupiam sie na samym dojezdzie, samym pobytem w Grecji i miejscami wartymi uwagi zajmiemy sie pozniej, moze wspolnie uda sie dojsc do ciekawych wnioskow.
Pozdrawiam i zachcecam do pisania, cos nam to forum swieci pustkami zima;)
Sbastian